Az NB I góljai - tizenegyesek és öngólok elemzése

T. SZABÓ GÁBORT. SZABÓ GÁBOR
Vágólapra másolva!
2011.11.18. 15:58
Címkék
Kíváncsi rá, melyik csapatnak, illetve melyik csapat ellen ítéltek a legtöbb büntetőt a 2011–2012-es labdarúgó NB I őszi szezonjában? Tudni szeretné, hogy a kapu mely részét célozták meg a tizenegyesek elvégzésekor az ítélet-végrehajtók a legtöbbször és melyik csapat lőtt öngólt egyedüliként hazai pályán az eddigi fordulók során? E cikkünkben sok más érdekesség mellett ezekre a kérdésekre is választ talál.

BÜNTETŐ STATISZTIKABÜNTETŐ STATISZTIKA

 

A 2011–2012-es élvonalbeli bajnokság első felében 43 tizenegyest adtak meg a játékvezetők, ebből 36 góllal végződött, hét „tizi” kimaradt – a büntetők 83.7 százalékát váltották gólra a csapatok.

 

Valamennyi fordulóban volt büntető, a legtöbb a hatodikban, amikor összesen nyolc tizenegyest ítéltek meg a vezetőbírók, és mindegyikből gól született. A 2., a 4. és a 7. fordulóban négy-négy tizenegyest adtak meg, míg az 5.-ben és a 11.-ben csupán egyet-egyet. Nem volt olyan forduló, amelyben nem esett volna gól büntetőből, és olyan sem akadt, amelyben egynél több tizenegyes maradt volna ki.

 

A 43 tizenegyesből 31-et a hazaiak, 12-t a vendégek javára ítéltek meg a játékvezetők, azaz a büntetők 72 százalékát az otthon játszók kapták.

 

A hazai csapat ítéletvégrehajtói a 31 tizenegyesből 26-ot értékesítettek, ötöt kihagytak. A hibázók: a kispesti Hajdú Norbert a Győri ETO ellen, az újpesti Rajczi Péter a Paks ellen, az egerszegi Alin Vlad Bujor a Kecskeméti TE ellen, a Fradi finn játékosa, Juha Hakola az Újpest ellen, valamint a Videoton brazil csatára, André Alves az Újpest ellen.

 

A vendég együttesek a javukra megítélt 12 tizenegyesből tízet belőttek, és csak kettőt hagytak ki. A paksi Éger László Kaposváron, a zalaegerszegi Roguy Méyé Pakson hibázott.

 

A ZTE volt az egyetlen csapat, amely két büntetőt is hibázott, a már említett Alin Vlad Bujor és Roguy Méyé is kihagyott egy-egy tizenegyest.

 

A Bp. Honvéd javára ítélték meg a legtöbb büntetőt, nyolcat. Az elsőt Hajdú Norbert kihagyta, a többit Danilo értékesítette. Nem meglepő, hogy az egyéni tizenegyes-góllistát a kispesti támadó vezeti hét találattal. Második a siófoki Melczer Vilmos, aki az első 15 fordulóban négyszer talált be büntetőből. Az újpesti Rajczi Péter is négyszer végzett el tizenegyest, de ő egyszer hibázott, így csak háromgólos ebben a műfajban – ő is dobogós. Két büntetőt váltott gólra Kenesei Krisztián (Haladás), Roguy Méyé (ZTE FC), Milan Perics (Kaposvár) és Vladan Szavics (Kecskeméti TE).

 

A Bp. Honvéd után az Újpest javára adták meg a második legtöbb tizenegyest, ötöt (négy bement, egy kimaradt), a Paks, a Siófok és a ZTE négy-négy tizenegyest rúghatott. A siófokiak mindet kihasználták, a paksiak négyből egyszer, az egerszegiek kétszer hibáztak.

 

A Paks volt az egyetlen csapat, amelyből három játékos is végzett el büntetőt: Éger László kettőt rúgott (ebből egyet elhibázott), Montvai Tibor és Vayer Gábor egyet-egyet értékesített.

 

A Kaposvár és az Újpest ellen ítélték meg a legtöbb tizenegyest, hatot-hatot. A Rákóczi a hat büntetőből öt gólt kapott, az Újpest négyet, Balajcza Szabolcs ugyanis két tizenegyest is hárított.

 

A Debrecen és a Ferencváros ellen nem ítéltek büntetőt, a többiek ellen igen, és a másik tizennégy csapat mindegyike kapott legalább egy gólt tizenegyesből.

 

Az Újpest mérkőzésein láthatták a legtöbb tizenegyest a nézők, 11-et. Ötöt a lila-fehérek javára, hatot ellenük ítéltek meg. A 11 büntetőből nyolc bement, három kimaradt: egyet Rajczi hagyott ki, kettőt Balajcza védett ki.

 

A Bp. Honvéd meccsein tíz büntetőt végezhettek el, nyolcat a kispestiek javára, kettőt ellenük adtak meg. Csupán egy maradt ki (Hajdú hibázott), a másik kilencből gól lett, azaz a Honvéd találkozóin született a legtöbb találat tizenegyesből.

 

A Ferencváros összecsapásain esett a legkevesebb gól büntetőből. A Fradi ellen nem ítéltek tizenegyest, a zöldek javára kettőt adtak meg, de abból az egyik (Hakoláé) kimaradt.

 

 

AZ ÚJPEST MECCSEIN ÍTÉLTÉK A LEGTÖBB BÜNTETŐT
Csapat Javára (gól) Ellene (gól) Összesen
Bp. Honvéd 8 (7) 2 (2) 10 (9)
Debrecen 2 (2) 2 (2)
Diósgyőr 1 (1) 2 (2) 3 (3)
Ferencváros 2 (1) 2 (1)
Győri ETO 1 (1) 3 (2) 4 (3)
Haladás 2 (2) 4 (4) 6 (6)
Kaposvár 3 (3) 6 (5) 9 (8)
Kecskemét 2 (2) 4 (3) 6 (5)
Paks 4 (3) 3 (1) 7 (4)
Pápa 1 (1) 2 (2) 3 (3)
Pécs 1 (1) 2 (2) 3 (3)
Siófok 4 (4) 1 (1) 5 (5)
Újpest 5 (4) 6 (4) 11 (8)
Vasas 1 (1) 3 (3) 4 (4)
Videoton 2 (1) 1 (1) 3 (2)
ZTE 4 (2) 4 (4) 8 (6)
Összesen: 43 (36) 43 (36)

 

 

A 43 tizenegyesből kilencet kezezés, 34-et szabálytalanság (buktatás, lökés, lerántás) előzött meg. Két tizenegyesnél volt vétkes Bank István és Hegedűs Dávid (Kaposvár), Éger László (Paks), Bojan Mihajlovics (Újpest), Nagy II Gábor (Haladás) és Takács Ákos (Győri ETO). Közülük Éger mindkétszer kezezett, és Csernyánszki Norbert mindkét büntetőt hárította! Nagy II Gábor esete pedig azért érdekes, mert mindkét tizenegyest ugyanazon a meccsen, a 2. fordulóban, a Haladás–Bp. Honvéd találkozón „hozta össze”.

 

A kispesti Danilo és a kaposvári Balázs Benjámin három-három büntetőt harcolt ki. Danilo mindet értékesítette, míg Balázs szerepe azért érdekes, mert a Rákóczi összes tizenegyesénél ellene szabálytalankodtak, egyébként itt is mind a háromból gól lett. Az újpesti Barczi Dávid és a kispesti Tchami két-két büntetőt harcolt ki.

 

S ha már a Haladás–Honvéd meccset említettük… Ezen a találkozón három tizenegyest ítélt meg Szilasi Szabolcs játékvezető, mind a háromból gól lett (Kenesei Krisztián, illetve kétszer Danilo volt a biztos végrehajtó).

 

Ugyancsak három büntetőt adott meg a 4. fordulóban, az Újpest–Paks találkozón Farkas Ádám játékvezető (Rajczi kihagyta, Éger és Vayer berúgta), valamint a 6. fordulóban, a Siófok–Kaposvár mérkőzésen Takács János játékvezető. Utóbbi összecsapáson Melczer Vilmos mind a három tizenegyest értékesítette, az ősszel egy meccsen ő talált be a legtöbbször büntetőből.

 

Említettünk játékvezetőket, nos az első 15 fordulóban a tizenegyespontra Kassai Viktor és Szilasi Szabolcs mutatott a legtöbbször, ötször. Szilasi esetében mind az öt büntetőből gól lett, Kassainál egy tizenegyes kimaradt. Iványi Zoltán, Takács János és Veizer Roland négy büntetőt ítélt meg, Fábián Mihály csak kettőt, de őt azért említjük meg, mert mindkét tizenegyese kimaradt. Az elsőt az egerszegi Bujor, a másodikat a fehérvári André Alves hagyta ki.

 

A mérkőzéseken az első félidőkben 20, a szünet után 23 tizenegyest végezhettek el a csapatok, az első játékrészekben öt (az ekkor megítélt büntetők egynegyede!), míg a második félidőkben csupán kettő (mindössze 8 százaléka) maradt ki. A legtöbb büntetőt a 75. perc után (összesen 11-et) adtak meg, és mindegyikből gól esett.

 

A TIZENEGYESEK IDŐBELI MEGOSZLÁSA A MECCSEKEN
Időszak 11-es Ebből gól Kimaradt
1–15. perc 6 4 2
16–30. 6 6
31–45. 8 5 3
45.+
46–60. 5 4 1
60–75. 7 6 1
76–90. 9 9
90.+
2 2
Összesen: 43 36 7

 

A 43 tizenegyesből 34-et jobb, kilencet bal lábbal végeztek el a játékosok. A jobb lábas büntetők közül hat (Alves, Bujor, Éger, Hakola, Méyé, Rajczi), míg a bal lábas tizenegyesekből csupán egy (Hajdú) maradt ki.

 

A játékosok legtöbbször a bal alsó sarkot vették célba, a 12 esetből 11 gól lett. A jobb felső sarokra és középre a léc alá nem célzott senki tizenegyesből. A kapusok a jobb alsó sarokra tartó labdák (8) közül hármat is megfogtak, kiütöttek, Alves, Hajdú és Hakola is ide célzott – rosszul tette…

 

A bal alsó sarok volt a legnépszerűbb
A bal alsó sarok volt a legnépszerűbb

 


A kapusok közül Balajcza Szabolcsot és Csernyánszki Norbertet kell kiemelni, mindketten két büntetőt hárítottak. Balajcza hatból, Csernyánszki háromból védett kettőt. Egy-egy tizenegyest hárított Lubos Hajdúch (Kaposvár), Németh Gábor (KTE) és Szasa Sztevanovics (Győri ETO).

 

Rózsa Dánielnek négyszer lőttek tizenegyest, egyszer sem tudott védeni. Egy esetben mezőnyjátékos is beállt a kapuba a büntetőnél: a Paks–Diósgyőr mérkőzésen a tizenegyes előtt kiállított Ivan Rados helyére L' Imam Seydi állt be a gólvonal elé, de nem tudott hárítani…

 

ÖNGÓLOK

Az őszi 15 fordulóban esett 331 találat közül mindössze 6 volt öngól – ez a góltermés 1.8 százaléka. Érdekes, hogy a szezon első kétharmadában estek az öngólok, a 9. fordulót követően már nem.

A 3. fordulóban, a Bp. Honvéd–Vasas mérkőzésen Kulcsár Dávid (Vasas), az 5. fordulóban, a Debreceni VSC–Videoton találkozón Korhut Mihály (DVSC), a 7. fordulóban, a Haladás–Kecskeméti TE meccsen Balogh Béla (KTE), a 8. fordulóban, a Lombard Pápa–Bp. Honvéd mérkőzésen Sorin Botis (Honvéd) vétett öngólt. A 9. fordulóban két öngól is esett: a Debreceni VSC–Paks találkozón Csehi Tamás (Paks), a Pécsi MFC–BFC Siófok mérkőzésen Sowunmi Thomas (Siófok) talált be a saját kapujába.

A hat öngólból négy az első félidőben esett, ebből három (Csehi, Kulcsár és Sowunmi öngólja) az adott találkozó első találata volt, azaz azzal lett az állás 1–0. A debreceni Korhut egygólos Loki-vezetésnél vétett öngólt, így lett 1–1 az állás, míg a kispesti Botis és a kecskeméti Balogh 1–1-nél talált a saját kapujába, így vezetett 2–1-re a Pápa, illetve a Haladás.

Az öngólt vétő játékos csapata közül egyedül a Debreceni VSC tudott győzni (a Videoton elleni találkozón), a Siófok és a Kecskemét ikszre hozta a mérkőzést (mindkét csapat egyenlített az öngólt követően), míg a Bp. Honvéd, a Vasas és a Paks kikapott.

A kedvezményezett csapatok közül a Bp. Honvéd, a Debrecen és a Pápa győzött, a Haladás és a Pécs döntetlent játszott, míg a Videoton kikapott.

A Debrecen és a Honvéd vétett is öngólt, és kedvezményezettje is volt ilyen találatnak.

Az öngólt elszenvedő hat csapat közül öt vendég volt, egyedül a DVSC játszott hazai pályán, amikor védője, Korhut a saját kapujába segítette a labdát.

A leggyorsabban – a 9. percben – a paksi Csehi Tamás juttatta rossz kapuba a labdát, míg a legkésőbb, a 73. perben a KTE védője, Balogh Béla vétett öngólt.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik