DVTK: Elek Ákos távozik, Kazahsztánba igazol – hivatalos

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.03.05. 21:49
A labdarúgó NB I-ben 11., utolsó előtti helyen álló Diósgyőri VTK hivatalos honlapján bejelentette, Elek Ákos a kazah Kajrat Almatihoz távozik.

Elek Ákos távozásával másik diósgyőri játékosra kerül a csapatkapitányi karszalag (Fotó: Koncz György)
Elek Ákos távozásával másik diósgyőri játékosra kerül a csapatkapitányi karszalag (Fotó: Koncz György)
Elek Ákos távozásával másik diósgyőri játékosra kerül a csapatkapitányi karszalag (Fotó: Koncz György)
Elek Ákos távozásával másik diósgyőri játékosra kerül a csapatkapitányi karszalag (Fotó: Koncz György)
Elek Ákos távozásával másik diósgyőri játékosra kerül a csapatkapitányi karszalag (Fotó: Koncz György)

MÁR VAN MAGYAR LÉGIÓSA A KLUBNAK

A 2017-es kazah bajnokság szerdán kezdődik, a Kajrat Almati otthon lép pályára a nyitányon, ellenfele az Aktobe lesz.

A kétszeres bajnok (1992, 2004) és hétszeres Kazah Kupa-győztes (1992, 1996, 2000, 2001, 2003, 2014, 2015) Kajrat Almati tavaly megnyerte a kazah Szuperkupát. Az előző évben az alapszakaszban és a bajnokságban is második helyen végzett, mindkétszer az Asztana mögött. Az alapszakaszban 46, illetve 53 ponttal végeztek a riválisok, a felsőházi playoffot követően 71 és 73 ponttal. Az együttes legismertebb játékosa a 35 éves, 75-szörös orosz válogatott Andrej Arsavin. A kazah klubból vonult vissza alig egy hónapja Anatolij Timoscsuk, az ukrán labdarúgó-válogatott rekordere. A 144-szeres válogatott, BL-t és UEFA-kupát nyerő futballista többnyire védekező középpályásként szerepelt. A magyar válogatottra hízelgő, hogy ilyen neves játékos pótlására szerződtették.

A Kajrat Almatinak már van magyar légiósa. Igaz, nem a labdarúgóknak, hanem az európai porondon is meghatározó, 2015-ben szakági BL-t nyerő futsalosoknak: Dróth Zoltán egy évvel ezelőtt igazolt a klubhoz.

Igaznak bizonyult a Nemzeti Sport Online korábbi információja, Elek Ákos Kazahsztánba igazol. A miskolci klub közleménye szerint Elek Ákos szombaton elbúcsúzott társaitól és a szakmai stáb tagjaitól, vasárnap pedig útnak indult Kazahsztánba.

A Nemzeti Sport megtudta: a játékosra hétfőn orvosi vizsgálat vár, szerződése aláírására csak azt követően kerülhet sor.

„Korábban is többször elmondtam, hogy szeretnék még külföldön futballozni – mondta Elek Ákos a dvtk.eu-nak. – Ezt sohasem titkoltam, nem árultam zsákbamacskát. Amikor visszatértem Kínából, szerettem volna olyan szerződést aláírni Diósgyőrben, hogy az Eb utáni esetleges továbbigazolásommal a klub is jól járjon. Ez most valóra vált. Mindenki tudja mennyit jelent nekem ez a klub, nem akarom, hogy bárki azt higgye, cserbenhagyom a DVTK-t. Korábban és most is büszkén viseltem a csapatkapitányi karszalagot, és amennyiben lesz még rá lehetőségem, a jövőben is szeretném még viselni. Bár érkezett megkeresés magyar klubtól is, tartottam a szavam és nem igazoltam el másik magyar egyesülethez. Én is szívesen szerződtem volna Nyugat-Európába, de onnan nem érkezett komoly ajánlat, ezért oda megyek, ahol engem akarnak. Megtisztelő ez a mostani ajánlat, a kazah bajnokság nagyon erős, a legjobb csapataik folyamatosan El- és BL-szereplők, ezért jó esélyem van arra, hogy megmutassam, mire vagyok képes és bár a DVTK vezetői az elmúlt néhány napban próbáltak maradásra bírni, a távozás mellett döntöttem. Ugyan nem kapcsolódik ide szorosan, de szeretnék mondani pár szót a csapat jelenlegi gondjairól. Nem vagyunk könnyű helyzetben, mindenkit nagyon megviseltek az elmúlt hónapok, személy szerint engem is, de még semmi sincs veszve. Tudom, hogy a szurkolóink is el vannak keseredve, hozzám is eljutnak a különböző vélemények, de most nem a széthúzásnak, hanem az összefogásnak van itt az ideje. Csak a csodálatos szurkolótáborunkkal együtt sikerülhet kiharcolni a minimális célt, mindenkinek hinni kell abban, hogy meghosszabbítjuk az élvonalbeli tagságot. Most a játékosoknak, edzőknek, szurkolóknak egy emberként kell küzdeni azért, hogy ez sikerüljön és én hiszek abban, hogy sikerülni is fog, hiszen a feltételek adottak ehhez Diósgyőrben. Nem végleg búcsúzom, biztos vagyok benne, hogy hamarosan újra találkozunk, nekem még komoly terveim vannak a Diósgyőrrel.”

„Amikor Elek Ákos visszatért Diósgyőrbe akkor sem titkolta, hogy egy kedvező ajánlat esetén újra távozni fog, ezért készültünk erre az esetre, így Murtaz Dausvili és Busai Attila leigazolásánál is már elsődleges szempont volt, hogy Ákos eligazolása esetén megfelelően pótolni tudjuk őt, sőt Kitl Miklós személyében van egy fiatal és nagyon tehetséges játékosunk is ezen a poszton. Ákos az elmúlt években sokat tett a DVTK-ért, én sem végleg köszönök el tőle, várjuk vissza néhány év múlva” – így Benczés Miklós, a DVTK sportigazgatója.

A 42-szeres válogatott Elek Ákos 2012 nyarán a Videotontól szerződött a DVTK-hoz, ahonnan 2015 januárjában a kínai Csangcsun Jatajhoz igazolt. Tavaly télen hazatért, s ismét a miskolciakhoz írt alá. A mostani szezonban 18 NB I-es mérkőzésen lépett pályára, összesen egy gólt szerzett. A Magyar Kupában három találkozón egyszer talált be.

Elek a Diósgyőrrel Ligakupát nyert 2014-ben, a Magyar Kupában pedig ezüstérmet szerzett ugyanabban a szezonban.

TÉLI JÁTÉKOSMOZGÁS A DIÓSGYŐRI VTK-NÁL
Érkezők:Busai Attila (Ferencváros), Fülöp István (romániai, FC Botosani – Románia), Nagy Tibor (Újpest FC), Szarka Ákos (szlovákiai, FC DAC 1904 – Szlovákia)
Kölcsönbe érkezők:
Kölcsönből visszatérők: Egyed Balázs (Cigánd SE)
Az utánpótlásból felkerültek/ profi szerződést kötöttek:
Kiszemeltek:
Távozók:Bognár István (Ferencváros), Elek Ákos (Kajrat Almati – Kazahsztán), Lázár Pál (kérésére felbontották a szerződését, szünetelteti pályafutását), Németh Milán (Soproni VSE, szabadon igazolhatóként), Nikházi Márk (MTK Budapest)
Kölcsönbe távozók: Bacsa Patrik (Kisvárda), Oláh Bálint (ZTE FC)
Kölcsönből visszatértek klubjukhoz:
Távozhatnak/ érdeklődnek irántuk:Georges Griffiths (elefántcsontparti)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik