Felcsúton nézett játékost a Man. City – mit keresnek az angolok?

Vágólapra másolva!
2019.06.25. 09:54
null
A Puskás-Suzuki-Kupára külföldről is érkeztek megfigyelők (Fotó: Koncz György)
Szinte minden hétvégén összefuthatunk egy-egy utánpótlás-bajnokin Schultz Leventével. Az FTC, a Békéscsaba, a Siófok, a Vasas, a Honvéd és a ZTE korábbi középpályása menedzserként dolgozik az egykori Honvéd-védő, a Belgiumban élő Csepregi György munkatársaként. A közelmúltban a Puskás–Suzuki-kupán láttuk őt, külföldi vendégekkel figyelte a mérkőzéseket – erről faggattuk.

 

„A Manchester City megfigyelője jött Felcsútra – mondta Schultz Levente.Nagyon tanulságos volt a mérkőzéseket úgy vizsgálni, hogy közben láthattam, mire figyel, mit néz, mit tapasztal.”

Ami érdekes: a legtöbbször háttérben, inkognitóban maradnak ezek a megfigyelők, ráadásul nem meglepő módon ha valaki az angol bajnok érdeklődéséről hall, azonnal a korábban elképzelt ár többszörösét kéri a kiszemelt játékosért…

Mit keres egy City-megfigyelő, mire figyel, és mit látott a felcsúti tornán?

Érdekesek lehetnek a benyomásai.

„Több kiemelt korosztályos torna zajlott ebben az időszakban Európában, de ez a kupa elég rangos ahhoz, hogy Angliában is odafigyeljenek rá – mondta a korábbi középpályás. – A körülmények lenyűgözték a vendéget, először azt hitte, ez is a felnőttválogatott bázisa… Imponált neki, hogy a hagyomány szerint Puskás Ferenc pályafutásában meghatározó klubok vesznek részt az eseményen, a múltat az angolok is komolyan veszik, tisztelik.”

A kérdés persze: van-e kiszemelt? Felírt-e bárkit a jegyzetfüzetébe?

„Igen, de ennél többet erről nem szabad mondanom – érkezett a válasz. – Ami bizonyos: az egyéniséget, a kreativitást, a sebességet, a gyors döntési képességet figyelik ezen a szinten, az mindegy, ki nyerte meg a mérkőzést. Nagyon nézik, ki hogyan reagál az edzőjére, a játékvezető döntésére, ezek mind fontos részletek. Tudni kell viselkedni! Amikor ezek a megfigyelők összegzik a látottakat, csak azt kérdik egymástól: láttál bárkit, akiben megvan, ott lehet az a plusz, amely bármeddig elrepítheti? Azt nem kérdezik, melyik csapat nyert. A konkurencia felfoghatatlan, a City három ország utánpótlására nem lát rá, a többiben ott van. A Puskás-Suzuki-kupa mellett az U17-es válogatott kvalifikációjára is felfigyeltek, a felnőttválogatott is jó eredményeket ér el, a Vidi ott volt az Európa-liga-csoportkörben – külföldön is látják, van előrelépés, pozitív hangulat jellemzi futballunkat. A City munkatársa szerint ilyen befektetésnek eredményt kell hoznia a következő években. A feltételek adva vannak, minden a szakmai munkán múlik.”

Régi vita: a gyerekeknél mennyire fontos az eredmény? Kívülről úgy tűnik, a kulcsfontosságú, a klubok utánpótlását meghatározó U17-es korosztályban egyre szervezettebbek a csapatok, de fejlődik-e ettől egy fiatal?

Hetente öt-hat ifjúsági bajnokit látok, a korosztályos válogatottak meccsein ott vagyok, havi húsz-harminc mérkőzés elég sok tapasztalattal szolgál – mondta erre Schultz Levente. – Amikor a külföldi megfigyelő azt kérdezi, milyen utasítást adott az edző, és azt hallja, hogy ne cselezz vagy rúgd el a labdát, nem akarja elhinni. Amikor megfelelően képzik a játékost egyénileg, annak meglesz az eredménye – egyre több fiatal juthat el a felnőttválogatottig.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik