FTC: Adams még lélegeztetőn, nem múlt el az életveszély

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.10.17. 07:23
Bár már felébresztették a mély altatásból Akeem Adamst, a  Ferencváros szeptember 25-én súlyos szívinfarktuson áteső trinidadi légiósát, a játékos még nincs tisztában vele, hogy amputálták a bal lábát. Adams továbbra is lélegeztetőgépen van, mert túlságosan legyengült ahhoz, hogy magától lélegezzen. Jobbára alszik, az életveszély még mindig nem múlt el.

„Adams továbbra is lélegeztetőgépen van, nem tudja tartósan fenntartani saját légzését. Az izomzata túlságosan legyengült ahhoz, hogy magától lélegezzen – mondta Szelid Zsolt kardiológus a Digi Sport Reggeli start műsorában. – A keringése stabil, a lábamputáció utókezelése folyik, még további kezelések várnak rá."

A szakember arról is részletesen beszélt, hogy mi volt az oka Adams amputációjának.

„Szövetelhalás bármilyen szervnél történhet. A lába volt a legsérülékenyebb szerve, hiszen labdarúgóként az kapja a legnagyobb terhelést, így az kapta a legnagyobb pofont az infarktus során. A kemény edzésmunkával összefügg, hatalmas combizomzata van, keringésleállás esetén, amikor minden sejt kívánja az oxigént, ez hatalmas pofon. Minden szervének nagy pofon volt, de a lába sínylette meg leginkább" – mondta Szelid Zsolt.

„Adams most elsősorban alszik, s úgy tűnik, sikerül uralni a helyzetet, de még nem vagyunk túl az életveszélyen" – folytatta Szelid Zsolt. – Ricardo Moniz vezetőedző már meglátogatta, a játékosok és az edző jelenléte is segíthet, de arra kértük őket, inkább hagyják pihenni."

A klub felelősségéről újra elmondta, hogy nehéz lett volna kiszűrni Adams szívproblémáját az előzetes orvosi vizsgálaton, főleg úgy, hogy nem szólt a családon belüli korábbi problémáról.

„A protokolláris szűrővizsgálat arra jó, hogy a százszázalékosan feltárható betegségről tudomást szerezzünk, de mindent nem lehet kiszűrni. Ha a játékos szólt volna arról, hogy édesapja hirtelen szívhalál áldozata lett, akkor irányított vizsgálatokkal talán ki lehetett volna mutatni a rendellenességet – mondta a szakorvos. – A cél a szívtranszplantáció lenne, de ezt meg kell beszélni vele, bele kell, hogy egyezzen, mert nagy a kockázat, ám még nem vagyunk ott, nincs olyan állapotban. Még azt sem nagyon fogta fel, hogy amputálták a lábát."

„Magyarországon évente ötven szívátültetés történik, azok, akiknél erre sor kerül, néhány éven belül meghalnának nélküle, de utána teljes értékű életet élhetnek – persze bizonyos határon belül. Adamsszel együtt körülbelül ötvenen várnak új szívre Magyarországon."

„A nagy számok törvénye miatt a labdarúgóknál a legsűrűbb a hirtelen szívhalál, ezt űzik a legtöbbet. ráadásul ez nagyon intenzív sport."

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik