Doll: Budapest gyönyörű, a magyar emberek nem is olyan zárkózottak

Vágólapra másolva!
2015.03.05. 18:13
null
Thomas Doll (jobbra) nem foglalkozik a bajnoki címmel (Fotó: Mirkó István)
Thomas Doll szerint reális célt kell kitűzni a Ferencváros elé, így nem beszél a bajnoki címről. A zöld-fehérek német vezetőedzője úgy látja, egyre több mindent meg tud valósítani a csapat az általa elképzelt filozófiából, de még bőven van előrelépési lehetőség. Doll remekül érzi magát Budapesten, és tetszik neki, hogy a klub folyamatosan fejlődni szeretne.

Több mint egy éve dolgozik már nálunk. Hogyan érzi magát Budapesten?
– A belvárosban lakom, Budapest gyönyörű, több szép helyet is felfedeztünk már magunknak – mondta Thomas Doll, a Ferencváros vezetőedzője a klub hagyományteremtő céllal megrendezett sajtótájékoztatója alkalmával. – Tegnap például a lányommal múzeumban voltunk, és megnéztük a zsinagógát is. Egyébként Berlinben lakik, de most volt egy szabad hete, így meglátogatott. Ha sétálunk az utcán, és valami kérdésünk van, mindenki segítőkész. Sokat hallottam korábban, hogy az emberek itt zárkózottabbak, de azt látom, ha barátságosan, esetleg egy mosoly kíséretében közeledünk hozzájuk, akkor ők is megnyílnak. A csapatomban tíz különböző országból jövő játékos van, közte sok magyar, de mindenki kommunikál mindenkivel. És nemcsak a labdarúgás a téma, hanem az élet különböző dolgai is szóba kerülnek. Mindez rendkívül fontos, mert a napjaink nagy részét együtt töltjük.

JÖN A GYŐR

Thomas Doll a hétvégi meccs kapcsán elmondta, hogy bár ősszel a Ferencváros 1–0-ra nyert a Győr ellen, abban a sikerben Dibusz Dénes kapusnak nagy szerepe volt, a második félidőben ugyanis nagy nyomás nehezedett a kapujára.

A válogatott hálóőr szerint mostanra már összeszokott a védelem, így a két idei tétmérkőzésen alig volt dolga. A télen éppen Győrből igazolt Varga Roland azt mondta, nem beszélt korábbi csapattársaival, akikkel csak a lefújás után találkozik majd. A támadó saját bevallása szerint ugyanúgy készül, mint bármelyik összecsapásra, de nagyon várja a Győr elleni meccset. (MTI)

– Mennyire érzi magát a Fradi-család részének?
– Az első pillanattól kezdve jóleső érzés fogott el, mert sok helyen csak beszélnek a változásokról, míg itt meg is valósítják azokat. A klub folyamatosan fejlődni szeretne, és ennek napról napra kézzelfogható jeleit lehet látni. Keményen dolgozunk, hogy felépítsünk egy sikeres modellt.

– Hol jár az Ön által elképzelt úton a csapat? Sikerült már teljesen átadnia a labdarúgásról vallott filozófiáját?
– A legfontosabb, ha nálad van a labda, nem kaphatsz gólt. Az én filozófiám így a magas labdabirtoklásra és a sok mozgásos játékra épül. A Csákvár ellen például hetven százalékban birtokoltuk a labdát, előtte Dunaújvárosban hatvanöt százalékban. Szép focival szeretnénk kiszolgálni a szurkolókat. Nem szeretem, ha visszahúzódunk, és csak arra várunk, hogy az ellenfél elveszítse a labdát, nekünk kell kezdeményeznünk. Meg kell találnunk a saját stílusunkat mind támadásban, mind védekezésben. Ha az ellenfél labdát szerez, le kell szűkítenünk a területet, és minél hamarabb megpróbálni visszaszerezni azt. Úgy látom, jó úton járunk, még ha sokszor alább is hagy a koncentrációnk. De ez természetes, nem lehetséges, hogy egy csapat kilencven percen keresztül irányítsa a játékot.

Miben kell előrelépnie a csapatának?
– Abban mindenképpen javulnunk kell az őszhöz képest, hogy jobban kell kezdenünk a meccseket, illetve egygólos előnynél le kell tudjuk zárni a találkozókat. Ehhez arra van szükség, hogy higgadtabbak legyünk a befejezéseknél, jobban koncentráljunk, mert egygólos hátrányból bárki fel tud állni. Az ugyanakkor pozitívum, hogy rendre sok helyzetet ki tudunk alakítani.

Mennyire lehet edzés során gyakorolni a helyzetkihasználást, hiszen a tétet nem lehet modellezni?
– Természetesen erre nincs mód, edzésen nem lehet százszázalékosan megteremteni ugyanazokat a feltételeket. Hasonló a helyzet, mint amikor a tizenegyeseket gyakorolja egy csapat, és aztán a Bajnokok Ligája döntőjében, több tízezer ember füttyszavától kísérve kell berúgni a labdát. De persze szoktuk tesztelni a csatárokat, hogy mondjuk tíz kísérletből hányszor találnak be. Vannak fiatal játékosok, akik hibázhatnak, az edzői stábnak az a feladata, hogy támogassa őket. A tévében sokszor nagyon egyszerűnek tűnik egy-egy szituáció, de sok koordinációs munka van mögötte.

Van valamilyen prioritás a három versenysorozat között?
– A Ligakupa természetesen nem olyan fontos, mint a Magyar Kupa, de az én szememben minden mérkőzés számít. A fiatal játékosok is tudják bizonyítani, hogy lehet rájuk számítani. A Magyar Kupában jó esélyünk van a döntőbe jutásra. A bajnokságban többször is könnyen hullajtottunk el pontokat, most megpróbálunk felzárkózni.

– A jelenlegi helyzetben mit lehet mondani a játékosoknak? Hogy célba vesszük a Videotont, vagy teljesíthetőbb célt kell kitűzni, és megpróbálni odaérni a második helyre?
– A realitások talaján kell maradnunk. Tizenegy pont a hátrányunk és tizenkét meccs van hátra. Olyan cél kell, ami megvalósítható. Ötödikként kezdtük a tavaszt, jelenleg a negyedik helyen állunk és jó lenne még egy picit előrelépni, illetve első lépésként megnyerni a szombati mérkőzésünket. Azért ne fogalmazzunk meg nagy célokat, hogy az újságok címlapjára kerüljünk vele.

Kellemes teher, ha egy edzőnek több jó játékos áll rendelkezésére egy adott posztra. Többeket meglepett, hogy bár Busai Attila volt a legeredményesebb a téli felkészülés alatt, csereként sem jutott szóhoz Dunaújvárosban.
– A középpályán valóban sok jó játékosunk van: Gera, Hajnal, Nagy Dániel, Kukuruzovic vagy éppen Busai. Mindegyikük kiváló felkészülésen van túl, így az adott meccsen alkalmazandó taktika alapján döntök. Ha egy idegenbeli meccsen például a második félidőben nagyobb sebességre szeretnénk kapcsolni, sakkoznom kell, kit hova tudok berakni. Attila nagy előnye, hogy a tizenhatoson belül ügyesen helyezkedik, mindig ott van, ahol valami történik. Támadó középpályásként tekintek rá, de elől is megállja a helyét. Mindenki meg fogja kapni a maga lehetőségét. Lauth influenzás volt, ma kezdte el az edzéseket. Batik és Nagy Dominik is ugyanígy járt, egyszerre hárman betegedtek meg. De most már jól vannak, azonban kell egy kis idő nekik, mert ilyenkor legyengül a szervezet.

Éppen ma mutatta be az MLSZ az új német sportigazgatót, Bernd Storckot. Mi tanulhatunk a német labdarúgástól?
– Sajnos nem ismerem személyesen, még nem találkoztunk, de a legjobbakat kívánom neki az itteni munkájához. Ami a második részét illeti, nem egyszerű: mi vagyunk a világbajnokok, de ettől nem gondolnám, hogy tanítómestereknek kellene minket tartani. A német játékosok mentalitásban és dinamikában erősek, de érdemes azt is megnézni, hogyan nevelnek ki új tehetségeket. A technika és a taktika mellett legalább annyira hangsúlyos a mentális felkészítés, ebből lehet tanulni.

– Most a Ferencváros az elsődleges, de egy napon gondolom szeretne visszatérni a Bundesligába.
– Nem foglalkozom ezzel a kérdéssel, 2017-ig van szerződésem a Ferencvárossal, és még sok a tennivaló. Néhány éve volt olyan periódus, amikor vártam az ajánlatot a visszatérésre, de most nem ezen járatom az agyam. Ha nem koncentrálsz százszázalékosan arra, amit csinálsz, akkor nem tudsz maximálisan teljesíteni.

VARGA ROLAND AZ NSO TV-NEK BESZÉLT A RANGADÓRÓL, DOLL PEDIG A CSATÁRRÓL

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik