Détári felfedezettje az új Fradi-vezér? Dőlnek a Vidi-rekordok

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.08.25. 18:04
null
Busai Attila a jövőben akár még a Fradit is viheti a hátán (Fotó: Havran Zoltán)
A labdarúgó NB I 5. körének két legmeggyőzőbb sikerét az MTK-t 5–0-val hazaküldő, hibátlan teljesítménnyel listavezető Videoton és az Üllői úti bajnoki stadionavatón a Nyíregyházát 3–1-re felülmúló Ferencváros aratta. A forduló érdekességeit, legjeit összegyűjtő sorozatunk fókuszában is ez a két csapat áll.

ÖT MECCS, ÖT GYŐZELEM – NEM PÁRATLAN, DE IGEN RITKA SZEZONKEZDET

Öt meccs, öt győzelem. Így kezdte a szezont a nálunk a hét legjobb csapata címet is kiérdemlő Videoton (ez klubrekord!), ami még annak tudatában is megsüvegelendő, hogy a fehérváriak eddig csupán egyszer játszottak idegenben (az újonc Nyíregyházához látogattak), míg négyszer otthon fogadták aktuális ellenfelüket. És a pályaválasztói jog felcserélése miatt ez a sorozat tovább folytatódik: szombaton a Puskás AFC-t látják vendégül, majd a 7. fordulóban is odahaza lépnek pályára, méghozzá az Újpest ellen.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján kijelenthető: az 5. forduló általában vízválasztó, ritkán van példa szezonkezdet után egyhuzamban öt vagy több győzelemre – a legtöbb széria négynél szakad meg. Az utóbbi húsz évben a mostani Videotonon kívül mindössze öt együttes büszkélkedhetett azzal, hogy az 5. forduló után is százszázalékos volt.

Legutóbb 2011 őszén akadt példa arra, hogy öt győzelemmel kezdjen csapat az NB I-ben, akkor két gárda, a Debreceni VSC és a Győri ETO is megnyerte az első öt bajnokiját, sőt még a 7. forduló után is mind a ketten százszázalékosak voltak (a 8. körben ikszeltek, de nem egymással). A szezon végén a Loki lett a bajnok, míg az ETO a 3. helyre futott be, kettőjük közé pedig a Videoton ékelődött.

1997 őszéig kell az időben visszafelé lépkedni, hogy újabb remek szezonrajtot találjunk: az 1997–1998-as bajnokságot a Reszeli Soós István irányította Győri ETO hét győzelemmel kezdte, majd a BVSC elleni 0–0 vetett véget a szériának. Az ETO végül dobogón sem végzett, negyedik lett.

Egy idénnyel korábban az MTK egyszerűen lehengerelte az élvonalat, 15-ből 15 győzelemmel startolt – itt is a BVSC tette ki a stoptáblát, a zuglói vasutasok Erős Károly góljával nyertek a Hungária körúton. A Garami József irányította kék-fehérek így is fölényesen, kilenc pont előnnyel lettek végül bajnokok, és mindössze ezt az egyetlen vereséget szenvedték el a szezonban.

És idézzük fel az éppen húsz évvel ezelőtti esetet is, amikor – 1994 őszén – az Újpest nyolc győzelemmel nyitotta a szezont, és a 9. fordulóban botlott először (2–2 otthon a Békéscsabával). A lila-fehérek – akiket akkor szintén Garami József irányított –a bajnokság végén csak a második helyen zártak, tavasszal a Ferencváros megelőzte őket.

Ha már a '94-es Újpestet is felhoztuk példának, említsük meg, hogy az a csapat az első öt fordulóban 24 (!) gólt szerzett – a Pécset 6–1-re, a Vasast 5–3-ra, a Soproni LC-t 7–1-re, a Ferencvárost és a fehérvári Parmalatot egyaránt 3–0-ra győzte le –, ami kiváló teljesítmény. A mostani Videoton góltermése is átlagon felüli, Nikolicsék már 16 találatnál tartanak – az utóbbi években nem sokszor láthattunk ilyen produkciót.

Tavaly a DVSC öt forduló után 17 gólnál járt, a Kaposvárnak a nyitányon „bevert" hetes alapozta meg ezt a teljesítményt. Ezt megelőzően 2000 őszéig kell visszalapoznunk az évkönyvekben ahhoz, hogy hasonlót találjunk, akkor az Újpest az első öt bajnokiján összesen 18 gólt rámolt be az ellenfeleknek. Ebből a szempontból a Debrecen elleni 8–3-as siker sokat nyomott a latba.

NIKOLICS NEMANJA NAGYON BEKEZDETT – DE TAVALY MÉG „JOBB" VOLT

Nemcsak a Videoton kezdte jól a szezont, hanem személy szerint támadója, Nikolics Nemanja is. Az előző kiírás társgólkirálya (18 találattal, Simon Attilával holtversenyben) eddig mindegyik fordulóban eredményes volt, legutóbb a Juhász Roland válláról a kapuba tartó labdát segítette be néhány centiről a gólvonal mögé. Ráadsul ha az előző szezon utolsó fordulóját is figyelembe vesszük, akkor azt láthatjuk, hogy a legutóbbi hat bajnokija mindegyikén betalált a válogatott csatár.

A vidi.hu kimutatása szerint ilyenre csak kétszer volt példa a klub történetében, vagyis Nikolics beállította a saját maga és a brazil André Alves által közösen tartott házi rekordot. Nikolics a 2011–2012-es szezonban a 14. és a 19. forduló között produkált hat bajnokit úgy, hogy mindegyiken betalált, Alvesnek pedig a 2010–2011-es évadban volt egy ilyen hatos sorozata. Ha Nikolics szombaton a Puskás Akadémia ellen is gólt szerez, akkor egyedüli csúcstartó lesz.

Nikolics gólja az MTK ellen

Nikolicstól nem idegen az erős szezonkezdet, tavaly az első öt kör után hét találatnál járt, és tartotta a lépést a paksi Simon Attilával. De lett ő már úgy is gólkirály (a 2009–2010-es idényben), hogy az első öt fordulóban csupán egyszer volt eredményes – akkor a szezon elején kaposvári csapattársa, Zahorecz Krisztián termelte a gólokat –, aztán tavasszal robbantott, s meg sem állt 18-ig.

Erre a szezonra korai még jósolgatni, hiszen sok van még hátra – és ki tudja, olyan gólvágók is érkezhetnek még az NB I-be, mint Rocchi vagy Del Piero... –, de az eddigi tapasztalatok alapján megállapíthatjuk: Nikolics jó úton halad a felé, hogy ismét gólkirályi címet szerezzen. A góllista élmezőnye egyelőre így fest: 5 gólos Nikolics Nemanja, 4 gólos Kanta József, 3 gólos Böde Dániel és Juhász Roland.

Nikolicsnál mindössze öt csapat szerzett több gólt az idényben, a Vidi mellett az MTK, a Fradi, a Paks és a DVTK – a Videoton FC sorozatban a negyedik hazai bajnokiját nyerte meg, mindegyiken szerzett legalább három gólt.

Nikolics mellett az MTK ellen duplázó Kovács István is remek formában van. 2013 márciusa óta először lőtt két egymást követő élvonalbeli bajnokin gólt, és most először szerzett két egymást követő bajnokin összesen hármat (azután, hogy a 4. fordulóban a Nyíregyházának is beköszönt) – pedig egyiket sem játszotta végig. Kovács a mostani góljait megelőzően legutóbb csaknem kilenc hónapja, 2013. november 24-én (a DVTK ellen) talált a kapuba NB I-es meccsen.

GERA-GÓL AZ NB I-BEN – TÍZ ÉV UTÁN

Egy évtizednyi légióskodás után tért vissza Gera Zoltán a Ferencvároshoz, és nemcsak a Chelsea elleni hivatalos stadionavatón, hanem az Üllői úti új aréna első NB I-es meccsén is betalált az ellenfél kapujába –több mint tíz év után volt ismét eredményes a magyar élvonalban.

A támadó 2004. július 30-án szerződött Angliába, a Premier League akkori újoncához, a West Bromwich Albionhoz. Három nappal előtte, az SK Tirana elleni BL-selejtezős párharc első meccsén még pályára lépett az FTC-ben (a visszavágón már nem), amelyben a korábbi utolsó gólját 2004. május 27-én jegyezte: a DVSC elleni, a bajnoki címért zajló mérkőzésen a 8. percben, szezonbeli 11. találatát megszerezve. A Fradi 3–1-re megnyerte azt a mérkőzést, és arnyérmes lett – Gera tehát bajnokként távozott a zöld-fehérektől.

A pécsi születésű csatár 2000. február 26-án, a PMFC–Siófok mérkőzésen (1–1) mutatkozott be a magyar első osztályban (amelyet akkor éppen Professzionális Nemzeti Bajnokságnak hívtak), azok után, hogy a pécsi csapat az őszi szezonban még másodosztályú volt, de a Gázszer FC élvonalbeli indulási jogának megvásárlásával menet közben felkerült a legjobbak közé.

Gera bő egy hónappal a debütálása után, 2000. április 1-jén szerezte meg az első gólját az első osztályban, a Győr ellen Posza Zsolt kapuját vette be a 67. percben. Bemutatkozó idényében 15 meccsen négy találatig jutott, többek között eredményes volt a Nyíregyháza ellen 3–0-ra megnyert találkozón iis – most a nyírségiek ellen szerezte az idei első NB I-es gólját.

2000 nyarán szerződött a Ferencvároshoz – amelynek akkor Csank János volt a vezetőedzője –, és rögtön az első bajnokiján, a Haladás ellen (4–0) gólt szerzett: a 45. percben talált a kapuba, ez volt a végül bajnokságot nyerő zöld-fehérek első gólja a 2000–2001-es kiírásban.

A bajnoki mérkőzéseket tekintve a Fradiban az első idényében hétszer volt eredményes, a másodikban nyolcszor (az első NB I-es dupláját ekkor, a Honvéd ellen érte el, és ebben az idényben gólt szerzett az Újpest ellen is), a 2002–2003-as évadban hatig jutott, a 2003–2004-esben pedig tizenegyig – a vasárnapi volt a 33. bajnoki találata a Ferencvárosban.

A 2000 és 2004 közti Fradi-időszakát keretbe foglalta, hiszen az első és az utolsó bajnoki mérkőzésén is betalált, most pedig az első hazai meccsen volt eredményes – nem véletlen, hogy ő az első számú kedvenc a zöld-fehéreknél.

Gera Zoltán összes NB I-es gólja 2004-ig

Gera első találata a visszatérése után

BUSAI ATTILA LEHET AZ ÚJ FRADI-VEZÉR?

A Ferencváros–Nyíregyháza mérkőzésen a hazaiak Busai Attila góljával szerezték meg a vezetést (ezután jött a Gera-bomba). Ez volt a középpályás második találata ebben a szezonban, legutóbb Győrben győztes gólt szerzett.

Busai Attila gólja a Győr ellen

Ha ehhez hozzátesszük, hogy a Fradi mind a négy eddigi bajnokiján kezdő volt, és tíz pec híján végig is játszotta a meccseket, akkor talán nem túlzás kulcsjátékosnak nevezni a 25 éves játékost, akiből akár vezéregyéniség is válhat, ha jó formáját állandósítani tudja.

Busai az előző szezonban 18 bajnokin három gólt szerzett, de akkor az idény első felében még kevesebb lehetőséget kapott, ráadásul nagyon gyakran cserélgették a posztját az edzők, a védelemtől a csatársorig mindegyik csapatrészben játszott.

Busai az MTK-ban nevelkedett, 2008-ban még tagja volt Sisa Tibor U19-es Eb-bronzérmes válogatottjának, majd eltűnt a magyar futballtérképről. Nem érezte a bizalmat az MTK-nál, és egy kicsit a teljes közegből kiábrándult (– erről a Nemzeti Sport Online-nak nyilatkozott még 2010-ben), így a svájci másodosztályban kötött ki. Onnan hívta haza a Fradihoz Détári Lajos még 2012-ben.

Détárinál rögtön alapemberré is vált mint védekező középpályás. Az őszi edzőváltást köbvvetően Ricardo Moniz már nem számolt vele, 2013 tavaszára kölcsön is adták Szolnokra az NB II-be, ahol Kis Károly feltolta őt a csatárok mögé támadó középpályás szerepkörbe, amelyben megtáltosodott. A 12 meccsen szerzett 12 gólja pedig elegendő volt ahhoz, hogy a Fradinál is ismét felfigyeljenek rá. A posztja azóta Moniznál és újabban Thomas Dollnál is gyakran változott, de a német szakember tisztában van a gólérzékenységével, ezért felérhet a kapu elé, akár mélységből a középpályáról, akár újabban a bal szélről érkezve.

A Nyíregyháza ellen négy kísérletből háromszor eltalálta a kaput, ebből egyszer a kapufát is, és szerzett egy gólt. Előtte a Győr ellen egyetlen kapura lövése volt, azt gólra is váltotta. Korábban Pápán három, míg Kecskeméten egy kísérletből nem szerzett gólt, a kaput kétszer találta el. A teljes mutatója ebben az idényben kilenc lövés, amiből hat a kaput is eltalálta, kettőből pedig gól lett (forrás: mlsz.hu/ Instat football) – nem rossz egy védekező középpályástól.

FTC–Nyíregyháza 3–1

EGY FORDULÓBAN HÁROM 0–0 – LEGUTÓBB 2011-BEN VOLT ILYEN

Három mérkőzés (Paks–Újpest, KTE–Dunaújváros, Pápa–Győr) is gól nélküli döntetlenre végződött a legutóbbi fordulóban, ebben a szezonban ezek voltak az első 0–0-s meccsek. Tavaly egész ősszel nem akadt 0–0-ra végződő találkozó, a tavaszi első fordulóban játszották az elsőt (Haladás–MTK), és utána jött több is, de hatnál megállt a számláló. A 2013–2014-es idényben tehát összesen hat 0–0-s mérkőzés akadt, most – öt forduló eltelte után – már háromnál tartunk.

A paksi „kemény mag” nem láthatott kaput eltaláló lövést kedvenceitől az Újpest ellen (Fotó: Molnár Gyula)
A paksi „kemény mag” nem láthatott kaput eltaláló lövést kedvenceitől az Újpest ellen (Fotó: Molnár Gyula)

Tavaly a 22. fordulóban két olyan meccs volt, amelyen nem esett gól (Pécs–KTE, Kaposvár–Paks), egyszerre három 0–0-s mérkőzésre legutóbb 2011 novemberében volt példa, a 2011–2012-es szezon 16. fordulójában, akkor a Haladás–Pécs, a Vasas–DVSC és a Ferencváros–Kaposvár találkozón nem született gól.

Győr–Lombard Pápa 0–0

Az érdekesség kedvéért megnéztük a hétvége gól nélküli párharcainak lövési mutatóját. Ez arról árulkodik, hogy a Paks–Újpest összecsapáson nemcsak gólt, hanem színvonalas játékot sem nagyon láthattak a nézők, ugyanis összesen négy kísérlet találta el a kaput (a 22-ből), mind a négyet a vendégek jegyezték. A Pápa–Győr meccs 24/7-es és a KTE–Dunaújvároson 16/10-es mutatója azért valamivel már jobbnak nevezhető.

TOVÁBBI LEGEK

A forduló legszebb gólját egyértelműen Gera Zoltán szerezte a Nyíregyháza ellen (Nyilasi Tibor is ezt a találatot választotta ki a Sport Tv Harmadik Félidő című műsorában).

A legjobb teljesítményt a mezőnyben véleményünk szerint Kovács István nyújtotta, a Videoton támadója az MTK ellen egy félidő alatt szerzett két gólt.

A legjobb kapusteljesítményt a pápai Szűcs Lajos nyújtotta, aki mind az öt kapujára tartó győri lövést hárítani tudta, több bravúrt is bemutatott. A legnagyobb védést azonban az MTK-s Hegedüs Lajos mutatta be a Videoton ellen: vissza tudott vetődni Sándor György lövésére egy kapufáról kipattanó labda után.
LABDARÚGÓ NB I, 5. FORDULÓ
Időpont
Mérkőzés (Tv)
Játékvezető
Augusztus 22., péntek
19.00
Budapest Honvéd–Puskás Akadémia 1–0
Bognár Tamás
1000
Augusztus 23., szombat
16.30
MVM-Paksi FC–Újpest FC 00
Németh Ádám
2658
18.30
Kecskeméti TE–Dunaújváros PASE 00Pintér Csaba
1215
18.30
Videoton FC–MTK Budapest 50Farkas Ádám
2966
20.30
Lombard Pápa–Győri ETO FC 00Erdős József
960
Augusztus 24., vasárnap
16.30
Ferencváros–Nyíregyháza Spartacus 3–1Vad II István
12128
18.30
Pécsi MFC–Diósgyőri VTK 1–2Szabó Zsolt
1223
20.30
Debreceni VSC–Szombathelyi Haladás 1–0Fábián Mihály
3930
AZ ÁLLÁS
1. Videoton FC 5 5 16–2 +14 15
2. Diósgyőri VTK 5 4 1 10–4 +6 13
3. MVM Paks 5 3 2 9–1 +8 11
4. Ferencvárosi TC 4 3 1 7–3 +4 9
5. MTK Budapest 5 3 2 7–8 –1 9
6. Újpest FC 5 2 3 4–2 +2 9
7. Lombard Pápa FC 5 2 2 1 5–6 –1 8
8. DVSC-Teva 5 2 1 2 4–3 +1 7
9. Budapest Honvéd 5 2 3 5–6 –1 6
10. Győri ETO FC 5 1 1 3 5–7 –2 4
11. Szombathelyi Haladás 5 1 1 3 2–6 –4 4
12. Nyíregyháza Spartacus FC 5 1 1 3 3–9 –6 4
13. Pécsi MFC 5 3 2 5–10 –5 3
14. Puskás Akadémia FC 5 2 3 4–8 –4 2
15. Dunaújváros PASE 4 2 2 1–7 –6 2
16. Kecskeméti TE 5 1 4 4–9 –5 1
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik