A Chelsea-játékos is növeli az NB I értékét – 13 millió euróval többre tartják

Vágólapra másolva!
2019.10.01. 09:37
Egy hónapja zárult az átigazolási időszak, azóta egy-két szabadon igazolható futballista szerződtetését jelentették be a klubok, de mára kialakultak a végleges, őszi keretek. Itt az ideje, hogy összegezzük az átigazolási időszak legfontosabb statisztikáit!


Az NB I legértékesebb játékosa, Danilo Pantics (szemben) a Magyar Kupában mutatkozott be a Fehérvár színeiben (Fotó: molfehervar.hu)
Az NB I legértékesebb játékosa, Danilo Pantics (szemben) a Magyar Kupában mutatkozott be a Fehérvár színeiben (Fotó: molfehervar.hu)

 

KEVESEBB ÉRKEZŐ, TÖBB TÁVOZÓ, MÉGIS NŐTT AZ NB I ÉRTÉKE

Elöljáróban két fontos, egymással összefüggő tapasztalatot érdemes kiemelni az elmúlt nyári átigazolási időszak kapcsán, összehasonlítva a számokat az egy évvel korábbi adatokkal. Az egyik az, hogy akarva akaratlanul a klubok valamelyest változtattak azon a tendencián, amit Csányi Sándor, az MLSZ elnöke kifogásolt a szövetség közgyűlésén. Az elnök akkor arról beszélt, hogy a szövetség céljaival ellentétben túl nagyok a keretek és sok olyan, 28 év körüli külföldit találni a csapatokban, akik nem is játszanak. Ezek után idén az új igazolások száma, beleértve a légiós igazolásokat is, csökkent (még ha minimálisan is, három illetve hat fővel), míg a távozók száma nőtt (összesen 15-tel, csapatonként, átlagosan valamivel több mint egy fővel).

A másik tanulság, hogy a keretszámok és a kevesebb szerződtetett légiós ellenére az NB I összértéke a Transfermarkt becslése szerint csaknem 13 millió euróval emelkedett, csapatonként valamivel több mint egymillióval. Az emelkedés annak köszönhető, hogy az NB I-be a nyáron érkezők, vagy visszatérők értéke jóval magasabb, mint a távozóké. A Mol Fehérvárhoz kölcsönbe érkező Danilo Pantics például a maga 2.75 milliós becsült értékével rögtön az NB I legértékesebb játékosává is vált, de a maga egymillió eurós értékével a ferencvárosi Eldar Civic, a fehérvári Viszar Muszilu és a Puskás Akadémiához hazatért Gyurcsó Ádám is sokat emelt az NB I összértékén. (Az más kérdés, hogy miután a Transfermarkt az ősszel újraárazza a kereteket, az összérték csökkenni fog, mert azzal, hogy valaki egy magasabban jegyzett bajnokságból jön az NB I-be, az értéke is csökken.)

Az NB I legértékesebb csapata a Transfermarkt szerint – Dibusz Dénes az egyetlen magyar az együttesben
Az NB I legértékesebb csapata a Transfermarkt szerint – Dibusz Dénes az egyetlen magyar az együttesben

 

JÁTÉKOSPOLITIKÁT VÁLTOTT A KISVÁRDA, NAGY JÖVÉS-MENÉS KISPESTEN ÉS FELCSÚTON IS

Mint arra fentebb utaltunk, az új igazolások terén – ebben a kölcsönjátékosok nincsenek benne, de az ő számuk amúgy is elenyésző, csapatonként kerekítve egy fő – minimális csökkenés tapasztalható az előző idény nyári átigazolási időszakához képest, 89-ről 86-ra csökkent a számuk, viszont a távozóké 104-ről 109-re emelkedett, annyit tesz, hogy csapatonként átlagosan valamennyivel több mint egy fővel nőtt a klubtól távozók száma.

A változást nagyrészt néhány klub markáns játékospolitika-váltása, illetve az új belépők más szemlélete idézte elő. Az NB II-ből tavasszal feljutott Kaposvár, ZTE kettős ugyanis jóval visszafogottabb volt a nyári piacon az együttvéve 14 érkezővel (Kaposvár: 6, ZTE: 8 – a kölcsönjátékosokat nem számolva) és ugyanennyi távozóval (8 és 6), mint tavaly a Kisvárda, MTK kettős, a két klub együtt 22 új játékost szerződtetett (Kisvárda: 15, MTK: 7), miközben 24-en távoztak tőlük (13, 11). Mindemellett a Kaposvár és a ZTE szakított azzal, az elmúlt években elterjedt szokással, hogy az újonccsapat a nyáron „telepakolja” a keretét külföldiekkel, miután az NB II-ben nem alkalmazott légióst. Ezúttal a két feljutó csapat együttesen mindössze hat légióst igazolt (3-3-at), tavaly 16-ot (igaz, ebből a Kisvárda 13-at).

A teljes NB I-es mezőnyt nézve a leginkább a Kisvárda játékospolitikája változott meg, mert a nyáron 12 futballista távozott a klubtól, de csak négy érkezett és az érkezők között csak egy légióst találunk, szemben a tavalyi 13-mal. Miközben a 12 távozó között nyolcan is külföldiek voltak, akik közül az Andrij Cserepko, Patrick Mevoungou, Mihajlo Rjasko, Hrihorij Zanko négyes egy percet sem játszott az előző idényben az NB I-ben. Az más kérdés, hogy a váltás hatására a Kisvárda az egyetlen csapat, amelyiknek a tavaly is NB I-esek közül csökkent a keretértéke (6.93 millió euróról 5.18-ra). Alighanem a klub vezetősége is belátta, hogy a papíron értékesebb, de valójában a csapatba be sem férő külföldiek helyett érdemesebb magyar játékosoknak megadni a lehetőséget, például a 19 éves Kovácsréti Márknak, aki eddig mindegyik bajnokin kezdő volt, az U21-es válogatottba is bekerült.

Az idei és a tavalyi számok is azt mutatják, hogy egy 26-30 fő közötti keret esetében a 7-8 érkező és távozó mondható átlagosnak, vagyis ha nagyjából a keret harmada cserélődik ki és a távozók között több a peremember, mint a kulcsjátékos, akkor fenntartható egy olyan állandóság, amelyre hosszú távon lehet csapatot építeni. Megfigyelhető, hogy ezek a számok leginkább azoknál a csapatoknál tolódtak el, melyek a nyáron edzőt váltottak. A Kisvárda mellett ebbe a sorba tartozik a Budapest Honvéd és a Puskás Akadémia is.

A Honvédnál tavaly nyáron és idén is 20 fölött volt a keretben történt változások száma és mindkét idényben több alapember távozott, még ha közben idén Davide Lanzafame vissza is tért. Tavaly Supka Attila még tudta úgy menedzselni a változásokat, hogy az nem hatott ki az eredményességre, de miután az őt váltó Giuseppe Sannino mesternek még a „régi” játékosokat is ki kellett ismernie, szinte elkerülhetetlen volt a visszaesés, de a legutóbbi három bajnokin elért két győzelem már lehet az előrelépés jele. A kölcsönbe érkezőkkel együtt a Honvédnál volt a legtöbb érkező, 12, igaz, közülük az olasz Federico Moretti már távozott is… Kispesten egyébként úgy alakult át a keret, hogy a becsült értéke 6.5 millió euróról 10.25 millióra emelkedett, de hiába ha például a keret egyik legértékesebbjének tartott új szerzemény, a kölcsönbe érkezett ukrán támadó, Vladiszlav Kulacs három bajnokin, 144 perc alatt még egyetlen góllal sem tudta segíteni a csapatot. Míg a jó képességű kapus, Lefkovits Robimár a bajnoki rajt előtt megsérült.

A legtöbb, végleg távozó játékos a Puskás Akadémiánál volt, szám szerint 22, ami az új edző, Hornyák Zsolt érkezése mellett azzal is magyarázható, hogy idén közel sem adtak kölcsön annyi futballistát az első csapatukból a felcsútiak, mint korábban. Akikkel nem számol a szakmai stáb, azokat végleg elengedték, míg tavaly nyáron 11-en távoztak végleg és kilencen kölcsönbe, addig most 22-en váltottak végleg és csak ketten mentek kölcsönbe. A végleg távozók között nyolc olyan labdarúgó van, aki az előző idényben kölcsönben szerepelt. A Kisvárdához hasonlóan a felcsúti távozók között is találunk olyan játékosokat, akik az előző idényben nem vagy csak kevés szerepet játszottak az NB I-ben. A tavasszal szerződtetett Tony Taylornak például egy perc sem jutott az élvonalban, míg a szlovákiai Krizan Richárd egyszer állt be, a DVSC ellen, a 90. percben.

A Fradi és a Fehérvár keretértékének emelkedése 2010 óta (Forrás: Transfermarkt)
A Fradi és a Fehérvár keretértékének emelkedése 2010 óta (Forrás: Transfermarkt)

CSÚCSON A MOL FEHÉRVÁR – NIKOLICS ÚJ KIHÍVÁSA; A FRADI IS MÓDOSÍTOTT ÜZLETPOLITIKÁJÁN

A kupagyőztes Mol Fehérvár keretének becsült értéke emelkedett a legtöbbet egy év alatt, több mint ötmillió eurót, 16.8 millióról 22.08 millióra, ami a Transfermarktnál új magyar csúcsot is jelent, ekkora értékre korábban még sosem becsültek magyar klubot. Ez nagyban hozzájárult az NB I összértékének növekedéséhez, még úgy is, hogy a két újonc, a Kaposvár (3.58 millió) és a ZTE (4.85) keretértéke együttesen sem éri el a tízmillió eurót.

A Fehérvár értéknövekedésének kulcsa, hogy eleve kétszer annyi új játékost szerződtetett a klub, mint tavaly ilyenkor és az érkezők között három futballista is eléri vagy meg is haladja az egymillió eurós értéket. A fent már említett, egymillióra taksált macedón Viszar Muszilu mellett a Fraditól elcsábított Ivan Petrjakot 1.6 millióra teszik, és akkor még ott van Pantics 2.75 milliója, de Adrian Rus 800 ezer eurós értéke sem nevezhető magyar szinten aprópénznek. Míg a távozók között egyetlen nagyobb értékű játékost találunk, a 800 ezer euróra tett, 28 éves Marko Scsepovicsot, akiért talán az utolsó lehetőséget használta ki a Fehérvár és adta el a török Rizespornak.

Mindeközben az is megfigyelhető a Fehérvár esetében, hogy amíg az elmúlt években szinte minden átigazolási időszakban érkezett a klubhoz egy 26 év fölötti, illetve 30 év körüli, volt vagy jelenlegi válogatott játékos, addig idén nyáron a 25 esztendős Petrjak volt a legidősebb szerzemény a mezőnyjátékosok közül (a szintén 25 éves kapus, Kovács Dániel néhány hónappal idősebb nála is). Miközben a nyári igazolások közül Funsho Bamgboye, Gundel-Takács Bence, Halmai Ádám, Nyári Patrik, Szabó Levente és a Puskás-díjas Zsóri Dániel még egyaránt utánpótláskorú, Bamgboye és Gundel-Takács kivételével 20 év alattiak. Marko Nikolics vezetőedző számára eddig az volt a nagy szakmai feladat, amit jól meg is oldott, hogy mindegyik rutinos játékosnak megtalálja a maga helyét, szerepét, melyben a leginkább segíteni tudja a csapatot. A következő szakmai kihívás viszont már az lesz, hogy az említett fiatalokra építve lerakja egy új Fehérvár alapjait, hogy megfelelően vegyítse a keretben található ígéreteket a rutinosabb labdarúgókkal, hogy a fiatalok fokozatosan fejlődni tudjanak (a felsoroltak közül eddig csak Halmai játszott az első csapatban, a 89. percben állt be az Eger elleni kupameccsen).

Szerhij Rebrov az előző idényben alapozta meg a Fradi sikereit. Egyrészt azzal, hogy az első csapatba csak minőségi légiósokat szerződtettek (érkezett korábban egy-két fiatal külföldi is, de ők nem játszanak az első csapatban), olyanokat, akik az előző klubjuknál is játékban voltak és a piaci értékük minimum hatszázezer eurónál kezdődik. Arról azonban nincs szó, hogy több millió eurós játékosok szaladgálnának a Fradiban, mert a legértékesebb nyári szerzeményt, Eldar Civicet is egymillió euróra teszik, de egy formán kívüli, kiöregedő félben lévő, 32 éves Kjartan Finnbogason az ukrán szakembernél már nem rúghatna labdába. Igaz, a légiósok közül most mindenkiért fizetett is a Fradi (vagy átigazolási, vagy kölcsönvételi díjat), nem úgy, mint tavaly az izlandi csatár esetében, viszont mint a példa is bizonyítja, olyan csapatot, amely a nemzetközi porondon is képes helytállni, így lehet kialakítani.

Érdekes egyébként, hogy ezen a nyáron a tavaszhoz képest valamelyest csökkent a Fradi becsült keretértéke, mert a Transfermarkt szerint ötmillió euró értékben távoztak játékosok a nyáron a csapatból (a két legértékesebb Gorriarán 2.5 millió euróval és Lanzafame 1.5 millióval), míg az értékesebb érkezők, a Civic, Zubkov (900 ezer euró), Boli (700 ezer euró), Gróf (650 ezer euró), Skvarka (650 ezer euró), Ihnatenko (600 ezer euró) sor 4.5 milliót tesz ki, de tavaly nyárhoz képest így is több mint hárommillió eurót emelkedett az FTC becsült értéke, 16.25 millióról 19.33 millióra.

A NYÁRI, NB I-ES ÁTIGAZOLÁSI IDŐSZAK STATISZTIKÁI*
Új igazolások
(2018, nyár)

Távozók
(2018, nyár)

Kölcsön Külföldi/új (2018 nyarán) Érték millió euróban (2018 szeptemberében)
Bp. Honvéd 7 (11) 13 (10) 5 jött /3 ment 9 (5)/5(1) 10.25 (6.50)
DVSC 8 (8) 9 (4) 0/1 4 (3)/4 (2) 7.38 (6.95)
DVTK 10 (7) 6 (9) 0/2 5 (3)/2 (3) 6.38 (4.88)
FTC 5 (6) 9 (8) 2/4 5 (6)/5 (5) 19.33 (16.25)
Kaposvár 6 6 2/1 3/3 3.85 (2.20)
Kisvárda 4 (15) 12 (13) 1 (13)/1 (13) 5.18 (6.93)
Mezőkövesd 8 (10) 10 (10) 3/7 4 (3)/4 (1) 6.20 (5.18)
Mol Fehérvár 10 (5) 10 (8) 1/4 5 (2)/2 (2) 22.08 (16.80)
PAFC 7 (7) 22 (11) 1/2 5 (6)/5 (4) 9.48 (8.85)
Paks 5 (5) 11 (6) 0/10 0 (0) 5.58 (5.05)
Újpest 8 (3) 9 (4) 1/0 3 (4)/1 (3) 6.50 (6.30)
ZTE 8 8 2/1 3//1 4.85 (3.73)
Össz: 86 (89) 119 (104) 17/35 47 (53)/32 (37) 107.03 (94.12)
Átlag: 7 (7.4) 9.92 (8.66) 1.4//3 3.9 (4.4)/2.6 (3) 8.91 (7.83)

*MAGYARÁZATOK

· Az új igazolásokban a kölcsönjátékosok, ill. a kölcsönből visszatérők nincsenek benne.
A kölcsönbe érkezettek a kölcsön oszlopban vannak feltüntetve. A kölcsönadott játékosok közé pedig a kooperációs kölcsönöket nem számoltuk be.

· Az új igazolásoknál, a távozóknál és az összesített keretértéknél a tavalyi szám az NB I-ből azóta kiesett Haladás, MTK kettős akkori értékével lett számolva, a tavasszal feljutott Kaposvár, ZTE duó nélkül.

·
A feljutó Kaposvár, ZTE párosnál a tavalyi, NB II-es számokat nem vizsgáltuk.

·
A keretértékben a Transfermarkt becsléseit, a többi számnál az NSO átigazolási táblázatait vettük figyelembe.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik