33 évvel ezelőtti Fradi-bravúr közelében járt a Loki

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.07.29. 18:37
null
Ibrahima Sidibe (balra) is góllal vette ki a részét a Kaposvár 7–1-es legyőzéséből (Fotó: Szabó Miklós)
A labdarúgó NB I első fordulójának utolsó mérkőzésén a DVSC-Teva 7–1-re kiütötte a csaknem nyolcvan percen keresztül emberhátrányban futballozó Kaposvárt. Nyitó fordulóban ritkán láthatunk ilyen mészárlást, több mint három évtizedet kellett visszamenni az időben ahhoz, hogy ennél nagyobb különbségű első fordulós győzelemre bukkanjunk.

Mielőtt megnéznénk, mikor fordult elő legutóbb, hogy egy csapat a bajnoki rajton hatgólosnál nagyobb diadalt aratott volna, lássunk egy-két ehhez kapcsolódó érdekességet is a közelmúltból.

Az egy évvel ezelőtti nyitányon is a Loki érte el a legnagyobb különbségű sikert, Debrecenben 4–1-re legyőzte a Győri ETO-t – amely aztán a pocsék kezdés ellenére megnyerte a bajnokságot. Ha ebből indulunk ki, a kaposváriak az aranyérem megszerzésében is reménykedhetnek…

A debreceniek a két évvel ezelőtti szezonnyitón is kitettek magukért, 5–2-re lemosták a Vasast (akkor ez, valamint a diósgyőriek ZTE elleni 4–1-es sikere volt az első forduló legnagyobb különbségű győzelme), és mivel a Loki abban a kiírásban megnyerte a bajnokságot, a mostani kiváló rajt után is bizakodhat. Azt már csak halkan tesszük hozzá, hogy az említett szezon végén éppen az a két csapat esett ki (a Vasas és a ZTE), amely az első fordulóban a legnagyobb pofont kapta – tehát reszkess, Rákóczi!

2010: ZTE–Kaposvár 3–5

A vasárnapi DVSC–Kaposvár (7–1) mérkőzésen összesen nyolc gól esett, nyitó fordulóban legutóbb 2010-ben született egy meccsen nyolc találat, és akkor is a Rákóczi volt az egyik főszereplő: a kaposváriak 5–3-ra nyertek Zalaegerszegen.

Egy évvel korábban, a 2009–2010-es bajnokság első fordulójában még ezt a teljesítményt is felülmúlták a kecskemétiek és a fehérváriak, a KTE–Videoton összecsapáson ugyanis kilenc gólt láthattak a nézők. Bár nem ez volt az évszázad mérkőzése, ugyanúgy idegenbeli 6–3-mal ért véget, mint a magyar labdarúgás történetének egyik legfényesebb diadala, a londoni 6:3!

2009: Kecskemét–Videoton 3–6

A 2009–2010-es bajnokság első fordulójában egyébként a Nyíregyháza Vasas elleni 5–1-es győzelme volt a legnagyobb különbségű siker, és ha haladunk tovább visszafelé az időben, rábukkanunk még néhány emlékezetes, első fordulós kiütésre.

1997 őszén a Diósgyőr úgy kezdte a szezont, hogy 5–1-re lemosta a Kispest-Honvédot, míg 1995 augusztusában a Vác 5–2-es szombathelyi sikerrel nyitott.

1997: Diósgyőr–Kispest 5–1

Az 1994–1995-ös szezont pedig az Újpest kezdte elképesztő tempóban. A Pécs elleni nyitó meccsen 6–1-re nyertek a lila-fehérek (a csapat mostani vezetőedzője, Kozma István nyitotta meg a gólcsapot), és nem álltak le, hiszen egy héttel később a Vasast 5–3-ra, majd a Soproni LC-t 7–1-re verték meg, a 4. fordulóban pedig sokáig emlékezetes meccsen 3–0-ra nyertek a Fradi otthonában.

1993 őszét a Ferencváros a BVSC elleni 5–1-es győzelemmel kezdte, a Népstadionban húszezren ünnepelték az Albert, Détári, Lipcsei belső hármassal felálló Fradi sikerét. Még emlékezetesebb lehet a zöld-fehéreknek az 1990-es bajnoki nyitány, amikor 5–0-ra nyertek a címvédő Újpest otthonában.

1993: BVSC–Ferencváros 1–5

Az 1985–1986-os bajnokság nyitó fordulójában lejátszott Rába ETO–Ferencváros meccset nem a nagy különbség, hanem a sok gól miatt említjük meg, a fővárosi zöld-fehérek ugyanis (26 ezer néző előtt) 5–4-re győztek az ETO otthonában.

1985: Rába ETO–Ferencváros 4–5


És akkor időben visszafelé haladva most értünk el a címben is említett, 33 évvel ezelőtti első fordulós mérkőzésig. 1980. augusztus 9-én a Ferencváros az Üllői úton a Dunaújvárost fogadta, és a Kakas – Horváth, Judik, Rab, Major – Nyilasi, Ebedli (Takács), Mucha – Murai, Szokolai (Koch), Pogány összetételű csapat a nyögvenyelős első félidő (1–0) után Nyilasi (3), Pogány (2), Takács (2) és Murai góljaival 8–0-ra legyőzte a Kohászt. Az már csak sajtótörténeti érdekesség, hogy a Népsport szerkesztőségében akkoriban döntöttek úgy, hogy megszüntetik a tudósításokban a mérkőzés utáni edzői nyilatkozatot, így a Fradi kispadján éppen korábbi együttese, az Újváros ellen debütáló Novák Dezső még azt sem mondhatta, hogy „Gratulálok a csapatomnak…” A bajnokságot egyébként a Ferencváros nyerte meg, Nyilasi Tibor pedig gólkirály és európai ezüstcipős lett.

Az FTC 8–0-s sikere óta a Loki mostani 7–1-es győzelme a legnagyobb különbségű diadal nyitó fordulóban, ám hogy annak se legyen hiányérzete, aki azt szeretné tudni, mikor aratott valamelyik csapat pontosan 7–1-es győzelmet a bajnoki rajton, annak álljon itt egy még régebbi dátum: 1971. augusztus 7. Ezen a napon a Szentmihályi – Noskó, Maurer, Horváth Juhász P. – Dunai III, Zámbó – Fazekas, Bene, Dunai II, Nagy L. összetételű Újpesti Dózsa Fazekas (3), Bene (2) és Dunai II (2) góljaival 7–1-re nyert a Komlói Bányász ellen. Kell-e mondani, hogy a szezon végén a Dózsa lett a bajnok, a góllövőlista első két helyén Bene Ferenc (29) és Fazekas László (21) végzett, Dunai II Antal (16) pedig negyedik lett.

1990: Újpesti Dózsa–Ferencváros 0–5

2013: Debreceni VSC-Teva–Kaposvár 7–1

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik