Az MTK régi átkot törne meg Garami születésnapján

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.08.09. 11:18
null
Az MTK a legutóbbi négy hazai bajnokiján győzelmet ünnepelhetett, de nem a Haladás ellen (Fotó: Havran Zoltán, archív)
Az MTK 2004 óta nem nyert hazai pályán a labdarúgó NB I-ben a Haladás ellen. A kék-fehérek ezt a kilencéves rossz sorozatot törnék meg a két csapat mai meccsén, Garami József szakmai igazgató születésnapján.

A bajnoki szezont egy döntetlennel és egy győzelemmel kezdő MTK szakmai igazgatója, Garami József – az NB I valaha volt legidősebb aktív szakvezetője – éppen ma 74 éves. Az MTK legutóbb pont Garami születésnapján tudta megverni a Haladást, 2009. augusztus 9-én Szombathelyen 4–2-re. Ennél még messzebb kell visszamennünk az időben, ha az utolsó hazai győzelmet keressük az MTK–Haladás meccsek történetében: 2004 márciusában nyertek legutóbb otthon a kék-fehérek, akkor 2–0-ra.

Az MTK hazai pályán az előző öt tétmérkőzésén gólt sem szerzett a Haladás ellen, ráadásul négyszer kikapott a Hidegkuti-stadionban a szombathelyiektől. A két csapat legutóbbi öt bajnokiján ugyanilyen lehangoló az összkép kék-fehér szempontból: nulla gól, négy vereség, egy döntetlen. Más kérdés, hogy az örökmérleget tekintve még így is az MTK áll jobban (46 győzelem, 24 döntetlen, 30 vereség), a legutóbbi négy hazai bajnokijából mind a négyet megnyerte az együttes, a legutóbbi nyolcból pedig hetet, és mindössze két gólt kapott eközben.

„Mumusunk volt a zöld-fehér együttes az elmúlt időszakban: jó csapatról van szó, amely évek óta hasonló összeállításban játszik. Jó néhány fiatal tehetség beépült a Haladásba, és meghatározzák többek között a támadójátékot is. Sajnos nálunk éppen ebből a csapatrészből dőlt ki újabb ember, de ennek ellenére szeretnénk megszakítani a rossz sorozatot. Hamarosan a Ferencváros és a Videoton ellen is mérkőzünk, úgyhogy fontos lenne pontokat szereznünk" – nyilatkozta a Haladás elleni ma esti találkozóval kapcsolatban az MTK szakmai igazgatója, Garami József az mtkhungaria.hu-nak.

A Videoton és a Győr ellen egy vereséggel és egy döntetlennel rajtoló Haladásnál hetek óta két fő kérdés foglalkoztatja a szurkolókat: mikor érkezik meg a Palermótól ismét kölcsönvett Simon Ádám játékengedélye és mikor érkezik egy gólerős befejezőcsatár, akire már régóta vadászik Artner Tamás vezetőedző.

A héten az első kérdés megoldódott: ahogy arról már beszámoltunk, megjött a korábban az MTK-nál is futballozó Simon Ádám játékengedélye, így ő ma már akár pályára is léphet. A csatárkérdés azonban továbbra is függőben van, a legutóbb tesztelt próbajátékos nem kapott szerződést.

„Jól képzett, ügyes futballistát ismertem meg Nebojsa Basztajics személyében, de mivel nem középpályást, hanem csatárt keresünk, megköszöntük neki, hogy itt volt. Jövő hét elején egy, de maximum két külföldi csatárt várunk próbajátékra. Amennyiben nem felel(nek) meg, valószínűleg ismét visszatérünk Basztajics szerződtetésére" – mondta ezzel kapcsolatban Artner Tamás vezetőedző a haladas.hu-nak.

„Az MTK-ból meghatározó futballisták távoztak, nagyon kicserélődött a csapatuk. Ennek ellenére roppant jól kezdték az idei bajnokságot. A legutóbbi szezonban a játékosállományuk erősebbnek látszott, most azonban sokkal egységesebb gárdának tűnnek. Nagyon jó benyomást tettek ránk az első két fordulóban, taktikailag rendkívül fegyelmezettek voltak, és négy ponttal kezdték az idényt, ami igazán szép teljesítmény. Abszolút háromesélyes mérkőzésre számítok. Győzni utazunk a fővárosba, de nagyon sokat kell tennünk és dolgoznunk ahhoz, hogy három ponttal távozzunk az MTK-tól" – nyilatkozta a szakember a mai meccs előtt.

A szombathelyiek helyzetét nehezítheti Radó András és Rajos Gábor kisebb sérülése, illetve Guzmics Richárd eltiltása. Kérdéses volt Halmosi Péter játéka is gyermeke születése miatt, de ma kora délután megszületett Halmosi Medox, így az édesapa autóval a csapat után utazott Budapestre, és pályára léphet az esti meccsen. Az MTK-nál a korábbi sérültek – Csiki Norbert, Hegedüs Lajos, Horváth Zsolt – mellett az 1. fordulóban a Mezőkövesd ellen gólt szerző Varga Szabolcs bajlódik sérüléssel.

NB I, 3. FORDULÓ – PROGRAM, JÁTÉKVEZETŐK
IdőpontMérkőzés (Tv)
Játékvezető
Augusztus 9., péntek
19.00MTK Budapest–Haladás (tv: Duna Tv) Kassai Viktor
Augusztus 10., szombat
16.30KTE-Phoenix Mecano–Mezőkövesd-Zsóry (tv: Sport 1)
Farkas Ádám
19.00Lombard Pápa–Kaposvári RákócziBecséri Dániel
19.00MVM Paks–Puskás Akadémia FC (tv: Sport 1)Solymosi Péter
21.00Győri ETO–Ferencváros (tv: m2) Andó-Szabó Sándor
Augusztus 11., vasárnap
16.30Debreceni VSC-Teva–Diósgyőri VTK (tv: Duna Tv)Szabó Zsolt
18.30Videoton–Pécsi MFC (tv: Sport 2)
Bognár Tamás
20.30Újpest–Bp. Honvéd (tv: Sport 2)
Vad II István
TABELLAGÓLLÖVŐLISTA, JÁTÉKOSSTATISZTIKÁKMENETRENDEREDMÉNYEK
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik