FTC: A legnagyobb változás fejben történt – Varga Roland

Vágólapra másolva!
2017.09.11. 08:19
null
Varga Roland (jobbra) előtt nincs akadály, a szélső remek formában futballozik (Fotó: Mirkó István)
Tanult korábbi hibáiból a Ferencváros hétvégén mesterhármasig jutó labdarúgója, Varga Roland, és nagyon örül, hogy eredményes futballal segítheti együttesét.

 

– Gólkirály lesz?
– Nem foglalkoztat ez a téma – mondta Varga Roland, a Ferencváros 27 esztendős szélsője, aki mesterhármast szerzett a Vasas ellen 5–2-re megnyert bajnokin, és nyolc góllal vezeti a góllövőlistát. – Szélsőként nem a gólszerzés a legfontosabb feladatom, inkább csak pluszörömet jelent, hogy eredményesen tudom segíteni a csapatomat. Persze addig kell ütni a vasat, amíg meleg.

– Csakhogy hiába teljesít hetek óta remek formában, a Fradi döcögősen kezdte a szezont.
– Ezzel mi is tisztában vagyunk. Sokat beszélgettünk az okokról, de bízom benne, hogy a Vasas elleni győzelemmel egyenesbe jöttünk. Végre jó futballal szereztünk három pontot, kétszer is hátrányból álltunk fel. Ez is mutatja, hogy van erő a csapatban. Meg kell lovagolni a sikert, és önbizalommal pályára lépni a következő fordulóban a Honvéd ellen.

– Mivel tudtak végül felülkerekedni az angyalföldieken?
– A Vasas szervezett együttes, de idővel fogást találtunk rajta. Egyenlő létszámnál is mi irányítottunk, és bár a vendégeknek is voltak lehetőségeik, a nagyobb helyzetek előttünk adódtak. A Vasas a második félidőben visszahúzódott, kontrákra rendezkedett be, mi pedig beszorítottuk, mezőnyfölényben voltunk. De ne beszéljünk mellé, a piros lap is nekünk kedvezett, a Midtjylland elleni Európa-liga-meccsen láttuk, mennyit számít az emberhátrány. Ugyanakkor a meccs képe és a játékunk alapján szerintem akkor is nyerünk, ha Szivacski Donátot nem állítja ki a játékvezető, de ezt már sosem tudjuk meg.

– Az első gólja előtt szépen forgatta be a vendégek védőjét, Manjrekar Jamest. Ezek szerint már nemcsak az üres területek befutásában, hanem az egy egy elleni párharcokban is számíthatnak önre?
– Minél sokoldalúbb egy játékos, annál jobb. Örülök, ha az üres területek bejátszásában és a kis területen folyó összjátékban is számíthatnak rám. Igyekszem a legjobb megoldást választani. Az első gólom előtt James kilépett rám, eltoltam mellette a labdát, és miután láttam, hogy senki sincs nálam kedvezőbb helyzetben, lőttem. Szerencsére jól sült el.

– Minek köszönhető, hogy ennyire jó formában futballozik? Az edzésmunkának, a táplálkozásnak, netán a regenerációnak?
– Egyiknek sem. A legnagyobb változás fejben történt. Higgadtabb vagyok, kevésbé reagálom túl a dolgokat, ennek köszönhető a formám. Én is úgy érzem, hogy elkaptam a fonalat, de a hosszú sérülésem után megszenvedtem érte.

– Akkor sem reagált hevesen, amikor a Videoton elleni vesztes rangadón Thomas Doll vezetőedző a szünetben lecserélte?
– Azért cserélt le, mert nem játszottam jól. De hazudnék, ha azt mondanám, örültem neki. Mint minden futballista, úgy én is kilencven percet akarok játszani, de ezeket a helyzeteket el kell fogadni. Ha nekiálltam volna idegesíteni magam, semmivel sem jutok előrébb. Megpróbáltam minél hamarabb túltenni magam a cserén, mert a következő nap már a válogatottnál volt jelenésem.

– Mennyire foglalkoztatja, hogy mit gondolnak önről, és hogy a tavalyi autóbalesete után ne a felelőtlen fiatalt, hanem a gólkirályjelöltet lássák önben?
– Mindenki csinál butaságokat az életében, az a fontos, hogy tudunk-e tanulni belőlük. Ki merem jelenteni, hogy én tanultam az esetből. Nyilván érdekel, mit gondol rólam a közvélemény, elvégre ez alapján ítélnek meg, de befolyásolni senkit sem tudok.

– A teljesítményével igen.
– Valóban. De ha valaki szeret, az a korábbi hibáim ellenére is elfogad, akinek pedig nem vagyok szimpatikus, azt nem érdekli, hány gólt szerzek. Ezzel együtt kell élnem. De nem az a feladatom, hogy ezen gondolkodjak, hanem az, hogy a folytatásban is eredményesen futballozzak.

NB I, 2017–2018, 8. FORDULÓ
SZEPTEMBER 9., SZOMBAT
HELYSZÍN
JÁTÉKVEZETŐNÉZŐSZÁM
Ferencváros–Vasas 5–2
Budapest, Groupama Aréna
Bognár Tamás7135
Debreceni VSC–Diósgyőri VTK 3–1
Debrecen, Nagyerdei Stadion
Berke Balázs
5538
Mezőkövesd–Balmazújváros 2–2
Mezőkövesd, Városi Stadion
Farkas Ádám
2544
Újpest FC–Puskás Akadémia 1–3Budapest, Szusza Ferenc Stadion
Andó-Szabó Sándorzárt kapuk mögött
SZEPTEMBER 10., VASÁRNAP
Videoton FC–Haladás 3–1
Felcsút, Pancho Aréna
Szőts Gergely1771
Paksi FC–Bp. Honvéd 2–2
Paks, Városi Stadion
Pintér Csaba
1200
TABELLA • NYÁRI ÁTIGAZOLÁSOK
AZ ÁLLÁS
1. Videoton FC 8 6 2 19–7 +12 20
2. Budapest Honvéd 8 4 3 1 15–11 +4 15
3. Ferencvárosi TC 8 3 4 1 17–9 +8 13
4. Diósgyőri VTK 8 3 3 2 13–13 0 12
5. Debreceni VSC 8 3 2 3 12–8 +4 11
6. Puskás Akadémia FC 8 3 2 3 14–13 +1 11
7. Vasas FC 8 3 1 4 10–14 –4 10
8. Újpest FC 8 2 4 2 11–12 –1 10
9. Mezőkövesd Zsóry FC 8 2 2 4 10–17 –7 8
10. Paksi FC 8 1 4 3 12–16 –4 7
11. Szombathelyi Haladás 8 2 6 6–18 –12 6
12. Balmazújváros 8 1 3 4 11–12 –1 6

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik