FTC: az orvosok szerint Moniz szavai elfogadhatatlanok

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.12.03. 14:39
null
Az orvosok állítják: öt alkalommal is hiába foglaltak le egy laboratóriumot Akeem Adams megvizsgálására (Fotó: Szabó Miklós)
A Ferencvárosi TC orvosi stábja közleményben reagált az FTC NB I-es labdarúgócsapatától távozó vezetőedző, Ricardo Moniz napokban tett, a szeptemberben szívinfarktust kapó Akeem Adamsszel kapcsolatos nyilatkozataira. Íme, a közlemény!

 

„A Ferencvárosi TC orvosi stábjának közleménye

A sajtóban az elmúlt napokban elbocsátott ferencvárosi vezetőedző, Ricardo Moniz tényeket figyelmen kívül hagyó állításai kapcsán az alábbiakat szükségesnek tartjuk leszögezni.

1. A Ferencvárosi TC egészségügyi stábja az UEFA és FIFA által rendszeresített, az egyik legszigorúbb alkalmassági vizsgálatot használja, a Magyarországon kötelező sportorvosi vizsgálat mellett. Tehát a játékost megvizsgálja a klub alkalmazásában álló ortopéd-traumatológus, egy kardiológus és egy klubtól független sportorvos. A vizsgálatok a FIFA PCMA és az UEFA PCMA (pre-competition medical assessment) alapján történnek minden egyes játékosnál. (lásd: http://www.fifa.com/mm/document/afdeveloping/medical/01/07/26/86/fifapcmaform.pdf, UEFA körlevél 2012)

2. Akeem Adamsnél olyan mozgásszervi problémák derültek ki a szerződést megelőző vizsgálaton, amely alapján jelentős volt a sérülés, illetve újrasérülés veszélye. Az elváltozásokról RTG és CT felvételek készültek. Ezen elváltozások nem teszik a versenysportra alkalmatlanná a játékost, azonban a klub érdeke, hogy a szerződést megelőző vizsgálatokkal az újrasérülés és a krónikus panaszok jelentkezésének veszélyeiről is tájékoztassuk a klubot. Ezek alapján az orvosi stáb a játékos szerződtetését nem javasolta a klubnak, az orvosi véleményeket azonban a vezetőedző felülbírálta és a klub vezetősége előtt ragaszkodott a játékos leigazolásához.

3. Az Egészségügyi Stáb munkáját jelentősen hátráltatta, hogy Ricardo Moniz az egészségügyi munkát is irányítása alatt kívánta tartani, több alkalommal az orvosi evidenciákkal ellentétes utasításaival kellett küzdenünk.

4. A terheléses vizsgálat, különösen élsportolók esetében, nem a szív és érrendszeri panaszok diagnosztizálására/szűrésére szolgál, hanem azzal a játékos edzettségi állapota határozható meg. Ilyen vizsgálat mindegyik FTC-labdarúgóról készült évi rendszerességgel a felkészülési időszakban, illetve a leigazolást megelőzően. Akeem Adams esetében az orvosi stáb öt alkalommal foglalta le az egyik budapesti sportdiagnosztikai laboratóriumot, azonban Ricardo Moniz egyik alkalomra sem engedte el a játékost a futószalag-terheléses és légzéses gázcsere vizsgálatra.

5. Az édesapja haláláról szóló információról az egészségügyi stáb az infarktus bekövetkezte után, a család megérkezését követően, a velük tartott megbeszélésen értesült, ekkor mondta Ricardo Moniz, hogy igen, erről neki volt tudomása, de mi köze ennek a játékosnál bekövetkezett infarktushoz? Ezen a megbeszélésen több klub alkalmazott is részt vett.

6. Nem gondoljuk, hogy egy orvosi diplomával nem rendelkező laikusnak, mint Ricardo Moniznak ismernie kellett volna a szülői hirtelen halál és a kardiovaszkularis megbetegedés közötti összefüggést, azonban azt sem gondoljuk, hogy ugyanilyen okból kifolyólag tudja, hogy miként kell élsportolókat kardiológiai szempontból szűrni, ezért is elfogadhatatlan a nyilatkozata.

7. Az Országos Mentőszolgálat és a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika munkatársai szakmai hozzáértése, lelkiismeretes munkája, szakmai bravúrjai nélkül Akeem Adams jelenleg biztosan nem élne.

Az Egészségügyi Stáb a korábbi vezetőedzővel kapcsolatos kommunikációt ezzel a nyilatkozattal lezártnak tekinti. Adams állapotáról természetesen továbbra is tájékoztatja a közvéleményt.

Dr. Szelid Zsolt
Dr. Pánics Gergely
Dr. Reha Gábor”

HÁTTÉR, REAKCIÓK
Az FTC szerződést bontott Ricardo Monizzal
A Fradi érdekeit tartottuk szem előtt – Kubatov
FTC: forró a kispad, húsz év alatt huszonegy váltás
FTC: Lothar Matthäus lehet az egyik jelölt a kispadra

Moniz: Hazugság, amit Szelid doktor állít

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik