Dárdai Pál: Kis országban a legjobb edzők kellenek a gyerekek mellé

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.10.20. 18:19
null
Dárdai Pál szerint kis országban a legjobb edzők kellenek a gyerekek mellé
A magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, Dárdai Pál a Grund felsőfokon dokumentumsorozat záró epizódjához kapcsolódó Sportgazdaság vendége lesz. A műsor felvételén beszélt a német utánpótlásról és a magyar edzőkről egyaránt.

Dárdai Pál a magyar labdarúgó-válogatott mellett a Hertha U9-U17-es koordinátora, valamint az U15-ös csapat az edzője. Van rálátása a magyar viszonyokra is, hiszen a hazai utánpótlás reformjával foglalkozó ad hoc bizottságnak is tagja. Könnyen össze tudja hasonlítani egy nagy ország rendszerét egy kisebb ország helyzetével.

„Ha nagy az ország, elég, ha figyel az ember, mert az kitermeli azt a 15-20 gyereket a klubnak, akit leigazolhat. Egy kis országban – mint például a bemutatott Belgium vagy Hollandia – nem véletlen, hogy profik dolgoznak velük, mert kevés a gyerek, nem elég a természetes kiválasztódás, hogy majd az U9-ben kiválasztom a 15-20 ügyes gyereket. Lehet, addigra már olyan mínuszba kerülnek, amit később nem lehet behozni. Ezért a kis országokban már a pici gyerekekkel is a legjobb szakembereknek kell dolgozniuk” – mondta Dárdai Pál, aki szerint ezért könnyebb a helyzetük a nagy lakosságszámú országoknak, mint mondta, egy kis országban manipulálni kell picit a rendszert, hogy a legjobb szakemberek, mondjuk, az iskolákon keresztül játszathassák a gyerekeket.

A kapitány beszélt többek között a magyar edzőkről is, akik szerinte akkor tudnának megújulni, ha több és ügyesebb gyerekkel dolgozhatnának.

„Ugyanúgy vannak szorgalmas és tehetséges edzők, mint a világ minden táján. Nem kell azt gondolni, hogy nincsenek jó edzők Magyarországon, mert igenis vannak, de az más dolog, hogy valamilyen úton-módon még a válogatott játékosoknak is vannak rossz automatizmusaik, hibáik. Ez biztosan kis korból jön, nem most alakult ki, mert van, aki profi, kint játszik, és ugyanúgy látom, hogy mekkora hibái vannak. Ezeket kis korban lehet beléjük nevelni, képzés során lehet nekik adni, ez nincs bennük. Ha összefognak az edzők és az állam, akkor sokan lesznek a gyerekek, és akkor tudnak az edzők jó munkát végezni, ha pedig ők jó munkát végeznek, akkor lesznek olyan játékosok, akiknek nem lesznek alaphibáik” – vélekedik a kapitány.

Szerinte a magyarokra jellemző kreativitás az edzőkön is látszik. Ha egy külföldi szakember kap egy edzéstervet, ő levezényel azok alapján egy tréninget, míg egy magyar egy-két gyakorlat beiktatásával a gyerekek számára sokkal élvezetesebb foglalkozást tud tartani.

A Grund felsőfokon záró epizódja, amely kedden este 18:30-tól lesz a Sport1-en összefoglalja a holland, belga, portugál, osztrák és uruguayi utánpótlás tanulságait, ezt követően 19 órától Dárdai Pál lesz a Sportgazdaság Extra vendége, amelyben a nézők egy exkluzív interjút is láthatnak a magyar akadémiákat is minősítő Double Pass cég vezérigazgatójával, Hugo Schoukensszel.

Dárdai: Ne azért legyen valaki edző, mert kap érte két fillért


A Sport Tv engedélyével.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik