Egyedülálló PAFC-pofon a Fehérvár, Ferencváros duónak

Vágólapra másolva!
2019.11.26. 16:33
null
Ünneplő felcsútiak – a Fradi után a Fehérvár fölött is fölényes sikert aratott a Puskás Akadémia (Fotó: Micheller Szilvia)
A labdarúgó NB I 13. fordulója után szokásos visszapillantónkban fókuszban a Puskás Akadémia fehérvári győzelme, a Mezőkövesd menetelése, a Ferencváros támadósora, Davide Lanzafame botrányos gólöröme, a DVTK öt csapatsportágban elért hat győzelme és az újpesti szurkolók megnyilvánulása az újabb vereség után.

A FORDULÓ GYŐZELME – PUSKÁS AKADÉMIA

NB I-ES EDZŐVÁLTÁSOK A 2019–2020-AS IDÉNYBEN
2019. november 25.
Mol Fehérvár
Marko Nikolics helyett Joan Carrillo
2019. november 3.
Paks
Tomiszlav Szivics helyett Osztermájer Gábor (megbízott edző)
2019.
október 16.
Kisvárda
Miriuta László helyett Dajka László
2019.
szeptember 4.

DVTKFernando Fernández helyett Feczkó Tamás

Minden kétséget kizáróan állíthatjuk, hogy a labdarúgó NB I 13. fordulójában a legnagyobb visszhangot kiváltó győzelmet a Mol Fehérvár vendégeként 3–1-re nyerő Puskás Akadémia aratta. Már csak azért is, mert a vereség azóta a fehérvári vezetőedző, Marko Nikolics állásába került. A szerb trénert a Videotonnal 2015-ben bajnokságot nyerő spanyol Joan Carrillo váltotta.

Pedig a PAFC idén nem először rúgott három gólt a Fehérvárnak, ugyanis a felcsútiak februárban 3–0-ra nyertek a Nikolics-csapat vendégeként. A Puskás Akadémia az elmúlt bő egy évben, tavaly szeptembertől számolva öt bajnokiból háromszor verte meg a Fehérvárt, ami egyedülálló bravúr az NB I-ben ez idő alatt, ráadásul a három győzelem alkalmával nyolc gólt szerzett a PAFC a Fehérvár ellen, és csak kettőt kapott.

Ugyanakkor az is egyedülálló felcsúti bravúr, hogy a Fehérvár idegenbeli, 3–1-es legyőzése előtt ebben az idényben már a másik bajnokaspiránst, a Ferencvárost is 4–1-re legyőzte a PAFC. Az elmúlt években, amióta elsősorban a ferencvárosiak és a fehérváriak futnak versenyt a bajnoki címért, nem emlékszünk olyanra, hogy egy csapat egymás után mindkét favoritot megverte volna – úgy, hogy a két mérkőzésen hét gólt szerez, és csak kettőt kap. Ráadásul az elmúlt egy évben a Fradit sem csak egyszer verte meg a Puskás Akadémia, hiszen tavaly októberben is a felcsútiak nyerték meg a két csapat bajnokiját 1–0-ra.



A FORDULÓ FOGADALMA – MEZŐKÖVESD

Nem lassít a Mezőkövesd Zsóry! A Kuttor Attila által irányított együttes szombaton a papírformát érvényesítve 2–0-ra legyőzte a sereghajtó Kaposvári Rákóczit, és ha csak egyetlen napra is, de átvette a vezetést a bajnokságban, mígnem vasárnap a ZTE-t 3–2-re felülmúló Ferencváros visszaelőzte.

Az idényből még rengeteg van hátra, de csak lement már tizenhárom forduló, és egyáltalán nem úgy néz ki, hogy a csapat a csillagok szerencsés állásának köszönheti felettébb előkelő pozícióját. A nyolc győzelmet és három döntetlent nem adták ingyen, és ha a folytatás is hasonló marad, a legszebb álom is valóra válhat.

„Amióta Mezőkövesden dolgozom, még egyszer sem fordult elő, hogy – ha csak fél napra is, de – vezetjük a bajnokságot – mondta a kövesdiek szakmai igazgatója, Tóth László. – Végre egyszer kihúzhattam volna magam, és úgy mehettem volna fel az irodába Tállai Andrással beszélgetni, hogy az első helyen állunk, azonban az elnök úr egyéb elfoglaltsága miatt nem tudott jelen lenni a Rákóczi elleni meccsen... Rengeteg jót és persze rosszat is megéltünk együtt, de amikor igazán büszkén kopoghattam volna be hozzá, sajnos nem lehetett itt. Egyébként az elnök úr, Kuttor Attila vezetőedző és jómagam eldöntöttük, szeretnénk az idény hátralévő meccseire koncentrálni, az évad végéig nem akarunk nyilatkozni, ebben kérjük a média megértését. Most én kivételt tettem, hiszen azért vannak kötelezettségek is, de legközelebb csak az utolsó forduló után szeretnénk megszólalni.”

Ha valaki, Tóth László jól tudja, mekkora út van mögöttük: amikor 2017 októberében a klubhoz csábította Kuttor Attilát, a Kövesd tizenkét fordulót követően kilenc ponttal kieső helyen állt, és csak az utolsó játéknapon vált biztossá, hogy NB I-es marad. A 2018–2019-es bajnoki esztendőt már hatodikként zárta (ami története legjobbja), és minden jel arra mutat, hogy a következő lépcsőfokot is sikerrel veheti.

„Kuttor Attilával már jó néhány évvel ezelőtt ezelőtt elterveztük, amit most próbálunk megvalósítani, talán az őszi szereplésünk kicsit »kiszaladt«, de ahogy a vezetőedzőnk és az elnök úr, úgy én is maximalista vagyok, fejlődni akarunk, ez visz minket előre. Amit tegnap elértünk, annál ma többre, holnapután pedig még többre vágyunk! Hogy tettem-e fogadalmat? Amikor kieső helyen állunk, azt mondtam, Attilából egyszer szövetségi kapitány lehet, mi pedig eljuthatunk az Európa-ligába. Ha ez megvalósul, bármire képes vagyok, és ha nagyon hiszünk valamiben, valóra válhat...”

A FORDULÓ TÁMADÓSORA – FERENCVÁROS

Az OTP Bank Liga 13. fordulójának talán legjobb mérkőzését játszotta a Ferencváros és a ZTE FC. A zalaiak kétszer is kétgólos hátrányba kerültek, de nem adták fel a küzdelmet, és közel álltak ahhoz, hogy döntetlenre mentsék a 3–2-re végződő találkozót. A zöld-fehérek győzelme azt jelenti, hogy egy mérkőzéssel kevesebbet játszva is átvették a vezetést a tabellán.

A Ferencváros eddigi eredményei, helyezései ebben az idényben
A Ferencváros eddigi eredményei, helyezései ebben az idényben

„Remélem, ez a hat gól további önbizalmat ad, főleg, hogy mindig mondom, támadóink nem szereznek elegendő gólt” – mondta Szerhij Rebrov vezetőedző még az előző fordulóban, miután a Fradi idegenben 6–1-re legyőzte a Debrecent.

A GÓLLÖVŐLISTA ÉLCSOPORTJA

7 gólos
Davide Lanzafame (Bp. Honvéd)
Futács Márkó, Armin Hodzic (Mol Fehérvár)
Gyurcsó Ádám (Puskás Akadémia)
6 gólos

Gheorghe Grozav (Kisvárda Master Good)
Budu Zivzivadze (Mezőkövesd)
Feczesin Róbert (Újpest)
5 gólos
Tokmac Nguen (Ferencváros)
David Vanecek (Puskás Akadémia)
Radó András (ZTE FC)
4 gólos

Szécsi Márk (Debrecen)
Varga Roland (Ferencváros)
Ádám Martin (Kaposvár)
Cseri Tamás (Mezőkövesd)
Hahn János (Paks)
Ezekiel Henty (Puskás Akadémia)
Bobál Gergely (ZTE FC)

És valóban. Bár a Ferencváros eredményeire eddig sem lehetett panasz, első tíz bajnoki meccse után csak 14 szerzett gól állt a csapat neve mellett – ez a szám ugrott fel azóta 23-ra, s ennél csupán a Mol Fehérvár FC talált be többször (26-szor) az ellenfelek hálójába. A Fradiban a DVSC elleni meccs előtt nem volt egyetlen kiemelkedő gólszerző sem, azóta viszont Tokmac Nguen (5) kezd felzárkózni a góllövőlistát vezető Futács Márkó, Gyurcsó Ádám, Armin Hodzic, Davide Lanzafame (7-7) négyeshez.

A ZTE FC elleni mérkőzés első félidejében különösen hatékonynak bizonyult a zöld-fehérek támadósora. Az első gól Isael és Franck Boli összjátékából született, a másodiknál Boli átlépős cselét követően került ziccerbe és lőtt a kapuba Tokmac Nguen, a harmadiknál Isael használta ki a zalaiak védelmi megingását. Kellett hozzá kis idő, de úgy tűnik, novemberre működésbe lendült a ferencvárosi támadógépezet.

„Vissza kellene néznem, de könnyen elképzelhető – mondta a lefújást követően Franck Boli lapunk azt firtató kérdésére, hogy ez volt-e a legjobb mérkőzése a Ferencvárosban. – A legfontosabb viszont, hogy nemcsak nekem, hanem a csapatnak is jól ment a játék. Igaz, a második félidőben kissé visszafogottabban játszottunk, elöl és hátul is akadtak bizonytalanságok, ugyanakkor mindent beleadtunk, s megérdemelten szereztük meg a három pontot.”

Az elefántcsontparti csatár az idényben adós volt a jó játékkal, most kezd olyan formába lendülni, amelyet a híre – norvég gólkirályi cím – alapján mindenki várt tőle, amikor a nyáron a csapathoz szerződött. Vasárnapi teljesítményének értékét növeli, hogy az első félidőben tizenegyest harcolt ki, arról már nem ő tehet, hogy Isael nem élt a lehetőséggel, és kapufára lőtte a labdát. A brazil csapattárs ennek ellenére is a mérkőzés legjobbjának bizonyult, remekül szervezte csapata támadójátékát, gólt szerzett és gólpasszt adott, a legtöbb veszélyes akció rajta futott keresztül, ráadásul a védekezésből is kivette a részét.

„Nehéz mérkőzésen vagyunk túl, a válogatott selejtezők miatt kevés időnk volt készülni – értékelt Isael. – Örülök, hogy jól ment a játék, persze annak még jobban, hogy nyertünk. Sajnálom, hogy kihagytam a büntetőt, azzal talán eldőlhetett volna a találkozó. De ez lelkileg nem tört meg, ezt a gólommal is bizonyítottam. Természetesen jó érzés, hogy vezetjük a tabellát, de a bajnoki címről még nagyon korai beszélni.”

A támadóval nem nehéz egyetérteni, annál is inkább, mert csütörtökön az Európa-ligában vár fontos találkozó az együttesre a Groupama Arénában.

„Kemény összecsapásra készülünk, az Espanyol nem véletlenül vezeti a csoportot, és jutott tovább négy fordulót követően – mondta Isael. – Spanyolországban nagyszerű eredményt értünk el, biztos vagyok benne, hogy Szerhij Rebrov ezúttal is tökéletesen felkészít bennünket. Szeretnénk nyerni, egyúttal megőrizni esélyünket a tavaszi folytatás elérésére.”

A FORDULÓ BOCSÁNATKÉRÉSE – DAVIDE LANZAFAME

Elragadták az érzelmei. Davide Lanzafame fontos gólt szerzett a Paksi FC ellen, a Honvéd egygólos hátrányban volt, amikor Pillók Ádám játékvezető – jogosan – tizenegyest ítélt a kispestiek javára. A labda mögé az olasz támadó állt, s panenkás mozdulattal az elvetődő Rácz Gergőt becsapva a kapu közepébe pörgette a labdát (a bajnokit 2–1-re a fővárosiak nyerték meg). A megoldás pimasz volt, a gólöröm viszont közönséges. A középkezdésnél a csatár előbb a kezével jelezte a vendégjátékosoknak, hogy kár jártatni a szájukat, majd a jobb kezével az ágyéka felé mutogatott.

„Nehéz mérkőzést játszottunk a Paks ellen, egy-egy feszült találkozó hevében pedig előfordul, hogy az ember temperamentumosan reagál, s aki ismer, tudja rólam, milyen szenvedélyes vagyok a pályán – mondta a 32 esztendős olasz labdarúgó a honvedfc.hu-n. – A büntető előtt a vendégjátékosok közül többen verbálisan provokáltak, illetve azzal, hogy a tizenegyes pontnál rugdosták a füvet, hogy nehezebb dolgom legyen a labda pontos elhelyezésénél. Ezért a gólt követően hatalmas feszültség szabadult fel bennem. A reakcióm nem a szurkolók, hanem az ellenfél felé irányult, ami szintén helytelen. Senkit sem akartam megbántani, elnézést a sportszerűtlen cselekedetért. Annyit tennék még hozzá, hogy a lefújást követően kezet fogtunk egymással, és ezzel lezártuk a történteket. Nagyon örülök, hogy újabb győzelmet arattunk, bízom benne, hogy minél tovább tudjuk nyújtani remek sorozatunkat.”

A játékvezető vélhetően nem látta az esetet, így a sportszerűtlen gólörömért járó sárga lap is elmaradt.

A FORDULÓ DICSŐSÉGE – DVTK

Felettébb sikeres hétvégén van túl a Diósgyőri VTK: a miskolci székhelyű klub öt csapatsportágban hat győzelmet aratott!

Az NB I-es futballcsapat az Újpest otthonában aratott 2–0-s győzelmet, és a néhány hete még a kieséstől fenyegetett együttes feljött a nyolcadik helyre. A női csapat a Jet Sol Ligában szintén a fővárosban, a Ferencváros vendégeként nyert 3–1-re (a hét gólörömét Biljana Bradics produkálta ezen a meccsen, aki a női futballban ritkán látható mezlevétellel ünnepelte szögletből lőtt gólját). A DVTK Jegesmedvék jégkorongcsapata pénteken és vasárnap is jégre lépett: előbb a Tipsport Liga legerősebb csapatának tartott Slovan Bratislavát győzte le nagyszerű meccsen 6–3-ra több mint 1400 néző előtt a miskolci jégcsarnokban, majd szintén hazai jégen 4–1-re nyert a Nové Zámky ellen, így maradt a tabella felsőházát jelentő hatodik helyén. Az Aluinvent DVTK női kosárlabdacsapata 83–79-re diadalmaskodott az NB I A-csoportjában a NKE Csata ellen hazai pályán, a női röplabda élvonalbeli bajnokságában pedig a DVTK Fux gárdája idegenben győzte le a Gödöllői RC-t 3:0-ra.

GÓLÖRÖM MEZLEVÉTELLEL A DVTK NŐI MECCSÉN

„Egy ilyen rendkívül eredményes hétvége után érzem, jó döntés volt elindulnunk azon az úton, amely Magyarország legnagyobb régiós klubjává teheti a DVTK-t – fogalmazott Sántha Gergely, a borsodi klub ügyvezetője. – Én férfi futballcsapatunknak szurkoltam a helyszínen, és az Újpest legyőzése után az egész hétvégém mosolygóssá vált. Biztos vagyok benne, hogy a hat hétvégi siker után több tízezer ember érez hasonlóan az észak-magyarországi régióban.”

A FORDULÓ VÁLASZA – ÚJPEST

Nehezen viselték az újpesti szurkolók a Diósgyőr elleni vereséget (0–2) és a hitehagyott játékot, ismét felhangzottak a Nebojsa Vignjevics vezetőedző távozását követelő rigmusok. Az elégedetlen hangok ellenére még sincs edzőkérdés a lila-fehéreknél.

„A szerb vezetőedző továbbra is élvezi a vezetőség bizalmát, a váltás gondolata egy pillanatra sem vetődött fel bennünk – mondta lapunknak Berta Csaba, az Újpest ügyvezető igazgatója. – Ami a szurkolók reakcióját illeti: sajnos ez a rigmus szinte minden meccsen elhangzik, akkor is hallottam, amikor idegenben kettő nullára megvertük a Mol Fehérvárt. A klubok többségénél a vesztes meccsek után olykor a tulajdonost és az edzőt hibáztatják, a győzelmek idején épp őket dicsőítik, mi viszont lassan eljutunk oda, hogy akár nyerünk, akár veszítünk, többnyire elégedetlen hangokat hallunk. Enerváltan játszottunk a Diósgyőr ellen, megértem, hogy a drukkereknek nem tetszett, amit láttak, ilyen produkció után nincs mit csodálkozni a kritikákon. Ha a lefújás után kifütyülik a csapatot, egy szavunk sem lehet, azzal viszont nehezen tudok azonosulni, ha már a harmadik percben a csapatot és a játékosokat szidják. Ezzel épp azoknak ártanak, akiktől a pályán jó játékot várnak. A miskolciak elleni meccstől mindannyian többet vártunk, a válogatott szünet előtti három bajnokin szerzett hét pont után úgy tűnt, jó úton járunk. A Paks elleni hétvégi meccsen kiderül, hogy kisiklásról vagy nagyobb problémáról kell-e beszélnünk.”

A FORDULÓ VÁLOGATOTTJA – NAGYÍTÁSHOZ KATT A KÉPRE!
A FORDULÓ VÁLOGATOTTJA – NAGYÍTÁSHOZ KATT A KÉPRE!
NB I, 2019–2020, 13. FORDULÓ
NOVEMBER 23., SZOMBAT
HELYSZÍN
JÁTÉKVEZETŐ
Kisvárda–Debrecen 1–0
Kisvárda,Várkerti StadionIványi Zoltán
Mol Fehérvár FC–Puskás Akadémia 1–3
Székesfehérvár,Mol Aréna SóstóKarakó Ferenc
Bp. Honvéd–Paks 2–1Budapest,Új Hidegkuti Nándor StadionPillók Ádám
Mezőkövesd–Kaposvár 2–0
Mezőkövesd,Városi StadionSolymosi Péter
Újpest–Diósgyőr 0–2Budapest,Illovszky Rudolf StadionAndó-Szabó Sándor
NOVEMBER 24., VASÁRNAP
Ferencváros–ZTE 3–2
Budapest,Groupama ArénaBognár Tamás
TABELLA •GÓLLÖVŐLISTA

AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC1292123–10+1329
2. Mezőkövesd Zsóry FC1383219–10 +927
3. Mol Fehérvár FC1382326–14+1226
4. Puskás Akadémia FC1372423–16 +723
5. Budapest Honvéd1371518–17 +122
6. Újpest FC1352618–20 –217
7. Kisvárda1352616–19 –317
8. Diósgyőri VTK1351714–20 –616
9. Debreceni VSC125721–25 –415
10. Paksi FC1332815–25–1011
11. Zalaegerszegi TE FC1325620–20 011
12. Kaposvári Rákóczi FC13211 9–26–17 6
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik