A Fradi 54 éve nem látott sorozatba taszíthatja a Lokit Debrecenben

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.04.14. 12:04
null
Az FTC novemberben legyőzte hazai pályán a DVSC-t – de mire megy idegenben? (Fotó: Szabó Miklós)
Kiegyenesedett a tabella, így egyenlő mérkőzésszámmal vág neki a 26. fordulónak a labdarúgó NB I mind a 12 csapata. A Ferencváros a forduló rangadóját vívja Debrecenben, és ha győz, olyan negatív sorozatba löki a Lokit, amelyet már több mint fél évszázada nem láthattunk. A Fradival azonos pontszámmal álló Videoton a kiesés ellen küzdő Mezőkövesd vendége, a Vasas az Újpest otthonában lép pályára, az angyalföldiek 1997 óta bajnokin nem tudták idegenben legyőzni a lila-fehéreket.

PAKSI FC–HALADÁS

♦ A két zöld-fehér csapat eddig 22-szer találkozott az élvonalban, érdekes, hogy csak egyszer született döntetlen. 12 mérkőzést a Paks, 9-et a Haladás nyert meg.

♦ Pakson meglehetősen kiegyenlített a mérleg, a Paksi FC hatszor, a Haladás négyszer győzött egy döntetlen mellett. A házigazda a legutóbbi négy találkozójukon mindegyik alkalommal két gólt szerzett – háromszor ez elég volt a győzelemhez, a negyedik alkalommal 2–3 lett a vége.

♦ A két csapat legutóbbi hat paksi mérkőzését négy piros lap színesítette – minden alkalommal a paksiak fogyatkoztak meg.

♦ A Paks hazai pályán a harmadik legjobb mérlegű csapat (5 győzelem, 5 döntetlen, 3 vereség) – azért az is sokatmondó, hogy a tolnaiak így is 19 pontot elszórtak otthon (20 megszerzett pont a lehetséges 39-ből). A Haladás nagyon fontos idegenbeli sikert aratott a Diósgyőr ellen, de még így is a legrosszabb idegenbeli mérlegű együttes: 12 mérkőzésen 2 győzelem, 1 döntetlen, 9 vereség és csak 7 pont.

♦ A Haladás mérkőzésein esik a harmadik legkevesebb gól a Balmazújváros és az Újpest találkozói után (2.68 a gólátlag), de érdekes módon a szombathelyi csapatnak még nem volt 0–0-s döntetlenje ebben a szezonban. Ezt még a Bp. Honvéd mondhatja el magáról, de a kispestiek mérkőzésein potyognak a gólok (3.32-es átlag, a legtöbb gólt hozó meccsek a Honvédéi).

MEZŐKÖVESD–VIDEOTON FC

♦ Fölényes kispesti győzelmével a Videoton „kiegyenesítette” a tabellát, és utolérte a Ferencvárost. A szabályok szerint a pontszám után a bajnokságban elért több győzelem rangsorol, ez azonos a két csapatnál, így az FTC jobb gólkülönbségével vezet.

♦ Eddig hétszer találkoztak az NB I-ben, a Videoton négy, a Mezőkövesd egy mérkőzést nyert meg, a döntetlenek száma kettő.

♦ Mezőkövesden eddig három kísérletből csak egyszer, tavaly augusztusban győzött a Videoton (0–2).

♦ Hazai pályán a Mezőkövesd gyűjtötte eddig a legkevesebb pontot az NB I-ben: 12 mérkőzésen csupán 10-et (2–4–6-os mérleg). A kövesdieknél (22 kapott gól) csak a Honvéd (25) szedett be több gólt hazai pályán.

♦ Az idegenbeli tabellán a Videoton a legjobb az NB I-ben, a fehérváriaké az egyetlen csapat, mely már 20-nál is több pontot (21) gyűjtött vendégként. A Vidi mérlege látogatóként 6 győzelem, 3 döntetlen, 3 vereség. Idegenben a fehérváriak szerezték a legtöbb gólt, 26-ot.

♦ Fordult a kocka: a Mezőkövesdnek volt három 0–0-s döntetlenje egymás után a bajnokságban, de március óta potyognak a gólok: öt bajnokit játszott a Kövesd, és mind az ötön három vagy több gól esett.

♦ A Videoton van az NB I-es csapatok közül a legjobb formában, a fehérváriak hatos veretlenségi sorozatban „hasítanak”.

ÚJPEST FC–VASAS FC

♦ Ez lesz a 180. észak-pesti derbi. Az örökmérlegben óriási az Újpest fölénye: a lila-fehérek 92, az angyalföldiek 46 mérkőzést nyertek meg, 41-szer döntetlen született.

♦ Jó sorozatban van az Újpest a Vasas ellen, a legutóbbi öt találkozójukból négyet megnyert, egyen döntetlenre végzett. A Vasas a 2010-es években csak háromszor tudta legyőzni IV. kerületi riválisát, kétszer 2011-ben, egyszer 2016-ban.

♦ Ha az Újpest a pályaválasztó, a Vasasnak nem sok sikerélménye van. Az angyalföldiek 1997. október 4. (1–2) óta nem tudták egyszer sem legyőzni az Újpestet idegenben bajnokin, az azt megelőző siker meg 1986-ra datálódik. Egy biztos, a két pálya közötti nagy távolságra nem foghatják a sorozatot… Az Újpest Vasas elleni hazai veretlenségi sorozata 17 mérkőzést számlál. A legutóbbi győzelmet eredményező Vasas-gólt érdemes megnézni, Zoran Kuntics találata eléggé (tragi)komikus jelenetek után esett. A Vasas elleni vereség ellenére az Újpest-szurkolók szívesen emlékeznek vissza arra az idényre (1997–1998), hiszen kedvenceik megnyerték a bajnokságot!

♦ Az Újpest gólképtelen maradt legutóbbi három bajnoki mérkőzésén, a Paks és a Ferencváros ellen 0–0-t játszott, a Videotontól 3–0-ra kikapott. A 2017–2018-as bajnoki idényben még nem volt olyan klub, amely egymás után négy mérkőzésen ne szerzett volna gólt, az Újpest lehet az első. Az újpestiek egyébként legutóbb 2014 őszén játszottak le egymás után három bajnokit úgy, hogy nem szereztek gólt. Akkor is két 0–0 (Paks, Honvéd) után a Videotontól kaptak ki (2–0-ra), majd a Ferencváros elleni 2–1-es sikerrel tört meg a rossz sorozatuk.

PUSKÁS AKADÉMIA FC–BP. HONVÉD

♦ Eddig 9 alkalommal találkoztak az NB I-ben. A kispestiek visszafogottan fogalmazva is motiváltak szoktak lenni ezeken a mérkőzéseken, 6-szor nyertek 2 döntetlen és 1 felcsúti siker mellett.

♦ Pályaválasztóként a Puskás Akadémia egyszer győzte le a Honvédot egy döntetlen és három vereség mellett, tavaly augusztusban a kispestiek 2–0-ra győztek.

♦ Erős túlzás lenne azt állítani, hogy jól szerepel a Honvéd idegenben: a kispestiek ötös nyeretlenségi sorozatban vannak vendégként, ráadásul az öt találkozón csak egy pontot szereztek (DVTK, 1–1). A Honvéd legutóbb tavaly október 28-án, Balmazújvárosban győzött idegenbeli bajnokin (0–3).

♦ Sok minden fordult rosszabbra az előző szezonhoz képest a bajnoki címvédőnél, de a Davide Lanzafame, Eppel Márton csatárduó gólerőssége megmaradt: ketten együtt 24 gólt szereztek a 40 Honvéd-találatból. Csak a Ferencvárosnak van eredményesebb csatáregysége (Varga Roland és Böde Dániel 27 találatnál tart, a Videotonnál Danko Lazovics és Marko Scsepovics 23-nál).

♦ A PAFC-nak elsősorban a góllövéssel van gondja a Pancho Arénában. A felcsútiak hazai mérlege 4 győzelem, 4 döntetlen, 4 vereség (csak a 10. az NB I-ben), a szerzett gólok száma pedig 10 – a legkevesebb a mezőnyben. A Honvéd idegenbeli mérlege a 6. helyre elegendő (4 győzelem, 3 döntetlen, 5 vereség, 15 megszerzett pont).

♦ A kiesés ellen küzdő Mezőkövesd és Vasas után (egyaránt 47 kapott gól) a Honvéd védelme a leglyukasabb, a kispestiek már 43 találatot szedtek be az idény során.

♦ Pintér Attilának már nem egyszer fejfájást okozott a Honvéd. A PAFC vezetőedzője eddig 17 mérkőzést vívott meg a kispestiek ellen, mérlege negatív, 5–5–7, ez 1.18 szerzett pont mérkőzésenként átlagban. Az NB I jelenlegi tagjai közül csak a DVSC és a Videoton ellen rosszabb Pintér mutatója (4–3–6, illetve 5–6–7, mérkőzésenként 1.15, illetve 1.17 pont).

BALMAZÚJVÁROS–DIÓSGYŐRI VTK

♦ Eddigi két NB I-es mérkőzésüket a Balmazújváros „kisöpörte”, az abszolút újonc hazai pályán 4–0-ra, vendégként 2–1-re győzött. A Diósgyőr az egyetlen csapat, amelyet a Balmazújváros kétszer is meg tudott verni a bajnokságban.

♦ Nincs jó formában a Balmaz, legutóbbi öt bajnokiján nyeretlen és csak egy gólt ért el. Horváth Ferenc csapata a legutóbbi kilenc mérkőzéséből csak egyet nyert meg az NB I-ben, február 24-én Debrecenben győzött 2–0-ra.

♦ Hazai pályán a legutóbbi öt mérkőzésén megőrizte veretlenségét a Balmazújváros, igaz, egyben négy meccs óta nyeretlen is, hiszen egymás után négyszer ikszelt. A Balmaznál (11 pont, 2 győzelem, 5 döntetlen, 5 vereség) csak a Mezőkövesd szerepel rosszabbul hazai pályán.

♦ A DVTK nem remekel idegenben, bár ez megszokott dolog a diósgyőrieknél: Bódog Tamás csapatát 3–4–6-os idegenbeli mérlege a 9. pozícióba helyezi az NB I-ben.

♦ Az NB I két legrosszabb sorozatban levő csapata találkozik ezen a mérkőzésen, hiszen a Balmazújváros ötös, a Diósgyőr négyes nyeretlenségi szériából érkezik.

DEBRECENI VSC–FERENCVÁROS

♦ Eddig 88 élvonalbeli bajnokit játszott egymással a két csapat. Az FTC 40, a DVSC 25 mérkőzést nyert meg, 23 alkalommal ikszeltek egymással.

♦ Debrecenben finoman fogalmazva sem jó a Fradi mérlege. 1944-ben a zöld-fehérek rögtön vereséggel kezdtek a cívisvárosban, és azóta sem jöttek el sokszor jó hangulatban. A DVSC pályaválasztása mellett 22–12–11 a mérleg a debreceniek javára. A Loki 1994 és 2014 között került nagy fölénybe: 20 év alatt 21 debreceni mérkőzésből 15-ször a házigazda nyert meg! 2003 és 2011 között egymás után hétszer páholta el a Loki a Fradit, a legnagyobb különbségű hazai siker egy 6–1 (1999) és egy 5–0 (2003). A Fradi számára a legemlékezetesebb alighanem a 2001-es 0–2, amely bajnoki címet ért a IX. kerületieknek. Tegyük hozzá, 2016-ban a Ferencváros ugyancsak a Nagyerdőben szerezte meg legutóbbi, 29. magyar bajnoki címét – egy 2–1-es vereséggel.

♦ A kétezres években a Fradi csak négyszer (kétszer 2001-ben, egyszer 2013-ban és egyszer 2015-ben) tudta legyőzni Debrecenben a DVSC-t.

♦ A legutóbbi két DVSC–Ferencváros mérkőzésen nem esett gól, a sorozat folytatásához mondjuk nem ragaszkodnánk…

♦ 25 forduló után elképesztő a Ferencváros és a Videoton fölénye a bajnokságban. A két 54 pontos csapat 18 ponttal előzi meg a bronzérmes helyen álló Debrecent. A Fradi és a Vidi után csak a Lokinak pozitív a gólkülönbsége az egész mezőnyben… Az FTC és a Videoton most egyaránt 2.16-os pontátlaggal áll az élen, a 2010-es években ennél csak háromszor volt jobb az NB I-es idény végén a bajnokcsapat pontátlaga (a rekordot éppen a Loki tartja, mely a veretlenül megnyert bajnoksága évében 2.47 pontot kasszírozott mérkőzésenként).

♦ A Videoton mellett csak a Ferencvárosnak van számottevő aktív veretlenségi sorozata, a zöld-fehérek négyes vereség nélküli szériában vannak.

♦ Hazai pályán a Debrecen mérlege csak a 7. legjobb az élvonalban, 5 győzelem, 2 döntetlen, 5 vereség. A Ferencvárosé a 3. legjobb idegenbeli mérleg (5–4–3).

♦ Lyukak a védelemben: a Loki legutóbbi hat hazai bajnoki mérkőzéséből ötön kettő vagy több gólt kapott. Így aztán nem is csoda, hogy legutóbbi három hazai meccsét elvesztette Herczeg András csapata: a Balmazújváros 2–0-ra, az Újpest 2–1-re, a Mezőkövesd 3–2-re nyert a Nagyerdei Stadionban.

♦ Legutóbb 2001-ben fordult elő a Debrecennel, hogy egymás után három mérkőzést elveszített hazai pályán. Egymás után legalább négyszer a DVSC legutóbb 1964-ben, 54 évvel ezelőtt kapott ki saját pályáján az NB I-ben. Akkor a bajnokságot reménytelenül kezdő Loki (12 mérkőzés után 1 döntetlen, 11 vereség) egymás után a Győrtől, a Szegedi EAC-tól, az FTC-től, az MTK-tól, a Pécsi Dózsától, majd a Honvédtól kapott ki otthon, és a végén ki is esett. Nem valószínű, hogy szeretnék megismételni ezt a „történelmi” tettet a mostani Loki-játékosok. A nela.hu statisztikái szerint az élvonalban csak kétszer fordult elő eddig, hogy a Debrecen egymás után négyszer kikapott hazai pályán: az említett 1964-es mellett az 1960–1961-es idényben.

NB I, 2017–2018, 26. FORDULÓ
ÁPRILIS 14., SZOMBAT
HELYSZÍN
JÁTÉKVEZETŐ
17.00: Paksi FC–HaladásPaks, Városi StadionBerke Balázs
17.00: Mezőkövesd–VideotonMezőkövesd, Városi StadionKassai Viktor
17.00: Újpest–VasasBudapest, Szusza Ferenc StadionErdős József
17.00: Puskás Akadémia–Bp. Honvéd (Tv: M4 Sport)Felcsút, Pancho ArénaSzőts Gergely
17.00: Balmazújváros–Diósgyőri VTKBalmazújváros, Városi Stadion
Andó-Szabó Sándor
19.30: Debreceni VSC–Ferencváros (Tv: M4 Sport)Debrecen, Nagyerdei StadionIványi Zoltán
TABELLA • TÉLI ÁTIGAZOLÁSOK
AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC 25 16 6 3 55–22 +33 54
2. Videoton FC 25 16 6 3 55–25 +30 54
3. Debreceni VSC 25 10 6 9 43–33 +10 36
4. Budapest Honvéd 25 10 5 10 40–43 –3 35
5. Paksi FC 25 9 8 8 37–39 –2 35
6. Újpest FC 25 8 10 7 31–32 –1 34
7. Diósgyőri VTK 25 8 6 11 39–41 –2 30
8. Puskás Akadémia FC 25 7 8 10 30–38 –8 29
9. Szombathelyi Haladás 25 8 3 14 27–40 –13 27
10. Vasas FC 25 7 5 13 30–47 –17 26
11. Mezőkövesd Zsóry FC 25 6 8 11 30–47 –17 26
12. Balmazújváros 25 5 9 11 27–37 –10 24
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik