Kihasználta Devecseri hibáit a Szpari, a DVTK kiejtette a Videotont

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.12.04. 19:10
null
Futács jól célzott a tizenegyesnél, ez végül továbbjutást ért a DVTK-nak (Fotó: Grnák László)
A nyolcaddöntő visszavágóit rendezték szerdán a labdarúgó Magyar Kupában. A legnagyobb meglepetést a Nyíregyháza Spartacus szerezte, amely idegenbeli sikerével kiejtette a Haladást. A DVTK a Videotont búcsúztatta, a Győri ETO kettős győzelemmel verte ki a Kaposvárt.

LOMBARD–SIÓFOK

A Lombard 2–1-re megnyerte az első felvonást Siófokon, így az NB II-es csapatnak legalább két gólt kellett szereznie a továbbjutás kivívásához. A mérkőzés első félideje igazán nagy helyzetet nem hozott, változatos játékot ellenben igen. A gólszerzéshez a korábbi ferencvárosi futballista, Vass Máté járt a legközelebb, akinek lövését Szűcs Lajos és a keresztléc közös erővel hatástalanította.

A fordulás után gyorsan megszerezte a vezetést a Siófok: Pál András forgolódott a tizenhatoson belül, majd a bal oldalról, 14 méterről a kapu bal oldalába lőtt, a labda a kapufáról vágódott a hálóba. (0–1)

Ekkor visszajött a remény a Balaton-partiak számára, akiknek egy gól kellett volna csak a továbbjutáshoz. A 86. percben a Lombard eloszlatta a kételyeket: Eszlátyi István kapott remek hosszú indítást, bevezette a labdát a 16-oson belülre a bal oldalon, majd 12 méterről kilőtte a jobb alsót. (1–1)

Ha gólt szerzett volna, hosszabbításra mentette volna a találkozót a Siófok, ám ehelyett kis híján a Lombard talált be, majd Papp Szilárdot a 92. percben kiállította a játékvezető Griffiths lerántásáért, így végleg eldőlt: a Lombard jutott a negyeddöntőbe.

HALADÁS–NYÍREGYHÁZA

Kényelmes helyzetből várhatta a visszavágót a Haladás, amely az első felvonáson 1–0-ra győzött Nyíregyházán. A mérkőzés elején előbb Bajzát Péter hagyott ki nagy ziccert, majd Szakály Attila is elpuskázott egy gólszerzési lehetőséget. A haladasfc.nyugat.hu beszámolója alapján a 28. percben Sándor István már nem hibázott: egy bal oldali beívelést Devecseri Szilárd elnézett, így a labda a nyíregyházi játékos elé került, aki a hálóba talált. (0–1)

Még a szünetig egyenlíthetett volna a szombathelyi gárda, ám Szakály az üres kapuba sem tudott betalálni, majd Halmosi Péter lövését blokkolták a vendégek, így a szünetben a Szparinál volt az előny és hosszabbításra állt a párharc.

A fordulás után Devecseri újabb hibájából profitált a Nyíregyháza a 75. percben: a válogatott védő szabálytalankodott saját tizenhatosának előterében, a szabadrúgást Törtei Tamás helyezte a hálóba, s ezzel rendkívül nehéz helyzetbe hozta az NB I-es csapatot. (0–2)

A baj csőstül jött: a 84. percben Iszlai Bencét kiállították (a Haladás játékosa a Videoton elleni hétvégi bajnokin is pirosat kapott), ezzel gyakorlatilag megpecsételődött a Haladás sorsa, a Nyíregyháza idegenbeli bravúros sikerével továbbjutott a Magyar Kupában.

GYŐRI ETO–KAPOSVÁR

Az ETO 2–1-es idegenbeli győzelme után viszonylag kényelmes helyzetben készülhetett a hazai visszavágóra, amelyen a 15. percben megszerezte a vezetést az eto.hu tudósítása szerint: Nemanja Andrics beadását Lázok János csúsztatta Rudolf Gergelyhez, aki kapásból a hálóba talált. (1–0)

A Rákóczi azonban nem adta fel, még a szünet előtt egyenlíteni tudott, a gólszerző Bojan Pavlovics volt, így a szünetben a kaposváriak egy gólra voltak a hosszabbítás kiharcolásától. (1–1)

A fordulás után az ETO-nak voltak nagyobb gólszerzési lehetőségei. Az 52. percben Pátkai Máté lőtt felé, a 70. percben Lipták Zoltán fejesét a gólvonalról vágta ki a vendégek. A 91. percben dőlt el végleg minden: Rok Kronaveter tálalt Marek Strestík elé, aki jobb lábbal lőtt a hálóba, ezzel kialakította a 2–1-es végeredményt. Az ETO kettős győzelemmel búcsúztatta a Rákóczit.

PMFC–HONVÉD

Az 1–1-es kispesti mérkőzést követően a pécsiek voltak lépéselőnyben a párharcban. A találkozó első félidejében a Honvéd előtt adódtak helyzetek: a 22. percben Gőcze Gergő szedte össze a labdát Holender Filip elől, majd öt minutummal később Holender belőtt labdája ment el keresztbe a hazaiak kapuja előtt.

A fordulás után a PMFC volt aktívabb, mely a 88. percben megszerezte a mindent eldöntő gólt is: Miroszlav Grumics húzta el a labdát Kemenes Szabolcs mellett és helyezett a hálóba, így 2–1-es összesítéssel a PMFC továbbjutott.

DVTK–VIDEOTON

A székesfehérvári 0–0 bizakodásra adott okot a DVTK-nak, mely a diósgyőri mérkőzés 16. percében megszerezte a vezetést a Videoton ellen: Gohér Gergő beadásába belekezezett egy vendégvédő, a játékvezető pedig büntetőt ítélt. A labda mögé Futács Márkó állt oda, és ballal a bal alsóba helyezett. (1–0)

Az egyébként lüktető és nagy iramú mérkőzésen mindkét csapat előtt több gólszerzési lehetőség is adódott, José Gomes fehérvári vezetőedző a 78. percben hozta be legjobb csatárát, Nikolics Nemanját, ám már ő sem tudott segíteni, a DVTK jutott tovább a negyeddöntőbe.

„Rajics élete formájába védett”

MAGYAR KUPA
NYOLCADDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓK

LOMBARD PÁPA–SIÓFOK 1–1 (0–0)
Pápa, Perutz-stadion 300 néző. Vezette: Farkas Á. (Bozó, Kelemen A.)
LOMBARD: Szűcs L. – Nagy S. (Tóth G., 53.), Struhár, Présinger, Németh M. – Rodenbücher, Szabó O. (Tajthy, 70.) – Király B. (Eszlátyi, 60.), Arszics, Orosz M. – Griffiths. Vezetőedző: Tóth Bálint
SIÓFOK: Tajti – Kiss Zs., Tímár, Papp Sz., Novák – Peszmeg (Horváth B., 83.), Fülöp N. – Nagy D., Vass M., Pál A. – Dajic (Papp M., 80.). Szakmai igazgató: Horváth Károly
Gólszerző: Pál A. (0–1) a 47., Eszlátyi (1–1) a 85. percben
Kiállítva: Papp Sz. (lerántotta a gólhelyzetben lévő Griffithset) a 92. percben
Továbbjutott: a Lombard Pápa, 3–2-es összesítéssel
MESTERMÉRLEG
Tóth Bálint: – Nehéz meccsre számítottunk, az is lett belőle. A csapat mentális erejét bizonyítja, hogy hátrányból tudtunk sebességet váltani, és teljesítettük az elvárást, a legjobb nyolc közé kerülést.
Horváth Károly: – Nem volt osztálykülönbség a két csapat között, a vezetés megszerzése után kockáztattunk, ennek lett a következménye a kapott gól és a döntetlen.

HALADÁS–NYÍREGYHÁZA SPARTACUS 0–2 (0–1)
Szombathely, 1000 néző. Vezette: Becséri D. (Tóth II V., Viszokai L.)
HALADÁS: Rózsa – Rajos, Tóth P., Devecseri, Halmosi – Simon Á., Iszlai – Nagy I G., Szakály A. (Radó, a szünetben), Gyurján (Ugrai, 59.) – Andorka (Németh M., a szünetben). Vezetőedző: Artner Tamás
NYÍREGYHÁZA: Ovsienko – Szokol, Rubus, Gengeliczki, Törtei – Sándor I., Csordás Sz. – Kákonyi, Paku (Minczér, 88.), Pákolicz (Polényi, 81.) – Bajzát (Popovics, 90.). Vezetőedző: Lucsánszky Tamás
Gólszerző: Csordás Sz. (0–1) a 29., Törtei (0–2) a 75. percben
Kiállítva: Iszlai (letalpalta Csordást) a 83. percben
Továbbjutott: a Nyíregyháza, 2–1-es összesítéssel
MESTERMÉRLEG
Artner Tamás: – Gratulálok a Nyíregyházának a továbbjutáshoz. Sajnos a hétvégi bajnoki találkozó nagyon sokat kivett a játékosokból, ezért eléggé fásultan, enerváltan játszottunk.
Lucsánszky Tamás: – Fegyelmezetten, nagy odaadással játszottunk, és ennek meglett az eredménye. Sikerült ledolgoznunk hátrányunkat, és kiharcolni a továbbjutást. Ezért külön gratulálok a játékosoknak az egész őszi teljesítményüknek.

PÉCSI MFC–BUDAPEST HONVÉD 1–0 (0–0)
Pécs, 800 néző. Vezette: Andó-Szabó (Lémon, Takács G.)
PMFC: Gőcze – Fodor, Romic, Balogh B., Uzoma – Koller, Mohl (Kővári, 86.) – Nagy J. (Márkvárt, a szünetben), Frőhlich (Wittrédi, 62.), Szatmári L – Grumics. Vezetőedző: Lőrincz Emil
HONVÉD: Kemenes – Ikenne-King, Ignjatovics, Lovric, Baráth – Diarra – Vermes (Prosszer, 43.), Mancini (Kozma R., 77.), Lőrinczy – Job, Holender. Vezetőedző: Marco Rossi
Gólszerző: Grumics (1–0) a 88. percben
Továbbjutott: a PMFC, 2–1-es összesítéssel
MESTERMÉRLEG
Lőrincz Emil: – A mai napnak egyetlen pozitívuma volt, de az nagy: továbbjutottunk.
Marco Rossi: – A helyzetek alapján nem érdemeltünk vereséget, a játékvezetőnek megint sikerült befolyásolnia a mérkőzés eredményét.

DIÓSGYŐRI VTK–VIDEOTON FC 1–0
Diósgyőr, 2200 néző. Vezette: Solymosi P. (Berettyán P., Horváth R.)
DVTK: Rajics – Vági, Debreceni, Kádár T., Gohér – Kosztics, Elek Á. – Barczi (Nikházi, 70.), Batioja (Alves, 90.), Bacsa – Futács (Takács P., 85.). Vezetőedző: Tomiszlav Szivics
VIDEOTON: Calatayud – Brachi, Caneira, Vinícius, Mamadu – Gomes, Tóth B. – Kleinheisler (Evanildo, 66.), Sándor Gy. (Nikolics N., 78.), De Oliveira (Gyurcsó, 83.) – Zé Luis. Vezetőedző: José Gomes
Gólszerző: Futács (11-esből, 1–0) a 15. percben
Továbbjutott: DVTK, 1–0-s összesítéssel
MESTERMÉRLEG
Tomiszlav Szivics: – Büszke vagyok csapatomra, mert ez igazi férfi- és csapatmunka volt. Most visszakaptuk a sorstól azt, amit korábban elvett tőlünk. Igaz, most nem sziporkáztunk, ellenfelünk az első félidőben három-négy gólhelyzetet is kihagyott, de nem estünk kétségbe. Nagyon örülök, hogy volt tartása csapatomnak, és valószínűleg régen fordult elő Diósgyőrben, hogy tavasszal három fronton is harcolhat a csapat.
José Gomes: – Kiváló mérkőzést játszott a két csapat, megítélésem szerint mi kifejezetten jó teljesítményt nyújtottunk. Sajnos a körülmények miatt, és itt elsősorban a pálya talajára gondolok, nem alakulhatott ki folyamatos és szép játék. Csapatom tagjai dicséretet érdemelnek, úgy érzem, megérdemeltük volna a továbbjutást.

GYŐRI ETO FC–KAPOSVÁRI RÁKÓCZI 2–1 (1–1)
Győr,
ETO-park, 300 néző. Vezette: Vad II I. (Kispál, Farkas B.)
ETO: Kamenár – Wolfe, Kamber, Lipták, Djordjevics, Dinjar – Lázok (Burgos, 88.), Kalmár Zs. (Strestik, 55.), Pátkai, Andrics (Kronaveter, 64.) – Rudolf. Vezetőedző: Pintér Attila
KAPOSVÁR: Rusák – Okuka, Petrache, Addo, Jánvári – S. Babic (Coroian, 73.), Böjte P. (Murai, 15.) – Pavlovics, Oláh L., Vrucina – Markus (Dominic, 66.). Vezetőedző: Prukner László
Gólszerző: Rudolf (1–0) a 15., Pavlovics (1–1) a 40., Strestík a (2–1) 91. percben
Továbbjutott: a Győri ETO, kettős győzelemmel, 4–2-es összesítéssel
MESTERMÉRLEG
Pintér Attila: – Amit célul tűztünk ki magunk elé, teljesítettük. Két meccs alapján megérdemelten jutottunk tovább.
Prukner László: – A Győr korán elhitte, hogy ezt a meccset letudta, játékkal és majdnem eredményességgel is sikerült őket meglepnünk. A lábunkban volt a továbbjutás, de a végén kitámadtunk, és ezt az ETO könyörtelenül kihasználta.

Újpest FC–Ferencváros 1–0

A NEGYEDDÖNTŐ MEZŐNYE
DVSC-Teva, MTK, Lombard, Nyíregyháza Spartacus (NB II), DVTK, Újpest, PMFC, Győri ETO

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik