Fantasztikus csapat tagja lehet Balajcza Szabolcs – de még nem ma

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.04.08. 13:14
null
Balajcza Szabolcs (jobbra) a 350. NB I-es mérkőzése emlékére kapott mezzel (Fotó: ujpestfc.hu, Réti Zsolt)
Túl vagyunk a hétközi Magyar Kupa-fordulón, kialakult a legjobb négy mezőnye, péntek reggel – szurkolóbarát időpontban – kisorsolták az elődöntő párosításait is. Szombaton ismét a bajnoki mérkőzésekre figyelhetünk, az NB I 25. fordulóját rendezik. A listavezető Videoton a Vasast fogadja, míg másfél héten belül harmadszor találkozik egymással az FTC és a DVTK. A 25. forduló statisztikai érdekességei.




ÚJPEST FC–PAKSI FC, 18.00

A Paksi FC az egyik mumusa az Újpestnek. A tolnaiak 2006 nyarán jutottak fel az NB I-be, azóta bajnokin 23-szor mérkőztek meg a lila-fehérekkel, tizenegyszer nyertek, hatszor ikszeltek, hatszor kikaptak. Az Újpest pályaválasztásával lejátszott 12 mérkőzés mérlege: öt újpesti siker, két döntetlen, öt paksi győzelem. A Szusza Ferenc Stadionban 2010 áprilisa óta nem kapott ki a Paks az Újpesttől (az őszi szezonban pályaválasztóként legyőzte az Újpest a Paksot, de az a találkozó a Fáy utcában volt).

♦ A 2016–2017-es idényben eddig kétszer találkozott egymással a két csapat. Az Újpest 2016. július 30-án, az Illovszky Rudolf Stadionban fogadta a Paksot, és Lázok János találatával 1–0-ra győzött, míg október 29-én Pakson 1–1-re végződött az összecsapásuk, Balázs Benjámin góljára a meccs hajrájában Szakály Dénes válaszolt.

Amióta visszatért az Újpest a – „ráncfelvarráson átesett” – Szusza Ferenc Stadionba, azóta csak a ZTE FC elleni Magyar Kupa-mérkőzését tudta megnyerni (2–0). Bajnokin a Ferencvárostól 1–0-ra kikapott, aztán a Honvéddal ikszelt (1–1), majd a legutóbbi hazai meccsén a Vasassal szemben maradt alul (2–1-es vereség az MK-ban).

A bajnokságban három forduló óta nyeretlen az Újpest, a szerdai kupameccsén viszont látogatóként 1–0-ra legyőzte a Vasast, ám ez nem volt elég a továbbjutáshoz, 2–2-es összesítéssel, idegenben szerzett több góllal az angyalföldiek jutottak az elődöntőbe.

Hét forduló óta veretlen a Paks, jelenleg a Videotonnal együtt a legjobb formában lévő NB I-es csapatnak tekinthető. Legutóbbi hét meccséből ötöt megnyert, kétszer döntetlent játszott. November 26-án 2–0-ra kikapott Mezőkövesden a DVTK-tól, azóta háromszor játszott idegenben, előbb ikszelt Gyirmóton, majd győzött az MTK és a Debrecen otthonában.

Balajcza Szabolcs újabb jubileumhoz érkezik. Az Újpest kapusát nem rég, a Ferencváros elleni hazai mérkőzés előtt köszöntötték abból az alkalomból, hogy még az őszi utolsó fordulóban, Kecskeméten, az Újpest–DVSC találkozón a 350. NB I-es mérkőzésén szerepelt (lásd a fenti képet!). Azóta már ötször pályára lépett az élvonalban (az Újpest mind az öt tavaszi bajnokiján ő védett), tehát 355 első osztályú meccsnél jár. Ebből 56-ot a Kaposvári Rákóczi színeiben játszott (2004 és 2006 között), míg 299-szer újpesti labdarúgóként szerepelt. Ha Nebojsa Vignjevics vezetőedző ezúttal is neki szavaz bizalmat, akkor ma a 300. NB I-es meccsén lép pályára a lila-fehérek kapusaként – írtuk, ám délutánra kiderült, hogy Balajcza nincs benne a Paks elleni meccskeretbe, az Újpest FC hivatalos honlapja szerint kisebb saroksérülés miatt nem játszhat, ma tehát nem jubilál. A nela.hu statisztikái szerint egyébként Balajcza lenne a 12. labdarúgó, aki az Újpest játékosaként bekerül a 300-asok klubjába, s a névsort böngészve igen illusztris társaságban foglalhat helyet. Ő az egyetlen kapus ebben a „klubban”, így ha a tagok közül összeállítjuk az „álomcsapatot”, a gárda az ő nevével kezdődik (zárójelben az Újpest színeiben lejátszott élvonalbeli bajnokik száma): Balajcza Szabolcs (a 300. jöhet) – Balogh II Sándor (349), Dunai III Ede (408), Szlezák Zoltán (356) – Göröcs János (339), Nagy László (355) – Fazekas László (408), Bene Ferenc (417), Szusza Ferenc (463), Zsengellér Gyula (303), Zámbó Sándor (411). A Zsengellérrel együtt a legkevesebb (303) bajnokit játszó Tóth Andrást választottuk tartaléknak, de tudása alapján természetesen ő is tagja lehetne a 300-asok klubjának tagjaiból összeállított újpesti kezdőcsapatnak.

VIDEOTON FC–VASAS FC, 18.00 (M4 SPORT)

Az első helyezett fogadja a harmadikat – a tabellán elfoglalt helyezéseket tekintve rangadó ez, a javából! Azt viszont nem mondhatjuk, hogy a két csapat hasonlóan jó formában várja a mérkőzést. A Videoton nyolc forduló óta veretlen, legutóbb 2016. november 11-én kapott ki a Mezőkövesd vendégeként (2–1-re). A Vasasnak viszont az utóbbi hetekben nem megy a bajnokságban: előző három NB I-es meccsét elvesztette (MTK 0–1, Haladás 2–3, Debrecen 2–3), legutóbb a Mezőkövesd vendégeként győzött, március 4-én (2–0-ra).

♦ A Videotonnak a hét közben nem volt tétmérkőzése, hiszen már az ősszel kiesett a Magyar Kupából. A Vasas szerdán az Újpesttel játszott kupameccset, az MK-negyeddöntő visszavágóján 1–0-ra kikapott, ám így is továbblépett az elődöntőbe (ott a Mezőkövesddel találkozik).

A Videoton jelenleg nemcsak a leghosszabb ideje veretlen NB I-es csapat, hanem a legrégebben kapott gólt: legutóbb a tavaszi első fordulóban vették be a kapuját (az újpesti Mihajlo Perovics), védelme 443 játékperce nem kapitulált.

♦ A Videoton mérlege pályaválasztóként 9–1–2, az őszi első két hazai meccsét elvesztette (DVTK, Vasas), azóta felcsúti „otthonában” nem talál legyőzőre, házigazdaként megnyerte legutóbbi hat meccsét.

♦ A Vasas mérlege látogatóként 5–2–5. Az őszi első három idegenbeli meccsét megnyerte (MTK, Videoton, FTC), azóta csak Debrecenben és Mezőkövesden sikerült győznie.


DEBRECENI VSC–GYIRMÓT FC GYŐR, 18.00

♦ A Debrecen a tavaszi első fordulóban 0–0-t játszott a Ferencvárossal, azóta mindegyik mérkőzésén esett gól, és a Loki felváltva veszített és nyert. A Honvédtól kikapott, majd a DVTK-t megverte, aztán a Pakssal szemben alulmaradt, majd a Vasast legyőzte. Ha folytatja sorozatát, most vereség következik…

Tavaszi öt bajnokijából csupán egyet vesztett el a Gyirmót, a Haladás elleni hazai mérkőzésén 2–1-re kikapott. Emellett háromszor ikszelt, és egyszer nyert, a legutóbbi fordulóban az MTK-t 1–0-ra megverte. A gyirmótiak a fővárosi kék-fehérek elleni sikerükkel 12 nyeretlen bajnoki meccs után érezhették meg a győzelem ízét.

♦ Ebben az idényben kevésszer tudta kihasználni a hazai pálya előnyét a DVSC. Otthon mindössze háromszor győzött, a Gyirmótot, az Újpestet és a Diósgyőrt verte meg, legutóbbi hét debreceni bajnokijából csupán egyet nyert meg (3–0, DVTK).

♦ Előző két idegenbeli mérkőzésén döntetlent ért el a Gyirmót, előbb a Vasas, majd a Mezőkövesd vendégeként játszott 1–1-et. Előtte látogatóként sorozatban négyszer kikapott, tehát hat meccs óta nyeretlen – ezen a hat fellépésén mindig kapott gólt. Vendégként legutóbb 2016. szeptemberében nyert (Sopronban, a Haladást verte meg 1–0-ra), az újonc kisalföldi együttesnek ez az egyetlen idegenbeli győzelme van az NB I-ben.

A két csapat eddig kétszer találkozott egymással az NB I-ben, mind a kétszer a DVSC győzött: 2016. július 31-én Debrecenben 4–0-ra, míg október 29-én Gyirmóton 2–1-re. A júliusi meccs négy gólszerzője közül Korhut Mihály azóta Izraelbe, a Hapoel Beer Sevához igazolt át, Tisza Tibor és Takács Tamás jelenleg Nyíregyházán futballozik, míg Horváth Zsolt szívműtétje után lábadozik, profi labdarúgó-karrierje alighanem véget ért. Az októberi találkozó gólszerzői közül Róbert Vittek nincs már Debrecenben, a szlovák támadó a télen a pozsonyi Slovanhoz távozott, Holman Dávid és Madarász Márk viszont a tavasszal is a DVSC-ben, illetve a Gyirmót FC Győrben futballozik.


MTK BUDAPEST–MEZŐKÖVESD, 18.00

♦ Az MTK a tavaszi öt fordulóban hat pontot gyűjtött: kétszer győzött, háromszor vesztett. Az előző fordulót felvezető anyagunkba már írtunk arról, hogy a kék-fehérek felváltva veszítenek és nyernek, és akkor azt fejtegettük, hogy ha a sorminta folytatódik, vereség következik – nos, ki is kaptak Gyirmóton. Ezúttal a széria folytatása győzelmet jelentene…

A Mezőkövesd szerdán bejutott a Magyar Kupában a legjobb négy közé, a Szolnokot idegenben 4–3-ra megverte, s kettős győzelemmel (7–4-es összesített gólkülönbséggel) lépett tovább a párharcból. Az elődöntőben a Vasas lesz az ellenfele. A kövesdiek a tavaszi bajnokikon már nem szerepelnek ilyen jól. Ugyan győzelemmel kezdtek, hiszen a tavaszi első fordulóban 3–0-ra megverték megyei riválisukat, a DVTK-t, azóta viszont egyik NB I-es fellépésükön sem sikerült nyerniük: a Gyirmóttal ikszeltek, a Pakstól, a Vasastól és a Haladástól kikaptak.

♦ Az MTK pályaválasztóként hosszabb-rövidebb sorozatokat hozott eddig össze: egymást követő három hazai vereséggel kezdett, majd négyszer győzött, aztán kétszer ikszelt, majd kétszer kikapott. Legutóbbi otthoni bajnokiját megnyerte – a Vasast verte meg 1–0-ra –, ha marad a tendencia, akkor ezúttal győz.

Legutóbbi három idegenbeli bajnokiját elvesztette a Mezőkövesd (Honvéd, Paks, Haladás), előtte kétszer ikszelt, látogatóként öt mérkőzés óta nyeretlen. Ebben az idényben kétszer győzött vendégként, először pont szombati ellenfelét, az MTK-t múlta felül (július 31-én), majd október 15-én Gyirmóton nyert – ez a legutóbbi idegenbeli sikere a bajnokságban.

♦ Amióta elkészült az Új Hidegkuti Nándor Stadion, az MTK hat bajnoki mérkőzést játszott saját pályáján, és mind a hat találkozón egy gólt szerzett: kétszer 1–0-ra győzött, kétszer 1–1-et játszott, s kétszer 2–1-re kikapott.

A Mezőkövesd eddig három idegenbeli bajnokit úszott meg kapott gól nélkül: az MTK és a Gyirmót vendégeként 1–0-ra nyert, míg Debrecenben 0–0-t játszott.

♦ A két csapat eddig négy bajnoki mérkőzést játszott egymással: a legelsőn – 2013. július 27-én, még a régi Hidegkuti Nándor Stadionban – az MTK győzött 3–0-ra, a következő hármat viszont a Mezőkövesd nyerte meg, méghozzá mindegyiket 1–0-ra. Az MTK bajnokin 272 játékperc óta nem szerzett gólt a Mezőkövesd ellen.

SZOMBATHELYI HALADÁS–BP. HONVÉD, 18.00

Legutóbbi négy bajnokijából hármat megnyert a Haladás, csak a Ferencvárostól kapott ki (a Groupama Arénában 3–1-re), a Gyirmótot, a Vasast és a Mezőkövesdet legyőzte.

Sorozatban megnyert öt NB I-es mérkőzés után kisebb hullámvölgybe került a Honvéd, előbb a Videoton vendégeként kapott ki 3–0-ra, majd az Újpest otthonában játszott 1–1-et. A mini szériát a Ferencváros legyőzésével zárta le, s jelenleg a tabella második helyén áll, csupán egy ponttal lemaradva a listavezető fehérváriaktól.

Már a Haladás új stadionjának tetőszerkezetén dolgoznak, a szombathelyi együttes továbbra is Sopronban játssza hazai mérkőzéseit. Albérletében hatszor győzött, négyszer ikszelt, s csak kétszer kapott ki: szeptemberben 1–0-ra a Gyirmóttól, míg februárban 2–0-ra az Újpesttől. A másik tíz otthoni bajnokija mindegyikén szerzett legalább egy gólt.

Ebben az idényben öt idegenbeli győzelme van a Honvédnak, az Újpest, a Diósgyőr, a Debrecen, a Gyirmót és az MTK vendégeként sikerült nyernie. A tizenkét idegenbeli bajnokija közül csak kettőn nem szerzett gólt: amikor 2–0-ra veszített a Vasas otthonában, s amikor 3–0-ra kikapott a Videotontól.

♦ A Haladás 2016 tavaszán kétszer is legyőzte a Honvédot, de mind a két alkalommal a kispesti Bozsik József Stadionban, tehát idegenben nyert. A szombathelyi együttes hazai pályán legutóbb 2014 áprilisában verte meg a kispesti csapatot (2–0), azóta a Haladás pályaválasztásával lejátszott mérkőzéseken egyszer a Honvéd győzött, kétszer iksz lett.

FERENCVÁROS–DIÓSGYŐRI VTK, 20.30 (M4 SPORT)

„Nem unják még egymást?” – tehetnénk fel a gonoszkodó kérdést a két csapat tagjainak, hiszen másfél héten belül harmadszor találkozik egymással a Ferencváros és a Diósgyőr. A Magyar Kupában a negyeddöntőben sorsolták össze őket, a párharcot a hazai pályán 2–1-re győző, majd a visszavágón, idegenben 0–0-t játszó FTC nyerte meg. A DVTK-nak az őszi két bajnokin sem termett babér, a Groupama Arénában 6–2-re, a diósgyőri stadionbúcsúztatón 3–2-re diadalmaskodott a Fradi. A diósgyőriek legutóbb 2014 októberében verték meg a Ferencvárost, odahaza 2–1-re nyertek. Idegenben bajnokin legutóbb 2009. október 31-én győzték le az FTC-t, az a találkozó a hazai szurkolók rendbontása miatt, 3–1-es diósgyőri vezetésnél félbeszakadt, a három pontot 3–0-s gólkülönbséggel a DVTK javára igazolta a szövetség.

A múlt héten szenvedte el első tavaszi vereségét a Ferencváros, Kispesten 2–1-re kikapott. Előtte öt fordulón keresztül veretlen volt.

♦ Az első négy tavaszi bajnokiját elvesztette a DVTK, a negatív sorozat a múlt héten, az Újpest legyőzésével zárult le. A Mezőkövesden lejátszott találkozón először irányított NB I-es csapatot Bódog Tamás, a diósgyőriek nem rég kinevezett vezetőedzője, aki tehát győztes mérkőzésen debütált magyar élvonalbeli csapat kispadján.

Hazai pályán ebben a kiírásban csupán kétszer vesztett az FTC, a Vasas és a Paks nyert a Groupama Arénában, mind a kettő 2–1-re győzött. A fővárosi zöld-fehérek a 12 hazai bajnokijuk közül csak egyen nem szereztek gólt: a Videoton elleni otthoni mérkőzésük 0–0-ra végződött.

Az NB I-ben látogatóként a DVTK szerezte a legkevesebb pontot, csupán négyet. Még az első fordulóban, 2016. július 17-én 2–1-re győzött a Videoton vendégeként, majd október 22-én döntetlent játszott az Újpest ideiglenes otthonában, a Fáy utcában (4–4). A többi tíz idegenbeli bajnokiját elvesztette, a legutóbbi ötön nem szerzett gólt, vendégként 450 játékperce nem talált be az ellenfél kapujába.

NB I, 2016–2017, 25. FORDULÓ
ÁPRILIS 8., SZOMBAT
HELYSZÍN
JÁTÉKVEZETŐ
18.00: Újpest FC–Paksi FCBudapest, Szusza Ferenc Stadion Karakó Ferenc
18.00: Videoton FC–Vasas FCFelcsút, Pancho Aréna
Szabó Zsolt
18.00: Debreceni VSC–Gyirmót FC GyőrDebrecen, Nagyerdei Stadion
Bognár Tamás
18.00: MTK Budapest–Mezőkövesd
Budapest, Új Hidegkuti Nándor Stadion
Farkas Ádám
18.00: Haladás–Bp. HonvédSopron, Városi StadionErdős József
20.30: Ferencváros–Diósgyőri VTK
Budapest, Groupama Aréna
Andó-Szabó Sándor
TABELLA • MENETREND • GÓLLÖVŐLISTA

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik