„A Fradi ecuadori Roberto Carlosa” - ki az a Cristian Ramírez?

Vágólapra másolva!
2015.03.04. 17:07
null
Cristian Ramírez az első két meccsén meggyőző <br />teljesítményt nyújtott (Fotó: Reviczky Zsolt)
Cristian Ramírez a télen érkezett a labdarúgó NB I-ben szereplő Ferencvároshoz, amelynek színeiben a tavaszi nyitó fordulóban bemutatkozott a Dunaújváros ellen, szerdán a Magyar Kupában pedig be is vette a Csákvár kapuját. Az első tapasztalatok alapján nem kell csalódniuk a zöld-fehérek híveinek, lendületes, gyors játékost ismerhettek meg személyében. De vajon honnan érkezett, hogyan alakult a pályafutása, mik az erősségei és gyengéi? A Fradi 77-esét hét pontban mutatjuk be.

1. Tizenhét évesen alapember

Cristian Leonel Ramírez Zambrano Santo Domingóban született 1994. augusztus 12-én. Első klubja Ecuadorban a Brasília volt, amelynél a felnőttcsapatig nem jutott el, mert előtte az Independiente del Valle szerződtette. Új csapatánál 17 évesen bemutatkozott be az első osztályban, és alapemberré tudta kinőni magát.

Jó teljesítményére (ecuadori beszámolók szerint csapata egyik legjobbja volt) több csapat is felfigyelt, 2013-ban az akkor a német élvonalban szereplő Fortuna Düsseldorfhoz igazolt. Ramírez a kiesés után lett alapember, a másodosztályban a 2013–2014-es szezont már végigjátszotta. Ezt az idényt már a Nürnbergnél kezdte meg, az ősz elején rendszeresen játszott, utána azonban ritkábban, a tavaszt így már a Ferencvárosnál tölti.

2. MU-szélső mellett a válogatottban

Miután a korosztályos válogatottak alapembere volt, 2013 novemberében a felnőttek közé is meghívást kapott az Argentína és a Honduras elleni felkészülési találkozóra. Utóbbi válogatott ellen 19 évesen be is mutatkozott hazája nemzeti tizenegyében, csapattársa volt akkor Antonio Valencia, a Manchester United szélsője.

Eddig összesen négy válogatott mérkőzése van, mindegyik felkészülési volt.

A Ferencváros labdarúgójaként (NSO Tv felvétele)

3. A Dortmund és a Tottenham is vitte volna

Ramírez nem járt messze tőle, hogy topligás labdarúgó legyen. 2011-ben a Dortmundnál járt próbajátékon, meg is győzte a szakmai stábot, de az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) szabálya alapján a BVB nem igazolhatott 18 éven aluli külföldit.

2012-ben a Tottenham Hotspurnél volt lehetősége arra, hogy megmutassa magát, mivel az angol klub és az Independiente del Valle megállapodást kötött egymással. Tíz napot töltött el a londoni klubnál, Harry Redknapp pedig nagyon elégedett volt a látottakkal, ez alkalommal azonban az UEFA szabályzata helyett a Premier League-é állította meg az álom beteljesülésétől.

Ramírez (balra) válogatott mezben (Fotó: FIFA)
Ramírez (balra) válogatott mezben (Fotó: FIFA)

4. Meghívott vendég a 2014-es vb-n

José Alberto Idrovo, az ecuadori ecuagol.com újságírója a Nemzeti Sport Online érdeklődésére elmondta, Ramírez nagyon tehetséges futballista, akinek a teljesítményét hétről hétre figyelemmel követik, az oldaluk különleges figyelmet szentel a balhátvédnek.

Az Ecuadori Labdarúgó-szövetség (FEF) érdeklődésünkre elmondta, hogy Ramírez – bár nem volt a keret tagja – a 2014-es világbajnokságra vendégként meghívást kapott, és a jövőben is számíthat rá, hogy a válogatottól megfigyelik a teljesítményét.

Gól a második meccsen
Már a Dunaújváros ellen is jól játszott, a Csákvár elleni Magyar Kupa-negyeddöntőn azonban a gól is összejött Ramíreznek. Az ecuadori balhátvéd a 65. percben csatlakozott a zöld-fehérek támadásához, és be is talált Gelei Vince kapujába.

5. Az új Roberto Carlos?

Ecuadorban előszeretettel hasonlítják játékát Roberto Carloséhoz. A gyorsasága már most megvan, és a brazilhoz hasonlóan ő is nagyon szeret felzárkózni a támadásokhoz, kedveli az egy egy elleni szituációkat, a FEF szerint a legnagyobb erénye pedig az, hogy sokoldalú labdarúgó. Már csak a félelmetes szabadrúgásokat kell lemásolnia…

6. „Temperamentumos játékos, aki nem igazi hátvéd”

Az NSO Hartwig Hasselbruchot, a Kicker szakértőjét is megkérdezte, hogyan látja az ecuadori labdarúgó játékát.

„Ramírez továbbra is nagy tehetség, de Németországban nem úgy alakultak a számításai, ahogy eltervezte – mondta Hasselbruch a Nemzeti Sport Online-nak. – Esetében nem igazi hátvédről beszélhetünk, erényeit sokkal inkább a támadójátékban tudja kamatoztatni. Ballábas játékos, technikailag kiemelkedő teljesítményt tud nyújtani, de sokszor nincs tisztában vele, mit akar játszani. Azt se felejtsük el, hogy dél-amerikai játékos, aki sokszor temperamentumos.”

Érdekes, hogy Hasselbruch szerint Thomas Doll inkább a középpályán veti be Ramírezt, mivel Philipp Bönigre nagyon számít a szakember, a német játékos pedig hosszabb távon is el tudja képzelni a jövőjét Budapesten. Az első forduló alapján azonban egyértelmű, hogy Ramírez lesz a tavasszal a Fradi balhátvédje.

Ramírez értékei a FIFA 15-ben
Ramírez értékei a FIFA 15-ben

7. Mit mutatnak meg a számítógépes játékok?

Nem sok olyan NB I-es játékos van, aki helyet kapott a FIFA 15-ben, Cristian Ramírez azonban – mivel az ősszel még a német másodosztályban szerepelt – igen. Érdekességképp ezért megnéztük, mi a FIFA-ban az öt legkiemelkedőbb adata. Ezek az ugrás (100-as skálán 90-es), az egyensúly (85), a gyorsaság (82), a gyorsulás (81) és a sprintsebesség (80).

Pontosabb képet kapunk, ha egy másik játék, a Football Manager adatait hívjuk segítségül, amely részletesebb értékeket tartalmaz. Különösen azért, mert amíg a FIFA nyáron készítette felmérését, az FM-et néhány hete frissítették. Ahogy az alábbi ábrán is látható, itt már a Fradi játékosaként találkozunk Ramírezzel. A 20-as skálán értékelt adatok szerint itt is jól látható, hogy leginkább futósebességben kiemelkedő, de az FM szerint a beadások terén is jól áll az ecuadori.

NAGYOBB FELBONTÁSÉRT KATTINTSON A KÉPRE!
NAGYOBB FELBONTÁSÉRT KATTINTSON A KÉPRE!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik