A Kecskemét az NB I Barcelonája - elemzés

Vágólapra másolva!
2012.05.24. 13:13
null
A Kecskemét jól őrizte a labdát az Újpest elleni meccsen (Fotó: Németh Ferenc)
Címkék
A labdarúgó-mérkőzések részletes statisztikai elemzésével foglalkozó InStat Football jóvoltából honlapunk hozzájutott a legutóbbi NB I-es forduló (29.) meccseiről készített különféle táblázatokhoz. Cikkünkben ezekből csemegézünk és adunk közre néhány érdekes adatot. 
A 29. FORDULÓ MÉRKŐZÉSEI
Kecskeméti TE–Újpest FC 0–0
Győri ETO FC–Pécsi MFC 3–0
Ferencváros–Siófok 0–1
Haladás–Diósgyőri VTK 2–1
Vasas–Kaposvár 0–1
Zalaegerszeg–MVM Paks 1–1
Bp. Honvéd–DVSC-Teva 0–3
Videoton–Lombard Pápa 2–0

„BARCA–REAL MECCS” LETT A LILA-FEHÉR CSATA

A 29. fordulóban lejátszott nyolc NB I-es bajnoki mérkőzés felén a hazai, másik felén a vendég együttes birtokolta többet a labdát.

A legfeltűnőbb fölényben a Kecskemét futballozott az Újpest ellen. A fővárosiak „megtartották” lila-fehér színösszeállításukat, a kecskemétiek viszont „átváltottak” piros-kékre (hogy elegánsabban fogalmazzunk: gránátvörös-kékre), merthogy a labdabirtoklást tekintve az „el Clasicócat” idézte a KTE–Újpest találkozó: 66.2 százalékos részesedésével a Kecskemét „hajazott” a Barcára, míg 33.8 százalékos mutatóval az Újpest „utánozta” a szintén lila-fehér Real Madridot.

A kecskeméti összecsapás és a spanyol csúcsrangadó színvonalát e hasábokon nem kívánnánk összehasonlítani (lehet, hogy az „ég és föld" kifejezés nem lenne elegendő a szavakba foglalásra…), az viszont érdekes adat, hogy bár százalékban kifejezve ebben a fordulóban az Újpest labdabirtoklása volt a legszerényebb, az időtartamot nézve a lilák megelőzik a Pécset. A PMFC a Győr elleni találkozón 36.3 százalékban birtokolta a labdát (amely több, mint az Újpest 33.8 százaléka), ám ez csupán 16 percet jelent az újpestiek 18 percével szemben. Az ok: a KTE–Újpest meccsen jóval többet volt játékban a labda, mint a Győr–Pécs találkozón, így játékpercbe átszámolva a lila-fehéreknél többször volt a labda, mint a pécsieknél.

A Kecskemét–Újpest és a Győr–Pécs mérkőzésen kívül a Ferencváros–Siófok (57.3/42.7), valamint a Haladás–Diósgyőr (54.1/45.9) találkozón birtokolta többet a labdát a hazai csapat. A Vasas–Kaposvár (43.9/56.1) összecsapáson volt a legnagyobb a vendégek fölénye, a legmeglepőbb adat pedig a Videoton–Lombard FC meccsre jött ki: a Fehérvárra látogató pápaiak ugyanis 52.2 százalékban birtokolták a labdát a Videoton 47.8 százalékával szemben. És ami még érdekesebb: a 29. fordulóban az egész mezőnyben ifj. Bene Ferenc csapata „dugta el" a legtöbbször a labdát az ellenfél elől: a Veszprém megyeiek a meccs alatt nyolcszor tartották maguknál 45 másodpercnél hosszabb ideig a labdát. Ugyanez a Kecskemétnek hatszor, a Kaposvárnak és a ZTE-nek négyszer sikerült, míg a Haladás, a Siófok, az Újpest és a Pécs egyszer sem tudta legalább 45 másodpercig megtartani a labdát.

 

A FRADI SOKAT TÁMADOTT, MÉGIS VESZÍTETT

A 29. fordulóban a legtöbb akciót a Ferencváros vezette, 115-öt (mégis kikapott otthon a Siófoktól...), a zöld-fehérek a 100-ig jutó Győri ETO-t és a KTE-t előzték meg. Sereghajtó a Pécs 61-gyel, utolsó előtti a Lombard 70-nel – hiába volt tehát sokszor hosszú ideig is a labda a pápaiaknál, kevéssé voltak hatékonyak, hiszen kevésszer tudtak támadást indítani. A Kaposvár volt a legjobban kontrázó csapat, a Rákóczi labdarúgói 25-ször vezettek gyors ellencsapást.

A kaposváriak a kapura lövésben/fejelésben is az élen jártak ezen a hétvégén, 22-szer próbálkoztak, ebből ötször eltalálták a kaput, hétszer mellé vagy fölé küldték a labdát, volt egy kapufájuk, és kilenc kísérletnél blokkoltak az ellenfél – jelesül a Vasas – játékosai. A sereghajtó ZTE előtt is le a kalappal, hiszen a zalaiak találták el a legtöbbször a kaput (kilencszer a 18 próbálkozásból), a Vasas viszont vereségre volt ítélve, hiszen az angyalföldiek – amellett, hogy a legkevesebbszer, nyolcszor próbálkoztak –, mindössze egyszer találtak kaput, Farkas Balázs például senkitől sem zavartatva, 11 méterről (azaz büntetőből) is mellé lőtte a labdát...

A passzokat tekintve is a KTE–Újpest mérkőzésen volt a legnagyobb kontraszt, hiszen a 29. fordulóban a Kecskemét labdarúgói passzoltak a legtöbbet (608), az újpestiek – a pécsiek (321) után – a legkevesebbet (328). Az Újpest ráadásul a legpontatlanabb volt (a jó átadások aránya 71%), míg a legpontosabban a győriek játszottak, átadásaik 87 százaléka ment csapattárshoz.

A passzok kapcsán az InStat Football által készített táblázatok mindenre kiterjednek: rövid, középhosszú, hosszú, nem előre irányuló, támadó, extra támadó átadások, kulcspasszok, stb. A számok között sokszor el is lehet veszni, így ezúttal csak azt emelnénk ki, hogy az ellenfél büntetőterületére a Ferencváros játszotta be messze a legtöbbször a labdát, ám ezen átadások több mint fele pontatlan volt – nem csoda, hogy a zöld-fehérek nem tudtak gólt szerezni a Siófok ellen.

Jó néhány statisztikai mutató egymásból következik. A már többször kiemelt Kecskemét–Újpest mérkőzésen volt a legnagyobb különbség a párharcok megnyerése-elvesztése között: a hazaiak 61 százalékban nyerték meg a párharcokat. A Lombard FC 58 százalékkal a második helyen áll, a Diósgyőr 56-tal a harmadik. A sereghajtó Újpestet (39%) nem sokkal előzi meg a Videoton (42%). Ám bármilyen fontos is a párharcok megnyerése, a futballt – továbbra is – gólra játsszák, így hiába volt a saját meccsén ebben a tekintetben sokkal jobb ellenfelénél a Kecskemét, a Lombard és a DVTK, egyikük sem tudott győzni, sőt a Pápa és a Diósgyőr kikapott.

 

A HALADÁS ADJA A FORDULÓ JÁTÉKOSÁT

Nemcsak csapatszinten, hanem labdarúgókra lebontva is találunk bőven statisztikát az InStat Futball felmérésében. A cég a különféle mutatók alapján egy játékosrangsort is felállít az adott fordulóban – mielőtt erre rátérnénk, nézzük meg, hogy egyes játékelemekben kik voltak a legjobbak a múlt heti fordulóban.

A legtöbb pontos passzt a kecskeméti Vladan Szavics és a ferencvárosi Aleksandar Jovanovic adta, mindketen 67-et. A rangsorban Szavics azért áll jobban, mert ő pontosabban futballozott: 77 átadásból hozta össze a 67 jó passzt (87%), míg Jovanovic 83/67-es mutatóval dicsekedhet (81%). Ki kell emelni a zalaegerszegi Manu Hervást: 54 átadásából 52 volt pontos, vagyis passzainak 96 százaléka volt jó. A Xavi becenevet azért még korai lenne ráaggatni…

Nikolics Nemanja és Remili Mohamed próbálkozott a legtöbb lövéssel (héttel), hatékonyságban a két gólt is szerző fehérvári csatár volt a jobb, hiszen hétből ötször, míg az újpesti támadó csak kétszer talált kaput.

A győri Marko Dinjar próbálta a legtöbbször az ellenfél büntetőterületén belül helyezkedő társhoz adni a labdát, a 15 passz kísérletből tíz jó helyre is ment.

Egyénileg az FTC sokat szidott brazilja, Junior nyerte mega legtöbb párharcot (21-ből 18-at), ez 86 százalékos teljesítmény. A diósgyőri Vadász Viktor 93%-a még ezt is túlszárnyalja, igaz, ő „csak” 14 párharcot nyert meg a 15-ből.

A zalaegerszegi Darko Pavicsevics a levegőben (11), a pápai Németh Milána földön (17), a kecskeméti Balogh Béla és a már említett Junior védekezésben (15), a pécsi Frőhlich Rolandtámadásközben nyerte meg a legtöbb párharcot. Balogh Bélával kapcsolatban meg kell említeni, hogy bár a levegőben Pavicsevicsnél kevesebb (9) párharcot nyert meg, de 10-ből hozta a 9-et, azaz 90 százalékos volt a hatékonysága, míg a ZTE csatára 21 párharcból nyert meg 11-et a levegőben, ez bizony csak 52 százalék.

Balogh Béla szerezte messze a legtöbb labdát (26-ot), míg a pápai Lovrencsics Gergő veszítette el a leggyakrabban a labdát (23-szor, ráadásul hétszer a saját térfelén).

A pécsi Bajzát Péter 9-ből 9-szer jólcselezett (ezzel éllovas), a szombathelyi Halmosi Péter és a Vasas játékosa, Görgényi Dávid hétből hétszer szerelt sikeresen. Oláh Lóránt (FTC) és Iszlai Bence (Haladás) szabálytalankodott a legtöbbször (6), illetve a pápai Farkas Attilával szemben szabálytalankodtak (jelesül a fehérváriak) a legtöbbször (6).

Halmosi Péter 14-szer csípte el az ellenfél átadását (a tízig jutó debreceni Máté Pétert és Korhut Mihályt előzte meg), míg a szabad labdákat Balogh Béla gyűjtötte be a legtöbbször (20-szor), megelőzve a paksi Sifter Tamást (18). Utóbbi kiemelkedik abban a tekintetben, hogy kilencszer az ellenfél térfelén csapott le a szabad labdára.

Az InStat indexe alapján a forduló játékosa Halmosi Péter lett 470 ponttal, megelőzve a debreceni Selim Bouadlát (430) és a kecskeméti Vladan Csukicsot (421).

A POSZTONKÉNTI RANGSOR ALAPJÁN PEDIG AZ ALÁBBI VÁLOGATOTTAT LEHET ÖSSZEÁLLÍTANI A 29. FORDULÓBAN
Verpecz (DVSC-Teva) – Takács Á. (Győri ETO), Balogh B. (KTE), Addo (Kaposvár), Halmosi (Haladás) – Varga R. (Győri ETO), Bouadla (DVSC-Teva), Nicorec (ZTE FC), Csukics (KTE), Koltai (Győri ETO) – Nikolics N. (Videoton)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik