FTC: május 31-re elkészül Európa legmodernebb stadionja

Vágólapra másolva!
2014.04.29. 10:54
null
Sajtóbejárás az új stadionnál (Fotó: fradi.hu)
Az új Ferencváros-stadionnál ma sajtóbejárást tartottak, amelynek keretében a klub elnöke, Kubatov Gábor és a projektért felelős kormánybiztos, Fürjes Balázs is tájékoztatót tartott.

Kubatov Gábor köszöntötte a sajtó képviselőit. Bevezetőjében két állítást fogalmazott meg a stadionnal kapcsolatban, az első szerint az új létesítmény lesz Európa legmodernebb stadionja, nem a legnagyobb, de a legmodernebb lesz, ami nem feltétlenül a pénz kérdése, hanem az ötleteké – tudósít a fradi.hu. – A második tény, amelyet Kubatov kiemelt, hogy az új stadion rekordidő alatt épült fel, hiszen a bontást követően tizennégy hónap alatt elkészült az épület.

A Ferencváros elnöke elmondta, hogy a stadion bejáratához visszakerül a Springer-szobor, valamint oda helyezik majd Albert Flórián bronzszobrát. Az egykori Gyáli utat már korábban átnevezték Albert Flórián úttá.


Kubatov arról is beszélt, hogy az üzemeltetővel kötött megállapodásnak köszönhetően biztos anyagi háttere lesz a Ferencvárosi Torna Clubnak az elkövetkező tíz évben.

A sportvezető-politikus kiemelte, hogy az új stadionban nem lesz készpénzes fizetés, a szurkolói kártyákkal lehet majd fizetni, ennek köszönhetően a szakemberek szerint lényegesebben gyorsabb lesz a kiszolgálás. Ehhez a meglévő szurkolói kártyákat le kell majd cserélni.

Kubatovtól Fürjes Balázs kormánybiztos vette át a szót. Elmondta, hogy az új létesítmény rekordidő alatt készült el, május 31-én átadásra kerül, majd két hónap műszaki átadás következik, ez alatt az idő alatt minden rendszert tökéletesen bejáratnak, hogy az augusztusi megnyitóra minden a legnagyobb rendben legyen. Fürjes Balázs hangsúlyozta, hogy az új stadion igazi magyar termék, hiszen magyarok tervezték, magyarok építették, valamint a tervezéstől kezdve a kivitelezésig 3000 embernek adott munkát.

A kormánybiztos arról is beszélt, hogy nemcsak multifunkciós, hanem zöld stadion is lesz az új létesítmény, hiszen a korábbi Albert stadion 100 százalékban be lett építve az új arénába. Ezt követően a kormánybiztos elmondta, hogy az új stadionban a legmodernebb megoldásokat alkalmazták, a fű öntözésétől kezdve egészen a beléptetésig. Mindent jól átgondoltak a tervezők, megvizsgálták a külföldi példákat is.

Az új stadionban a B-közép helyén a hazai mérkőzéseken nem lesznek székek, azok majd csak a nemzetközi összecsapásokon lesznek elhelyezve. Ezeken a helyeken a betont olyan színűre festették, amilyenek a székek a stadion többi részén.

Az új létesítmény jegypénztára már kész van, azonban majd lesz lehetőség online is jegyet venni. A bejárás alatt a sajtó munkatársai láthatták, hogy a kijelző működik.

Fürjes Balázs elmondta, hogy a lelátókat úgy tervezték, hogy meglegyen a katlanérzés. A lelátók olyan meredekek, hogy a szurkolók minél közelebb legyenek a játéktérhez, ennek ellenére kényelmesen tudjanak közlekedni a lépcsőkön.

A fradi.hu idézi Kubatov Gábort, aki elmondta, hogy az ultrák szektorait újra B-középnek fogják hívni. A stadionban lesz hely arra, hogy a fanatikusok tárolni tudják drapériáikat, valamint egyéb kellékeiket.

Az új létesítményben külön figyeltek rá, hogy a mozgáskorlátozottak is kényelmesen tudjanak a helyszínen szurkolni, külön lesz hely a kerekes székkel érkezőknek.

Az FTC és az üzemeltető egy évben ötven mérkőzésnappal számol. Emellett a létesítményben lehet majd koncerteket, konferenciákat, bemutatókat, banketteket és akár esküvőket tartani. Ezekből az eseményekből kétszázat tervez az üzemeltető elősegítve ezzel a stadion fenntartását.

Az új stadionban lévő illemhelyiségeket úgy alakították ki, hogy külön bejáratuk és kijáratuk legyen megelőzve ezzel a torlódásokat. A létesítményben több mint kétszáz LCD-kijelzőn lehet majd követni a meccset, így az sem marad le semmiről, aki épp kimegy büfébe.

A főépület kilencszintes, ebből három mélygarázsként fog üzemelni. A főbejárattól balra helyezkedik el az új Fradi Múzeum, amelyben a szurkolók a különböző retrotárgyak másolatait is megvásárolhatják.

A létesítményben már tesztelik a belső világításokat, valamint a kijelzőket.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik