Csank János „aranyat” talált Baktalórántházán

Pór KárolyPór Károly
Vágólapra másolva!
2010.04.08. 20:00
A 27 éves Illés Gyula pályafutása Debrecenben indult, de egy családi tragédia miatt nem a DVSC-ben, hanem a harmadosztályú Mátészalkában mutatkozhatott be a felnőttek között. Az előző szezon első felében még a Baktalórántházával harcolt az NB II-ben maradásért, ma a ZTE-vel küzd nemzetközi kupaszereplésért. A nem mindennapi pályafutásáról a középpályás és az őt felfedező mester, Csank János mesélt a Nemzeti Sport Online-nak.

Illés Gyula (Fotó: Szabó Miklós)
Illés Gyula (Fotó: Szabó Miklós)
Illés Gyula hamar beilleszkedett (Fotó: Szabó Miklós)
Illés Gyula (Fotó: Szabó Miklós)
Illés Gyula (Fotó: Szabó Miklós)

 „BELEHÍZOTT” AZ NB I-BE

Csank János elismert edző, szenvedélyes vadász, és úgy tűnik „bányászként" is megállná a helyét: az NB II-ben bennmaradásért küzdő Baktalórántházáról egy éve megszerzett Illés Gyula személyében ugyanis igazi „nemesfémre" bukkant. A most 27 éves középpályás azt megelőzően, hogy Zalaegerszegre szerződött volna, mindössze két NB I-es meccsen lépett pályára még korábban a Nyíregyháza színeiben, ennek ellenére a ZTE-nél gyorsan alapemberré vált, és nem csak állandóan játszik, hanem Csank mester szavaival élve: lassan kulcsjátékossá válik.

„Meglepő volt, amikor 2008 decemberében Csank János kéthetes próbajátékra invitált Zalaegerszegre, de szerencsére élni tudtam a lehetőséggel. Taktikailag és fizikálisan is sokat kellett előrelépnem, hogy meg tudjak felelni az elvárásoknak, és persze egészen más fajta terhelést is kaptam, mint Baktán.  Ám, mivel a futással soha nem volt gondom, így hamar belerázódtam az NB I-be" – tekintett vissza a zalaegerszegi kezdetre Illés Gyula.

 ILLÉS BOMBAGÓLJA A DEBRECENNEK 2:55-NÉL
 
 
(A Sport Tv felvétele)

 

 ILLÉS HATALMAS GÓLJA A FRADINAK 2:45-NÉL
 
 
(A Sport Tv felvétele)

 ILLÉS BOMBAGÓLJA A DEBRECENNEK 2:55-NÉL
 
 
(A Sport Tv felvétele)
 ILLÉS HATALMAS GÓLJA A FRADINAK 2:45-NÉL
 

Csank János szerint a középpályásnak leginkább néhány kiló izmot kellett magára szednie ahhoz, hogy megállja helyét az élvonalban.

„Tény, hogy a 178 centiméteremmel és 70 kilómmal nem számítok egy nagy darab játékosnak és már nem is leszek az. Mióta Zalaegerszegre szerződtem  »rámpakoltak« négy kilót, amitől kezdetben talán darabosabb lett a mozgásom, de mindenképp előnyömre vált" – reagált edzője véleményére Illés, aki arról is beszélt, miért is kellett 27 éves koráig várnia arra, hogy stabil első osztályú futballistává váljon.

 NÉVJEGY – ILLÉS GYULA

Született: 1982. november 9., Vásárosnamény

Posztja: középpályás

Klubjai: Mátészalka FC (2002, 2004–2005), Nyíregyháza Kertváros (2003), Nyíregyháza Spartacus  (2003-2006), Bőcs KSC (2005) Baktalórántháza (2006–2008), ZTE (2009-től)

MÁTÉSZALKÁTÓL ZALAEGERSZEGIG, HARMADOSZTÁLYBÓL AZ ÉLVONALBA

„A pályafutásom debreceni ifistaként indult, de  még mielőtt a felnőtt csapathoz kerülhettem volna egy családi tragédia – édesapám halála – miatt távoztam, mert abból a pénzből nem tudtam volna megélni, amit az ifit kinövő játékosoknak ajánlani szoktak" – emlékezett Illés, aki tehát, kényszerből döntött az amatőrfoci és a harmadosztályú Mátészalka mellett, hogy dolgozni is tudjon.

A játék azonban nem ment a munka rovására, Illésnek sikerült felküzdenie magát. Mátészalka után a szintén harmadosztályú Nyíregyháza Kertváros, majd a Nyíregyháza Spartacus következett, ahol szerepe volt az NB I-es tagság kiharcolásában, de az első osztályban már csak két meccs jutott neki.

Ezután többször is kölcsönadták őt (előbb visszatért Mátészalkára, majd Bőcsön is szerepelt), és saját bevallása szerint kicsit a kedvét is szegte, hogy a felkészülési időszakban mindig visszahívták Nyíregyházára, de mikor a szezon kezdődött, akkor mindig szedhette a sátorfáját, 2006-tól végleg Baktalórántházára került.

Ott figyelt fel rá Csank János még a Ferencváros vezetőedzőjeként.

CSANK JÁNOS, A FELFEDEZŐ

 CSANK: PROFI NB II-RE LENNE SZÜKSÉG
 

 Csank Jánost arról is kérdeztük, vajon miért kerül olyan kevés játékos manapság az NB II-ből az élvonalba. A szakember elsősorban az amatőr viszonyokkal és a két osztály közti óriási különbséggel indokolt. „Az NB II ma nálunk totálisan amatőr. Profi másodosztályra lenne szükség ahhoz, hogy több futballista kerülhessen az élvonalba, akkor is ha ez azzal járna, hogy mondjuk csak 12 csapat tudja vállalni a szereplést. Annyi együttes induljon, ahány meg tudja teremteni az induláshoz szükséges feltételeket. Hatalmas különbség van az NB I és az NB II között, mert egészen mások az elvárások profi körülmények között. Ez egyébként látszik azokon a tucatlégiósokon is, akik nálunk csődöt mondanak" – fogalmazott Csank János.

 

„Először Bktalórántháza–Kazincbarcika meccsen láttam őt, és már akkor kitűnt a játékával. A Ferencváros edzőjeként testközelből is megfigyelhettem, a saját posztján, bal oldali középpályásként a liga legjobbja volt" – indokolta a szakember, hogy miért is hívta próbajátékra Illést, már a ZTE vezetőedzőjeként.

A tavasszal három gólt és két gólpasszt jegyző futballista elsősorban a szerencsének tulajdonítja, hogy most nem az NB II-ben maradásért harcol a Baktalórántházával, hanem nemzetközi kupaszereplésért a ZTE-vel.

„Mázlim volt, hogy Csank János a Fradi edzőjeként felfigyelt rám, és hogy az edzőmeccseken jól ment a játék, sikerült rögtön a kapuba találnom, ráadásul a társak is hamar elfogadtak. Ősszel sajnos sérülések hátráltattak, de most ismét jó erőben érzem magam. A csapat is jól szerepel, bár úgy érzem a jelenlegi harmadik helyünket könnyebb volt megszerezni, mint megtartani. Éppen ezért számunkra a jövő heti kupavisszavágó lesz a szezon egyik legfontosabb mérkőzése, mert a magyar kupában könnyebbnek tűnik az Európ-liga-indulás kiharcolása" – fogalmazott Illés, akire a holnapi bajnokin, majd az említett kupavisszavágón is fontos szerep hárulhat az Újpest ellen (mindkétszer a lila-fehérekkel játszik a Zalaegerszeg).

NEM ÁLMODIK TOPLIGÁS KARRIERRŐL

A középpályás nem ijed meg a feladattól, a pálya bármely posztján áll edzője rendelkezésére.

„Alapvetően balszélső vagyok, de kényszerből játszottam már hátvédet, Zalaegerszegen pedig voltam már irányító és támadó is. Mindegy hol kapok lehetőséget, csak pályán legyek" – mondta Illés, akinek nincsenek egekbe törő vágyai.

„Tisztában vagyok vele, hogy 27 évesen nem álmodhatok topligás karrierről. Egy belga, német vagy holland másodosztályban azért el tudnám képzelni magam hosszú távon, de ha számítanak rám, akkor szívesen hosszabbítom meg az év végén lejáró szerződésem, és maradok Zalaegerszegen."

Nos, igen. Mátészalka és a Nyíregyháza Kertváros után az NB I harmadik helyén álló ZTE-nél joggal érezheti Illés, hogy jó helyen van.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik