FTC: Kubatov nem alkuszik - marad a beléptetőrendszer

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.12.17. 13:49
null
Kubatov Gábor nem hátrál (Fotó: <a href="http://www.fradi.hu/hu/labdarugas/nb-i/hirek/elnoki-interju/20141217/c/9081">fradi.hu</a>)
Az év végéhez közeledve a Ferencváros klubelnöke, Kubatov Gábor értékelte a mögöttünk hagyott évet. A fradi.hu kluboldalon közölt interjúban éppen úgy kitért a nehézségekre – a szurkolókkal való konfrontációkra –, mint az eredményeikre, a terveikre. Alább az interjúból olvashatnak kivonatot.

 

– Az ultrák nem kérnek sem a szkennerből, sem önből.
– Marad a beléptetőrendszer és lévén októberben választottak meg újabb négy évre elnöknek, maradok én is. Kérem, azt fogadja el, hogy a békétlenség fenntartásában érdekeltekkel szinte lehetetlen békét kötni. Mindenki szabadon dönthet arról, hogy bejön vagy sem, kivéve azokat, akiket kitiltottunk indokoltan az elmúlt időszakban. Ha jól rémlik, mindössze tíz emberről van szó, akik kárt okoztak a klubnak, mert hosszú időn át belépő nélkül szöktek be, mert saját társaikat bántalmazták a lelátón, mert a nemzetközi szabályok ellen vétettek a meccseinken. Most 2014-et írunk, kizárólag egy utat ismer az UEFA, az MLSZ és az FTC. A Paris SG új, milliárdos tulajdonosa tízezernél is több erőszakos szurkolóját tiltotta ki a stadionjából jól felfogott érdekből. A Real Madrid most lép, lépett, hasonlóan a spanyol egyesületekhez, mert tragédia történt. A BL-döntős Atletico Madrid betiltott egy szurkolói csoportot. Nincs más választás, ahol bátran, határozottan léptek fel, mint például a németeknél, angoloknál, ott telt házak előtt lépnek pályára a csapatok. Az UEFA nem tűri meg a rendbontókat, a kirekesztőket. Lássuk be, az európai szövetségnek nincs oka megítélni másként a Fradit sem. Ha pár drukker huhog, azonnal büntet az UEFA, mint tette ezt a máltai meccsünk után.

– És mi az a bizonyos legkomolyabb terv?
– Óvatosan fogalmazok, mert a tervek még csak körvonalazódnak, a megállapodásokat még nem kötöttük meg. Az új szurkolói kártya, amely nyár óta biztonságos, egyszerű belépést, kényelmes, készpénzkímélő fizetést tesz lehetővé a stadionban, nemsokára kedvezmények egész sorával kecsegtet. Kollégáim fél éves munkája fog beérni jövő év elejére, a fővárosban és az országban számtalan helyen lehet majd olcsóbban vásárolni a Fradi szurkolói kártyával. Az is könnyen elképzelhető, hogy sokan megtakaríthatják akár a bérletük, a belépőjük árát, ha csatlakoznak hozzánk, szurkolói kártyásokhoz, akik egyébként már csaknem negyvenhárom ezren vagyunk. Nemsokára elérjük azt a létszámot, amit a régi kártyával produkáltunk több év alatt.

– Nem akarunk ünneprontók lenni, de gondolja, képes meggyőzni azokat, akik az elmúlt hónapokban, hetekben elégedetlenkedtek, tüntettek, távol maradtak éppen az új szurkolói kártya, a beléptetőrendszer miatt?
– Minden klubnak, de a Ferencvárosnak különösen fontosak a szurkolók. Nélkülük az egésznek nincs értelme. Értük és a gyermekekért van elsősorban a Fradi. Senki ne higgye, hogy bennem nem hagyott nyomot az, ami az utóbbi hónapokban történt. Sok mindent átértékeltem. Befejezem a személyes írásos kapcsolattartást a közösségi médiában. Pestiesen, vége a fészbukolásnak. Három éven át, azt hiszem, egyedülálló módon a sportvezetők közül, folyamatosan igyekeztem napi szinten tartani a kapcsolatot a szurkolókkal. Bárki bármit mond és gondol, én válaszoltam mindenkinek. Viszont azt láttam egy ideje, hogy ennek így semmi értelme. A hozzászólók egy része csak a konfliktust kereste, kötözködött, a felületet találta meg ahhoz, hogy sértegesse a klubot vagy engem. Tisztelet természetesen a kivételeknek.

– A másik oldal szerint tárgyalni kell.
– Három és fél évig tárgyaltunk, sokat és sokszor és sok mindenről, aztán becsaptak bennünket többször, például a Csatáry-molinó esetében és két derbi alkalmával is. Olyanokkal nem tárgyalhatunk, akik a stadionban szurkoló társaikat halálosan megfenyegetik, hazafelé megkergetik. Olyanokkal sem tárgyalunk, akik súlyos erkölcsi és anyagi kárt okoznak szándékosan a klubnak, amit állítólag szeretnek. Olyanokkal nem tárgyalhatunk, akik a Fradiban dolgozó fiatal kollégáim címét, adatait szerkesztik ki. Nekem személy szerint is van problémám. Olyanokkal nem szeretnék tárgyalni, akik azt írják ki egy szurkolói oldalra, hogy haljon meg a családom. Olyanokkal nem fogok tárgyalóasztalhoz ülni, akik fotómontázsok tanúsága szerint fejbe lőnének. Olyanokra nem vagyok kíváncsi, akik olyan pólókat készítenek, árulnak és hordanak, amelyeken a feleségemmel és a gyerekeimmel lógok egy akasztófán. Szerintem ez túlzás, nekem ez nem fér bele.

– Úgy tűnik, egyik fél sem enged.
– Vannak dolgok, amikben nem lehet meghátrálni. Nem engedhetjük, hogy újra megtörténjen az, ami az elmúlt húsz évben már annyiszor megesett. Hogy néhány tucat erőszakos, magát kiváltságosnak tekintő szurkoló megzavarja az edzést, hogy a mérkőzések előtt ott terpeszkedjen az öltözőben, hogy a klubház folyosóján ott masírozzon és beleszóljon abba, kit igazolunk, kit küldünk el.

(…)

– Igen-igen, a minőségi foci. Ami hiányzik. Talán az is zavar némelyeket, hogy gyengébben teljesít a futballcsapat.
– Ebben van némi igazság, bár mindhárom sorozatban állunk még, a bajnokságban egy pontra vagyunk a dobogótól, a Magyar Kupában a legjobb nyolc között vagyunk és kinézhet egy jó szereplés, a Ligakupából pedig meggyőző fölénnyel vertük ki az Újpestet. Visszatérve az NB I-re, hát igen, a bajnokság… A Fradinál sosem lehet más a célunk, mint a bajnoki cím, és utóbbitól valóban távolabb kerültünk.

– A dobogótól is…
– Szó sincs róla, miért mondja ezt, egy pont a hátrányunk. Nehezen indult az év, nem maradt idő a nemzetközi kupaszereplés miatt sem a pihenésre, sem az építkezésre. Kicsit talán sok helyen változtattunk a csapaton. A legutóbbi mérkőzéseken látottak alapján azonban bízhatunk egy szép, az ideihez hasonló tavaszban. Igyekszünk egy-két poszton erősödni…

– Elnézést, hogy közbevágok, de ez az „erősödni” kifejezés ezt váltja ki és nem csak belőlünk. A nyáron mintha mellényúltak volna azok, akik az igazolásokért felelősek.
– Nem értünk egyet. Hazahoztunk egy legendát, Gera Zolit. Megszereztünk egy volt német válogatott csatárt, Benjamin Lauthot, aki már második a góllövőlistán. Nyár óta nálunk játszik az egyik legtehetségesebb fiatal lengyel labdarúgó, Michal Nalepa, aki tizenhét éves kora óta az utánpótlásuk vezető alakja és még csak huszonegy éves. Nyugat-európai csapatokban bizonyított két játékosunk, Dilaver és Kukuruzovic hétről hétre jobban teljesít a Fradiban. Utóbbi a Zürichnek volt a tagja, amelyik most azt a Baselt előzi meg a svájci bajnokságban, amelyik kiütötte a BL-ből a Liverpoolt. És hadd említsem a Transfermarkt internetes oldal szerint a magyar mezőny legértékesebb játékosát, a belga, spanyol, angol ligát megjárt Lamah-t. Hat nagyszerű futballistáról van szó, akik mellé a minap szerződtettük a sokszoros válogatott, Fradiból indult Hajnal Tamást. Hajlamosak vagyunk a Fradi esetében inkább a rosszat hamarabb meglátni. Igen, el kell ismerni, voltak és lesznek is tévedések, de ez benne van. A Fradinak nem állnak rendelkezésre dollárban vagy euróban százmilliók, forintban milliárdok az igazoláshoz. Kétségtelen, néha mellényúl a klub, viszont például a magyar tehetségek felkarolásában élen járunk. Sorolom, kiket szereztünk meg, vagy emeltünk ki az utánpótlásból: Ugrai, Popov, Haris, a két Csilus, Batik, Nagy Dani, Nagy Dominik és Holman, akik mind-mind annak a bizonyságai, hogy törekszünk arra, hogy magyar tehetségek is kerüljenek a csapathoz. Vagy vegyük például a szakmai stábunkat, amelyet tapasztalt trénerek alkotnak. A hamburgi, dortmundi kispadon bizonyított Thomas Doll, aki 2005-ben az Év embere volt a német labdarúgásban, a volt ghánai szövetségi kapitány, Ralf Zumdick és a magyar válogatott korábbi pályaedzője, Máté Csaba edzői hármast bárhol megirigyelhetik. Az angol Premier Ligából hoztunk fizioterapeutát. Az orvosi stábunkat az a doktor Pánics Gergely vezeti, aki a Dárdai Pál irányította magyar válogatott mellett is dolgozik most.

– De a stáb nem tud gólt szerezni…
– De hozzásegíteni tud… És a felkészült szakmai stáb, a fejlett infrastruktúra segíthet abban, hogy jó játékosokat tudjunk igazolni. Ritkán említik meg a sajtóban, de azt se felejtsük el, hogy a vetélytársaktól eltérően a Fradi mindegyik rangadóját hazai környezetben játssza tavasszal. Itthon pedig pontot is alig veszítettünk, egyébként egy éve veretlenek vagyunk hazai pályán a bajnokságban. Jön a tavasz, jönnek az úgynevezett élcsapatok, meg kell őket verni, semmi sem lehetetlen.

– Mit gondol, a rangadókkal visszatérnek a nézők is?
– Abban reménykedek, hogy sikeresek leszünk és visszatérnek a nézők.

– Ismerje el, kevesebben vannak a lelátón!
– Fogalmazzunk úgy, többre számítottunk. De ha a számokat nézzük, akkor azok nem lesújtóak. Tavaly csaknem háromezer-hatszáz bérletet adtunk el, az idén majdnem hatezret értékesítettünk. Tavaly a tabella hátsó fertályában lévő csapatok elleni átlagnézőszámunk hatezer volt, az idén hétezer. Továbbra is a Fradi vonzza a legtöbb nézőt. És nemcsak a lelátón, hanem a tévé előtt is, több százezren ülnek le a Fradi miatt a képernyő elé.

– Idegenben viszont sem az MTK, sem az Újpest, sem a Diósgyőr, sem a Debrecen, sem a Kispest, sem a Videoton ellen nem telt meg a vendégszektor. Inkább csak lézengtek a Fradisták…
– Ez így van.

– Talán nem kellett volna kitalálni ezt a buszoztatást a fővárosi rangadókhoz.
– Amikor a rendőrség kiemelt kockázatúnak minősít egy találkozót, akkor a sporttörvény szerint kötelező a szervezett utaztatás. Amit máshogy szinte lehetetlen megoldani. Amikor, mint például a Kispest ellen, visszavonta a döntését a hatóság, azonnal léptünk és csak lehetőségként kínáltuk fel a buszokat.

– Nem fáj önnek az üres vendéglelátó az idegenbeli mérkőzéseinken?
– Ez van, higgye el, én sajnálom a legjobban, de mégsem hátrálunk meg, mert nem hagyhatjuk, hogy az történjen a klubbal, ami az elmúlt húsz évben. Háromszor ment tönkre már a Fradi, háromszor volt fél térden. Értse meg mindenki, a negyediket már nem élné túl. Ennek a hangos kisebbségnek a vezetői megszokták, hogy az elmúlt időkben az történt a székházban, amit ők akartak. Amit most ők akarnak, az viszont a pusztulásba vezet. Abból nem lehet fizetést adni a játékosoknak, abból nem lehet öltözőt, tanulószobát létesíteni a kis Fradistáknak, abból nem tartjuk életben a jégkorongszakosztályt, abból nem születik birkózó csapatbajnoki arany, vagy nem lesz a mi dicsőségünk is Bácsi Péter világbajnoki győzelme és a kézilabdázónőink sem képesek kétszer KEK-et nyerni, a vízilabda-szakosztályhoz sem tér vissza az olimpiai bajnok legenda, Gerendás ,és még sorolhatnám hosszasan, mi mindent nem lehet. Mert egyébként a Fradi nem csak a futball.

– Ezt üzeni a kint maradást választó szurkolóknak?
– Én nem üzenek, csak azt állítom, a Fradi az első. Csak egy út, amelyiket most mi tapossuk, az vezet Európába, a futball európai vérkeringésébe. A másik út nem vezet sehová.

A teljes interjút itt olvashatja el!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik