Évi 100 millió forintot érhet a Fradi-stadion neve

Vágólapra másolva!
2014.04.29. 08:27
null
Az új stadion belülről <a href="https://www.facebook.com/pages/Az-%C3%BAj-Ferencv%C3%A1rosi-stadion-avagy-%C3%89p%C3%ADteni-szeret%C3%BCnk/514263381989778?hc_location=timeline"> (Fotók: Facebook/Az új Ferencvárosi stadion) </a>
A Hír Tv Stopper című műsorának hétfő esti témája az új, augusztusban megnyíló Fradi-stadion volt. Az üzemeltető részéről Szekeres Tamás, a Lagardere Unlimited Stadium Solutions Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, a Ferencváros költségvetésének jelentős hányadát teszi majd ki az az összeg, amit a klub az új ferencvárosi stadion üzemeltetőjétől évente kap. Az FTC Zrt. vezérigazgatója, Orosz Pál elárulta, európai kupaindulás esetén a Norwich Cityből és a Lazio segítségével érkezhetnek játékosok, míg Dénes Ferenc sportközgazdász úgy véli, százmilliós nagyságrendű pénzösszeg ütné a zöld-fehérek markát, ha értékesítik az átadás előtt álló létesítmény névhasználati jogát.

„Az üzemeltető éves szinten garantált összeget fizet a Ferencvárosnak, amelynek költségvetésében jelentős hányadot tesz majd ki a Lagardere-csoporttól kapott pénz. Cserébe az üzemeltető megkapja azokat a jogokat, amelyek a stadionhoz kapcsolódnak. Mindkét félnek az az érdeke, hogy minél nagyobb bevételre tegyenek szert a stadion üzemeltetéséből” – mondta Szekeres Tamás a Hír Televízió Stopper műsorában.

A 13.5 milliárd forintból épülő stadiont üzemeltető Lagardere Unlimited Stadium Solutions Kft. ügyvezető igazgatója azt is elárulta, hogy a „B-középből” nagyjából 5800 szurkoló buzdíthatja majd a csapatot, mivel ott nem lesznek ülőhelyek, és több drukker elfér, mint más, ülőhellyel is felszerelt szektorokban, míg a vendégszektorban 2200 drukker kaphat helyet. A korábban a Ferencvárosban futballozó Szekeres hozzátette, a hazai öltözőhöz – amely valamivel tágasabb és kényelmesebb lesz, mint a vendégeké – egy nagyméretű bemelegítőterem is kapcsolódik majd.

A műsorban többek között arról is szó esett, hogy az új stadionban 17 darab 13–16 férőhelyes speciális páholyt is kialakítanak. A VIP vendégek kiszolgálásához extra szolgáltatásként többek között all inclusive étterem is kapcsolódik, a páholyok pedig alkalmasak lesznek üzleti tárgyalások lebonyolítására is. A VIP szezonbérlet 2400 eurós áron (743 ezer forint) lesz kapható, és külön összegért bérelhetők a páholyok. Amúgy a stadionba a legolcsóbb belépő 1800 forintba kerül majd.

„A VIP gold, amibe beletartozik egy all inclusive éttermi ellátás, szeretnénk, hogy egy ötcsillagos budapesti éttermi ellátásnak feleljen meg. Ez 2400 euróba fog kerülni egy szezonra, a fölötte lévő skyboxokért pedig elhelyezéstől függően 58 és 75 ezer között kell fizetni" – fogalmazott Szekeres.

A műsorban az is elhangzott, hogy a stadion leendő, 20-25 ezer euróba kerülő, műanyagszálakkal kevert gyepszőnyegét speciálisan a közép-európai klímához fejlesztette a kivitelező, ennek kezelése különleges gépparkot is igényel.

Szekeres Tamás hangsúlyozta, multifunkcionális stadionja lesz a Ferencvárosnak, amely a labdarúgó-mérkőzések mellett egyéb programok, így például konferenciák, esküvők lebonyolítására is alkalmas lesz, köszönhetően a minden igénynek megfelelő kiszolgáló létesítményeknek.

Orosz Pál, az FTC Zrt. vezérigazgatója elmondta, azt szeretnék, ha jó értelemben véve továbbra is a Ferencvárosnak lenne a legrettegettebb stadionja az országban, továbbá a nemzetközi kapcsolatokról és a várható játékosmozgásról ejtett szót.

„A Norwich Citynek a Premier League-ből soha az életben nem lesz lehetősége kvalifikálnia magát az európai kupaporondra, de vannak olyan játékosai, akik nagy hasznára lehetnének a Ferencvárosnak. Ami a Laziót illeti: nemrég írtam neki egy e-mailt, hogy milyen posztokra keresünk játékosokat, mire a római klub azt válaszolta, hogy szétnéznek, meglátják, miben tudnak segíteni” – mondta az elöljáró.

„A magyar válogatott gerincét alkotó játékosok jóval többe kerülnek, mint egy U21-es Eb-t nyerő holland labdarúgó, amit én nem tartok reálisnak” – utalt arra Orosz, hogy a honi futballisták olykor teljesíthetetlen igényekkel állnak elő.

Dénes Ferenc sportközgazdász amondó, ha az FTC elnöksége értékesítené az épülő létesítmény névhasználati jogát (erről még nem született döntés), azzal jelentős bevételre tenne szert.

„A Ferencváros esetében évente százmilliós nagyságrendű összegről beszélhetnénk, ha eladják a stadion névhasználati jogát. De ettől még Albert Flóriánról vagy bármely más Fradi-legendáról elnevezhetnének egy szektort, egy bejáratot vagy egy teret” – mondta a szakember, aki szerint a tradíciók és az üzleti érdekek jól megférhetnek egymás mellett.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik