A Fradi egyéves hazai bajnoki veretlenségre hajt

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.11.28. 14:17
null
Az FTC immár tizenhárom mérkőzés óta őrzi hazai bajnoki veretlenségét (Fotó: Hegedüs Gábor)
A labdarúgó NB I-be beköszönt a virtuális tavasz, a 16. fordulóval folytatódnak a bajnoki küzdelmek. A Videoton azért hajt, hogy az élen teleljen, a Ferencváros célja az egyéves hazai bajnoki veretlenség elérése, a Nyíregyháza pedig első győzelmét próbálja megszerezni a nagy rivális DVSC-Teva otthonában. Miriuta Vasile a Győri ETO, Robert Jarni a Pécsi MFC kispadján mutatkozik be. Érdekességek az NB I 16. fordulója elé.

DUNAÚJVÁROS–BP. HONVÉD

♦ Az NB I „visszavágóköre" a Dunaújváros–Bp. Honvéd meccsel kezdődik, hisz ez a 16., tavaszról előrehozott forduló nyitó mérkőzése. A két csapat egyaránt nehéz helyzetben van, a 13–14. helyen állnak a forduló előtt 12 ponttal – a Dunaújváros formája viszont sokkal jobb.

♦ Amióta átadták a villanyvilágítással felszerelt, átalakított dunaújvárosi stadiont, jaj az ellenfeleknek: a DPASE három bajnokit játszott felújított otthonában, mindhármat megnyerte egy góllal (1–0, 3–2 és 1–0 a Haladás, a PMFC és a Paks ellen).

♦ A legutóbbi hat forduló alapján a Dunaújváros hetedik lenne a tabellán (10 megszerzett pont), a Honvéd ellenben csak a tizenötödik (2).

♦ A kispestieké az NB I leghosszabb aktív nyeretlenségi szériája nyolc mérkőzéssel. A Honvéd szeptember 13. (Honvéd–Haladás 2–0) óta nem nyert bajnoki mérkőzést, két meccsen ikszelt, hatot elveszített.

♦ Ha az Újváros megnyeri a mérkőzést, akkor rövidke NB I-es története során először győz két egymást követő bajnokin.

ÚJPEST–HALADÁS

♦ E két csapat mérkőzésein esik a legkevesebb gól az NB I-ben: a Haladás mérkőzésein 1.80, az Újpest bajnokijain pedig mindössze 1.60 a gólátlag.

♦ A Haladás mindössze öt gólt szerzett az első tizenöt forduló alatt, ez 1969 óta nem látott rossz teljesítmény. Az NB I legutóbbi ötven évében kizárólag a(z utóbb az MTK-ba beolvadó) VM Egyetértés sújtotta magát ilyen gólaszállyal, az év végén ki is esett.

♦ A Haladás csak 8 pontot szerzett az első 15 fordulóban. Az előző négy szezonban mindig volt olyan csapat, amely tíznél kevesebb pontot gyűjtött az idény első felében. Tavaly ilyenkor a Kaposvár egy hajszálnyival jobb volt, mint a mostani Haladás, hiszen 9 pontot szerzett az első 15 fordulóban. Előtte a Siófok 6, azt megelőzően a ZTE 5, a 2010–2011-es szezonban pedig a Szolnok 8 pontnál járt 15 forduló után – közös a négy gárdában, hogy az adott szezon végén mindegyik kiesett a bajnokságból.

♦ A szombathelyi csapat 456 perce gólképtelen, október 5., a Lombard Pápa 2–0-s legyőzése óta nem talált be.

♦ Ötös vereségsorozatban van a Haladás, ez az NB I második legrosszabb aktív vereségszériája a Pécsé (6) után.

♦ Az Újpest ebben az idényben még nem kapott ki otthon, ráadásul a hazai veretlenség az előző idényből is áthúzódik, így összesen nyolc bajnoki mérkőzést számlál.

LOMBARD PÁPA–VIDEOTON

♦ Még nem biztos, hogy a Videoton az első helyen telel a bajnokságban, de a 16. fordulóban már az lehet. Ha a Videoton nyer, akkor 41 ponttal biztos elsőként fordul a tavaszra, ha hátralevő két mérkőzésén legfeljebb egy pontot szerez (39 vagy 38 pontos lesz így), akkor az MTK két győzelemmel még megelőzheti. Ha az MTK pontot veszít két hátralevő őszi mérkőzése szerint legalább egyen, akkor biztosan a Videoton telel az élen.

♦ Ha már szóba került a Haladás gólképtelensége, akkor jegyezzük meg: a Lombard Pápa 15 mérkőzésen szerzett 8 gólja is helyet követel magának az elmúlt 50 év legrosszabb teljesítményei között.

♦ A skála másik végpontja: a Videoton 38 ponttal vezeti a tabellát, Az előző tíz szezonban, amióta ismét 16 csapatos az NB I, egyetlen csapat sem szerzett az első 15 fordulóban ennyi pontot (az MTK és a Debrecen egyaránt 37-ig jutott).

♦ Az 1996–1997-es idényig kell visszamennünk ahhoz, hogy a Videoton mostani teljesítményénél jobbat találjunk. Akkor az MTK 15 forduló után 15 győzelemmel, 45 ponttal, azaz százszázalékos teljesítménnyel állt az élen, 47–11 volt a gólkülönbsége. Simán bajnok is lett, egyetlen vereségét a 16. fordulóban, a BVSC-től szenvedte el.

♦ A Videoton mindössze öt gólt kapott az első tizenöt fordulóban, legutóbb az 1986–87-es évadban volt ilyenre példa: akkor a Pécsi MSC kapott öt gólt (14–5-ös gólkülönbség) az első tizenöt körben.

♦ A Lombard Pápa hat fordulója nyeretlen, ez az NB I második leghosszabb aktív nyeretlenségi szériája. A Videoton hármas veretlenségi sorozatban van.

MTK–PÉCSI MFC

♦ Az MTK 2005 óta nem tudta NB I-es bajnokin vagy MK-mérkőzésen legyőzni hazai pályán a Pécset, sőt gólt sem tudott szerezni. A négy legutóbbi, az MTK pályaválasztásával játszott mérkőzés eredménye: 0–0, 0–1, 0–0, 0–1.

♦ A PMFC van a legrosszabb formában az élvonalbeli csapatok közül, legutóbbi hat bajnokiján pontot sem tudott szerezni. A pécsiek szeptember 26-án szereztek legutóbb pontot, akkor hármat is, miután 2–1-re nyertek a Honvéd ellen a Bozsik-stadionban – amely az MTK elleni meccsnek is helyszíne lesz.

♦ Az MTK legutóbbi két hazai mérkőzését szerzett gól nélkül elveszítette az Újpest és a DVTK ellen – ezt megelőzően viszont sorozatban kilenc hazai bajnokit nyert meg.

♦ Huszonhét bajnoki mérkőzés óta nem játszott döntetlent az MTK, a sorozat 2014. március 1. (Haladás–MTK 0–0) óta tart.

♦ A Pécs legutóbbi hat (vesztes) mérkőzésén mindig legalább két gólt kapott.

PUSKÁS AKADÉMIA–DIÓSGYŐRI VTK

♦ Először találkozik a két csapat NB I-es mérkőzésen a Pancho Arénában, a PAFC pályaválasztása mellett 2013 őszén ugyanis még Székesfehérváron játszottak – a DVTK 2–0-ra nyert, Wagué és Tamás a kiállítás sorsára jutott a felcsútiaktól.

♦ A DVTK a két csapat eddigi összes élvonalbeli mérkőzésén legalább két gólt szerzett.

♦ A Puskás Akadémia október 3. óta nem tudott egynél több gólt szerezni, igaz, így is meg tudott nyerni ötből két mérkőzést.

♦ A felcsútiak centere, Tischler Patrik igen jó formában van: a legutóbbi nyolc fordulóból hatszor betalált, ráadásul öt esetben győztes mérkőzésen szerzett gólt.

♦ A Diósgyőr nem talált legyőzőre a legutóbbi négy fordulóban, a Dunaújvárossal és az ETO-val ikszelt, a Nyíregyházát és az MTK-t pedig legyőzte.

♦ A DVTK csupán egyet nyert meg legutóbbi öt idegenbeli bajnokija közül. A Videotontól és a Pakstól kikapott, Pápán és Győrött döntetlent játszott.

FERENCVÁROS–KECSKEMÉTI TE

♦ Tizenöt bajnoki mérkőzésen találkozott eddig a két csapat, tizenegyet az NB I-ben, négyet az NB II-ben vívott meg. Az örökmérleg 6–4–5 a Ferencváros javára, az NB I-es mérleg pedig 6–3–2.

♦ Élvonalbeli mérkőzést még nem nyert a KTE az FTC otthonában (a mérleg 4–1–0), ám az NB II-ben kétszer is győzött az Üllői úton.

♦ A két csapat az FTC pályaválasztásával lejátszott legutóbbi öt bajnokija öt kiállítást hozott – háromszor Fradi-játékos, kétszer KTE-futballista kapott piros lapot.

♦ Az FTC immár tizenhárom mérkőzés óta őrzi hazai bajnoki veretlenségét, legutóbbi legyőzője 2013. november 30-án a PMFC volt (1–2).

♦ Ez 1998 óta a leghosszabb élvonalbeli veretlenségi sorozata a Ferencvárosnak. Az akkorihoz még egy „pár" mérkőzést hozzá kell tenni, a kilencvenes évek közepének-végének rendkívül erős Fradija ugyanis 1995 novembere (FTC–BVSC 1–3) és 1998 márciusa (FTC–Siófok 0–2) között harmincöt hazai bajnokin maradt veretlen!

♦ Igen jó formában van a Kecskemét, a legutóbbi tizenegy bajnokijából csak egyet veszített el (az MTK győzte le), a legutóbbi ötön pedig veretlen. Vendégként legutóbbi három bajnokiján veretlen a KTE.

DEBRECENI VSC–NYÍREGYHÁZA

♦ A két szomszédvár presztízsmeccsét az élvonalban 19. alkalommal vívják meg. A mérleg Loki-fölényt mutat: 11–5–3.

♦ A Nyíregyháza 1999 óta nyeretlen a Debrecen ellen, azóta 7–3–0 a mérleg a Loki szempontjából.

♦ 1980-ban, Nyíregyházán 22 ezer szurkoló látta a két csapat első élvonalbeli mérkőzését. A debreceni mérkőzésre 20 ezren látogattak ki – mindkét adat veri jó néhány idei NB I-es forduló nézőszámát...

♦ A DVSC még sosem veszített otthon élvonalbeli mérkőzést a Szpari ellen.

♦ A legutóbbi hat fordulót tekintve messze a Loki a legeredményesebb az NB I-ben: a DVSC ebben az időszakban az egyetlen veretlen csapat, 16 pontot szerzett (a Debrecen után az MTK jön, 12-vel).

♦ A DVSC veretlen legutóbbi négy hazai bajnoki mérkőzésén, szeptember 13-án a PMFC tréfálta meg (0–2).

♦ A Nyíregyháza elveszítette legutóbbi öt idegenbeli bajnokiját – ebben az idényben csak egy ízben szerzett vendégként pontot, igaz, akkor hármat is, a Honvéd otthonában.

GYŐRI ETO–PAKS

♦ Tizennyolcadik élvonalbeli bajnoki mérkőzését vívja a két csapat. 17 mérkőzés után 7–5–5 az örökmérleg az ETO-nak.

♦ A Paks mindössze egyszer, a 2012–2013-as szezonban tudott győzni az ETO otthonában – az a meccs a tolnaiak 4–3-as győzelmével ért véget.

♦ Még nem játszottak Győrben olyan ETO–Paks bajnokit, amelyen a győriek ne szereztek volna gólt.

♦ A Paks nyeretlen legutóbbi öt idegenbeli bajnokiján, a legutóbbi négyen gólt sem szerzett.

♦ Az elmúlt években nem volt könnyen bevehető stadion az ETO Park, ehhez képest a Győr elveszített hármat a legutóbbi hat hazai bajnokijából – ráadásul augusztus 31. (ETO–Dunaújváros 4–3) óta nem is nyert otthon. A nyeretlenségi sorozat négy meccset számlál.

LABDARÚGÓ NB I, 16. FORDULÓ
IdőpontMérkőzés (Tv)Játékvezető
November 28., péntek
19.00 Dunaújváros PASE–Budapest Honvéd (tv: Duna)Iványi Zoltán
November 29., szombat
14.00
Újpest FC–Szombathelyi Haladás (tv: M1)Fábián Mihály
16.00
MTK Budapest–Pécsi MFC
Pintér Csaba
16.00Lombard Pápa–Videoton (tv: Sport1)
Andó-Szabó Sándor
18.00Puskás Akadémia FC–Diósgyőri VTK (tv: Sport1)Solymosi Péter
20.00Ferencváros–Kecskeméti TE (tv: Sport1)Erdős József
November 30., vasárnap
16.30Debreceni VSC-Teva–Nyíregyháza Spartacus (tv: M2)Vad II István
18.30Győri ETO FC–MVM-Paks (tv: Sport2)Kassai Viktor
A bajnokság állását itt tekintheti meg!
AZ ÁLLÁS
1. Videoton FC 15 12 2 1 31–5 +26 38
2. MTK Budapest 15 11 4 21–13 +8 33
3. Diósgyőri VTK 15 8 5 2 25–17 +8 29
4. MVM Paks 15 7 5 3 23–11 +12 26
5. DVSC-Teva 15 7 4 4 19–11 +8 25
6. Ferencvárosi TC 15 7 4 4 21–14 +7 25
7. Újpest FC 15 6 7 2 14–10 +4 25
8. Kecskeméti TE 15 6 4 5 16–15 +1 22
9. Győri ETO FC 15 5 4 6 21–19 +2 19
10. Puskás Akadémia FC 15 5 3 7 17–20 –3 18
11. Nyíregyháza Spartacus FC 15 4 2 9 17–21 –4 14
12. Lombard Pápa FC 15 3 5 7 8–22 –14 14
13. Budapest Honvéd 15 3 3 9 12–20 –8 12
14. Dunaújváros PASE 15 3 4 8 14–28 –14 12
15. Pécsi MFC 15 2 4 9 14–30 –16 10
16. Szombathelyi Haladás 15 2 2 11 5–22 –17 8
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik