FTC: Arsenal, Dragóner, Orlando – Paul Shaw nem szakadt el a futballtól

R. B.R. B.
Vágólapra másolva!
2020.04.22. 11:55
null
Paul Shaw két ésfél évet töltött el a Ferencvárosban (Fotó: Török Attila)
A Ferencváros hivatalos honlapja interjút készített a klub korábbi labdarúgójával, Paul Shaw-val, aki évek óta az Egyesült Államokban dolgozik az Orlando City utánpótlásában.

A 46 esztendős angol szakember játékosként 2008 és 2010 között szerepelt a Ferencvárosban, amely a 2008–2009-es idényben harcolta ki az NB I-be való visszajutást – többek között az Arsenalban nevelkedő támadó góljainak is köszönhetően (Show 12 gólt szerzett a feljutást jelentő idényben, az NB II Keleti csoportjában csak hatan találtak be nála többször. Egy évvel korábban – szintén az NB II-ben – nyolc gólig jutott, az NB I-ben a 2009–2010-es kiírásban 10 bajnokin egyszer volt eredményes).

„Rengetegen akartak az Arsenalban játszani, a legjobb játékosok mind odamentek, úgyhogy profivá válni abban a klubban korántsem volt könnyű. Nekem azonban ez volt az első számú célom, minden nap jobb akartam lenni. Minden percét élveztem, amit abban a fantasztikus csapatban tölthettem” – mondta a fradi.hu-nak Paul Shaw.

Az egykori korosztályos válogatott futballista 1997-ig volt az Arsenal igazolt labdarúgója. A Premier League-ben 12 meccsen jutott szóhoz. Shaw elismerően beszélt Arsene Wengerről, a londoni gárda legendás menedzseréről, illetve Dennis Bergkampot nevezte meg, mint a valaha volt legjobb játékost, akivel egy csapatban szerepelt.

Shaw összesen tíz klubban futballozott, mielőtt (2008-ban) a Ferencvároshoz szerződött.

„Angliában mindenki ismeri a Ferencváros nevét, az emberek tudják, hogy ez a legnagyobb és leghíresebb magyar klub. A részleteket azonban nem ismerik. Mielőtt csatlakoztam a Fradihoz, utánajártam mindennek, láttam, mennyire szenvedélyesek a szurkolók és milyen nagyszerű történelme van a klubnak, ezért tudtam, hogy tökéletes választás lesz a számomra. Angliához képest a kontraszt nagy volt, ez igaz, de elsősorban azt néztem akkor, milyen fantasztikus múltja van a klubnak. Én például imádtam a régi stadionban, abban a remek atmoszférában játszani.”

„A magyar játékosok mind befogadóak voltak. Ha valakiket ki kellene emelnem, akkor az egyikük Dragóner Attila lenne. Hihetetlenül segítőkész volt, mindig mondta, hogy szóljak, ha szükségem van valamire, rendszeresen érdeklődött a családomról is, hogy rendben vagyunk-e. De nagyon szerencsésnek érzem magam, hogy együtt játszhattam Lipcsei Péterrel is. Nagyszerű ember és elképesztő játékos, nagyon jó lett volna, ha tíz évvel fiatalabban kerülünk egy csapatba. Kiválóan látott a pályán, egyszerűen tökéletes játékostárs volt egy csatár számára” – emlékezett vissza a korábbi angol futballista.

„A családommal fantasztikus három évet töltöttünk Budapesten. Az emberek barátságosan fogadtak, az akkor még két kicsi fiam angol iskolába járt, nem is akartuk elhagyni a várost. Rövid ideig visszatértünk Angliába, aztán jött egy lehetőség, hogy egy kisebb csapatban játsszam és edzősködjem New Yorkban. De ott végül csak egy évet töltöttem. Az MLS-ben szereplő Orlando akkori menedzsere ugyanis korábbi játékostársam volt, és felajánlotta, hogy legyek edző az utánpótlásban. A korosztályos csapatok technikai igazgatója vagyok. Az összes edző és játékos munkáját figyelnem kell a legkisebbektől egészen a tizennyolc évesekig. Azóta, azaz már nyolc éve itt élünk, szeretünk itt lenni, de sohasem tudhatod, mi történik majd veled” – tette hozzá Shaw, aki elárulta, nem zárkózna el attól, hogy visszatérjen a Ferencvárosba.

Paul Shaw elmondta, természetesen a közelmúltban is figyelemmel követte a Fradi szereplését. Shaw decemberben hazánkba látogat feleségével, s szeretné megnézni a 2014-ben átadott Groupama Arénát.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik