Fradi: Két brazil élvonalbeli játékossal tárgyalunk - Orosz

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.11.27. 18:14
null
Két riói csapatból jöhetnek a brazilok, akik az U-válogatottakban is játszottak (Fotó: fluminense.com.br)
Orosz Pál, az FTC Zrt. vezérigazgatója a Sport TV Mai helyzet című műsorában beszélt brazíliai útjáról, ahova lehetséges téli igazolások és hosszabb távú tervek miatt utazott.

Amint arról beszámoltunk, Orosz Pál egy hetet Brazíliában tartózkodott, ahol kilenc mérkőzést, bajnokikat és utánpótlás-találkozókat is megtekintett megfelelő játékosok után kutatva. Az FTC Zrt. vezérigazgatója a Sport TV Mai helyzet című műsorában elmondta, három játékost már kiszemeltek a zöld-fehérek.

Első osztályú játékosok, és a háromból kettővel előrehaladott tárgyalásokat folytatunk. Meglátjuk, ebből lesz-e valami, szerintem lesz. Nem lenne rossz, ha a Ferencváros a brazil első osztályból tudna igazolni” – mondta a klubvezető a Sport TV Mai helyzet című műsorában.

Orosz Pál neveket még nem mondhat, csak azt, hogy két csapat játékosairól van szó, és nem véletlen, hogy épp Rio de Janeiróban volt. A beszélgetésből kiderült továbbá, ha sikerül szerződtetni a labdarúgókat, reményeik szerint januárban csatlakoznának a kerethez.

„A Ferencváros neve még mindig jól cseng Brazíliában”
„Kilenc meccsen voltunk, köztük brazil élvonalbeli találkozókon, U15-ös és U17-es bajnokikon. Találkoztunk többek között klubok képviselőivel is. A Ferencváros neve ugyanis még mindig jól cseng Brazíliában” – nyilatkozta a Nemzeti Sport Online megkeresésére az utazást szervező menedzser, Varga Norbert.

„Sok utánpótlás-mérkőzést láttunk, és találtunk olyan U17-es és U20-as játékosokat, akik nagyon ügyesek, és elképzelhető, hogy most ugyan még nem, de a jövőben a Ferencvároshoz kerülhetnek. Az új egyezségek szerint a klubok a szakmai stábunk tagjainak lehetőséget nyújtanak, hogy kimenjenek Brazíliába, és adott esetben két-három hetet eltöltsenek az ő utánpótlás-központjukban, valamint a csapatoknak edzéseket tartsanak. Tehát azokat a játékosokat, akiket mi majd esetleg a jövőben ide szeretnénk hozni, folyamatában figyelhetjük, így nem kell egy-két mérkőzés alapján döntenünk, megismerjük a játékosok karakterét.”

Orosz Pál úgy véli, Brazíliában sokaknak nagy lehetőség az európai szerződés, de már ott is nagyon magasak a fizetések, nem feltétlenül olyan könnyű nagynevű játékosokat Európába csábítani.

„Akikkel most tárgyaltunk, azok brazil utánpótlás-válogatott játékosok. Egyrészt meg kell állapodni a klubbal, ami könnyebb történet, de tudhatjuk, hogy ezek a játékosok adott esetben több menedzsment kezében vannak, akik nyilvánvalóan a saját érdeküket nézik. A játékosok természetesen szeretnének jönni, ezen már túl vagyunk.”

Az FTC már több ország felé is nyitott a közelmúltban, ezek a kapcsolatok természetesen továbbra is élnek. A vezérigazgató úgy véli, most már olyan infrastrukturális-, szakmai háttér és anyagi stabilitás van a zöld-fehérek mögött, amely a klub jó hírét viszi Európában és Brazíliában is.

A dél-amerikai ország felé a rengeteg játékos miatt nyitottak, de felkészülnek arra is, hogy a két terület kulturális különbségei miatt egyáltalán nem biztos, hogy egy Brazíliában jól szereplő játékos Európában is beválik.

„A futball üzlet is, ne felejtsük el, szóval, ha sikerül egy olyan megállapodást kötni, amely keretében különösebb anyagi veszteség nélkül a játékost vissza tudjuk küldeni, az mindkét együttes érdekét szolgálná.”

Ha a Ferencváros csak brazil élvonalbeli és U-válogatott játékosokban gondolkodik, akkor nincs is olyan sok lehetséges célpont. A transfermarkt.de adatai alapján a jelenlegi U20-as brazil csapatból a kapus Marcos (Fluminense), a középhátvéd Marlon (Fluminense) és Igor Rabello (Botafogo), a jobbszélső Gerson (Fluminense), a center Kenedy (Fluminense) illetve Yuri Mamute (Botafogo) jöhet szóba.

Felmerülhet még az U20-as válogatott, de másodosztályú csapatban játszó balhátvéd Lorran és csatár Thalles Lima. A Vasco da Gama most jutott vissza az élvonalba – e klub stadionjában fotózták le Orosz Pált, feltehetőleg az U17-es Vasco da Gama–Fluminense meccsen. A Brazil Labdarúgó-szövetség által csütörtökön közzétett U20-as keretnek Marcos, Marlon, Lorran, Gerson, Kenedy, Yuri Mamute és Thalles Lima tagja a fent említettek közül.

A jelenlegi U17-es keretben a szélsőhátvéd Kléber (Flamengo), a középpályás Andrey és Evander (egyaránt Vasco da Gama), Matheus Fernandes (Botafogo), illetve a csatár Ramon és Loran (Fluminense) tartozik riói klubok kötelékébe.

Egyelőre kérdés, hogy jelenleg a keretbe tartozó, vagy volt utánpótlás-válogatott játékosokról van-e szó – a fent megemlített futballisták a 2014 őszi időszakban kaptak meghívót a brazil U-csapatokba. A Ferencvárosnak valószínűleg balhátvédre, középső középpályásra, támadóra, valamint befejező csatárra van a legnagyobb szüksége.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik