BABJÁK BENCE
BABJÁK BENCE
2020.07.13 09:08 Frissítve: 2020.07.13 09:20

Boér Gábor: Sokkal nagyobb az elvárás velünk szemben

Bár a kiugró eredmény még várat magára, Boér Gábor az élvonal legfiatalabb edzőjeként bizonyítani akarja, hogy NB I-es rutin nélkül is lehet sikeresen dolgozni.

Boér Gábor bírja a nyomást (Fotó: Észak-Magyarország/Ádám János)

 

VÉGLEGES A STÁB

Ahogy a Nemzeti Sport Online szombat este jelezte, Boér Gábor lett a Mol Fehérvárhoz távozó Márton Gábor utóda, az új vezetőedző mellett pedig a szakmai stábot is bemutatták Zalaegerszegen. A szakvezető munkáját a következő idényben Makra Zsolt pályaedző, Dürgő Péter videoelemző, Vlaszák Géza kapusedző, valamint Zombori Regő erőnléti edző segíti.

– Meglepte, amikor Zalaegerszegről keresték?
– Váratlanul ért, de megtisztelő, hogy Zalaegerszegen újonc élvonalbeli vezetőedzőként is rám gondoltak – felelte lapunknak a 37 esztendős Boér Gábor, a ZTE FC vasárnap délután kinevezett új vezetőedzője, aki egy plusz egy éves megállapodást kötött a klubbal. – Ezúton is köszönöm a bizalmat Végh Gábor tulajdonosnak és Sallói István sportigazgatónak, bízom benne, hogy sikeres időszak előtt állunk.

– Június elején nevezték ki a Kazincbarcika vezetőedzőjének. Ott mit szóltak a fejleményekhez?
– Nagyon rugalmasan kezelték a helyzetet, ezért nagy köszönettel tartozom a barcikai vezetőknek. Végtelenül empatikusak voltak, megértették, hogy nagy lehetőséget kaptam az élettől. Az egyesületet jellemző hozzáállás és őszinte kommunikáció egyedi a magyar labdarúgásban. Szerencsére a ZTE-vel hamar egyezségre jutottunk, a segédedzőmmel, Makra Zsolttal az ajánlat megérkezését követően tudtuk, hogy itt akarjuk folytatni, és mivel a vezetők velünk képzelték el a folytatást, nem sok kérdés maradt.

– Mikor tartja az első edzést?
– Július huszadikán kezdjük a felkészülést.

– Egyelőre nagy a jövés-menés az egerszegi keretben. Ez nem aggasztja?
– A mostani helyzet lehetőséget teremt arra, hogy amennyire csak lehet, a saját elképzeléseinknek megfelelően alakítsuk a keretet. Ennek előnye és hátránya is van, ugyanakkor akár végleges keretet vesz át a szakvezető, akár nem, a munka állandó, a labdarúgókkal folyamatosan dolgozni kell. Az előző idényben a Márton Gábor által vezetett együttes magasra tette a lécet, de szeretnénk tovább fejlődni. Nem egyszerű feladat, ám annak idején azért választottam ezt a pályát, hogy ilyen kihívásokkal találjam szembe magam.

– Konkrét helyezésről beszélt a vezetőkkel?
– Az elsődleges cél, hogy a Zalaegerszeg az élvonalban maradjon, ám ebben az is benne van, hogy az előző idényhez képest előkelőbb helyre lépünk. A lényeg, hogy folyamatosan fejlődjön a csapat játéka, és nyilván a futballunk minőségét sem téveszthetjük szem elől. A ZTE-szurkolók szeretik, ha az eredményesség szép játékkal párosul, úgy akarunk dolgozni, hogy ezt egy percre se tévesszük szem elől.

– Milyen futballt akar látni csapatától?
– Nem szeretnék párhuzamot vonni az előző idényben látott együttessel, és azt sem szeretem, ha támadó vagy védekező stílusú csapatról beszélünk. Az elsődleges cél, hogy a kiegyensúlyozott mezőnyben eredményesen szerepeljünk, és folyamatosan gyűjtögessük a pontokat.

– Izgul?
– Inkább csak érzem, hogy sokkal nagyobb az elvárás velünk szemben. Nyilván a korábbi csapataimnál is meg kellett felelnünk az előzetesen megfogalmazott céloknak, ám az élvonalban dolgozni mégiscsak más. Tudom, hogy még várat magára egy olyan eredmény, amelyre a közvélemény is elismerően csettint, ám szeretném bizonyítani, hogy fiatal, élvonalbeli rutin nélküli edzőként is sikeresen dolgozhatunk az első osztályban. Lehetnek olyan időszakok, amikor úgy érezhetjük, hogy folyamatosan nő a ránk nehezedő nyomás, de kimondottan szeretem az ilyen helyzeteket. Minél merészebbek a célok, minél nagyobbak az elvárások, annál jobban élvezem a kihívást. Azért dolgoztam és azért tanultam eddig, hogy ne okozzak csalódást.

– Egy év múlva miről beszélgetne szívesen?
– Nehéz ennyire előre tervezni, de bízom benne, hogy amikor visszatekintünk a mögöttünk hagyott idényre, azt mondhatjuk, hogy megvalósítottuk az elképzeléseinket, és mindenki büszke lehet a csapatra. A másodosztályban töltött évek alatt megtanultam, hogy csakis a „dolgozni, dolgozni, dolgozni” hozzáállással lehetünk sikeresek. Most is ezen az úton fogunk járni.

2020.08.14 20:30:49

Labdarúgó NB I N. PÁL JÓZSEF

ALAPVONAL. Szemléleti infantilizmus bizony az is, ha az 1953. november 25-én Londonban játszott angol–magyart egy semmit sem érő – mert ma „tét nélkülinek” tetsző – barátságos mérkőzésnek látja valaki csupán.

2020.08.14 13:02:11

Labdarúgó NB I SOMOGYI ZSOLT (összefoglaló), HATÁR DÁVID (percről percre)

Gera góljával szerzett vezetést az újonc, de Nguen egy pontot megmentett a címvédőnek.

2020.08.12 17:48:30

Labdarúgó NB I M. G.

Második élvonalbeli idényét kezdi a Budafoki MTE – az elsőn a bemutatkozásról elkésett a bíró.

2020.08.13 22:21:39

Labdarúgó NB I VINCZE ANDRÁS

NS-VÉLEMÉNY. Anno nem a közösségi média, hanem a foci révén és egyenesen a lelátóról volt tízezer ismerőse valakinek.

2020.08.09 01:00:12

Labdarúgó NB I P. K.

NB I-ES RAJT. Portugál, román és brazil játékos is jött a PAFC-hoz – szinte csak légiósokat igazoltak a dobogósok.