Magyar vizsga a barcelonai profizmusban - több kell

P. K.P. K.
Vágólapra másolva!
2015.01.06. 13:44
null
Kiss Viktor (balra) és Csicsvári Milán (jobbra) <br />egy Espanyol-edző társaságában
Mint arról tavaly decemberben beszámoltunk, két magyar fiatal, a 18 éves diósgyőri védő, Csicsvári Milán és a 17 éves Honvéd-középpályás, Kiss Viktor Barcelonában, az Espanyolnál vett részt tesztelésen. A tapasztalatokról az  AFCK menedzseriroda részéről a játékosokat kísérő Petercsák Balázs nyilatkozott a Nemzeti Sport Online-nak.

Az Espanyol decemberi barcelonai tesztjére a világ különböző pontjairól érkeztek fiatal labdarúgók. A diósgyőri Csicsvári Milán és a kispesti Kiss Viktor mellett izraeli, koreai, több afrikai és spanyol fiatal is részt vett, összesen 12 mezőnyjátékos és két kapus.

Az edzések egyik legfontosabb tapasztalata, hogy minden gyakorlatot labdával végeznek és rengeteg a labdatartásos feladat is. A meccsszituációs gyakorlatokban pedig a fő hangsúly a támadásépítésen van, miközben az edző a közismert latinos hévvel folyamatosan adja az instrukciókat. A meccsekhez hasonlóan már az edzéseken is a száz százalékot akarják kihozni a játékosokból, ezt szolgálja az állandó kommunikáció, nincs üresjárat, folyamatos a mozgás, a futás” – kezdte a barcelonai napok értékelését az AFCK menedzseriroda részéről Petercsák Balázs.

A néhány napos felmérés során két tesztmérkőzésen is bizonyíthattak a labdarúgók, barcelonai utánpótláscsapatok ellen léptek pályára.

„A második mérkőzésen Kiss Viktor gólt szerzett egy 18 méteres lövésnek köszönhetően. A meccseket a folyamatos labdajáratás, sok futás jellemezte. Fontos volt a jó helyezkedés és a tempó, mindent nagyon gyorsan kellett csinálni, nem volt idő a gondolkodásra. Ugyanakkor érdekes volt megfigyelni, hogy a játékosok kiválasztásánál a testfelépítés nem számottevő – folytatta az ügynökség képviselője, aki azt is elmondta, hogy ezen kiválasztás során már a 2015–2016-os szezonra keresett az Espanyol új futballistákat a korosztályos csapataiba. – Az edzők, vezetők rendkívül készségesek voltak, de nemcsak az utánpótlásban, hanem az első csapatnál is, ugyanis a tesztelés ugyanott zajlott, ahol az Espanyol első kerete is tréningezik, sőt találkoztunk, beszélgettünk játékosokkal is.”

Az Espanyolnál folyó munka profizmusát mutatja, hogy a tesztelés tapasztalatait nemcsak néhány szóban, hanem egy részletes, különböző szempontok mentén elkészített, négyoldalas írásos dokumentációban foglalta össze a klub.

„Az edzésekről videofelvételek készültek, ezek alapján – figyelembe véve az egyhetes munkát végigkoordináló edzők jelentéseit – egytől ötig terjedő skálán osztályozták a játékosok teljesítményét különböző szempontok szerint, úgymint passzok, labdakezelés, labdavezetés, védekező és támadó szituációk, lövések, mentális felkészültség. Ez utóbbiban Csicsvári Milán és Kiss Viktor is kiemelt minősítést kapott. Összességében pedig, bár alapvetően jó benyomást tettek a klubra, a fiúk aktuális szintje elmarad az Espanyol elvárásaitól. Csüggedésre azonban nincs ok, mert a spanyol klubnál rámutattak arra, hogy miben kell fejlődniük, és a srácok láthatták, hogy még keményebb munkával hová lehet eljutni” – összegzett Petercsák Balázs.

„Az Espanyollal továbbra is tartjuk a kapcsolatot, kérésüknek megfelelően havi szinten tájékoztatjuk a klubot a fiúk aktuális helyzetéről. Most az induló felkészülési időszakra és a tavaszi bajnokságra kell koncentrálni,hogy a legjobbat nyújtva segítsék csapatukat, aztán meglátjuk, mit hoz a jövő.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik