Az Újpest elfogadja az európai tiltást, ám méltányosságot kérhet

Vágólapra másolva!
2014.04.08. 07:30
null
Jelen állás szerint hiába tör előre az Újpest a kupában, az európai porondra nem léphet ki (Fotó: Szabó Miklós)
Öt éven belül harmadszor jutottak a Magyar Kupa elődöntőjébe az újpestiek, ám fájdalom, a következő lépéseket – egészen a trófea magasba emeléséig – egyszer sem tudták eddig megtenni. A némi agónia után hirtelenjében újjászülető csapat ezúttal változtatna rossz szokásán. Apró szépséghiba, hogy ha valamiképp jogot is szerez a nemzetközi kupaindulásra, az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) előírása miatt három esztendeig csupán álmodozhatna a határon túli nagy megméretésről.

Az UEFA klublicenc- és pénzügyi fair play-szabályzata előírja, hogy a licenc kiadásának pillanatában a klub legyen legalább három egymást követő, megszakítás nélküli évben a nemzeti szövetség vagy liga regisztrált tagja – magyarázta Visontai Csongor, a lila-fehérek jogásza. – Noha bizonyos értelemben beszélhetünk jogfolytonosságról az Újpest kapcsán, lássuk be, a csapatot működtető gazdasági társaság új – emellett az indulási jogot is átruházták. A hároméves kizárás helytálló tehát, mi több, szó sincs arról, hogy a szabályozás jogtalanul foszt meg bennünket a nemzetközi kupaindulástól.”

Arról sincs szó ugyanakkor, hogy a Megyeri útiak belenyugodnak a sorsukba, méltányossági kérelmet ez ügyben is be lehet nyújtani az európai szervezethez. Kérdés persze, a döntéshozókat meghatja-e az, hogy az Újpest úgymond nagy múltú, patinás klub.

„E pillanatban még nem tartunk ott, hogy benyújtsuk a kérelmet – intett óvatosságra a jogi szakértő. – Várjuk csak meg az elődöntők eredményeit, balszerencsét hozhat, ha előre iszunk a medve bőrére. Nem titok, összeszedett, kialakult stratégiánk van arra, hogy meggyőzzük az európai szövetséget. Mielőtt azonban még azt hinnénk, méltányossági kérelmünk biztosan célt ér, a tisztánlátás kedvéért rögzítsük máris, hogy a kedvező döntésnek valamelyest kisebb a valószínűsége a kedvezőtlennél.”

Egyelőre minden bizonytalan

A Magyar Kupa-versenykiírása egyértelműen fogalmaz a nemzetközi kupaindulásra vonatkozóan, vagyis a győztes indulhat az Európa-liga selejtezőjének második fordulójában. Az MLSZ néhány éve egységesítette versenykiírását az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) hatályos szabályzatával, így ha a magyar bajnok megnyeri a Magyar Kupa-sorozatot is, a kupadöntőben vesztes együttes indulhat az Európa-ligában.

A versenykiírásban azonban nincs olyan passzus, amely megvalósulhat a Magyar Kupa idei döntőjét követően. Ha ugyanis az Újpest nemzetközi kupaindulásra érvényes eltiltása hatályba lép, de időközben a fővárosi klub kupagyőztes lenne egy Debrecen elleni döntőben, és a bajnoki címet a Loki szerzi meg, az Újpest helyett melyik együttes indulhat az Európa-ligában? A szövetségtől négy szakember megkérdezését követően sem kaptunk egyértelmű tájékoztatást, csupán annyit, hogy a rendkívüli helyzet az UEFA versenykiírásában sem szerepel.

LABDARÚGÓ MAGYAR KUPA
ELŐDÖNTŐ
MTK Budapest–Újpest FC
Debreceni VSC-Teva–Diósgyőri VTK
Az első mérkőzéseket április 15–16-án, a visszavágókat május 6–7-én rendezik meg, a döntőre május 25-én kerül sor.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik