Felkészülés: a Zalaegerszeg ötgólos meccsen legyőzte az Union Berlint

Vágólapra másolva!
2023.07.15. 18:24
Habár nem sok szurkoló látogatott ki a ZTE Arénába, remek hangulatban nyert az Union Berlin ellen a Zalaegerszeg, így a tavalyi, AC Milan elleni siker után újabb topligás csapatot győzött le a kék-fehér csapat felkészülési mérkőzésen.  
Bravúros ZTE-győzelem az Union Berlin elleni felkészülési meccsen (Fotó: Szabó Miklós) – KÉPGALÉRIA A KÉPRE KATTINTVA NYÍLIK
Bravúros ZTE-győzelem az Union Berlin elleni felkészülési meccsen (Fotó: Szabó Miklós) – KÉPGALÉRIA A KÉPRE KATTINTVA NYÍLIK


Valami készül. Ez volt az ember érzése a ZTE Arénához megérkezve szombat kora délután. Rengeteg ember gyűlt össze, sátrak és mini futballpálya volt felállítva a stadion mellett, és persze a nagy hőségben a büfé sem hiányozhatott. Ám a klubnál minden bizonnyal arra a pódiumra voltak a legbüszkébbek, amelyen fotózkodni lehetett a 2002-ben elhódított magyar bajnoki trófeával, valamint a nemrégiben megnyert Magyar Kupával. Két órával a ZTE FC–Union Berlin felkészülési mérkőzés kezdőrúgása előtt rengeteg ZTE-mezben futkározó gyerekkel lehetett találkozni, akik akkor lettek egyre izgatottabbak, amikor kezdtek szivárogni a stadionba a hazai játékosok. Valamennyi futballistához odarohantak, közös fotót és aláírást kértek, a játékosok természetesen eleget is tettek a srácok kéréseinek, így többek között Tajti Mátyás, Mocsi Attila, Gergényi Bence, Senkó Zsombor vagy Eduvie Ikoba is örömmel állt meg.

Ekkor már itt-ott Union Berlin-mezes szurkoló is feltűnt, akik hatalmas éljenzésben törtek ki, amikor begurult a kedvenceiket szállító csapatbusz. Aztán ezzel egy időben megérkezett a helyszínre a magyar válogatott és az Union Berlin középpályása, Schäfer András is, aki odaintett a buszon ülő csapattársaihoz. A 24 éves játékos májusban szenvedett lábközépcsonttörést, jobb lábán egyelőre rögzítő van, így a visszatérésére minden bizonnyal még várni kell. Ám jó érzés volt látni, hogy a német társak boldogan integettek vissza a magyar labdarúgónak, látszott, remek a kapcsolat Schäfer András és a többiek között. A népszerű magyar középpályás közönségtalálkozón mondta el a gondolatait, majd örömmel válaszolt a gyerekek kérdésire, végül pedig aláírásokat osztogatott és közös fotók készültek.

Eközben szépen lassan a stadionban is elkezdődött a Zete Fieszta programsorozata, bemutatták a Magyar Kupa-győztes játékosokat, a 2023–2024-es idény szakmai stábját, és játékoskeretét. Be kell vallani, pár perccel a ZTE FC–Union Berlin meccs megkezdése előtt már érezni lehetett, közel sem lesz annyi szurkoló a ZTE Arénában, mint tavaly az AC Milan elleni találkozón. Nem megbántva a német BL-résztvevő együttest, de nagyon úgy látszik, az Union Berlin közel sem olyan vonzó Magyarországon, mint az AC Milan... Még a fél ház is messze volt (körülbelül hatvan vendégszurkoló érkezett), sok drukker még a büfében állt sorba, ám máris megszerezte a vezetést a Zalaegerszeg!

Tizenhat másodperc telt el, majd egy hatalmas vendég védelmi hibát kihasználva az egyik új igazolás, Sajbán Máté gurított higgadtan az Union kapujának jobb alsó sarkába. Ennél jobb kezdésről nem is álmodhatott volna a ZTE FC! Pár perccel később aztán kis híján kiegyenlített a berlini együttes: Kevin Behrens kapuba tartó labdáját remekül blokkolta Mocsi Attila, így a labda a jobb kapufa mellett szögletre pattant. Remek iramban kezdődött a találkozó, szembetűnő volt, hogy az Union Berlin játékosai rengeteget hibáztak – leginkább hátul –, aminek következtében sok veszélyes támadást vezetett a Zalaegerszeg. Aztán Sajbán Máté mellett a másik új szerzemény, Senkó Zsombor is megmutatta a képességeit, ám a kapus nem a kezével, hanem a lábával okozott kellemes (bár van, akinek idegtépő) pillanatokat: az ötösön higgadt csellel küldte el az egyik német támadót. Sajbán Máté igyekezett megmutatni, hogy miért szerezte meg a ZTE FC, szűk fél óra játék után megduplázta csapata előnyét. Jól játszott a hazai együttes, a németek pedig fejben nagyon nem voltak Zalaegerszegen...

Az első félidő hosszabbításában a semmiből szépített az Union, a szünetben 2–1-es hazai vezetéssel vonultak az öltözőbe a felek. A lelátót pásztázva feltűnt a ZTE korábbi sportigazgatója, Dragóner Attila, korábbi csatára és vezetőedzője, Waltner Róbert, vagy éppen a klub utánpótlásában dolgozó, világbajnoki ezüstérmes William Gallas is, így ők is láthatták, hogy megérdemelten vezetett a magyar csapat. A fordulás után nem telt még el két perc sem, Meshack Ubochioma vette el Yannic Stein kapustól a labdát, és az üres kapuba passzolt. Ismét két góllal vezetett a ZTE FC! Az 58. percben beállt Aissa Laidouni, az exújpesti Bojan Szankoviccsal pacsizott le először – ilyen az, amikor egy korábbi újpesti és egy korábbi fradista köszönti barátságosan egymást.

A folytatásban kisebb lehetőségek adódtak mindkét gárda előtt, ám gólt a Berlin szerzett. Több találat nem született, a Zalaegerszeg megérdemelten nyert 3–2-re, így a tavalyi, AC Milan elleni mérkőzés után újabb topligás együttest győzött le a ZTE Arénában. Ez a siker jó előjel az Eszék elleni közelgő Európa-konferencialiga-selejtező előtt.

SCHÄFER ANDRÁS: SZOBOSZLAI LIVERPOOLBA IGAZOLÁSA LAVINÁT INDÍTHAT EL

A DUPLÁZÓ SAJBÁN MÁTÉ ÉRTÉKELÉSE A MECCS UTÁN

NB I-ES CSAPATOK FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSE
Zalaegerszegi TE FC–Union Berlin (német) 3–2
(Sajbán Máté 1., 28., Ubochioma 48., ill Kaufmann 45+1., Aaronson 89.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik