„A nyugati futballkultúrákból érkezők lesajnálnak minket”

Vágólapra másolva!
2014.08.13. 08:36
null
Halmosi Péter (balra), a Haladás vezéregyénisége nem érti, hogyan jut pénz légiósokra, míg Tóth Miklós ügyvezető állítja, a kiszemelteknek nincsenek nagy igényeik (Fotó: Grnák László)
A Nemzeti Sportnak nyilatkozó Tóth Miklós szerint Tommaso Rocchi és Emílson Cribari nem keresne többet a Haladásnál, mint a szombathelyiek legjobban fizetett labdarúgói. A klub ügyvezetője úgy véli, hogy a nyugati futballkultúrákból érkezők lesajnálnak minket.

 

– Készül már Tommaso Rocchi és Emílson Cribari Haladás-címeres meze?
– Most még korai lenne erről beszélni – mondja a felvetésre Tóth Miklós, a Haladás ügyvezetője. – Emílson Cribarival szerdán ülünk le tárgyalni, Tommaso Rocchinak viszont még nincs meg a repülőjegye, nem tudom, mikor érkezik ismét hazánkba.

– Furcsa lehet úgy tárgyalni, hogy közben tudja, nincs pénzük a légiósok foglalkoztatására.
– Ez valóban így van, nem engedhetnénk meg magunknak. Ezért is nyilatkoztam korábban, hogy olyan szponzort keresünk, aki ebben az ügyben anyagi segítséget nyújthat. Saját erőből ugyanis nem tudnánk Tommaso Rocchi és Emílson Cribari fizetését állni.

– Itt jön tehát képbe a klub olasz marketingvezetője, Massimiliano Caroletti?
– A történet azzal kezdődött, hogy egy támadót, centert kerestünk. Massimiliano Caroletti sok más menedzserrel együtt jelentkezett, hogy tudna néhány játékost hozni a kapcsolatai révén. Olyat viszont én is tudok, aki havi tizenöt-húszezer eurót szeretne. Ezért arra kértem, hogy csak olyat ajánljon, aki magyar szinten vállalható fizetésért is eljön. Vagy segítsen olyan céget találni, amely lát bennünk fantáziát, s beszáll a játékosok munkabérébe.

– A legutóbbi hírek máltai mezszponzorról szóltak, s a befolyó pénz elegendő lenne a két légiós fizetésére.
– Olasz sportvállalkozásról van szó, de még tartanak a tárgyalások. Támogatói megállapodás lenne, az olaszok befizetnek valamennyit a kasszába, cserébe mezmegjelenést kapnak.

– Eléggé különös történet. Minden a marketingvezető megjelenésével kezdődött.
– Aki nem áll a Haladással szerződéses viszonyban. Nem az alkalmazottunk. Megtévesztő, hogy marketingvezetőnek nevezik, mert mint mondtam, játékosok és szponzorok felkutatásában segít. Ezzel bíztuk meg, nem többel.

Ugyanakkor nem túl szerencsés, hogy magyarázkodásra kényszerül a múltja miatt.
– Igyekeztünk körültekintően eljárni, amikor felajánlotta a segítségét. Magam is olvastam később, hogy „felnőttfilmekhez” volt köze. Amikor megkérdeztem erről, azt mondta, egy vicces témájú erotikus filmet forgatott a Sampdoria jelenlegi elnökével. Nincs okom kétségbe vonni a szavait. Azt ígérte, elhozza Tommaso Rocchit. Hittem is, meg nem is addig, amíg az olasz támadó meg nem jelent a Kecskemét elleni idegenbeli bajnokinkon.

– Emílson Cribari neve hogyan vetődött fel?
– Tommaso Rocchi szeretné, ha jönne vele a brazil védő is. A Lazióban játszottak együtt, régi barátság az övék.

– Sokan továbbra is fenntartásokkal kezelik az érkezésüket.
– Mi is óvatosak vagyunk. A szponzori megállapodást még az aláírás előtt alaposan megvizsgálják az ügyvédek. Nem akarunk semmilyen kétes ügyletbe keveredni, ezért a tulajdonosok is elővigyázatosak, kivárnak, és a szakértői vélemény ismeretében döntenek a szerződés mellett vagy ellen. Nincs kényszer, ez szimplán egy lehetőség.

– S csakugyan a hasznukra lehet egy harminchét éves támadó, valamint egy harmincnégy éves védő?
– Ezt nem lehet előre tudni. Ha a veterán Tommaso Rocchi tíz gólt szerez, azt mondják, bombaüzletet csináltunk vele. Ha viszont nem állja meg a helyét, s a csapatból is ki-kimarad, máris a fejemhez vágják, mekkora hülye vagyok, hogy idehoztam. Ha a csapat megnyeri a következő két meccsét, úgyis az lesz, hogy nem kell ide más, jó a keret, de ha mondjuk még kétszer kikapunk, azon nyomban sztárok szerződtetését várják el a szurkolók.

– Legutóbb Halmosi Péter furcsállotta, hogy az alapemberek megtartására nem volt pénzük, légiósokra bezzeg lenne.
– Erre csak azt tudom mondani, Rocchi és Cribari sem keresne itt többet, mint a jelenlegi keretünk legjobban fizetett tagja. Sőt, volt olyan labdarúgónk, akinek ennél is többet ajánlottunk, mégsem fogadta el, és nem hosszabbított.

– Azért furcsán vette ki magát, hogy a két kiszemelt úgy beszélt a Haladásról, mint európai kupaporondra vágyó együttesről.
– Pedig ilyet mi sohasem mondtunk.

– Mégis hangsúlyozták, hogy segíteni akarnak…
– Tisztázzuk, a nyugati futballkultúrákból érkezők lesajnálnak minket. A magyar bajnokságot az olasz harmadosztállyal emlegetik egy lapon. Ezt tudomásul kell venni. Ne csodálkozzunk, ha úgy vannak vele, eljönnek, hátha tudnak segíteni.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik