Akeem Adamsnek 30-40 százalék esélye van

Vágólapra másolva!
2013.10.02. 20:25
A Sport TV Mai helyzet című műsorában dr. Szelid Zsolt László, a Ferencváros orvosi stábjának tagja beszélt a továbbra is súlyos állapotban lévő Akeem Adams állapotáról, és hogy 30-40 % esélye van annak, hogy sikeresen elhagyhassa a kórházat.

Akeem Adams továbbra is műszívkezelésen van a Semmelweis Egyetem Szív- és Érgyógyászati Klinikáján. Itt az intenzív ellátáshoz mért maximális ellátást kapja. Állapota a műszív keringésétől függ, de megfelelőnek mondható.

Dr. Szelid Zsolt szerint Adams megfelelő helyen, 
megfelelő kezekben van (Fotó: Korponai Tamás)
Dr. Szelid Zsolt szerint Adams megfelelő helyen, megfelelő kezekben van (Fotó: Korponai Tamás)

„Akeem nagyon súlyos szívinfarktust szenvedett el, gyakorlatilag majdnem az egész bal kamrára – ami a szisztémás kamra a szívben – kiterjedő infarktust kapott, ezért szorult erre a nagyon speciális műszívkezelésre – árulta el dr. Szelid Zsolt László, a Semmelweis Egyetem Kardiológiai Központjának munkatársa, a Ferencváros orvosi stábjának tagja, aki azt is hozzátette, a kezelőorvosok döntik el, mi lesz a következő lépés a játékos kezelésében. – Amennyiben a szív funkciója nem tér magához, akkor további lépés adott esetben egy másfajta műszív, vagy szóba jöhet a szívtranszplantáció is."

„Tudni kell, hogy Akeem Adams megfelelő orvosi ellátás hiányában ma már nem lenne életben – folytatta a szakember, és hozzátette, a sportoló megfelelő helyen, megfelelő kezekben van, és a megfelelő ellátást kapja, ami megfelel a FIFA Medical Centers of Excellence programjának is. Az orvos az esélyekről is beszélt a Mai helyzetben. – Azt gondolom, az ő esélyei, hogy valamilyen módon sikeresen elhagyja a kórházat, még mindig harminc-negyven százalék körülire tehető.”

Dr. Szelid Zsolt szerint a trinidadi védő állapota továbbra is súlyos, több dologtól függ, hogy a túlélés esélyé növekszik vagy csökken a közelgő napokban. „Annak feltétlenül örülni kell, ha adott esetben nem lép fel nála súlyos fertőzés, vagy a műszívnek bármilyen tromboembóliás komplikációja. – mondta a kardiológus. – Ha haladunk előre az időben, és nem rossz híreket kapunk, akkor egy picit a jobbik irányba billenhet a mérleg.”

A klub orvosi csapatának tagja szerint az élsport fokozottan terheli a szívet, és talán ha teljesen nyugodt, stresszmentes életet él a labdarúgó, akkor nem történt volna meg ez a tragédia.

„Nagy valószínűséggel egy ott lévő koszorúérplakk okozott szűkületet, egy néma plakk a koszorúér elülső szakaszán, ez nagy valószínűleg már évek óta kifejlődött” – mondta el dr. Szelid Zsolt.

A kardiológus elárulta, a Ferencvárosnál is olyan kérdőívet töltettek ki a játékosokkal, és olyan vizsgálatokat végeztek el velük, amelyet a FIFA és az UEFA is ajánl, szívultrahang-vizsgálatokat és EKG-t. A tesztek során a 22 éves játékos nem árulta el, hogy édesapja hirtelen szívhalál során hunyt el. Ezért is biztat az orvos minden sportolót arra, hogy ezeken a kérdőíveken őszintén válaszoljanak. A szakember egy érdekes összefüggésre is felhívta a figyelmet, miszerint 35 év alatt és 35 év fölött más jellegű szívmegállásos halál fordul elő gyakrabban.

„A bizonyítottan hirtelen szívhalált halt játékosok közül 35 év alatt ez a fajta betegség, a koszorúsér-eredetű hirtelen szívhalál körülbelül három százaléka az okoknak. Adams betegsége tehát egy igen ritka betegség volt az ő korosztályában. A 35 év feletti játékosoknál ez az arány jóval magasabb, akár 80 százalék feletti" – árult el egy statisztikai adatot a szakember, aki az arány másik feléről is beszélt, miszerint 35 év alatt 60 százalékban szívizomgyulladás okozza a hirtelen szívmegállásos halált a sportolóknál, ami lehet öröklött, családi halmozódású, vagy a magas vérnyomás is okozhatja.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik