Doll és M. Nikolics is örülne, ha az utolsó forduló döntene az aranyról

BABJÁK BENCE (FERENCVÁROS), ZOMBORI ANDRÁS (VIDEOTON)BABJÁK BENCE (FERENCVÁROS), ZOMBORI ANDRÁS (VIDEOTON)
Vágólapra másolva!
2018.02.23. 12:46
null
Thomas Doll szerint fontos, hogy tűzben tartsák a játékosokat (Fotó: Dömötör Csaba)
Közös vonás a labdarúgó NB I-es Ferencváros és a Videoton szakvezetőjében, Thomas Dollban és Marko Nikolicsban, hogy egyiküknek sem lenne ellenére, ha az utolsó forduló döntene az aranyérem sorsáról.

 

– Nagyobb motivációt jelent megnyerni a harmincadik bajnoki címet, mint a huszonkilencediket?
– Egyelőre nem gondolok erre, és nem is szeretnék a címer fölötti harmadik csillagról beszélni – mondta a Nemzeti Sportnak Thomas Doll, a Ferencváros német vezetőedzője. – Megértem, hogy a szurkolókat lázban tartja ez a téma, de nekünk nem szabad azzal foglalkoznunk, mi lesz az utolsó forduló után. Gyengén kezdtük az idényt, és csak azért telelhettünk az élen, mert nem a bajnoki címre, hanem az előttünk álló hétvégi meccsre figyeltünk.

– Az első lépést a folytatásban a Honvéd legyőzésével tehetik meg az elsőség felé. Nehezebb a felkészülés, ha az ellenfél edzőt vált a téli szünetben?
– Az utóbbi években többször játszottunk a kispestiek ellen, ez azért kapaszkodót jelent. Meglehet, ezúttal más szerkezetben, más szakember irányításával lépnek pályára, de játékosaik többségét jól ismerjük, a csapat gerince évek óta együtt szerepel. Néhány téli edzőmeccsük felvételét is megnéztük, tudjuk, mire számíthatunk a bajnoki címvédőtől, de sokkal fontosabb, hogy a mi játékosaink milyen teljesítményt nyújtanak.

– Összeállt már a fejében a tavaszi alapcsapat?
– Még mindig akadnak kérdőjelek. Két új játékost szerződtettünk a télen, néhány korábban sérült labdarúgó visszatért a kerethez, vagyis minden poszton legalább két azonos képességű futballista közül választhatok. A kezdőcsapat ráadásul változhat, elképzelhető, hogy aki az első két-három fordulóban csak a kispadon ül, később a kezdőben kap helyet. Épp ezért fontos, hogy mindenkit tűzben tartsunk.

– A Ferencváros vagy a Videoton erősített jobban?
– Ezt nem nekem kell eldöntenem. Bőven elegendő, hogy a saját csapatomat a lehető legjobban felkészítsem, emellett nincs energiám arra, hogy a vetélytársak átigazolásait figyeljem. Annak azonban örülök, hogy Huszti Szabolcs személyében újabb kiváló, profi játékos tért vissza az NB I-be, a magyar futball sokat profitálhat abból, ha Gera Zoltánhoz, Leandróhoz, Juhász Rolandhoz és Huszti Szabolcshoz hasonló képességű játékosok térnek haza.

– A Videoton és a Ferencváros a játékoskeret erősségét és az anyagi feltételeket nézve is kiemelkedik a magyar mezőnyből. De mivel a Magyar Kupából mindkettő kiesett, a bajnoki címet pedig csak az egyik nyerheti meg, valamelyik klubot hatalmas csalódás éri az idény végén.
– Ez igaz, de nem érzem, hogy emiatt a szokásosnál nagyobb nyomás nehezedne ránk. Sőt fontos, hogy érezzük a győzelmi kényszert, az igazi profikból ez hozza ki a legtöbbet. Megijedni és félve pályára lépni viszont nem szabad. Ha valaki leblokkol a fontos meccseken, az izomzata sem engedelmeskedik. Ahogy az életben, a pályán sem vezet eredményre a gyávaság.

– Aláírná, hogy az utolsó fordulóban dőljön el a bajnoki cím sorsa?
– Miért ne? A szurkolók élveznék, mi pedig az utóbbi években aranyérmekkel bizonyítottuk, hogy jól kezeljük a döntőket és a fontos meccseket.

– A csütörtöki edzésen mennyire volt benne a levegőben, hogy szombaton folytatódik a bajnokság?
– Hosszú volt a szünet, talán túl hosszú, remélem, hogy az új létesítményeknek köszönhetően hamarosan változik a helyzet – válaszolta Marko Nikolics. – Természetesen a csapatok ebben az időszakban is játszanak mérkőzéseket, de a tétmeccs mégiscsak más.

– Négy új labdarúgó – Huszti Szabolcs, Boban Nikolov, Tomás Tujvel és Sztefan Scsepovics – érkezett az átigazolási időszakban. Sikerült az elképzelései szerint megerősíteni a keretet?
– Egy edző ilyen szempontból sohasem elégedett teljesen, én sem vagyok. Huszti Szabolcs az elején még külön gyakorolt, Boban Nikolov és Sztefan Scsepovics később csatlakozott hozzánk. De jó munkát végeztünk, jobb csapat lettünk, készen állunk arra, hogy harcoljunk az aranyéremért.

– Mennyire követte figyelemmel a legnagyobb vetélytárs, a Ferencváros felkészülését?
– A Fradi nagy csapat, Thomas Doll már évek óta a klubnál dolgozik. Tapasztalt, rutinos labdarúgói vannak, biztos, hogy szoros lesz a verseny. Természetesen bízom a saját együttesemben. A tavasszal egyébként nehezebb játszani, hiszen van, aki a dobogóért harcolt, más pedig a kiesést akarja elkerülni.

– A felkészülés alatt akárcsak egyszer is eszébe jutott, hogy ha nem bukják el az utolsó két őszi bajnokijukat a Fradi és a Haladás ellen, jóval kedvezőbb helyzetből várhatnák a folytatást?
– Nyilván jobb lenne a helyzetünk, ha mi lennénk az elsők, de a magunk mögött hagyott időszakban nem ezzel foglalkoztunk. Van még tizennégy forduló, nem lesz olyan csapat, amely valamennyi meccsét megnyeri, de arra törekszünk, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki valamennyi bajnokiból.

Marko Nikolics szerint a Videoton készen áll arra, hogy a bajnoki címért küzdjön (Fotó: Szabó Miklós)
Marko Nikolics szerint a Videoton készen áll arra, hogy a bajnoki címért küzdjön (Fotó: Szabó Miklós)

 

– A Videotonnak néggyel több pontja van, mint tavaly a tizenkilencedik forduló után, ennek ellenére a helyzete semmivel sem könnyebb. Egyetért ezzel?
– Biztos, hogy valamennyi meccsünk nehéz lesz. A hétvégén a Vasast fogadjuk, aztán megyünk a címvédő Honvédhoz, amely ellen nem könnyű futballozni, majd a DVTK elleni kilencven perc következik.

– A kilencedik fordulóban a Vasas ellen szenvedte el első vereségét a Vidi a bajnokságban. Mire számít az utóbbi nyolc bajnokiján csak két pontot gyűjtő angyalföldi együttes ellen a szombati találkozón?
– Megnéztük ellenfelünk néhány meccsét, tudjuk, milyen rendszerben játszik, melyek az erősségei. Sok magas futballista van a keretében, nagyon figyelnünk kell a szögletekre és a szabadrúgásokra, de Vida Mátét, Berecz Zsombort és Remili Mohamedet is semlegesítenünk kell. A Vasas olyan csapat, amely bárkit legyőzhet, de bárkitől ki is kaphat.

– Június másodikán a DVTK otthonában zárja a Videoton a bajnokságot. Elfogadna olyan forgatókönyvet, hogy az a mérkőzés dönt a bajnoki címről?
– Ha a kérdés arra vonatkozik, hogy a saját kezünkben lesz-e a sorsunk, igen, elfogadom.

NB I, 2017–2018, 20. FORDULÓ
FEBRUÁR 24., SZOMBAT
HELYSZÍN
JÁTÉKVEZETŐ
17.00: Videoton–Vasas (Tv: M4 Sport)
Felcsút, Pancho ArénaSzabó Zsolt
17.00: Mezőkövesd–Puskás Akadémia
Mezőkövesd, Városi StadionBerke Balázs
17.00: Debreceni VSC–Balmazújváros
Debrecen, Nagyerdei StadionErdős József
17.00: Paksi FC–Diósgyőri VTK
Paks, Városi Stadion
Solymosi Péter
17.00: Újpest FC–Haladás
Budapest, Szusza Ferenc StadionKassai Viktor
19.30: Ferencváros–Bp. Honvéd (Tv: M4 Sport)Budapest, Groupama ArénaIványi Zoltán
TABELLA • TÉLI ÁTIGAZOLÁSOK
AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC 19 12 5 2 38–17 +21 41
2. Videoton FC 19 11 5 3 41–22 +19 38
3. Debreceni VSC 19 9 4 6 34–23 +11 31
4. Budapest Honvéd 19 8 4 7 31–30 +1 28
5. Újpest FC 19 6 8 5 26–25 +1 26
6. Diósgyőri VTK 19 7 4 8 32–30 +2 25
7. Paksi FC 19 6 6 7 27–30 –3 24
8. Puskás Akadémia FC 19 6 5 8 26–31 –5 23
9. Vasas FC 19 6 3 10 24–37 –13 21
10. Szombathelyi Haladás 19 6 2 11 19–33 –14 20
11. Balmazújváros 19 4 7 8 24–28 –4 19
12. Mezőkövesd Zsóry FC 19 3 7 9 20–36 –16 16
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik