Eddig bírta: hét nyeretlen meccs után Csank távozik a ZTE-től

Vágólapra másolva!
2011.08.27. 12:50
null
Csank János az ETO elleni 1–5 alatt – hét nyeretlen bajnoki után távozik (Fotó: Németh Ferenc)
Címkék
Ami másfél hete még csak pletyka volt, az most már biztos: Csank János vezetőedző távozik a ZTE labdarúgócsapatától.

Csank János távozását a Zalai Hírlap internetes oldala közölte, a szakember nyilatkozott is a lapnak. A távozó edző elmondta, hogy nincs tüske benne, három szép évet töltött Zalaegerszegen. A klub hivatalos honlapján kiadott közleményben erősítette meg Csank távozását.

A szerződésbontás feltételeit a hírek szerint hétfőn pontosítják. Ekkor dől el, hogy a szakmai stáb többi tagja – Vass László pályaedző, Horváth Győző kapusedző – is távozik vagy sem.

A ZTE EREDMÉNYSORA
1. forduló: DVTK–ZTE 4–1
2. forduló: ZTE–DVSC 0–2
3. forduló: PMFC–ZTE 2–1
4. forduló: ZTE–Bp. Honvéd 0–4
5. forduló: Haladás–ZTE 1–0
6. forduló: ZTE–Vasas 1–1
7. forduló: Győri ETO–ZTE 5–1

A ZTE ezt a szezont hat vereséggel kezdte egy döntetlen mellett, és a szakember menesztése a hírek szerint már a Haladás elleni, augusztus 13-i 1–0-s vereséget követően felvetődött, bár ezt a klubvezetők később cáfolták.

Ezt követően a Vasas elleni 1–1-es döntetlen és a tegnapi győri 5–1-es fiaskó alkalmával is Csank mester ült a zalaiak kispadján, de a klub elnöke, Nagy Ferenc a tegnapi találkozó után már azt nyilatkozta a Nemzeti Sportnak, hogy egyelőre bizonytalan a szakvezető jövője. Most azonban már biztos, legalábbis az, hogy Zalaegerszegről távoznia kell.

Csank János 2008 októberében váltotta Supka Attilát, azóta irányította a zalai csapatot, összesen 87 bajnoki meccsen, amiből 41-et megnyert a csapat 20 döntetlen és 26 vereség mellett.

Csank a negyedik edző, aki távozott kispadjáról az NB I 2011–2012-es szezonjában Mészöly Géza (Újpest), Komjáti András (Vasas) és Prukner László (FTC) után. Ezzel a tabella utolsó négy helyezettje – az NB I (szombat délelőtti állás szerint) négy nyeretlen csapata – egyaránt edzőt váltott még szeptember előtt.

A ZTE egyébként nyolc évvel ezelőtt, 2003 őszén a mostaninál még rosszabbul, nyolc vereséggel kezdte a szezont, ám a bajnokság végén bennmaradt az első osztályban.

NB I-ES CSAPATTÓL HARMADSZOR TÁVOZOTT SZEZON KÖZBEN

Csank János hosszú és eredményes élvonalbeli edzői pályafutása során ritkán volt kénytelen bajnokság közben felállni a kispadról.

Az ózdi születésű szakember Egerben lett először felnőtt csapat vezetőedzője, három teljes szezont töltött a hevesieknél, feljutott az NB I-be a csapattal, majd ki is esett onnan vele. Ezután három teljes idényt Békéscsabán töltött, Magyar Kupa-győztes lett a viharsarkiakkal.

Következett Vác, ahol hat bajnoki szezonban irányított, egyszer aranyérmes (1993–1994), kétszer ezüstérmes lett a csapattal, majd utolsó idényében osztályozón tartotta benn a váciakat.

Görögországi külföldi munkavállalás jött (Proodeftiki), majd 1996-ban kinevezték a magyar válogatott szövetségi kapitányának. Nemzeti csapatunkkal a vb-selejtezőcsoportunkban második lett, a pótselejtezőn azonban a jugoszlávoktól elszenvedett csúfos vereségek (1–7, 0–5) után nem folytathatta a munkát.

Ezután egy szezont Vácott, majd egyet a másodosztályú Videotonnál töltött el, utóbbit visszajuttatta az élvonalba, ám az első osztályban már nem ő irányította a fehérváriakat, ugyanis elfogadta a Ferencváros ajánlatát.

A Fradi vezetőedzőjeként az első évben bajnok lett, a másodikban viszont az őszi szezon végeztével menesztették, Garami József váltotta őt. Ez volt az első alkalom, hogy NB I-es csapat kispadjáról fel kellett állnia. 2002 tavaszán átvette a másodosztályú Siófokot, amelyet az élvonalba irányított, a következő szezonban is Siófokon dolgozott, az ötödik helyre navigálta az újoncot. 2003 nyarán a Videotonhoz szerződött, egy szezont töltött a fehérváriaknál.

Egy év pihenő után (2005 nyarán) Sopronba hívták, itt a 6. forduló után, a gyengébb eredmények miatt menesztették, ez volt a második alkalom, hogy szezon közben leváltották.

2006 tavaszán, a bajnokság végéig Győrben dolgozott, majd a szezon végeztével megköszönték a munkáját az ETO-nál, ő pedig Diósgyőrbe ment, ahol egy idényt csinált végig.

2007 nyarán a Ferencváros NB II-es csapatát vette át, a 22. forduló után, a makói 2–2-t követően leváltották, Bobby Davison lett helyette a vezetőedző. Másodosztályú csapatnál ez volt az egyetlen évközi szerződésbontása.

Csank Jánost 2008 októberében szerződtette a ZTE FC, ahonnan szombaton kellett távoznia – ez volt tehát a szakember harmadik, szezon közbeni menesztése első osztályú magyar csapatnál.

Ismerve az itthoni viszonyokat, huszonegy idény élvonalbeli edzősködéssel és 594 NB I-es mérkőzéssel a háta mögött a három szezonközi leváltás kifejezetten kevésnek mondható.

A ZTE HIVATALOS KÖZLEMÉNYE
Csapatunk az idei szezonban hét mérkőzésen csupán egy pontot szerzett, amivel a tabella utolsó helyét foglalja el. A klubvezetés ma délelőtt értékelte a kialakult helyzetet, és úgy ítélte meg, hogy az eddigi negatív széria mind a szakmai stábban, mind pedig a keretben változásokat tesz szükségessé!

A klub vezetősége és a szakmai stáb között lefolytatott megbeszélés és egyeztetés után a vezetőség megköszönte Csank János közel hároméves zalaegerszegi munkáját, többek között az Európa-liga-szereplést és Magyar Kupa döntőjében való részvételt.

További sok sikert kívánunk a Mesternek!

A szakmai stábbal kapcsolatosan további döntés még nem született meg, erre várhatóan hétfőn kerül sor.

A kialakult helyzethez néhány játékos eddigi nem megfelelő teljesítménye is hozzájárult, az ő felelősségüket is vizsgálni fogja a klubvezetés. Ezzel kapcsolatban is további lépések várhatók.

Az új vezetőedző kiléte egyelőre még nem ismert, a végleges döntés és bejelentés a hét első felében várható!
A 2011–2012-ES NB I-ES SZEZON EDZŐCSERÉI
2011. augusztus 10.: Újpest, Mészöly Géza helyett Zoran Szpisljak
2011. augusztus 15.: Vasas, Komjáti András helyett Marijan Vlak
2011. augusztus 16.: FTC, Prukner László helyett Nagy Tamás (megbízottként)
2011. augusztus 27.: ZTE, Csank János helyett ?
AZ NB I ÁLLÁSA
xml_url=http://tudositas.nso.hu/tablebox.php?t=lab,nbi,2011/7,,f&xml|
nso_dms_cikkbe
nso_dms_cikkbe Ez a blokk a cikkszerkesztőben nem tud megjelenni, de a front-enden látszani fog ebben a pozícióban
mceBlockPasteEnd
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik