Az FTC és az MLSZ is bevezeti a szurkolói kártyát

Vágólapra másolva!
2010.02.06. 09:44
null
Emlékezetes jelenetek az őszi Ferencváros–DVTK meccsről (Fotó: M. Németh Péter, archív)
Címkék
Miközben több mint négyezer ferencvárosi szurkoló regisztráltatta magát, s igényelt szurkolói kártyát, addig a drukkerek kicsiny csoportja demonstrációra készül a rendszer bevezetése ellen. A Ferencváros tulajdonosai elszántak, ahogy a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) is: márciustól a válogatott mérkőzésein alkalmaznák először a regisztrált beléptetést, majd később a bajnokikat is csak szurkolói kártyával lehetne megtekinteni.

 

 MÁJUSTÓL MLSZ IS„KÁRTYÁZIK”

Információnk szerint az MLSZ hasonló lépésre készül, mint a Ferencváros. A szövetség illetékesei augusztusban az adatvédelmi biztoshoz fordultak, s a döntés értelmében az szövetség is megkezdheti a szurkolói kártyák bevezetését.

 

Tavasszal, a németek (május 29.) elleni mérkőzésen fogják először használni a szurkolói kártyát.

A tervek szerint  – a törvényi szabályozással összhangban – jövőre már csak regisztrált drukkerek szoríthatnak a nemzeti válogatott hazai meccsein, s az összes bajnokin is, sőt 2011-ben már kivétel nélkül mindegyik találkozón alkalmazni kell majd az azonosításhoz szükséges kártyákat.

 

Több mint tíz évvel ezelőtt a Kovács Attila vezette Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) elnöksége már tervezte a szurkolói kártya bevezetését, ám ahogy a később megálmodott beléptetőrendszer kiépítése, úgy ez is csupán álom maradt a pénzhiány miatt.

A Ferencváros az NB II-ből fél éve jutott vissza a Soproni Ligába, ám a szurkolói rendbontások miatt hat hónap alatt tízmillió forintot fizetett be az MLSZ kasszájába.

Kevin McCabe a minap ultimátumot adott. A futballcsapat skót milliárdos tulajdonosa kilátásba helyezte: ha tavasszal sem lesz rend az Üllői úti stadionban, megtörténhet, hogy hátat fordít a klubnak, de egyelőre a szurkolói kártya bevezetésével kíván gátat szabni a lelátói erőszaknak.

Az FTC Zrt. vezetőségének döntése értelmében sok drukker már az elmúlt év végén regisztrálta magát, hogy szurkolói kártyát igényelhessen, amelynek birtokában ott lehet kedvenc csapata valamennyi hazai mérkőzésén. Vannak azonban, akik mindezt aggályosnak, jogszerűtlennek tartják, mondván, az adatok birtokában visszaélések történhetnek, ezért demonstrációra készülnek.

A klub november közepén lépett akcióba, bejelentéssel élt az adatvédelmi biztosnál, aki december közepén nyilvántartásba vette a Fradi személyes adatokkal kapcsolatos tevékenységét, amely – summázva a lényeget – az adatvédelmi törvénynek maximálisan megfelel, semmiféle visszaélésre és illetéktelen adatfelhasználásra nem ad lehetőséget. Mindezt a Nemzeti Sport érdeklődésére Fazekas Béla, az adatvédelmi biztos nyilvántartási osztályának vezetője is megerősítette, hozzátéve, hogy panaszra természetesen van lehetőség.

Tavasszal csakis azok léphetik át az Albert Flórián Stadion bejáratait, akik szurkolói kártyával rendelkeznek: nincsenek kiskapuk, lesz ellenben rend és fegyelem.

A Ferencváros Szurkolók Szövetsége azonban demonstrációt szervez az Újpest elleni – február 24-ei – Ligakupa-mérkőzés előtt, hangot adva az adatvédelemmel kapcsolatos kételyeinek: attól tartanak ugyanis, hogy egy-egy rendzavarás esetén az adatokkal visszaélhetnek azok, akik birtokában vannak a drukkerek nevének, lakcímének.

A TÉMÁRÓL BŐVEBBEN IS OLVASHAT A NEMZETI SPORT SZOMBATI SZÁMÁBAN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik