DVSC: Mikor játszik a Barca olyan gyakran, mint mi?! – Szima

Vágólapra másolva!
2015.09.03. 10:52
null
A Debrecen két kört sikerrel vett az El-ben, a harmadik lépcsőfokon megbukott (Fotó: Földi Imre)
Ritkán szólal meg Szima Gábor, a DVSC-Teva klubelnöke, aki ezúttal a Hajdú-bihari Naplónak adott hosszú, két részes nyilatkozatot. Az interjú első felvonásban – amit dvsc.hu klubhonlap másodközölt – szakmai, gazdasági kérdéseket érintettek, de szóba kerültek a szurkolók is. Lesz miről beszélni a csapat környékén, az öltözőben csakúgy, mint a lelátón...

 

 

AZ INTERJÚBAN SZIMA GÁBOR ELÁRULJA, MÉG...

♦ hogyan haladnak a szponzori kör kibővítésével;
♦ a szakmai struktúraváltásról, amelyet az új MLSZ dotálási rendszer generált;
♦ értékeli a csapat eddigi bajnoki szereplését, valamint a nemzetközi kupában nyújtott teljesítményét;
♦ valóban ő állítja-e össze a csapatot és nem fárasztó-e már számára a klubvezető munka;
♦ visszafoglalhatja-e a honi trónt a korábban egyeduralkodó DVSC

– Mennyire elégedett a holt szezon munkájával, az elképzeléseknek megfelelően sikerült-e megerősíteni a keretet?
– Az, hogy egy klub miként igazol, nemcsak szándék, hanem pénztárca kérdése is. Mindig odafigyeltünk arra, hogy a kiadások és a bevételek egyensúlyban legyenek, ez történik a mostani bajnoki szezonban is. A DVSC költségvetését egyensúlyban kell tartanunk és annyi játékost igazolunk, amennyire lehetőségünk van.

– Azzal, hogy több klubot is a harmadosztályba minősítettek az elmúlt idény végén, a szurkolók azt várták, ezekből a csapatokból érkezhetnek futballisták a Lokiba.
– Kevés olyan játékos volt ebben a négy csapatban, aki egyértelműen erősítést jelentett volna a Debrecennek. Akikre szükségünk lett volna, azokat próbáltuk a Lokiba csábítani, azonban anyagiak terén nem voltunk versenyképesek azokkal a klubokkal, ahová ezek a futballisták végül igazoltak.

– Most, hogy kialakult a keret, mi a hivatalos célkitűzés erre a szezonra?

– A nemzetközi kupaszereplés kiharcolása a célunk a bajnoki szereplés, vagy a Magyar Kupában elért eredményünk alapján. Az elmúlt tizenhárom évben, a magyar csapatok közül egyedüliként csupán egyszer nem szerepeltünk az európai kupaporondon, vagyis szeretnénk tovább folytatni ezt a hagyományt.

– Két évvel ezelőtt Kósa Lajossal, az akkori polgármesterrel adtak a Naplónak közös interjút, akkor arról is szó esett, hogy a város első emberének a segítségével igyekeznek szponzorokat csábítani a DVSC-hez, hogyan áll ez most és mit tettek ennek érdekében?

– Folyamatosan igyekszünk a DVSC támogatói körét kibővíteni, az elmúlt évek során nagyon sok vállalkozást, céget megkerestünk, de sajnos kevés sikerrel jártunk. Tavaly május óta, amióta a stadionüzemeltetővel, az MSE Kft.-vel aláírtuk a stadion használatával kapcsolatos szerződést, a DVSC marketingjogai átkerültek hozzájuk. Tehát a megállapodásunk értelmében az MSE Kft. feladata a szponzorok felkutatása, illetve a reklámszerződések megkötése. A szerződések bevételeiből 31 százalék az MSE-t illetné, ez nagy segítség lenne a stadion eredményes üzemeltetésének fenntartásban, ha lennének ilyen bevételek. Sajnos, új hirdetéseket eddig csak néhány millió forint értékben sikerült realizálni.

– Az új polgármester, Papp László mit tudott ígérni?
– A városvezetésnek nagyon fontos a debreceni sport, nemrég jelentették be például, hogy a kézilabda szakosztály 100 millió forintot kapott a várostól, illetve a város cégeitől. Papp László polgármester úr nagyon eltökélt abban, hogy a DVSC-Teva támogatói körét bővíteni tudjuk. Nagyon bízom benne, hogy ebben az évben ennek látható eredménye lesz.

– Az is elhangzott, hogy a cél a tízezres átlag nézőszám, ettől nagyon messze vagyunk. Mit kívánnak azért tenni, hogy emelkedjen ez a szám?
– A jelenlegi nézőszám nagy csalódás. Tavaly, a stadion megnyitása után az első két bajnoki mérkőzésen telt ház volt, de sokan voltak a Lyon elleni felkészülési meccsünkön és a BATE elleni BL-selejtezőn is. Az a bizonyos BATE Boriszov elleni visszavágó óriási pofon volt mindenkinek: szurkolónak, játékosnak, klubvezetőnek. Hatalmas sokk volt az a 94. percben történő kiesés a BL-selejtezőben. Ha továbbmentünk volna, a következő meccsen biztos, hogy telt ház előtt játszhattunk volna a Bajnokok Ligája playoffban, már biztosított lett volna az Európa-liga csoportköre, és a klub kasszája minimum egymilliárd forinttal gazdagodott volna. Tehát ez egy óriási veszteség volt sportszakmai, illetve anyagi szempontból is, és a szurkolók is nagy csalódásként élték meg a kiesést. Ebből a sokkból nagyon nehezen sikerült magához térnie mindenkinek, majdnem az egész őszünk ráment erre a kiesésre. Ez a meccs az egész debreceni labdarúgásnak még mindig meghatározza a jelenét. Meg kell említenem, hogy a stadionüzemeltetővel kötött szerződésünk értelmében a jegyek, bérletek és a skyboxok értékesítése, a mérkőzések felvezetése a médiában, a vidéki szurkolói buszok indítása valamint szurkolói klubok megszervezése az MSE Kft. feladata, ezért a klub a stadionbérleti díj mellett ugyancsak fizet nekik.

– Az MLSZ új szabályozása miatt, miszerint ha egy csapat bizonyos szám alatt szerepeltet légiósokat, valamint előtérbe helyezi a fiatalokat, akkor fizet a klubnak, van-e valamilyen koncepció a kezdőcsapat összetételét illetően?
– Mivel a DVSC indult a nemzetközi kupában, nálunk most öt külföldi játékos szerepelhet, ha nem lépjük túl ezt a limitet, akkor a szövetség mérkőzésenként három millió forinttal dotálja a klubot. Illetve ha legalább egy húsz év alatti játékos tartózkodik a pályán 90 percen keresztül, akkor szintén három milliót fizet az MLSZ. Ez 33 meccsen 198 millió forintot jelenthet egy bajnoki szezonban. Mi úgy döntöttünk, hogy ezt a szabályt megpróbáljuk betartani, tehát ötnél több légiós nem szerepeltetünk és van három húsz év alatti játékos a keretben, akikre számíthatunk. Balogh Norbert húzóembere a csapatnak, de szintén tehetséges játékosnak tartjuk Bereczki Dánielt és Barna Szabolcsot is.

– Ön szerint megfelelő ütemben épülnek be a fiatalokat a csapatba?
– Ez nagyon érdekes kérdés, mert mit mond nagyon sok szurkoló? Több saját nevelésű futballistát a csapatba! Azonban ha megjelennek a fiatalok a keretben, akkor a szurkolók egy másik része azt mondja: miért nem igazolunk, mit akarunk ezekkel a játékosokkal? Nagyon nehéz eltalálni a szurkolói igényeket, hogy mindenkinek megfeleljünk. Van, aki sok helyi fiatalt szeretne a pályán látni és vannak olyanok, aki minőségi igazolásokat akarnak és sztárokat látni hétről hétre. Úgy vélem, ez az év olyan lesz, amikor minél több fiatal játékosnak próbálunk lehetőséget adni. Reméljük, megállják a helyüket és fejlődnek annyit, hogy három-négy valóban minőségi igazolással kiegészülve jövőre nemcsak a nemzetközi kupaszereplést, hanem ennél merészebb célokat is kitűzhetünk magunk elé.

– Jelenleg a nyolcadik helyen áll a Loki, mi a mostani gyengébb szereplésnek az oka? Nemcsak az eredmények, hanem a játék is elmarad a várttól?
– Azt szokták mondani, először a tizedik forduló után kell ránézni a tabellára. Kevés meccs ment még le, és lehetne sokkal több pontunk is. Úgy kaptunk ki például a Haladástól, hogy egyszer találták el a kapunkat, abból gól lett. Azt is láthattuk, hogy legutóbb Fehérváron a 91. percben egy megpattanó lövés miatt vesztettünk. De azt mondom, a tizedik forduló után vonjunk majd mérleget!

– Ha a szerzett pontoktól eltekintünk, a csapat teljesítményét látva elmondhatjuk, kiugróan jó teljesítményt még nem nyújtott a DVSC-Teva. Ráadásul a szurkolók úgy vélik, nincs olyan játékos, aki huzamosabb ideig jól szerepelne.
– Nem mondanám, hogy nem voltak jó meccseink, hiszen a Rosenborg elleni hazai, 3–2-es vereség után a közönség felállva tapsolta meg a fiúkat. Előtte egy héttel szintén ez volt a nézők reakciója, amikor 9–2-re győztünk a Riga ellen, és ugyanígy történt azt megelőzően, a Szutjeszka legyőzésekor is. Voltak tehát olyan mérkőzéseink, amikor jól futballoztunk és eredményesek voltunk. Az egyébként a külföldi nagy csapatoknál is problémát jelent, hogy két fronton is helyt kell állniuk. Sokszor elhangzik, hogy bírni kell a tempót, mert bírják a külföldi együttesek is. Nézzük meg, mikor játszik egy Bayern, egy Barcelona vagy akár egy belga élcsapat ilyen gyakran, mint mi! Az El-ben és a bajnokságban tizenhárom meccset játszottunk le nem egészen két hónap alatt, eközben elutaztunk a Balkánra, a Baltikumba és Skandináviába. Bárki bármit mond, ez megviseli a labdarúgókat, de nem akarunk erre hivatkozni. Az említett külföldi csapatok ilyenkor játsszák a bajnokikat és majd a playoffban, vagy a csoportmeccsek során szállnak be a nemzetközi kupákba, de akkor sem játszanak hat héten keresztül minden csütörtökön nemzetközi meccset a bajnokik mellett. Azok a gárdák, amelyek végigharcolják a selejtezőket, majdnem mindegyike botladozik a saját bajnokságában az elején. A szakemberek számára ez nagy feladat, miként lehetne kiegyensúlyozottabbá tenni a csapat teljesítményét úgy, hogy mindkét fronton jó teljesítményre legyen képes.

– Ha már itt tartunk, hogyan értékeli a Loki idei Európa-liga-selejtezős teljesítményét?

– Azokat a csapatokat, amelyeket meg kellett vernünk, azok ellen továbbjutottunk. Emellett játszottunk két jó mérkőzést a Rosenborggal, egy olyan gárdával, amelyik jelenleg minden szempontból előttünk jár és a költségvetése négyszer-ötször nagyobb, mint a miénk. Csak érdekességként említem meg, hogy a Rosenborg éves jegybevétele sokkal több, mint a DVSC egy éves költségvetése.

– Köztudottan képben van a labdarúgás mindenkori helyzetét illetően, érdekelne, mennyire szól bele az elnök a szakmai munkába?
– Szerintem minden elnök megfogalmazza az észrevételeit. Tizennégy esztendeje vagyok a klub élén, sok mindent láttam és tapasztaltam, több edzővel is együtt dolgoztam és nagyon sokat foglalkozom a futballal. Nem csak szurkolói szemmel nézem, hanem próbálok mögé látni a dolgoknak, természetesen van véleményem, ezt adott esetben el is mondom. Azonban még ha úgy is gondolják egyes emberek, hogy Szima állítja össze a csapatot, ki kell őket ábrándítanom, mert erről szó sincs. Azok az edzők, akik az elmúlt években a klubnál dolgoztak, ezt pontosan tudják.

– Említette, hogy tizennégy éve van a klub élén, nem érzi úgy, hogy belefásult volna a DVSC vezetésébe? Ráadásul mostanában támadások is érték, sokakban felmerülhet a kérdés: minek kell ez még Szima Gábornak?
– Tavaly, a BATE elleni kiesés után volt néhány hónap, amikor ha bekapcsoltam a tévét és focimeccs ment benne, továbbkattintottam a távirányítóval. Holott ez korábban nem fordulhatott volna elő, a magyar meccseket pedig különösen figyelemmel kísértem. Akkor úgy éreztem, nagyon megcsömörlöttem a labdarúgástól, de ez az időszak a múlté, most már úgy gondolom, hogy újra megvan a megfelelő érdeklődésem a futball iránt. Ugyanolyan lendülettel állok a DVSC mindennapos dolgaihoz, mint ezelőtt tíz évvel.

– Vissza lehet jutni arra a csúcsra, ahol korábban volt a Loki?
– Kérdés, messze vagyunk-e a csúcstól? Lehet, sokan úgy gondolják, hogy a DVSC már nincs a csúcson, de még a csúcs közelében sem. Véleményem szerint egy klub erejét nem a legutolsó év eredménye mutatja meg. Valóban, most csak negyedikek lettünk a bajnokságban, de ha az elmúlt négy évet vesszük, akkor kétszer nyertünk bajnokságot és kétszer Magyar Kupát Kondás Elemér szakmai irányításával. Magyarországon mindenki az élcsapatok közé sorol bennünket, de egy dologban biztosan lemaradtunk: amíg a mi költségvetésünk alig növekedett az elmúlt időszakban, addig a legnagyobb riválisaink büdzséje megduplázódott, vagy megháromszorozódott, megnégyszereződött. Sokan azt mondják, hogy az anyagiaknak nincs akkora jelentősége, de nézzük meg a spanyol bajnokságot! A Real vagy a Barca nyeri meg a pontvadászatot. Mindkettőnek van 500 milliós költségvetése, nagy ritkán, tíz évben egyszer megelőzi őket a 250 millió eurós büdzsével rendelkező Atlético Madrid, a többieknek esélyük sincs az élen végezni. Ugyanez a helyzet Németországban, ahol a Bayern München az egyed­uralkodó vagy Angliában is, ahol a Chelsea, a Manchester City és a Manchester United egymás között eldönti a bajnoki címeket, mert nekik a legmagasabb a költségvetésük. Ennek fényében a klub költségvetését mindenképpen emelni kell, de nagy jelentősége van a jó döntéseknek, akár a szakma, akár a klubvezetés szintjén. A DVSC úgy vágott neki a szezonnak, hogy van egy 1 milliárd 200 millió forintos bevételi terve, ami szinte száz százalék, hogy megvalósul és van egy ugyanekkora mértékű kiadási oldala a költségvetésnek. Nem költhetünk többet, ha felelősségteljesen akarunk gazdálkodni és nem akarjuk a Lokit olyan helyzetbe hozni, mint amilyenbe került nagyon sok klub az elmúlt tizennégy esztendőben. Mi vagyunk az egyetlen olyan futballklub, aki az elmúlt másfél évtizedben minden évben kiegyensúlyozottan gazdálkodott és minden kötelezettségét teljesítette. Célunk, hogy a jövőben is így legyen, még akkor is, ha a szurkolóink szeretnék, ha sztárigazolások történnének és többet költenénk játékosokra, de el kell fogadnia mindenkinek, hogy jelenleg ezt nem tehetjük meg!

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A DVSC-TEVÁNÁL

Érkezők: Balogh János (Nyíregyháza, szabadon igazolhatóként), Geoffrey Castillion (holland, Universitatea Cluj – Románia), Horváth Zsolt (MTK, szabadon igazolhatóként), Bozidar Radosevic (horvát, Balmazújváros, szabadon igazolhatóként), Szilvási Péter (Greuther Fürth – Németország, szabadon igazolhatóként)
Kölcsönbe érkezők:

Kölcsönből visszatérők: Kondás Kristóf (Kisvárda), Kovács Ádám (Soproni VSE)

Az utánpótlásból felkerültek:

Kiszemeltek:Adamo Coulibaly (francia, Lens – Franciaország, szabadon igazolható)
Távozók: Selim Bouadla (francia-algériai, Académica Coimbra – Portugália, szabadon igazolhatóként), Böszörményi Dániel (?), Kovács Ádám (?), Króner Martin (ZTE, kölcsön után végleg), Rene Mihelic (szlovén, érdeklődik utána a Hapoel Ra'anana – Izrael), Igor Morozov (észt, ?), Szécsi Gergő (kisvárdai kölcsön után Balmazújváros), Wittrédi Dávid (Kozármisleny, szabadon igazolhatóként)
Kölcsönbe távozók:
Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz:
Távozhatnak: Verpecz István (Békéscsaba)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik