A Sturm Graztól jött U-válogatott Újpestre – már játszott is

Pór KárolyPór Károly
Vágólapra másolva!
2017.02.02. 14:00
null
Németh Gergő edzésben – tétmeccsen ugyan még nem játszhat, de úgy érzi, így is sokat fejlődhet Újpesten (Fotók: ujpestfc.hu)
Alighanem még az Újpest-szurkolók közül is kevesen tudják, hogy csapatuk a nyáron elcsábított egy magyar utánpótlás-válogatott középpályást az osztrák Sturm Graztól. A 17 éves Németh Gergő tétmeccsen ugyan csak az átigazolásokból való kizárás lejárta után szerepelhet a liláknál, de addig is lelkesen készül, a csapat ciprusi edzőtáborába is elutazott, a felkészülési találkozókon játszik is.

 

NYÁRON ÉRKEZETT A STURM GRAZTÓL – SZERZŐDÉST KÖTHET, TÉTMECCSEN MÉG NEM JÁTSZHAT

Az Újpest FC a nyáron hivatalosan nem jelentette be a nyári felkészülés során két meccsen (a Honvéd és a Siófok ellen) is pályára lépő Németh Gergő érkezését (mert szerződést még nem kötött), de az U18-as válogatott középpályással láthatóan tervei vannak Nebojsa Vignjevics vezetőedzőnek. A játékos ugyanis elutazott a csapat ciprusi edzőtáborába, az idei első két felkészülési meccsen, a Lech Poznan és a Levszki Szófia ellen pályára is lépett.

2016 nyaráig a Sturm Grazhoz kötött a szerződésem, de váltani szerettem volna. Ekkor jött az újpesti ajánlat. Szóban meg is egyeztem a klubbal, ami után kiderült, hogy nem igazolhat új játékost az Újpest. Ezért azóta csak edzem a csapattal. Először az NB III-as kerettel készültem, de néhány edzés után az első kerethez készültem, felkészülési meccseken pedig már játszottam is. Most pedig azért dolgozom, hogy nyáron, miután rendeződik az átigazolásom, tétmeccsen is bemutatkozhassak" – nyilatkozta a Nemzeti Sport Online megkeresésére Németh Gergő.

Mielőtt jobban megismerkednénk a 17 esztendős fiatalemberrel, a félreértések elkerülése végett nem árt tisztázni: az Újpestet az átigazolások regisztrálásából zárta ki a nemzetközi szövetség (FIFA), vagyis az úgynevezett hivatalos átigazolási rendszerben (TMS) nem rögzíthet átigazolást a klub. Viszont szerződést köthet futballistákkal, csak éppen addig nem kapnak játékengedélyt az új játékosok, amíg ez a kizárás érvényben van, jelen esetben idén nyárig. 2015-ben például az átigazolásokból akkor kizárt Barcelona is úgy kötött szerződést Arda Turannal és Aleix Vidallal, hogy fél évig nem játszhattak, csak a büntetés lejárta után.

Éppen ezért az Újpest is bármikor szerződést köthet Némethtel, csak egyelőre tétmeccsen nem szerepelhet.

A jogi csűrcsavar után pedig akkor lássuk, hogyan került Ausztriába a magyar U-válogatott játékos, és aztán milyen úton jutott vissza Újpestre.

KÖRMEND UTÁN HARC AUSZTRIÁBAN

Körmendi vagyok, ott is kezdtem el futballozni, majd 2008-tól a szüleim naponta áthordtak Ausztriába egy falusi csapathoz, s 2009-ben át is költöztünk a határ túloldalára – kezdett bele történetébe Németh Gergő. – Később a felnőttek között most negyedosztályú Stegersbach utánpótlásához kerültem, onnan pedig beválogattak az adott terület legjobbjait összegyűjtő központba (– az NSO-n éppen múlt héten mutattuk be az osztrák utánpótlás-nevelés rendszerét, az úgynevezett LAZ-központok a különböző kluboktól gyűjtik össze és közösen képzik a 10-14 éves gyerekeket). Két év után volt ajánlatom a Mattersburgtól, a Red Bull Salzburgtól és a Sturm Graztól is, majd kikértük az akkor még a klubnál futballozó Szabics Imre véleményét, s az utóbbit választottuk."

A középpályás Szabics mellett kiemelte még a Szombathelyen és Ausztriában is dolgozó edzőt, Mitterstiller Csabát és a Haladás utánpótlástrénerét, a korábbi NB I-es játékos Catalin Azoiteit is, mint akiknek sokat köszönhet. Természetesen a szülei mellett, akiknek nagyon hálás, hogy elindították az osztrák úton, mert úgy érzi, kiváló körülmények között, erős utánpótlás-bajnokságokban fejlődhetett.

Ausztriában már utánpótlásszinten is nagyon jó színvonalúak a bajnoki küzdelmek, nagyon kiegyenlített a mezőny. A csapatok tele vannak külföldi játékosokkal, akik között nagy a rivalizálás, mindenki szeretné felhívni magár a figyelmet. Vannak korosztályos csapatok, például ilyen volt az Austria Wien, melynél osztrák játékos szinte nem is volt. A versenyhelyzet ösztönzően hat a fiatalokra, viszont a nagy konkurenciaharc miatt sokkal nehezebb bekerülni az élvonalbeli klubok felnőttcsapatába, mint Magyarországon” – mondta Németh, aki nem titkolja, ez is szerepet játszott döntésében, amikor Újpestre jött.

Felkészülési mérkőzéseken már játszik – a Lech Poznan ellen is szerepet kapott
Felkészülési mérkőzéseken már játszik – a Lech Poznan ellen is szerepet kapott

 

ÖRÜL, HOGY VIGNJEVICS AZ EDZŐJE – MÁS, MINT AMIT AUSZTRIÁBAN MEGSZOKOTT

A Sturm első csapatát ugyanis még távolinak érezte, felnőttszinten korábbi klubjában, a Stegersbachban játszott az előző idényben kölcsönben, ahol egyébként együtt futballozott a volt újpesti Hajdú Norberttel.

A középpályán szinte már valamennyi pozícióban szereplő Németh – az Újpestben a Lech ellen középső támadó középpályásként, a Levszki ellen szélsőként játszott – évek óta stabil tagja a magyar korosztályos válogatottaknak, és úgy érzi, Újpesten a legjobb helyre került a jövője szempontjából.

„Úgy érzem, mind a vezetőség, mind a szakmai stáb bízik bennem, hosszú távon számolnak velem, minden adva van ahhoz, hogy fejlődhessek. Nebojsa Vignjevics vezetőedző sokat beszél velem, nagyon sok tanácsot kapok tőle, örülök, hogy ő az edzőm. Ausztriában ugyanis azt szoktam meg, hogy a hibáimért csak leszúrást kapok, de nem javították ki a hibákat, nem mondták el, hogy mit és hogyan csináljak másképp. Újpesten viszont folyamatosan kapom az útmutatásokat az edzőnktől” – fogalmazott Németh, aki cseppet sem csüggedt amiatt, hogy tétmeccsen egyelőre nem szerepelhet.

Persze már várja a nyarat, de addig is dolgozik tovább, szeretne minél jobb labdarúgóvá válni, mire eljut odáig, hogy akár az NB I-ben is pályára léphessen.

 

AZ ÚJPEST TÉLI FELKÉSZÜLÉSI PROGRAMJA
A felkészülés kezdete: január 9.
Edzőtábor: január 24. – február 4., Aja Napa (Ciprus)
FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK
Január 26., Larnaca: Újpest–Lech Poznan (lengyel) 1–1 (Bardi)
Január 29., Paralimni: Újpest–Levszki Szófia (bolgár) 1–2 (K. Hazard)
Február 2., Ciprus, 14.00: Újpest–FK Teplice (cseh) 1–0

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik