A keret mélysége döntheti el a DVSC-Videotont?

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.09.15. 13:39
null
A DVSC–Videoton meccs az előző szezonban is nagy csatát hozott – ma is ez várható (Fotó: Szabó Miklós, archív)
A labdarúgó NB I-ben ma két mérkőzést rendeznek. A 7. forduló előtt még második helyen álló – jelenleg harmadik – DVSC-Teva a listavezető Videotont fogadja, míg a Győri ETO az MTK-hoz látogat. Felvezető írásunkban ezúttal a két vidéki fellegvár mai rangadójára összpontosítunk.

A Debreceni VSC–Videoton mérkőzést méltán nevezhetjük a 7. forduló rangadójának, hiszen a forduló előtti állás szerint a második fogadja az elsőt – más kérdés, hogy a tegnap Pápán győztes Ferencváros időközben megelőzte a Debrecent.

VINÍCIUS: ITT AZ IDEJE, HOGY NYERJÜNK DEBRECENBEN

Nikolics Nemanja (a Videoton támadója): – Nehéz mérkőzésre számítok, tisztában vagyunk vele, hogy Debrecenből nem könnyű pontot vagy pontokat elhozni. Úgy gondolom, hogy a csapat már megmutatta, hogy jó formában van, remélem, a szezon elején megkezdett úton tudjuk folytatni, és elhozzuk a három pontot. A győzelemmel el tudnánk lépni hat ponttal a tabellán, ami nagyon nagy előny lenne, de jelenleg csak arra koncentrálunk, hogy a saját játékunkat játsszuk. Biztos vagyok benne, hogy a szakmai stáb meg fogja találni a nyerő taktikát.

Vinícius (a Videoton védője): – Az eddigi legfontosabb mérkőzésünk következik az idei szezonban. Mindenki ezt várja, a csapat és a szurkolók is. Nagyon koncentráltan készülünk a vasárnapi rangadóra, reméljük, lesz eredménye, és meg tudjuk nyerni a meccset. Egyrészt azért, mert akkor már hat ponttal megléphetnénk egyik legnagyobb riválisunktól, másrészt, úgy tudom, nagyon régen, tizenkét éve győzött a Vidi Debrecenben bajnoki mérkőzésen, úgyhogy épp itt lenne az ideje. A sorsolásnak köszönhetően a mostani bajnokságban eddig többször játszottunk hazai pályán, mint idegenben, ez azonban csak akkor előny, ha az ilyen meccseket hozni tudja a csapat, ezért is örülök nagyon, hogy sikerült, és százszázalékosak vagyunk a Sóstói Stadionban. Idegenben sem kaptunk még ki, szeretnénk továbbra is megőrizni veretlenségünket, persze legjobban a győzelem tenne boldoggá.

Lássuk különböző szempontokból, hogy melyik csapat mellett mi szól, mi dönthet a meccsen.

HA A TÖRTÉNELEM, AKKOR DEBRECEN...

Ha csak a két csapat közös múltját néznénk, akkor a DVSC várhatná optimistábban a meccset. Ma 62. alkalommal találkozik egymással a két együttes, az összesített mérleg a Lokinak kedvez, 27–14–20, a gólkülönbség 92–73.

Ha választhatna a DVSC NB I-es vendéget, a statisztika alapján a Vidit választaná. A fehérváriak egyszerűen le vannak bénulva az Oláh Gábor utcában: tizenkét éve nem nyertek itt bajnokit. A legutóbbi tíz DVSC–Videoton mérkőzés mind debreceni győzelemmel ért véget. A sorozat (visszafelé haladva): 2–1, 2–1, 3–1, 3–2, 1–0, 3–0, 3–1, 2–0, 3–0, 2–0. A Videoton 2001. július 21-én győzött legutóbb a Debrecen otthonában NB I-es mérkőzésen: a fehérvári csapat a 2001–2002-es bajnokság 2. fordulójában a jelenlegi kecskeméti szakvezető, Bekő Balázs 8. percben esett góljával nyert 1–0-ra az Oláh Gábor utcában.

A két csapat a bajnoki címért folytatott versenyfutásban 2010 óta számít egymás riválisának. Három éve a debreceniek a fehérváriakat megelőzve lettek bajnokok, majd 2012-ben a DVSC szorította le a trónról a címvédő Videotont – két éven belül másodszor volt Debrecen, Videoton a sorrend a végelszámolásnál. A 2009–2010-es szezon óta a Videoton bajnokin háromszor nyert a Loki ellen, de csak Székesfehérváron tudott győzni. A piros-kékek legnagyobb különbségű sikere 3–0 volt, 2009 októberében. A debreceniek ez idő alatt NB I-es meccsen ötször is megverték a Videotont, ráadásul egyszer Fehérváron (Bozsovics kapus emlékezetes hibája után Coulibaly góljával), ezeken a találkozókon a kétgólos volt a legnagyobb különbség.

HA A FORMA, AKKOR DÖNTETLEN...

Ha az aktuális formát nézzük, akkor nem lehet egyértelműen állást foglalni egyik csapat mellett sem.

AZ ETO AZ ESÉLYES

A forduló másik vasárnapi meccsén, 18.30-tól a Győri ETO az MTK otthonában lép pályára. Eppel Márton érkezésével megjött a center az MTK-hoz, jönnek-e a gólok? Az MTK elképesztő gólképtelenségi szériát mutat, legutóbbi négy bajnokiját szerzett gól nélkül veszítette el. A sorozat a kezdő sípszó időpontjában 383 perces, az MTK nyeretlensége ötmeccses. Ugyanakkor négy egymás utáni bajnokit az MTK akkor sem veszített el, amikor legutóbb kiesett. Négyesnél hosszabb bajnoki vereségsorozata az MTK-nak 2004 tavaszán volt, a kék-fehérek akkor egymás után hat bajnoki mérkőzést veszítettek el.

Az ETO megszakította nyeretlenségi sorozatát a legutóbbi fordulóban (öt meccs után) a Paks ellen, és immár három mérkőzés óta veretlen. Ráadásul a múlt héten szerződtette Rudolf Gergelyt a DVTK-tól. Mindezek ismeretében a bajnoki címvédő a mai találkozó esélyese, még úgyis, hogy Dudás Ádámra, illetve Takács Ákosra és a még egy hónapig eltiltott Marek Strestíkre továbbra sem számíthat Pintér Attila vezetőedző. A Győri ETO-ban egyébként három korábbi MTK-játékos is pályára léphet: Rafe Wolfe, Lázok János és Pátkai Máté (Varga Roland is volt az MTK labdarúgója, de a felnőttek között nem játszott a kék-fehéreknél).

A Videoton mellett szól, hogy a Mladoszt Podgorica elleni július 11-i El-selejtezős kudarc óta nem veszített tétmeccset, bajnoki veretlenségi szériája hat mérkőzést számlál.

Ugyanakkor a Debrecen ebben a bajnokságban négyből négyet nyert otthon, háromszor négy vagy több gólt szerzett. Hazai gólkülönbsége 16–2, mondhatni, sok szerencsét a vendégcsapatoknak...

A Loki a legutóbbi 22 hazai bajnokiján nem játszott döntetlent, ritka hosszú sorozat ez. A mérleg: 18 győzelem, 4 vereség. A Debrecen legutóbbi három hazai vereségét fővárosi csapattól szenvedte el (MTK 0–2, Újpest 0–1, FTC 2–3).

Intő jel lehet a fehérváriaknak az is, hogy ebben a naptári évben a Videoton vendégként éppen Kelet-Magyarországon veszített bajnokit: Diósgyőrben és Debrecenben, mindkétszer 2–1-re kapott ki.

Viszont a DVSC a Pécs elleni vereség után lép ma pályára az NB I-ben, míg a Videoton eddigi hat meccséből ötöt megnyert, csak Győrben játszott döntetlent.

HA A SÉRÜLTEK SZÁMA, AKKOR VIDEOTON...

A válogatott szünet alatt a Ligakupában voltak érdekeltek a csapatok. A Debrecen 3–0-ra megverte a Nyíregyházát és 2–0-ra a Mezőkövesdet, viszont előbbi meccsen elveszítette jobb oldali védőjét, a kereszt- és belső oldalszalag-szakadást szenvedő Nagy Zoltánt, akit azóta meg is műtöttek, hosszú kihagyásra számíthat.

SZAVAZÁS

Mit vár a mai DVSC–Videoton mérkőzéstől?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

A Videoton a Ligakupában 3–0-ra megverte a Dunaújváros Pálhalmát, majd 0–3-ról mentett pontot Pakson. A tolnai meccsen combsérülést szenvedett Álvaro Brachi és Nildo – a fehérváriak tájékoztatása alapján a mai bajnokit várhatóan mindketten kihagyják. Csakúgy, mint az U-21-es válogatottban kulcscsonttörést szenvedő Kovács István és a legutóbbi bajnokin kidőlt Juhász Roland.

Ezzel együtt is több a hiányzó a Lokinál, ugyanis Selim Bouadla, Dusan Brkovics, Igor Morozov és Joël Damahou sem egészséges.

Ráadásul a Videoton a kiesők helyén is válogatott játékosok sorát tudja bevetni. Hátul a nagyválogatottban kerettagságig jutó, amúgy U-válogatott Szolnoki Rolandot és a 25-szörös portugál válogatott Marco Caneirát. A középpályán a hétszeres válogatott Gyurcsó Ádám, a nemzeti csapatban nyolcszor szereplő Sándor György és a hússzoros salvadori válogatott Arturo Álvarez is bevetésre vár – hogy Torghelle Sándort, Tóth Balázst, Gyepes Gábort vagy éppen a zöld-foki-szigeteki Stopirát ne is említsük.

A pályán azonban a leginkább olyan tényezők dönthetnek, mint hogy például hogyan érvényesül a debreceni Kulcsár Tamás a jobb szélen, hányszor tudja megjátszani a center Dalibor Volast, vagy hogy a Kovács hiányában várhatóan Kleinheisler László dirigálta fehérvári középpályássor át tud-e hatolni az MTK-ból megismert, de már Debrecenben játszó Zsidai László, Vadnai Dániel szűrőkettősön.

Várható kezdőcsapatok
Várható kezdőcsapatok

 

 

NB I, 7. FORDULÓ – PROGRAM
IdőpontMérkőzés (Tv)Játékvezető
Szeptember 13., péntek
19.00MVM Paks–Kaposvári Rákóczi 2–0
Farkas Ádám
Szeptember 14., szombat
14.00Újpest FC–Szombathelyi Haladás 1–1
Erdős József
16.00KTE-Phoenix Mecano–Pécsi MFC 2–5
Becséri Dániel
16.00Puskás Akadémia FC–Diósgyőri VTK 0–2Solymosi Péter
18.00
Budapest Honvéd–Mezőkövesd 0–2
Bognár Tamás

20.00

Lombard Pápa–Ferencváros 0–2
Kassai Viktor
Szeptember 15., vasárnap
16.30Debreceni VSC-Teva–Videoton FC (M1)Vad II István
18.30MTK Budapest–Győri ETO FC (Sport2)
Andó-Szabó Sándor
TABELLAGÓLLÖVŐLISTA, JÁTÉKOSSTATISZTIKÁKMENETRENDEREDMÉNYEK
AZ ÁLLÁS
1. Videoton FC65116– 3+1316
2. Ferencváros75210– 8 +215
3. Debreceni VSC-Teva641118– 5+1313
4. MVM Paks741212–10 +213
5. Diósgyőri VTK7331 9– 8 +112
6. Lombard Pápa FC7313 7– 7 0 10
7. Pécsi MFC731312–13 –110
8. Haladás7241 9– 9 0 10
9. Mezőkövesd73412–15 –3 9
10. Újpest FC723213–10 +3 9
11. Budapest Honvéd722310– 8 +2 8
12. Kecskeméti TE722311–16 –5 8
13. Győri ETO FC
6141 8– 7 +1 7
14. MTK Budapest6114 5– 8 –3 4
15. Puskás Akadémia FC7115 5–15–10 4
16. Kaposvári Rákóczi716 4–19–15 1
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik