A Ferencváros nyerni tudott a diósgyőri katlanban

Vágólapra másolva!
2011.11.27. 17:51
null
Fantasztikus hangulatot teremtettek a drukkerek (Fotók: Mirkó István és Veres Viktor)
Címkék
Elérkezett a labdarúgó NB I 2011-es évzárójának napja: a Diósgyőr a Ferencvárossal csapott össze Miskolcon a pontvadászat búcsúestjén. A végig izgalmas, fordulatos mérkőzést 3–2-re a kevesebbet hibázó Ferencváros nyerte meg.

Nem akármilyen felvezetés előzte meg a tavaszi második forduló és az őszi futballidény idény utolsó bajnoki mérkőzését: igencsak vissza kell lapoznunk emlékezetünkben, hogy olyan magyar élvonalbeli találkozót találjunk, amely előtt a feketepiacon az eredeti jegyár ötszöröséért lehetett bilétát szerezni. A rangadó előtt gyászszünetet tartottak Albert Flórián, a tegnap elhunyt egykori DVTK-futballista, Gajda István, valamint két helyi szurkoló, Aradi Miklós és Horváth László emlékére.

SZTÁROK A DVTK–FRADIRÓL

A DVTK-ultrák...
A DVTK-ultrák...

A kezdés előtt percekkel ért véget a Videoton mérkőzése, amelyen győzött a címvédő, és ez azt jelentette, hogy a forduló előtt az ötödik helyen álló DVTK egy győzelemmel csak az előtte álló Honvédot előzheti meg, a dobogón nem telelhet. A táblás ház inkább az iramnak, mintsem a színvonalnak örvendhetett az első negyedórában, amelyben a Ferencváros egyáltalán nem húzódott vissza 16-osa elé, többször is eljutottak a zöld-fehérek a hazai kapu elé.

Az első diósgyőri lehetőség viszont gól hozott: L'Imam Seydi kiharcolt egy szögletet, majd Tisza Tibor beadását az ötösről a bal sarokba fejelte. A szögletre nem mozdult ki a kapus, Jova Levente, de nála is nagyobbat hibázott Júnior, aki mellől a hálóba fejelt Seydi.

...és a ferencvárosiak is élőképpel nyitottak (Fotók: Veres Viktor)
...és a ferencvárosiak is élőképpel nyitottak (Fotók: Veres Viktor)

Mindenkire rálicitált azonban baki-szempontból a 24. percben a DVTK kapuvédője, Ivan Rados, aki Igor Gal ártalmatlan hazaadásánál rosszul találta el a labdát a 16-osnál, amely így hátrafelé pörgött, az üres kapu irányába, a jókor jó helyen lévő Somalia pedig közelről nem hibázott.

A hazai pálya, pontosabban annak talaja – mert egy fűcsomón pattant meg Rados előtt a labda – ez alkalommal nem jelentett előnyt.

Az egyenlítés sem emelt viszont a játék színvonalán: a fővárosiak mezőnyfölénye meddő maradt, a hazaiak pedig szemmel láthatóan nem tudtak mit kezdeni azzal, hogy ellenfelük letámadta őket. A játékrész hajrájában mégis visszavette a vezetést a Diósgyőr, köszönhetően egy egyéni villanásnak: José Juan Luque kapott egy ajándéklabdát az egész ősszel megbízhatóan futballozó Martin Kleintől, majd 22-ről a jobb felsőbe bombázott egy föld-levegő rakétát.

DVTK–FERENCVÁROS – 1. FÉLIDŐ

(A Sport Televízió felvétele)

A hazai táboron sem múlott (Fotó: Veres Viktor)
A hazai táboron sem múlott (Fotó: Veres Viktor)

A fordulást követően újra előtérbe került egy göröngy, amelyre vádlón mutogattak a hazaiak, ám ezúttal teljesen jogtalanul: Vadász Viktor egyszerűen hagyta lepattanni Balog Zoltán hatalmas előreívelését, Pölöskey Péter pedig előírásszerűen fordult le róla a 16-oson belül és a rövid sarokba lőtt.

Somalia duplázott - legfontosabb 
góljai voltak Fradi-mezben
Somalia duplázott - legfontosabb góljai voltak Fradi-mezben

Egyáltalán nem játszott meggyőzően a Diósgyőr, sőt, a védelem összehozott egy újabb gólt a Ferencvárosnak, és ismét a jobb oldalon: az 58. percben a vendégek végeztek egy szabadrúgást a térfél közepéről, két támadót öten fogtak a kapu előterében a hazaiak, míg Somaliára senki sem jutott a légiós megkapta a labdát Józsi Györgytől, majd a kimozduló kapus lábai között a hálóba lőtt.

Az újabb bekapott gól tovább rombolta a diósgyőri játékosok önbizalmát, a korábbiakhoz képest is több lett az általuk eladott labda; a közönség egy része pedig elkezdte számon kérni rajtuk a lelkesedést, pontosabban annak hiányát. Az sem hajtott a Benczés Miklós-legénység malmára a vizet, hogy sérülés miatt lesántikált a pályáról a gólszerző Luque.

A rohamosnak semmiképpen nem nevezhető hazai támadások a 70. percben kis híján gólra vezettek – az előzmények ismeretében nem nehéz kitalálni, hogy ehhez is egy védelmi hiba kellett, ám Jova hiába jött ki rosszul egy beadásra, a csereként beállt Bacsa Patrik szorongatott helyzetből az üres kapu mellé fejelt.

A védők becsületét a gólpasszt kiosztó Balog mentette meg, aki a kapura törő Seydit pár centiméterrel még a 16-os előtt buktatta – sem büntető, sem gól nem született, sőt, meglepő módon még sárga sem villant. Klein is javíthatott volna, ám fejese a hajrában pár centiméterrel elzúgott a kapufa mellett.

Pölöskey (60) gólja döntött (Fotó: Veres Viktor)
Pölöskey (60) gólja döntött (Fotó: Veres Viktor)

A hibázókhoz még csatlakozott Liban Abdi is, aki egy sárgával a háta mögött sípszó után elrúgott egy labdát, így aztán a tervezettnél pár másodperccel korábban baktathatott le a gyepről, ugyanis a pálya mellett már ott toporgott az a Lisztes Krisztián, aki éppen őt váltotta volna. Détári Lajos nem volt felhőtlenül boldog a piros lapot érő magánszámtól...

Az utolsó percekben már ügyesen játszott az idővel a Ferencváros, a hazaiak pedig nem támadtak fel emberelőnyben sem. Öt gól ide vagy oda, a futball nem volt méltó a két szurkolótáborhoz.

Győzelmével a Ferencváros a gyászos idénykezdet után a kilencedik helyen telel, míg a Diósgyőr kora délután még abban reménykedett, hogy a dobogóról várja a tavaszt, ám meg kell elégednie az ötödik pozícióval.

MESTERMÉRLEG
Benczés Miklós, a DVTK vezetőedzője: – Változatos volt a mérkőzés, szerintem a nézők jól szórakoztak. Nagy ostobaságokat követtünk el, többet tettünk a Ferencváros győzelméért, mint maga a Ferencváros. Abszolút nem volt ránk jellemző eddig, hogy ennyit hibázzunk. Ránk jöttek egyből a gól után, előtte nem tudtak mit kezdeni a letámadásunkkal. Minden gólunkat hiba előzte meg. Nem volt egy jó mérkőzés ez, de gólokban gazdag.
Détári Lajos, az FTC szakmai igazgatója: – A csapat tartotta magát ahhoz, amit a mérkőzés előtt mondtam, azaz mi fogunk támadni idegenben. Nagyon szép időt töltöttem eddig a csapatnál, szeretnék köszönetet mondani a játékosoknak és a szurkolóknak is. Sok munka áll még előttünk, és idén még a Magyar Kupában is győzni akarunk. Kialakult egy olyan csapat, amely ütőképes lesz tavaszra, ez a keret nagyobb feladatokra is képes. Azért az jelent valamit, ha egy csapat három gólt szerez Diósgyőrben...
BENCZÉS: OSTOBA EGYÉNI HIBÁK MIATT KAPTUNK KI


BALOG: A GYŐZELEMÉRT JÖTTÜNK, MÁR A SZÜNETBEN IS ÉREZTÜK

DIÓSGYŐRI VTK–FERENCVÁROSI TC 2–3

(A Sport Televízió felvétele)

AZ ÁLLÁS
1. DVSC-Teva 17 12 5 35–11 +24 41
2. Győri ETO 17 12 1 4 30–18 +12 37
3. Videoton FC 17 10 2 5 32–13 +19 32
4. Budapest Honvéd 17 8 5 4 32–21 +11 29
5. Diósgyőri VTK 17 8 4 5 28–23 +5 28
6. Pécsi MFC 17 7 7 3 27–26 +1 28
7. Kecskeméti TE 17 7 4 6 28–24 +4 25
8. Paksi FC 17 6 6 5 31–32 –1 24
9. Ferencváros 17 5 4 8 16–17 –1 19
10. Újpest FC 17 5 2 10 22–31 –9 17
11. Haladás 17 4 5 8 17–24 –7 17
12. Vasas SC 17 3 8 6 16–24 –8 17
13. Kaposvári Rákóczi 17 2 11 4 20–25 –5 17
14. Siófok 17 3 7 7 15–24 –9 16
15. Lombard FC 17 4 3 10 17–26 –9 15
16. Zalaegerszegi TE 17 6 11 16–43 –27 6
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik