Fradi-Újpest 2-2 - elbillenti-e Doll vagy Vignjevics a mérleg nyelvét?

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.04.11. 14:35
null
Nebojsa Vignjevics és Thomas Doll vasárnap újra összecsap. De hogyan alakult az elődök csatája? (Fotó: NSO-montázs)
Vasárnap a Ferencváros új arénájában 16.30-tól egymásnak feszül az FTC és az Újpest labdarúgócsapata. Ebből az alkalomból minden napra jut olvasnivaló az első számú magyar futballütközetről, annak történetéről – egészen a vasárnapi kezdő sípszóig. Ma azokat a bajnoki mérkőzéseket vettük górcső alá, amelyeken mind a két csapatot külföldi szakember irányított – ahogy most is, hiszen a Fradinál a német Thomas Doll, míg az Újpestnél a szerb Nebojsa Vignjevics ül a kispadon.

Magyarországon a rendszerváltásig – leszámítva például az MTK-t a tízes-húszas években irányító skót Jon Tait „Jacky” Robertsont, az egyaránt angol Robert Holmest, Herbert Larry Burgesst és a legendás James „Jimmy” Hogant – nem nagyon dolgoztak külföldi edzők a labdarúgócsapatoknál. Sőt, az volt inkább a jellemző, hogy magyar futballszakemberek oktatták a sportágat szerte a világon.

A kilencvenes években aztán több magyar klub is külföldi vezetőedzőt szerződtetett. A derbi szempontjából számunkra a Ferencváros és az Újpest az érdekes – nos, a két csapat közül a Fradinak volt előbb „légiós” szakvezetője: 1999 tavaszán a horvát Marijan Vlak, majd néhány hónappal később az ugyancsak horvát Stanko Poklepovic. Akkoriban az Újpestet magyar edzők irányították, így nem játszottak olyan derbit, amelyen mind a két kispadon külföldi szakember ült.

Mindez akkor sem változott, amikor az Újpest 2002-ben a felvidéki Molnár Lászlót (ő egyébként megfelelő licenc hiányában nem is lehetett hivatalosan vezetőedző), majd 2006-ban a belga Valere Billent alkalmazta, mert ekkor meg a Fradinak volt magyar edzője. 2009-ben aztán már mind a két csapatot külföldi szakember irányította, így lejátszották a párharc sporttörténetinek mondható mérkőzését.

1. BRIT EDZŐK CSATÁJA A „VISSZATÉRÉS UTÁNI” ELSŐ DERBIN

A 2009–2010-es NB I-es szezon 10. fordulójában rendezett Újpest–Ferencváros találkozó nemcsak azért volt különleges, mert – az FTC kényszerű másodosztályú szereplése miatt – több mint három év szünet után találkozott egymással a két csapat bajnoki mérkőzésen, hanem azért is, mert mind a két együttes kispadján külföldi szakember ült.

Az Újpestet a skót William „Willy” McStay, a Ferencvárost az angol Robert „Bobby” Davison irányította. A lila-fehérek a 4., a zöld-fehérek a 11. helyről várták a derbit, és a meccsen a vendég FTC szerzett vezetést Fitos László találatával a 41. percben. A Fradi-szurkolók még javában a gólt ünnepelték, egy ütemre ugráltak, amikor Kabát Péter egyenlített az Újpestnek. A derbi a 86. percben, Rajczi Péter fejes góljával dőlt el a lilák javára. A találkozó után az Újpestnek húsz, FTC-nek tíz pontja volt a bajnokságban – nos, ilyen sem fordult elő az utóbbi években, hogy tíz forduló után kétszer annyi pontjuk volt a liláknak...

Az Újpest kezdőcsapatában egy légiós szerepelt (Millar), csereként beállt három (Foxi, Stokes és Jucemar), míg a Ferencvárosban öt külföldi kezdett (Haber, Joaquín, Wolfe, Alcántara, Morrison), csereként Ashmore, Abdi és Pisanjuk lépett pályára.

2009. 10. 03.: MCSTAY–DAVISON 2–1



A tavaszi szezonban lejátszott bajnokin már egyik edző sem ült a kispadon, Davisont még az ősszel, a KTE-től elszenvedett vereség után menesztették, míg McStayt a gyenge tavaszi kezdés után váltották le, így egy ideig várni kellett arra, hogy megint olyan bajnoki derbit lássunk, amelyen mindkét csapatot külföldi edző dirigálja.

2. NÉMETALFÖLDI ÜTKÖZET AZ ÜLLŐI ÚTON

Bár 2010 és 2012 között az Újpestet több külföldi edző (Zoran Szpisljak, Marc Lelievre, Jos Daerden) irányította, a Ferencvárosnál ebben az időszakban magyar szakemberek (Prukner László, Nagy Tamás, Détári Lajos) dolgoztak. 2012 augusztusában, a Szusza Ferenc Stadionban Bavon Tshibuabua 94. percben szerzett góljával 2–1-re legyőzte az Újpest a Ferencvárost, és ez a Fradi-vereség Détári Lajos állásába került, ekkor nevezték ki a zöld-fehérek vezetőedzőjének a holland Ricardo Monizt. Az Újpestet a belga Jos Daerden irányította, így jó esély mutatkozott arra, hogy a tavaszi „visszavágón” edzői fronton holland–belga csata lesz.

Nos, az is lett, csak nem pontosan úgy, ahogy a felek tervezték. A tavaszi Fradi–Újpest derbi előtt ugyanis a lila-fehérek Daerdennel a kispadon 6–0-ra kikaptak otthon a Pakstól, így a belga edzőt azonmód menesztették. Helyére egyik segítője, az ugyancsak belga Marc Lelievre ugrott be, és a történelmi vereséget elszenvedő lila-fehéreket sikerült összekapnia a rangadóra. Méltó ellenfele volt az Újpest a Fradinak, amely Somália bombájával szerzett vezetést, ám Kabát Péter egyenlített. S amikor már úgy tűnt, döntetlen lesz a derbi, jött a dráma: Vladan Csukics a 93. percben elképesztő nagy góllal megszerezte a zöld-fehérek győztes találatát.

Ezen a találkozón a Fradiban kilenc (kezdőként Aborah, Besic, Jenner, Csukics, Somália, Martinus, csereként Klein, Hakola és Leonardo), az Újpestben öt (Iandoli, Mihajlovics, Christ, Bruno Moraes, Vasziljevics) légiós lépett pályára. E meccsel búcsúztak a stadiontól a Ferencváros játékosai, szurkolói, ezután ugyanis megkezdték a létesítmény bontását, és felépítették az új arénát.

2013. 03. 10.: MONIZ–LELIEVRE 2–1



3. A SZERB–NÉMET PÁRHARC ELSŐ FELVONÁSÁT DOLL NYERI MEG

Marc Lelievre-nek nem volt pro licence, így a következő szezonban hivatalosan Kozma István volt az Újpest vezetőedzője, 2013 őszén, a Puskás Ferenc Stadionban lejátszott, 3–1-es Fradi-győzelmet hozó derbin tehát csak a zöld-fehéreket irányította külföldi edző. Nem úgy az őszi Magyar Kupa-párharc első felvonásán. Addigra ugyanis Újpesten a Kozma, Lelievre párost leváltották, a szerb Nebojsa Vignjevics lett a lila-fehérek vezetőedzője, és a november 27-i kupatalálkozón ő meccselt Monizzal. A mérkőzés 0–0-ra végződött, egy héttel később, a visszavágón viszont már Máté Csaba dirigálta a Fradit, merthogy a két kupaderbi között a Ferencváros otthon 2–1-re kikapott az NB I-ben a Pécstől, és ezután Monizzal szerződést bontott a klub.

A kupában az Újpest jutott tovább, a télen a német Thomas Dollt nevezték ki a Fradi vezetőedzőjének, és a tavaszi szezonban ismét olyan bajnoki mérkőzést játszhatott egymással a két csapat, amelyen mindkét együttes kispadján külföldi edző ült.

Az első Vignjevics–Doll csatát a német szakember nyerte meg, a sokáig döntetlenre álló mérkőzés végén egy ellentámadásnál – Nagy János emlékezetes elcsúszásakor – a brazil Leonardo egyéni akció végén szerezte meg a Fradi győztes találatát a 88. percben. Több mint tizenhárom év után nyert bajnoki mérkőzést a Ferencváros az Újpest vendégeként.

Ezen a derbin is rengeteg légiós lépett pályára. Az Újpestben nyolc (Dmitrovics, Ngawa, Heris, Proesmans, Szankovics, Vasziljevics, Suljic, Tshibuabua), a Fradiban kilenc (Bönig, Pavlovic, Mateos, Somália, Besic, Jenner, Leonardo, valamint csereként Jovanovic és Csukics).

2014. 04. 04.: VIGNJEVICS–DOLL 1–2



4. VIGNJEVICS VISSZAVÁG DOLLNAK

Az őszi szezonban Vignjevicsnek és az Újpestnek sikerült „visszavágnia” az öt és fél hónappal korábbi vereségért. Dusan Vasziljevics büntetőből szerzett góljára David Mateos – szintén tizenegyesből – gyorsan válaszolt, majd a 72. percben jött Simon Krisztián, és nagyszerű lövéssel eldöntötte a három pont sorsát.

Ezen a mérkőzésen is hemzsegtek a légiósok a két együttesben. A hazaiaknál Heris, Vasziljevics, Bardhi, Suljic, csereként Nego, Koszovics és Ahmeti (tehát hét), míg a vendég zöld-fehéreknél Nalepa, Dilaver, Mateos, Pavlovic, Bönig, Somália, Kukuruzovic, Lauth és a második félidőben pályára lépő Lamah (összesen kilenc) külföldi játszott.

2014. 09. 21.: VIGNJEVICS–DOLL 2–1

A bajnokikat tekintve 1–1-re áll egymással a két szakember, a tétmeccseket nézve viszont Doll felé billen a mérleg nyelve: decemberben ugyanis a Ligakupában is megmérkőzött egymással a két csapat, az új Üllői úti arénában 4–1-re a Ferencváros győzött, a párharc második összecsapásán, a Szusza Ferenc Stadionban 0–0-ra végeztek a felek.

Folytatás vasárnap, 16.30-kor...

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik