BORBOLA BENCE 2020.06.30 09:32 Frissítve: 2020.06.30 15:59

FTC: Leandro még nem tud futball nélkül élni

A profi karrierjével felhagyó Leandro a Fradi harmadosztályú csapatánál folytatja játékos-edzőként, felgyülemlett ereklyéit pedig édesanyja gyűjti Dél-Amerikában.

Leandro (Fotó: Földi Imre)

 

– Könnyes volt a búcsú?
– Igen, megható volt – felelte lapunknak Leandro, aki a szombati, Mezőkövesd elleni 1–0-s mérkőzésen lépett utoljára pályára profi futballistaként. – Már a meccs előtt elérzékenyültem, bemelegítés közben a régi góljaimat vetítették a kivetítőkön, csak álltam, és figyeltem, nem tagadom, összeszorult a torkom.

– És a végén, amikor lefújták a meccset?
– Akkor már inkább az ünneplésé volt a főszerep. Merthogy minden klappolt. Odahaza játszottunk, győztünk, bajnokok lettünk, átvehettük az aranyérmünket, a csapat még tűzijátékot is kapott. A meccs után nem győztem fogadni a gratulációkat, a stadionból éjfél körül tudtam eljönni, a feleségemmel még elmentünk egy étterembe. Felejthetetlen este volt.

SZÁMOKBAN
335 mérkőzést játszott az NB I-ben Leandro – miközben öt évig Cipruson volt légiós
16 alkalommal szerepelt a magyar válogatottban, utoljára a Görögország elleni, 4–3-ra elveszített Eb-selejtezőn
8 bajnoki címet nyert pályafutása alatt, közülük négyet a Ferencváros színeiben, ahonnan most visszavonult

– Folytatás az NB III-ban?
– Semmiképpen sem szerettem volna egyik napról a másikra leállni. Tudtam, nem bírtam volna labdarúgás nélkül. Az elmúlt hónapokban sokat beszélgettünk Haáz Ferenc technikai igazgatóval, és a rábeszélőkészségét jól mutatja, hogy sokáig úgy volt, szülőfalujában, Gerjenben folytatom a megyei másodosztályban. Pakstól nem messze van a falu, elég lett volna mérkőzésekre lejárnom. A szezon vége felé aztán eldőlt a Ferencvárosnál, hogy csapatot indít a harmadosztályban, Máté Csaba pedig rögtön szólt, maradjak.

– Egyértelmű volt?
– Nálam mindig a Fradi az első. Így legalább végig itt leszek a klubnál, Máté Csabának amolyan játékos-edzőként a pályán kívül is segítek. Eddig nem vonzott az edzői szakma, így legalább belekóstolhatok, és ki tudja, az is előfordulhat, hogy megtetszik. Jó lesz együtt játszani a fiatalokkal, segíteni nekik, talán még egy-két trükköt is elleshetnek tőlem.

– Mi lesz így a háttérmunkával?
– Arra is jut időm. Az elmúlt időszakban Hajnal Tamás keze alatt elindítottam egy folyamatot, a scoutingcsapat tagja vagyok és leszek a jövőben is. Egyik fő területem Dél-Amerika, de másfelé is nézelődöm. Máté Csabával már ezt is megbeszéltem, ha el kell utaznom, ha a Ferencváros érdeke azt kívánja, kihagyok néhány edzést, ebből nem lesz gond. A közeljövőben több fronton várnak rám a feladatok, ennél jobb indulást el sem tudnék képzelni.

– Tesztelhetem kicsit?
– Persze, miért ne?!

– Hány érmet szerzett pályafutása során?
– Na, ez jó kérdés. Legalább húszat.

– Akkor azt mondja meg, hányszoros bajnok?
– A Ferencvárossal négyszer, a Debrecennel háromszor, Cipruson az Omóniával egyszer végeztem az élen, és akkor még ott van a Haladással a másodosztályban szerzett bajnoki címem is.

– Hányszoros kupagyőztes?
– Ezt kapásból nem tudnám megmondani. Öt vagy hat?

– Hét. A Fradival négyszer, az MTK-val és a Lokival egyszer-egyszer nyert Magyar Kupát, és Cipruson is volt kupagyőztes. Hol tartja a rengeteg ereklyét?
– Nem sokan tudják, édesanyámnál, odahaza Brazíliában. Az idei kollekció itt van még nálam, de előbb-utóbb ez is hazakerül. A szülői házban anyu külön szobát rendezett be, ahol oklevelek, érmek, trófeák sorakoznak, a falakon és a fiókokban pedig több száz mez, amelyeket a meccsek után cseréltem el az ellenfelekkel. Általában a brazil srácokkal kerestük egymást a találkozók után, van mezem Thiago Silvától és Kakától is, de a gyűjteményem része a Kevin Kurányitól kapott dressz, vagy éppen az egyik legnagyobb becsben tartott Andrea Pirlo-mez. Ő volt az a játékos, akire mindig is felnéztem, akinek a játéka leginkább lenyűgözött.

Fotó: Török Attila

 

– Nem volt opció, hogy profi pályafutása végeztével hazaköltöznek Brazíliába?
– Nem. Erről már régóta letettünk. A családdal itt van az otthonunk, Magyarországhoz, Budapesthez köt szinte minden.

– A gyerekek hogyan fogadták, hogy az édesapjuk visszavonul?
– A lányom könnyen megemésztette, őt kevésbé hozza lázba a labdarúgás, na de a fiam... Alex tízéves, ő jobban átérezte a helyzetemet. Mondani sem kell, még most sem ért egyet a döntésemmel. Az elmúlt időszakban odahaza folyamatosan mondogatta, miért nem vagyok a kezdőcsapat tagja, miért csak a kispadon ülök. De most már legalább nemcsak a Ferencváros első csapatának meccseire, hanem az NB III-as találkozókra is kijár.

– Annyi mindent nyert, hogy felsorolni is nehéz... Van hiányérzete a karrierjével kapcsolatban?
– Igazából nincs. Kerek a történet. Rossz pillanatok ettől függetlenül természetesen akadtak. Rögtön karrierem elején, amikor a Haladással kikaptunk a Magyar Kupa döntőjében. A hosszabbításban eladtam a labdát a pálya közepén, az Újpest abból szerezte meg a győztes gólt. Az a mozdulat nagyon megviselt, évekig maradandó seb maradt. Csalódásként éltem meg azt is, amikor hiába szerepeltem végig a selejtezők alatt, mégsem voltam tagja a franciaországi Európa-bajnokságra utazó keretnek. Utólag bevallhatom, még így karrierem végéhez közeledve is nehezen dolgoztam fel, hogy nem léphettem pályára a Fradival az Európa-liga csoportkörében. Rendre elutaztam a csapattal, ott voltam, együtt lélegeztem a fiúkkal, ám – miután nem voltam tagja a nevezett keretnek – amikor jött a meccs, felültem a lelátóra. Kifelé nem mutattam az érzéseimet, hiszen ebben jó vagyok, de amikor hazaértem és leültem a fotelba, igenis emésztett, hogy már nem lehettem pályán.

– Most meddig kapott pihenőt?
– Máté Csaba egy hét lazítást engedélyezett. Augusztus másodikán már bajnoki mérkőzés vár ránk, addigra össze kell álljon a csapat. Jövő héten már én is elkezdem az edzéseket.

– Addig irány a Balaton-part?
– Isaszegen vagyok, horgászni. Kedden aztán lemegyünk a családdal Balatonfüredre, hét végén pedig meglátogatjuk Böde Daniékat Madocsán. Amilyen rövid a pihenőm, olyan sűrűnek ígérkezik a folytatás.

MÁTÉ CSABA NB III-AS KIHÍVÁSA
Ahogy az a Leandróval készített interjúból is kiderül, Máté Csaba lett a Ferencváros NB III-as csapatának vezetőedzője. Az FTC-nek legutóbb a 2016–2017-es évadban volt második csapata, akkor Lipcsei Péterrel a kispadon a 12. helyen végeztek a zöld-fehérek az NB III Közép-csoportjában.
„A fiatal, utánpótláskorú játékosoknak ez nagyobb megméretés lehet, illetve a kiöregedőknek is lesz plusz egy évük, hogy bizonyítsanak – vélekedett Máté Csaba. – Az európai topfutballban is bevett szokás, hogy a fiatalokból álló második csapathoz csatlakozhatnak idősebb játékosok is az első keretből. Ezért is szerettem volna, ha Leandro is hozzánk jönne, hiszen tudásával, mentalitásával rengeteget segíthet. Ez afféle ajándék, hogy testközelből tanulhatnak tőle. Amikor felvetődött, hogy vezetőedzői szerepem lesz az NB III-as csapatnál, rögtön egyeztettem Szerhij Rebrovval. Elmondta, nagy figyelemmel követi a csapat tevékenységét, és ragaszkodott hozzá, hogy az első csapatnál végzett pályaedzői munkám mellett végezzem a feladataimat az NB III-as csapatban. Fontos, hogy szoros együttműködés alakuljon ki a két gárda közt.”

 

2020.07.06 19:46:00

Labdarúgó NB I PIETSCH TIBOR

NS-VÉLEMÉNY. „Ez” a Carrillo már nem „az” a Carrillo…   

2020.07.06 10:33:39

Labdarúgó NB I VAJDA GYÖRGY

NS-ÉRTÉKELÉS, 1. RÉSZ. A játékosok becsületére legyen mondva, sportemberhez méltóan fejezték be a bajnokságot.

2020.07.04 22:27:00

Labdarúgó NB I ZOMBORI ANDRÁS

A Mezőkövesd középpályása három évvel ezelőtt, 29 esztendősen mutatkozott be az NB I-ben.

2020.07.04 21:53:37

Labdarúgó NB I DEÁK ZSIGMOND

NS-VÉLEMÉNY. Rég nem azért csodálkozunk rá, mert úgy néz ki, mint egy janicsár.