FTC: érkező rosszfiúk, donecki nagykutyák és dagonyában küzdő Uzuni

Vágólapra másolva!
2020.08.12. 17:27
null
Kubatov Gábor és Orosz Pál beszéltek az igazolások hátteréről (Fotó: Nemzeti Sport)
Hosszú videointerjút adott a Fradi Médiának Kubatov Gábor, a labdarúgó NB I-ben címvédő Ferencváros elnöke és Orosz Pál, az FTC Zrt. vezérigazgatója. Beszéltek az átigazolások hátteréről, hogy miket figyelnek meg a kiszemelt játékosoknál, és hogy miért nehezebb egy Sahtar Doneck szintű klubbal megegyezésre jutni.


„Ez nem egy szezonális dolog. Egy igazolás a Ferencvárosnál nem úgy működik, hogy most jön az átigazolási időszak, és akkor hirtelen akarunk mi valakit igazolni. Ott van Hajnal Tomi, ott vannak a scoutok, van egy olyan stáb, amely egy éven keresztül, teljes munkakörben ezt felügyeli, nézi és javaslatokat hoz a különböző pozíciókra” – mondta Orosz Pál, az FTC Zrt. vezérigazgatója az átigazolás menetét firtató kérdésre.

„Dolgozott nekünk Csukics, dolgozik Kuntics, Gyömbér Gabi másodállásban, Leandro. Ők figyelik az európai bajnokságoknak azt a részét, ahonnan tudunk játékost elhozni – vette át a szót Kubatov Gábor, a klub elnöke. – Amikor kinéztünk egy futballistát, akkor komplett mérkőzéseket megnéznek, a játékosnak külön a meccsjeleneteit, és azokat kielemzik, szerintem ez egy komoly munka. Karaktert nézünk, ami megint csak fontos, mert tele voltunk jófiúkkal, most azért hoztunk egy-két rosszfiút is.”

A labdarúgók hátterét is alaposan feltérképezik a klubnál.

Uzuni mindent megtesz a kitörésért (Fotó: fradi.hu)
Uzuni mindent megtesz a kitörésért (Fotó: fradi.hu)



„Utánanézünk, milyen ember valójában. Volt-e konfliktusa a csapaton belül, az edzővel, milyen a családja. Van-e felesége, vannak-e gyerekei, milyen körülmények közül, honnan jött. Igazoltunk egy Uzuni nevű szélsőt, ő egy albán fiú. Még az igazolás előtt kaptunk egy képet, amelyen ez a fiú 16-17 évesen ott áll talpig sarasan. Egy olyan pályán játszottak akkor, ami dagonya volt. Ő végigjátszotta ezt a meccset, megmutatta a fényképet, elkértem tőle ezt a fotót. Nyilván egy ilyen srác, aki Albániából jön, és nem hiper műfüves meg a legjobb hibrid pályákon edzett, az nem akar visszamenni oda, hanem ki akar törni, és mindent megtesz azért, hogy a győzelmet magáénak tudja.

Ezeket a dolgokat is körüljárjuk, Hajnal Tominak rendkívül jó ötletei vannak, nagyon sok elemző- és statisztikai rendszert használunk ahhoz, hogy ilyen játékosokat tudjunk igazolni. Amikor Rebrovval leülünk megbeszélni, hogy milyen posztra igazolna, akkor Tominak van egy hatos-nyolcas-tízes listája, megmondja ár-érték arányban, kik a legjobbak az adott poszton. Ilyen nem volt még nálunk korábban, Tomival is meg Szerhijjel is nagyon sokat léptünk előre”
– mondta Kubatov.

A 23 éves Laidounit a Voluntari-ból igazolta az FTC (Fotó: fradi.hu)
A 23 éves Laidounit a Voluntari-ból igazolta az FTC (Fotó: fradi.hu)



Arra is kitért, nagyon fontos a kiszemelt labdarúgóknál, hogy mikor tud akcióba lépni az együttes.

„A román bajnokságból figyeltük Laidounit, őt már egy éve nézzük, csak még két év volt hátra a szerződéséből. Amikor egy év van hátra a szerződéséből, akkor viszonylag jól lehet mozogni, mert az anyaklub is tudja, hogy fél éven belül már szerződést lehet vele kötni, szabadon el fog menni a játékos, ott már lehet alkudni az árban. Tudtuk, hogy nagyon tehetséges futballista, nagyon gyors, nagyon agresszív srác, aki nem játszott még olyan szervezettséggel, mint amilyen a Fradiban van, de az alapképességei olyanok, hogy lehet belőle jó játékost csinálni” – tette hozzá Kubatov, aki arra is kitért, hogy nem elég a klubbal megegyezni, és látni, nagyjából milyen fizetéssel lehet megállapodni a légióssal, ide is kell tudni őt csábítani, aminek megvannak a trükkjei, hogy melyik szállodában kell elszállásolni, milyen úton kell a repülőtérről behozni, hogy mit kell megmutatni az öltözőben, az edzőpályákon.

„Soha nincs második esélyed arra, hogy első benyomást tegyél” – vetette közbe Orosz Pál.

Zubkovval kapcsolatban hozzátette, sokat kellett dolgozni a megtartásán.

Zubkov megtartásáról egy évig tárgyaltak (Fotó: Szabó Miklós)
Zubkov megtartásáról egy évig tárgyaltak (Fotó: Szabó Miklós)



„Nyilván kellett a szándék a részéről, ezzel nem volt gond, de meg kellett állapodni a klubjával. Az is nagy »igazolásnak« számít, hogy egyben tudtuk tartani a csapat gerincét és a fontos játékosok itt maradtak. Nem arról van szó, hogy elmentek és a helyükre kellett hozni futballistákat, hanem hogy a váz megmaradt és még hoztunk ide.”

„Most érkeztünk meg oda, hogy minden posztra két azonos képességű játékosunk van – mondta ezt már Kubatov, aki a versenyhelyzet jótékony hatásával kapcsolatban Dibusz Dénes fejlődését emelte ki. – Amikor a rendkívül képességű Gróf Dávidot idehoztuk Dibusz mögé, a versenyhelyzet miatt Dénes sokkal jobb kapus lett attól az évtől kezdve.”

„Zubkov megtartásáról még egy gondolat. A Sahtarnál azért nagyfiúk ülnek a túloldalon, és amit mi ajánlunk pénzt, az egy apró tétel az ő működésükhöz képest. Tehát amikor alkudni próbálsz, akkor mondják, hogy nem. Az egy másik kategória, bennük van ez a rideg keménység, de mi egy évet alkudoztunk, és egy év után sikerült megállapodnunk” – mondta Kubatov.

Orosz Pál szerint soha nincs olyan, hogy készen van egy keret, már bármikor adódhat olyan lehetőség, amivel erősíteni lehet, ráadásul az elnyújtott átigazolási időszak miatt ezúttal még sokáig lehet igazolni.

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A FERENCVÁROSNÁL
Érkezők: Roko Baturina (horvát, Dinamo Zagreb – Horvátország, legutóbb kölcsönben NK Bravo – Szlovénia), Bogdán Ádám (Hibernian – Skócia, szabadon igazolhatóként), Adnan Kovacevic (bosnyák, Korona Kielce – Lengyelország, szabadon igazolhatóként),Aissa Laidouni (francia, FC Voluntari – Románia), Myrto Uzuni (albán, NK Lokomotiva – Horvátország), Olekszandr Zubkov (ukrán, Sahtar Doneck – Ukrajna, kölcsön után végleg)
Kölcsönbe érkezők:
Kölcsönből visszatérők: Bőle Lukács (ZTE FC)
Az utánpótlásból felkerültek/profi szerződést kötöttek: Katona Bálint, Kovács Marcell, Nagy Zoltán Olivér, Redzic Damir
Kiszemeltek: Arijan Ademi (északmacedón, Dinamo Zagreb – Horvátország), Veljko Birmancsevics (szerb, FK Csukaricski – Szerbia),
Távozók: Davide Lanzafame (olasz, Bp. Honvéd, kölcsön után végleg), Leandro (brazil-magyar, FTC II), Otigba Kenneth (szabadon igazolható), Silye Erik (mezőkövesdi kölcsön után Vasas)
Kölcsönbe távozók: Szánthó Regő (ZTE FC), Varga Ádám (Soroksár), Vida Kristóf (Soroksár)
Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz: Gastón Lódico (argentin, Club Atlético Lanús – Argentína)
Távozhatnak/érdeklődnek irántuk: Bőle Lukács (ZTE FC), Csonka András (ZTE FC), Mikalaj Szihnyevics (fehérorosz)

A TELJES INTERJÚ


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik