Zöld a vérem! Izé, lila! - Ferencvárosban is, Újpestben is szereplő játékosok álomtizenegye

Vágólapra másolva!
2015.04.10. 18:15
A Ferencváros és az Újpest városi rangadója kapcsán számtalan érdekességről ejthetünk szót, ám viszonylag kevésszer kerül terítékre a karrierjük során mindkét együttesben szerephez jutó játékosok témája. Pedig van miről, helyesebben van kikről írni! 

Pláne, ha az itt is, ott is szereplés megemlítésének még apropója is van, miképp a most vasárnapi mérkőzésen bevetésre váró, korábban az Újpest felnőttcsapatához tartozó Varga Roland ferencvárosi jelene.

Ennek jegyében össze is gyűjtöttük a mindkét klub színeiben (felnőtt) tétmeccsen pályára lépő játékosok listáját, sőt össze is állítottunk belőlük egy szubjektív kezdőcsapatot. Előre jeleznénk, a tizenegy kiválasztásánál nem a klubhovatartozás, csak és kizárólag az érintettek kvalitása és a számításba vehető futballisták posztonkénti szerepeltetésének változatossága, vagy éppen kötöttsége volt a fő szempont.

Az egyedi alkalomhoz egyedi felállás is tartozik: 3–3–4 a zöld-lila mezes társaság hadrendje. Persze még így is előfordulhat, hogy gyűjtésünkből ki-, vagy éppen lemaradt valaki: ha talál olyan egykori ferencvárosi és újpesti labdarúgót, akit nem tüntettünk fel, kérjük, írja meg az szerkesztoseg@nemzetisport.hu e-mail címre!

A szubjektív tizenegy mellé edzőt is választottunk, az egyedülálló módon mindkét klubbal bajnoki címet nyerő Tóth Potya Istvánt.

HENNI Géza

Ferencváros: 1945–1950
Újpest: 1950–1956
Számításaink szerint tíz olyan kapus is akad a magyar labdarúgás történetében, aki a Ferencváros és az Újpest mezét is magára ölthette pályafutása során, s közülük hatan egészen a válogatottságig vitték. Ám mégsem írhatjuk, hogy nehéz dolgunk lett volna a választásban, mert Henni Géza azért kiemelkedik a sorból. A közel napra pontosan egy éve (2014. április 7.) elhunyt kiskunhalasi születésű kapuvédő a Ferencvárosban lett ismert és elismert játékos; ahogy a korabeli „szakvélemény" fogalmazott, jó alakú, nyúlánk játékos volt, könnyed, de mégis villámgyors mozgással, kitűnő reflexszel, labdabiztossággal és jó adag bátorsággal felvértezve, bár azt a szemére vetették, hogy hajlamos volt a hibaforrássá váló pózolásra. Vagy ahogy a Népsport írta róla: „Kivételes képességekkel rendelkező kapus, (aki) szereti a nehezebb megoldást választani.” Az 1949-ben bajnoki címet nyerő (s a 30 forduló alatt csak 36 gólt kapó) Henni talán karrierje végéig maradt is volna az ekkorra már ÉDOSZ-ra átnevezett FTC-nél, csakhogy 1950-ben „felsőbb utasításra" – lényegében zsarolásnak engedve (az aláírásáért megváltotta a börtönben raboskodó testvére szabadságát) – a belügy csapatához, a Budapesti Dózsába kellett szerződnie. 1956-ig védett Újpesten, viszont ebben az időszakban már a válogatottnál nem került szóba a neve, a forradalom leverése után pedig az Egyesült Államokba távozott. Itt élt haláláig, de a labdarúgástól nem szakadt el, a hatvanas években például a Team USA szövetségi kapitányaként dolgozott.

Henni Géza, a levegő ura
Henni Géza, a levegő ura


Szekeres Tamás
Szekeres Tamás

SZEKERES Tamás
Ferencváros: 1990–1995
Újpest: 1999
A védősor három tagból áll, egyszerűen azért, mert nagyon kevés, konkrétan öt, a Ferencvárost és az Újpestet is megjáró bekkből választhattunk. Illetve felvetődött még, hogy az alapvetően támadóként foglalkoztatott, de később középpályásként, majd védőként is bevetett Szabó I Ferencet is számításba vesszük, de aztán mégis mindenkit az eredeti posztján „szerepeltetünk”. Szekeres Tamásnak mondjuk vélhetően a bővebb merítési lehetőség esetén is hely jutott volna a csapatban, dacára annak, hogy Újpesten mindössze egy fél szezont és 15 bajnoki meccset játszott 1999 őszén. A hazai futball legtöbb Magyar Kupát nyerő (összesen hetet, az FTC-vel négyet) játékosa kora egyik legmegbízhatóbb védőjének számított, nem véletlen, hogy a kilencvenes évek derekán nagy terveket szövögető MTK az elsők között szerződtette. A válogatottban viszont nem tudott gyökeret ereszteni a ferencvárosi nevelésű (kuriózum, hogy 1989-ben egy évet Norvégiában, a Vegakameratene csapatánál töltő), kétszeres bajnok védő, aki néhány évnyi légióskodás és egy debreceni kirándulás után 2005-ben, a Matáv Sopron játékosaként vonult vissza; stílszerűen MK-győzelemmel.

HAAZ Ferenc
Ferencváros: 1984–1985
Újpest: 1985–1986
Sportvezetőként talán többen emlékeznek a még mindig csak 49 esztendős egykori középső védő ténykedésére, mint játékosként, holott Haáz Ferenc nagyon ígéretes futballistaként indult, tagja volt az 1984-ben ifjúsági Európa-bajnoki címet nyerő magyar válogatottnak. Azon a tavaszon, még az érettségi vizsgája előtt be is mutatkozott a zöld-fehérek felnőttcsapatában, ám Orwell éve nem csak a kezdetet, a véget is jelentette számára – ősszel még jutott neki négy meccs, utána viszont folyamatosan hátrébb és hátrébb szorult a ranglétrán. Katonaság, majd újpesti szerződés következett, ám a lila-fehér színkombináció sem segített, mindössze ötször kapott lehetőséget a negyedik kerületi klubnál; ezzel egyébként az első osztályú karrierje is befejeződött. Sportvezetőként viszont sokkal sikeresebb, ma is a Ferencváros technikai vezetőjeként dolgozik.

Haaz Ferenc a felső sorban jobbról a harmadik
Haaz Ferenc a felső sorban jobbról a harmadik


FÜZI Ákos
Ferencváros: 1998–2000
Újpest: 2006–2007
Harminchét esztendős, akár még futballozhatna is az élvonalban, ehhez képest lassan hét éve, hogy a sorozatos térdsérülései miatt visszavonult. Apja, Géza, és testvére, Krisztián is élvonalbeli játékos volt, ám a családból Ákos jutott a legmagasabbra: tizenkétszer ölthette magára a válogatott mezt, volt bajnok, magyar Szuperkupa-győztes. A Ferencvároshoz már mint befutott játékos került, két idény alatt 54 bajnokin szerepelt, ezeken három gólt lőtt. Karrierje legjobb idényeit viszont nem itt, hanem egy másik fővárosi együttesnél, az MTK-nál játszotta, az újpesti szerepvállalása (25 mérkőzés/1 gól) pedig már a lehetségesnél jóval hamarabb véget érő pályafutás végén, a 2007–2008-as szezonra esett. A Pázmány Péter Katolikus Egyetemen jogi diplomát szerző Füzi 2010 óta sportvezetőként dolgozik.

Füzi Ákos Újpest-mezben
Füzi Ákos Újpest-mezben


EBEDLI Zoltán

Ferencváros: 1973–1984, 1985–1986
Újpest: 1984–1985

Törőcsik András és Ebedli Zoltán – lila barátok
Törőcsik András és Ebedli Zoltán – lila barátok

1974-ben még az ifjúsági csapattal ünnepelt bajnoki címet, egy évre rá viszont már a Dinamo Kijev elleni KEK-döntőre készült; be nem állt ugyan a mérkőzésen, de tagja volt az ezüstérmes csapatnak – alig múlt ekkor húsz. Egy interjúban azt nyilatkozta, labdával a hóna alatt született, 562-szer (ebből 295 volt a bajnoki) játszott a Ferencváros első csapatában, amivel harmadik a klub örökranglistáján – ehhez képest minimum érdekes, hogy a válogatottban épp csak tucatszor kapott lehetőséget. A kétszeres bajnok, háromszoros kupagyőztes játékos klublegendaként és közel harmincévnyi Üllői úti múlttal a háta mögött 1984-ben, akkor némiképp váratlanul a városi rivális Újpesthez igazolt. Igaz, csak egy évet maradt a lila-fehéreknél, a váltás azonban akkor is érthetetlennek tűnt. Ebedli aztán egy későbbi, Sport Plusznak adott nyilatkozatában elárulta, már 1979-ben aláírta a szerződést a lila-fehérekhez, mert edzőváltás történt a Fradinál, de mivel ekkor még két év eltiltással fenyegették, inkább visszakozott. Öt esztendő múlva, amikor a szintén új seprőnek választott Vincze Géza közölte Ebedlivel, hogy nem számít rá, már nem volt pardon és meg sem állt a IV. kerületig, ahol ráadásul barátok várták az öltözőben. Abban az 1984–1985-ös bajnokságban gólt is lőtt a derbin volt csapatának, de egy szezont kitevő lila-fehér „légióskodás” után visszatért az FTC-hez. Néhány évnyi svédországi vendégjátékot követően 1993-ban vonult vissza az alacsonyabb osztályú osztrák Oberdorfból.

MIRIUTA László
Ferencváros: 1996–1998
Újpest: 1998

Miriuta László
Miriuta László

A középpálya közepére a most épp a csődközelben lévő győri futballcsapatot edző Miriuta László került, elsősorban a Ferencvárosnál nyújtott teljesítménye okán. Merthogy az Újpestnél igazán nem is tudott mély nyomokat hagyni a szurkolókban – de erről kicsit később. A román születésű pengés szervező középpályás a Győrben és a Videotonban szerzett nevet magának, innen szipkázta el a Ferencváros 1996-ban, egy évvel a BL-főtáblás szereplés után. Miriuta nagy erősségévé vált a zöld-fehéreknek, két idényt játszott a klubnál, 54 bajnokin 12 gólt szerzett, ám 1998 nyarán némi meglepetésre a bajnoki címet nyerő, s a Bajnokok Ligája selejtezőjére készülő Újpesthez kívánt menni. Az FTC alá is írta az átigazolási lapot, az összegben viszont már nem tudott megegyezni egymással a két klub vezetősége. Mivel az idő vészesen fogyott, Miriutát amatőrként nevezte be az Újpest, aminek az volt az előnye, hogy az UEFA-tól kapott játékengedélyt, így a moldovai Zimbru elleni első fordulós selejtezőn játszhatott, a bajnokságban viszont nem. S mivel a violák végül a Sturm Grazcal szemben bukták a főtáblára jutás lehetőségét, a későbbi kilencszeres magyar válogatott Miriuta sem akart végigunatkozni egy évet: a nyár végén a német Energie Cottbushoz szerződött.

KECSKÉS Zoltán
Ferencváros: 1994–1996
Újpest: 1986–1991, 1992–1994
Mindössze két olyan játékos van szubjektív csapatunkban, aki az újpesti játéka után került a Ferencvároshoz, a ballábas Kecskés Zoltán az egyik ilyen „fehér holló”. Bajnoki címet is hamarabb nyert az Újpest játékosaként (1990), a ferencvárosi periódusában viszont kétszer is megkapta az aranyérmet (1995, 1996); Magyar Kupát itt is, ott is egyet ünnepelhetett. Védőként és középpályásként is jó teljesítményre volt képes, az öt középpályást foglalkoztató 3–5–2-es rendszerben többnyire a vonal mellett játszó szélső támadóként segítette az akciókat – harcosan, lelkesen, sokat küzdve.

Kecskés Zoltán határtalan öröme az Anderlecht ellen – irány a BL!
Kecskés Zoltán határtalan öröme az Anderlecht ellen – irány a BL!

Wukovics László
Wukovics László

WUKOVICS László
Ferencváros: 1988–1994
Újpest: 1994–1996

105 mérkőzés a Ferencvárosban, 47 az Újpestben – 46 bajnoki gól itt, 12 ott: ha visszanézi a karrierjét, a 45 esztendős Wukovics László aligha lehet elégedetlen az eredményeivel. 1992-ben bajnoki címet nyert a Nyilasi Tibor vezette FTC-vel, amihez 11 góllal járult hozzá, sőt az utolsó, az aranyéremről döntő, Diósgyőr elleni idegenbeli meccsen az ő duplája kellett a zöldek sikerének végérvényesítéséhez. Akárcsak egy évvel korábban, s majd 1993-ban, ebben az évben is ő nyerte el a Toldi-vándordíjat, vagyis a legtöbb gólt szerző Fradi-játékosnak járó elismerést. 1994-ben viszont úgy döntött, váltania kell, így a Garami József által felkészített Újpesthez került, s az őszi szezonban parádés formában futballozva segítette győzelmekhez új klubját – bár az 1994. augusztus 29-i, Fradi-verő (ráadásul Üllői úti) két gólja miatt egy ideig nem volt tanácsos kiejteni a nevét a Népliget környékén.

DEÁK Ferenc
Ferencváros: 1947–1950
Újpest: 1950–1954

Deák Ferenc, azaz Bamba akcióban
Deák Ferenc, azaz Bamba akcióban

Bambának becézték, pedig nála aztán kevés éberebb támadó játszott a világ futballpályáin! Ma már kevesen hinnék, pedig tény: kapusként kezdte, csak egy, a fejét eltaláló elementáris erejű lövés (talán Bozsik József testvére volt az elkövető?) emléke vezényelte ki a mezőnybe. Pestszentlőrincről indult, a Ferencvárosba 1947-ben került, másfél idénnyel az után, hogy 66 góllal szerezte meg a gólkirályi címet, amivel Európában is ő lett a legproduktívabb labdarúgó – ez a teljesítmény egyébként azóta is gólrekordnak számít itthon egy idényen belül. Sőt az 1946–1947-es szezonja sem sikerült éppen rosszul, akkor összesen 48-szor vette be az ellenfelek kapuját. A Ferencvárosban úgy fogadták, mint egy messiást, a lakása árának egy jelentős részét a drukkerek adták össze. Az 1948–1949-es bajnokságban, igaz, ÉDOSZ néven, a zöld-fehér csapaté lett a bajnoki aranyérem, s a 140 csapatgólból Bamba 59-et vállalt. Maga sem gondolta volna ekkor, hogy egy évvel később már az Újpest játékosa lesz. Persze nem önszántából ment; mondhatni, nem volt más választása. Állítólag kellemetlen afférba keveredett egy szórakozóhelyen egy ÁVH-s tiszttel, és a tettlegességig fajuló vita lezárásaként a börtön vs. Dózsa opciókból választhatott magának a csatár. Újpesten természetesen ugyanúgy tette a dolgát, ahogy a korábbi klubjaiban, 77 bajnoki meccsen 53 gólig jutott. Viszont akármennyire is jó formában volt, „megbízhatatlansága" miatt a válogatottba onnantól fogva már nem volt esélye bekerülni, ami le is blokkolta a nemzet gólvágóját – 1957-ben, 35 évesen visszavonult. Így aztán a statisztikák azt tudják Deák Ferenc labdarúgó kapcsán rögzíteni, hogy 1946 és 1949 között 20 alkalommal volt a nemzeti csapat tagja, és ezeken 29 gólt szerzett.

Robert Vágner
Robert Vágner

Robert VÁGNER
Ferencváros: 2004–2005
Újpest: 2001–2002
A most negyvenesztendős, és a német ASV Cham együttesében még mindig aktívan futballozó korábbi kétszeres cseh válogatott Vágner a 2001–2002-es évadban jött Magyarországra, s az Újpestben sikeres szezont is futott: 31 mérkőzésén 10-szer volt eredményes, plusz Magyar Kupát nyert a lila-fehérekkel, a győri döntőbe éppen ő szerezte a győztes találatot a 120. percben. Ezt követően elhagyta a magyar élvonalat, Németországba, a Cottbus csapatához ment, 2004-ben viszont a Ferencváros hívó szavának nem tudott ellenállni; nyilván nagy szerepet játszott a döntésében az FTC BL-szereplésének lehetősége is.
A főtáblára jutás végül elmaradt, mivel a Sparta Praha megállította a zöld-fehéreket az utolsó selejtezőkörben. Vágner lendülete is alábbhagyott az évad során, 20 bajnokit játszott a zöld-fehérek között, ezeken hat gólt lőtt. Az azonban vitathatatlan, hogy a mindkét klubban szereplők között ő volt a legjobb képességű külföldi futballista.

KALOCSAY Géza
Ferencváros: 1940–1941
Újpest: 1941–1943
A mai Ukrajna területén, Beregszászon született, de az akkori határoknak megfelelően a csehszlovák válogatottban játszott először nemzetek közötti találkozót, majd még kettőt, sőt ott volt az olaszországi vb-n ezüstérmet nyerő csapatban is, igaz, mérkőzésen nem lépett pályára.. 1940-ben ugyanakkor már a magyar együttes tagjaként készült a svájciak elleni meccsre. A Ferencvárosban is ebben az évben mutatkozott be, de egy évvel később már Újpesten látni a magas és erőteljes támadó szélvészgyors és lendületes játékát. A futball mellett jogi diplomát is szerző Kalocsay 2008-ban hunyt el 95 éves korában.

Kalocsay Géza korelnökként a Képes Sport fotózásán, Vass Ádámmal, az akkori legfiatalabb válogatott játékossal
Kalocsay Géza korelnökként a Képes Sport fotózásán, Vass Ádámmal, az akkori legfiatalabb válogatott játékossal

 

ITT IS, OTT IS
Akik a Ferencvárosban és az Újpestben is pályára léptek tétmérkőzésen
Aknai János (kapus)
Batári Csaba (támadó)
Bükszegi Zoltán (támadó)
Dán Vilmos (támadó)
Deák Ferenc (támadó)
Deme Imre (középpályás)
Ebedli Zoltán (középpályás)
Eszenyi Dénes (támadó)
Füzi Ákos dr. (védő)
Gulyás Géza (kapus)
Haaz Ferenc (védő)
Henni Géza (kapus)
Horváth Ferenc (támadó)
Horváth Károly (támadó)
Horváth Péter (támadó)
Huber Rezső (kapus)
Kakas László (kapus)
Kalocsay Géza dr. (támadó)
Kecskés Zoltán (középpályás)
Kerekes György (támadó)
Kollár József (kapus)
Goran Kopunovics (támadó)
Koszta Imre (támadó)
Kun György (középpályás)
Miriuta László (középpályás)
Mogyorósi József (védő)
Palkovics István (középpályás)
Rósa Dénes (középpályás)
Rubold Péter (középpályás)
Siflis Géza (kapus)
Sorin Cigan (támadó)
Suhai Imre (támadó)
Szabó I Ferenc (védő, támadó)
Szekeres Tamás (védő)
Szigeti Ferenc (támadó)
Szili Attila (középpályás)
Szűcs Lajos (kapus)
Varga Roland (támadó)
Robert Vágner (támadó)
Végh Zoltán (kapus)
Viczkó Tamás (védő)
Wukovics László (támadó)
Zentai Gábor dr. (kapus)
Zombori Zalán (középpályás)
Zsinka János (támadó)
Zsivóczky Gyula (középpályás)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik