Fehérvár: Hazai pályán ennél több kell – Kovácsik

BODNÁR ZALÁNBODNÁR ZALÁN
Vágólapra másolva!
2020.01.30. 09:37
A székesfehérváriak válogatott kapusa az edzőváltás után optimista a tavaszi folytatást illetően, és tudja, a Ferencváros utoléréséhez sokat kell javítani a hazai mérlegen.

– A gól nélküli döntetlenre végződő, Honvéd elleni tavaszi nyitó meccs után a csapattársai közül Pátkai Máté és Kovács István is azt mondta, hogy a mutatott játékkal elégedettek, uralták a mérkőzést, csak az eredmény csalódás. Ön hogy látta a kapuból?
– Kicsit meglep, én ugyanis nem voltam annyira elégedett a játékunkkal, egymás között is azt beszéltük, hogy hazai pályán ennél több kell. Az tény, hogy voltak pozitívan értékelhető elemei a mérkőzésnek, főleg az őszi szezon végéhez képest, az is igaz, hogy mi irányítottuk a találkozót, de azért nem arról van szó, hogy volt öt-hat óriási helyzetünk, és mindent védett Tomás Tujvel. Optimistán várjuk a folytatást, de összességében a tavaszi rajttal nem lehettünk elégedettek.– A gól nélküli döntetlenre végződő, Honvéd elleni tavaszi nyitó meccs után a csapattársai közül Pátkai Máté és Kovács István is azt mondta, hogy a mutatott játékkal elégedettek, uralták a mérkőzést, csak az eredmény csalódás. Ön hogy látta a kapuból?
– Kicsit meglep, én ugyanis nem voltam annyira elégedett a játékunkkal, egymás között is azt beszéltük, hogy hazai pályán ennél több kell. Az tény, hogy voltak pozitívan értékelhető elemei a mérkőzésnek, főleg az őszi szezon végéhez képest, az is igaz, hogy mi irányítottuk a találkozót, de azért nem arról van szó, hogy volt öt-hat óriási helyzetünk, és mindent védett Tomás Tujvel. Optimistán várjuk a folytatást, de összességében a tavaszi rajttal nem lehettünk elégedettek.

Fehérváron a kapusnak, Kovácsik Ádámnak
 is gyorsan kell játékba hoznia a labdát (Fotó: Dömötör Csaba)
Fehérváron a kapusnak, Kovácsik Ádámnak is gyorsan kell játékba hoznia a labdát (Fotó: Dömötör Csaba)

– A saját teljesítményére viszont aligha lehet panasza, a legutóbbi két bajnokin nem került a kapujába a labda.
– Az utolsó őszi meccset és ezt nem lehet sorozatként értékelni, hiszen volt közöttük téli szünet. Nyilván a kapus mindig annak örül a legjobban, ha nem kap gólt, ezzel segít a legtöbbet a csapatának is. Volt három-négy nagyobb védésem is a meccsen, bár egyikhez sem kellett földöntúli bravúr. A védekezésünket dicséri, hogy sikerült megóvni a kapunkat a góltól.

– Joan Carrillo első székesfehérvári korszakában ön nem volt a csapatnál, először dolgoznak együtt: az edzőváltás hozott valamilyen változást a játékában?
– Kicsit feljebb védekezünk, próbáljuk letámadni az ellenfelet. Ez az őszi három meccsen még nem volt jellemző az új edzőnkkel sem, menet közben nehezebb átállni az új rendszerre, de a téli felkészülés részben ennek a jegyében telt. Joan Carrillo azt kéri, hogy gyorsan játsszam meg a labdát, indítsak kontratámadásokat adott esetben. Nos, Marko Nikolics nem ezt kérte, ő szerette, ha előbb megjáratjuk a labdát, felvesszük a pozíciókat. Abban is van némi kis változás, hogy a szögleteknél és az oldalsó beadásoknál hol húzódjanak a védők zónái, és hol az enyém.

– Épp fél távnál jár a bajnokság. A végkimeneteléről még nyilván korai beszélni, de a Ferencvárosnak a vesztett pontok alapján kilenc pont előnye van a Fehérvárral szemben. Hogyan csökkenthető ez a hátrány?
– Még két egymás elleni meccsünk lesz, azokat mindenképpen meg kell nyernünk, és bíznunk kell abban, hogy a Fradi sok pontot hullajt el, miközben mi kevesebbet. Magunkra kell figyelnünk, hogy a saját meccseinket megnyerjük, gyűjtögessük szorgalmasan a pontokat. Egyebet aligha tehetünk.

– Mi az, amiben a leginkább javulniuk kell?
– A hazai mérlegünket mondanám. Az elfogadhatatlan, hogy a legutóbbi hat hazai meccsünkből csak egyet tudtunk megnyerni, miközben idegenben két döntetlen mellett csak győzelmeink vannak. Sok pontot veszítettünk el az ősszel, most azonban új játékstílust igyekszünk meghonosítani, a biztonságos védekezésre alapuló kontratámadások helyett megpróbáljuk birtokolni a labdát, és kezdeményezőként fellépni. Igaz, ennek ellenére az új vezetőedzővel sem tudtuk megnyerni az eddigi két hazai meccsünket.

– A hétvégén az Újpest vendégei lesznek, márpedig a lila-fehérek legutóbb négy nullára kaptak ki Debrecenben. Sima ügynek ígérkezik, vagy a sebzett vad mindig veszélyesebb?
– Mondhatnánk, ha a Debrecen négy nullára legyőzte az Újpestet, akkor nekünk is kötelező nyernünk, de biztos, hogy ez a vereség plusz ösztönzést jelent majd nekik. Ugyanakkor mi is nagyon vágyunk a sikerre, mert máris elhullajtottunk két pontot a tavaszi nyitányon. Azt mondom, ugyanolyan motivált lesz a két csapat, így abban bízom, hogy a tudásbeli különbség a javunkra dönti el a mérkőzést. Muszáj megszereznünk mindhárom pontot.

– Kisfia, Zalán most múlt kétéves: hozott változásokat a futballhoz való viszonyában az apaság?
– A futballhoz való viszonyomban nem, de a kudarcélményt sokkal könnyebb feldolgozni, mert amikor hazaérek, máris kivirulok, akármi is történt a pályán. Sokat tanulok a fiamtól. Kiegyensúlyozott apára van szüksége, ez is segít türelmesebb emberré válnom.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik