97 ország szülöttjei játszottak már az NB I-ben – szerb és román fölény

PÓR KÁROLY, HATÁR DÁVID (infografika)PÓR KÁROLY, HATÁR DÁVID (infografika)
Vágólapra másolva!
2020.02.20. 18:10
null
Mayron George (balra) az első Costa Rica-i, Fanosz Katelarisz az első ciprusi játékos az NB I-ben
Szerdán már közöltünk egy statisztikai összefoglalót a múlt héten záruló hazai átigazolási időszak fontosabb számairól, és azt is jeleztük benne, hogy a télen Zalaegerszegre érkező Fanosz Katelarisz az első ciprusi, a Honvéd által szerződtetett Mayron George pedig az első Costa Rica-i légiós az NB I-ben. Ennek apropóján részletekbe menően is megvizsgáljuk a nela.hu adatainak segítségével, hogy a világ mely pontjáról érkezetek hozzánk futballisták – a 211 FIFA-tagországból 97 ország szülöttje játszott már az NB I-ben, összesen 1372 légiós (a határon túli magyarokat nem számolva).

 

A téli átigazolási időszakban 27 légiós érkezett az NB I-be (egy már távozott is), 23 külföldi játékos pedig odébbállt. A legnagyobb számban horvátok (Antun Palic, Stjepan Ostrek, Dinko Trebotic), szerbek (Luka Milunovics, Nemanja Obradovics, Szlobodan Szimovics) és ukránok (Jurij Habovda, Danilo Rjabenko, Artem Favorov) vannak közöttük – 3-3 játékos. A többség a Magyarországtól délre, illetve keletre található országokból származik. Ketten születtek Nyugat-Európában (a holland Luciano Slagveer és a francia-marokkói Lyes Houri), ketten Afrikában (Moussa Traoré és Ubochioma Meshack, de utóbbi már távozott), hatan pedig az észak-, közép- és dél-amerikai térségben, közülük ketten brazilok (Somália és Fernando Viana).

A Honvédhoz igazoló Mayron George az első Costa Rica-i, a ZTE által az Omonia Nicosiától kölcsönvett Fanosz Katelarisz pedig az első ciprusi játékos az NB I-ben. Egyébként a téli érkezők megoszlása arányaiban megfelel az elmúlt évtizedek tendenciáinak.

AZ NB I-BE TÉLEN ÉRKEZŐ ÉS JELENLEG IS A KERETEKBEN TALÁLHATÓ LÉGIÓSOK
Bp. Honvéd: Mayron George (Costa Rica-i, FC Midtjylland – Dánia) – kölcsönbe
DVSC: Jurij Habovda (ukrán, Haladás, szabadon igazolhatóként), Luka Milunovics (szerb, Melaka United – Malajzia, szabadon igazolhatóként)
DVTK: José Cortés (kolumbiai, Club Destroyer’s – Bolívia), Hysen Memolla (albán, KPV – Finnország)
Mol Fehérvár: Lyes Houri (francia-marokkói, FC Viitorul Constanta – Románia)
FTC: Somália (brazil, al-Sabab – Szaúd-Arábia), Gastón Lódico (argentin, Club Atlético Lanús – Argentína) – kölcsönbe
Kaposvár: Antun Palic (horvát, Sheriff Tiraspol – Moldova, szabadon igazolhatóként), Igors Tarasovs (lett, Spartaks Jurmala – Lettország), Dinko Trebotic (horvát, Dinamo Minszk – Fehéroroszország) – kölcsönbe
Kisvárda: Fernando Viana (brazil, Botev Plovdiv – Bulgária), Iasmin Latovlevici (román, Bursaspor – Törökország), Nemanja Obradovics (szerb, FK Szpartak Szubotica – Szabadka, Szerbia), Szlobodan Szimovics (szerb, BATE – Fehéroroszország)
Mezőkövesd: Marin Jurina (bosnyák-horvát, Celik Zenica – Bosznia-Hercegovina, legutóbb kölcsönben Skupi – Észak-Macedónia), Danilo Rjabenko (ukrán, DF Pomir – Tádzsikisztán), Dino Besirovic (bosnyák, Hajduk Split – Horvátország) – kölcsönbe
Puskás Akadémia: Artem Favorov (ukrán, Deszna Csernihiv – Ukrajna), Jakub Plsek (cseh, Sigma Olomouc – Csehország), Luciano Slagveer (holland, FC Emmen – Hollandia)
Újpest: Andreias Calcan (román, FC Viitorul Constanta – Románia), Jakub Sedlácek (szlovák, Pohronie – Szlovákia, szabadon igazolhatóként), Corso Moussa Traoré (guineai, Vasalunds IF – Svédország) – kölcsönbe
ZTE: Eric McWoods (amerikai, Narva Trans – Észtország, szabadon igazolhatóként), Fanosz Katelarisz (ciprusi, Omonia Nicosia – Ciprus), Stjepan Ostrek(horvát, NK Nafta Lendava – Lendva) – utóbbi kettő kölcsönbe
A NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE!
A NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE!

A Nemzeti Labdarúgó Archívum adatai alapján ugyanis összeírtuk az NB I-ben valaha megforduló légiósokat, és a mellékelt térképen aszerint színeztük be az országokat, hogy hány játékost adtak a magyar élvonalba. A nela.hu-hoz hasonlóan a játékosok születési helyét vettük alapul, illetve azt, hogy a születési helyük jelenleg mely FIFA-tagország területén található, viszont a határon túli magyarokat nem soroltuk be a légiósok közé – ez alapján 1372 külföldi labdarúgó lépett pályára eddig az NB I-ben.

Az összesítésből kiderül, hogy a mai Szerbia területén született játékosok vannak többségben – 225-en – az NB I-ben valaha is megforduló légiósok között, köszönhetően az 1990-es években kezdődő, és több mint húsz éven át tartó, Szerbia felől érkező folyamatos játékosimportnak, amelynek mértéke az elmúlt öt évben (a 12 csapatos bajnokság bevezetése óta) azért már jelentősen csökkent.

A szerbeket a 2. helyen a románok követik 154 légióssal, ami szomszédos országról lévén szó szintén nem meglepő, az viszont már annál inkább, hogy a 3. helyen Brazília áll 88 játékossal. Ám ha az ukránok számának az elmúlt években tapasztalható folyamatos növekedése folytatódik, akkor hamarosan Ukrajna lehet az NB I történetének harmadik legnagyobb játékosbeszállítója, eddig 77 ukrán játszott a magyar élvonalban. A nem európai nemzetek közül Brazília után a következő, legtöbb légióst Magyarországra exportáló ország az összesített rangsor 9. és 10. helyén Nigéria (37 játékos) és Kamerun (34).

A NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE!
A NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE!

Az UEFA-tagállamlistája alapján európainak számító országok közül, a törpeállamokat nem számolva, csak Azerbajdzsán, Észak-Írország, Írország, Norvégia, Törökország és Wales nem adott légióst az NB I-be. Érdekes, hogy a legtöbb nyugat-európai légiós Spanyolországból érkezett (28), több mint a térségünk országai közül Csehországból (24), Szlovéniából (23) vagy Ausztriából (19).

Hat kontinens szülöttei játszottak már az NB I-ben, a legkevesebben Ausztráliából, illetve Új-Zélandról származtak (összesen ketten), de Ázsia is csak 12 légióst delegált a magyar első osztályba hat országból (Dél-Korea, Irán, Japán, Palesztina, Tádzsikisztán, Pakisztán). Fontos hangsúlyozni, hogy csak azokat a játékosokat vettük figyelembe, akik pályára is léptek az NB I-ben.

Itt tartunk most, de a következő idénytől, amikor már semmilyen korlátozás sem vonatkozik majd a légiósokra (mint ismert, a jelenlegi idényben egy klub csak tíz nem hazai játékost nevezhet), a fenti számok gyors növekedésnek indulhatnak.

A MAGYAR ELSŐ OSZTÁLYBA EDDIG A LEGTÖBB LÉGIÓST ADÓ ORSZÁGOK – TOP 20
1. Szerbia 225 játékos
2. Románia 154
3. Brazília 88
4. Ukrajna 77
5. Horvátország 76
6. Szlovákia 71
7. Montenegró 42
8. Bosznia-Hercegovina 39
9. Nigéria 37
10. Kamerun 34
11. Spanyolország 28
12. Csehország 24
13. Szlovénia 23
14. Grúzia 22
15. Franciaország 21
16. Macedónia 20
Németország 20
Olaszország 20
19. Ausztria 19
20. Anglia 18
Forrás: nela.hu. A játékosokat a születési helyük szerint soroltuk be, az országokat pedig a FIFA jelenlegi tagállamlistája alapján vettük figyelembe. A határon túli magyarok az MLSZ érvényben lévő szabályozása szerint nem számítanak légiósnak, így ők nem szerepelnek a felsorolásban.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik