116 év alatt egyszer történt meg az, ami most Honvéd-aranynál lenne

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.05.20. 13:23
null
Davide Lanzafame már szombaton bajnok lehet a Honvéddal (Fotó: Veres Viktor)
A labdarúgó NB I-ben továbbra is nagy a harc a bajnoki címért, a bronzérmes helyezésért, valamint a kiesés elkerüléséért. A kispesti együttes akár már szombat este aranyérmet ünnepelhet (ha győz Debrecenben és a Vidi kikap a Fraditól), de valószínűbb, hogy a május 27-i Honvéd–Videoton meccsen dől el a bajnoki cím sorsa. Az utolsó előtti (32.) fordulót felvezető anyagunkban az egyes mérkőzéseknél elsősorban azt néztük meg, hogy a csapatoknak győzelem, döntetlen vagy vereség esetén hogyan módosul az esélyük az aranyéremért, a harmadik helyért vagy a bennmaradásért zajló küzdelemben. A kiesés ellen harcoló csapatoknak a 40 pont elérése az álomhatár, ennyi megszerzésével már biztosan bent lehet maradni.

Az NB I jelenlegi mezőnyében hét olyan csapat van, amely már nyert bajnoki címet az élvonalban: a Ferencváros (29 arany), az MTK (23), az Újpest (20), a Bp. Honvéd (13), a Debreceni VSC (7), a Vasas (6) és a Videoton (2).

A Fradi a címvédő, a fehérváriak két, a debreceniek három évvel ezelőtt végeztek az első helyen a bajnokságban, míg az MTK a 2007–2008-as kiírásban volt legutóbb aranyérmes az élvonalban.

A fentebb felsorolt hét bajnokcsapat közül az új évezredben az Újpest, a Bp. Honvéd és a Vasas nem nyert még bajnoki címet az NB I-ben. A lila-fehérek 1998 óta várnak és vágynak erre a nagy sikerre, a kispestiek 24 év után, az 1992–1993-as idényt követően lehetnének ismét bajnokok, míg az őszi szezonban sokáig listavezető Vasas negyven évvel ezelőtt, az 1976–1977-es idényben nyerte meg legutóbb az NB I-et.

A most folyó bajnokságban már csak két csapat küzd a bajnoki címért, a Honvéd és a Videoton. Ha a fehérváriak lennének a befutók, akkor hét év alatt harmadszor ünnepelhetnének. Ha a Honvéd végezne az első helyen, akkor – amellett hogy a 14. NB I-es bajnoki címét ünnepelhetné a kispesti alakulat – olyan történne, amelyre a magyar labdarúgó-bajnokság 116 éve íródó történetében korábban csak egyszer volt példa: egymást követő öt kiírásban öt különböző csapat lenne bajnok! Hiszen a 2012–2013-as idényt a Győri ETO FC, a következő bajnokságot a Debreceni VSC nyerte meg, aztán a Videoton FC, majd tavaly a Ferencváros lett a bajnok, tehát Honvéd-diadal esetén öt év alatt az ötödik gárda lenne aranyérmes.

Ilyenre eddig csak egyszer volt példa a magyar élvonalban – nem is olyan nagyon régen: az 1997–1998-as kiírásban az Újpest, egy évvel később az MTK Hungária, aztán a következő idényben a Dunaferr, majd a Ferencváros, és a sorozat lezárásaként a 2001–2002-es bajnokságban a Zalaegerszegi TE lett az aranyérmes.

Az ötvenes években is volt egy olyan időszak, amikor öt különböző csapat nyert egymás után bajnoki címet: 1955-ben a Bp. Honvéd, 1957 tavaszán a Vasas, aztán az MTK, majd a Csepel SC, és az Újpesti Dózsa. Ám ez nem egymást követő öt kiírás volt, ugyanis beékelődött az 1956-os bajnokság (amelyben a Honvéd vezetett, ám a vesztett pontokat nézve a Vörös Lobogó néven szereplő MTK állt a legjobban – nem tudni, melyik együtes lett volna a bajnok), amely a forradalmi események miatt októberben félbeszakadt, az elmaradt mérkőzéseket már nem tudták lejátszani, így nem hirdettek bajnokot.

ÚJPEST FC–SZOMBATHELYI HALADÁS, 18.00

A 39 pontos Újpestnek a hátralévő két fordulóban egy pontot kell szereznie ahhoz, hogy biztosan – mindenféle számolgatás nélkül –meghosszabbítsa élvonalbeli tagságát. Ha szombaton legyőzi a Haladást, vagy döntetlent játszik vele, akkor már nem kell figyelnie a tabellán mögötte lévő csapatok eredményeit. De kaphat „külső segítséget" is, ha szombaton az MTK kikap otthon a Diósgyőrtől, vagy a Debrecen elveszíti a Honvéd elleni hazai meccsét, akkor a lila-fehérek – még ha nem is szereznek több pontot – már nem eshetnek ki.

♦ A jelenleg 6. helyen álló Haladás (43 pont) már korábban biztosította bennmaradását, a számára legrosszabbul alakuló eredmények esetén sem eshet vissza a 8. helyezett mögé. Legfeljebb az Újpest (39) és a DVSC (38) előzhetné meg, de ehhez az kellene, hogy a Hali a hátralévő két meccsén maximum egy pontot szerezzen, miközben az újpestieknek és a debrecenieknek meg kellene nyerniük a két mérkőzésüket. Ha a Haladás szombaton ikszel a Megyeri úton, akkor a lila-fehéreket biztosan maga mögött tartja; ha győz, akkor a DVSC sem előzheti már meg a szombathelyi alakulatot.

A Haladás nagyon szerencsés – de eléggé valószínűtlen – esetben még bronzérmes is lehetne: ha a hátralévő két mérkőzését megnyerné (49 ponttal zárna), emellett az előtte állók közül a Ferencváros kétszer kikapna, a 48 pontos Vasas csak maximum egy pontot szerezne (és még a gólkülönbségét is nagyon lerontaná), illetve a 44 pontos Paks nem győzne mind a két találkozóját. Nagyon halvány esélye tehát még van az El-indulásra a Haladásnak, ehhez az kellene, hogy a kupadöntős két csapat (Ferencváros, Vasas) közül a vesztest, azaz a kupaezüstérmest megelőzze a bajnoki tabellán.

♦ Ha csak az előző három fordulót nézzük, akkor azt állapíthatjuk meg, hogy jelenleg az Újpest a legrosszabb formában lévő csapat: a lila-fehérek – egyedüliként a mezőnyben – elvesztették a legutóbbi három mérkőzésüket. Tavaly nyáron is kikapott egymás után három bajnokin, de az nem egy idényen belüli sorozat volt: az előző kiírás utolsó fordulójában elvesztette a Videoton elleni meccsét, majd a mostani bajnokság első két fordulójában alulmaradt a Honvéddal és a DVTK-val szemben. Egy szezonon belüli hárommeccses vereségsorozata a mostani esetet megelőzően legutóbb 2015 őszén volt, akkor a Diósgyőrtől, a Ferencvárostól és a Videotontól kapott ki egmás után.

♦ Előző két meccsén nem sikerült győznie a Haladásnak, előbb 2–0-ra kikapott a Videotontól, majd ikszelt a Vasassal (2–2).

♦ A múlt héten is írtuk, de még mindig aktuális: az Újpest a felújított Szusza Ferenc Stadion átadása óta pályaválasztóként még nem nyert bajnoki mérkőzést (csak a ZTE-t győzte le a Magyar Kupában). Hat hazai NB I-es meccséből hármat elvesztett, háromszor döntetlent játszott.

♦ A két csapat őszi mérkőzése 1–1-es döntetlent hozott a Fáy utcában, míg februárban, a Sopronban rendezett meccsükön az Újpest 2–0-ra győzött. Ebben a szezonban először játszanak egymással úgy, hogy a találkozót valamelyik csapat saját stadionjában rendezik. A Haladás egyébként a tavasszal már pályára lépett a Megyeri úton, 3–2-re legyőzte a Vasast.

DEBRECENI VSC–BP. HONVÉD, 18.00 (M4 SPORT)

♦ A Debrecen a kiesés elkerüléséért, a Honvéd a bajnoki címért küzd. Ha a szombati mérkőzésüket a DVSC nyerné meg, akkor a Loki (41 ponttal) már biztosan bent maradna. A Honvéd helyzete sem lenne reménytelen, hiszen az utolsó fordulóban a Videoton legyőzésével bajnok lenne, de vereségével lépéshátrányba kerülne a Vidivel szemben (kivéve akkor, ha a fehérváriak is kikapnak).

♦ Ha a DVSC–Honvéd találkozó döntetlennel zárulna, akkor a DVSC-nek 39 pontja lenne, ami adott esetben – ha az MTK (35) otthon ikszelne a Diósgyőrrel vagy kikapna tőle – már most a bennmaradást jelenthetné a Lokinak. Ha viszont az MTK nyerne, plusz a Mezőkövesd is győzne, akkor az utolsó fordulóban a Diósgyőr–Debrecen találkozón pontot kellene szereznie a DVSC-nek, mert ha kikapna, és a többi meccs eredménye is számára kedvezőtlenül alakulna, akkor búcsúzna az élvonaltól. A Honvédnak nem lenne nagyon rossz a döntetlen, ebben az esetben a Videoton–Ferencváros meccs eredményétől függ, hogy az utolsó fordulóban a fehérváriak ellen győznie kellene, vagy elég lenne az iksz is a bajnoki címhez.

♦ Ha a Debrecen–Honvéd találkozón a kispestiek nyernének, akkor az utolsó fordulóban nekik a döntetlen is elég lenne a bajnoki címhez, sőt, ha szombat este a Videoton kikapna a Fraditól, akkor már most ünnepelhetnének. A DVSC nehéz, de nem kilátástalan helyzetbe kerülne a vereséggel (38 pontja maradna). Ha az MTK kikapna a Diósgyőrtől, a Loki már nem eshetne ki. Ha a fővárosi kék-fehérek szombaton pontot szereznének, akkor az utolsó forduló mérkőzései döntenének a debreceniek (és a riválisok) sorsáról.

Előző két mérkőzésén veretlen maradt a Debrecen, előbb odahaza szerencsés körülmények között – Jonathan Heris ritkán látható öngólt fejelt – 1–0-ra legyőzte az Újpestet, majd a Groupama Arénában 0–0-t játszott a Ferencvárossal. Pályaválasztóként négy mérkőzés óta veretlen, otthon legutóbb március 11-én kapott ki (Paks, 1–3).

♦ Jó formában van a Honvéd, legutóbbi három mérkőzését megnyerte. Áprilisban viszont két idegenbeli bajnokit is elbukott, kikapott a DVTK és a Vasas vendégeként.

Ebben a kiírásban mind a két mérkőzésükön a Honvéd győzött, otthon és idegenben is 1–0-ra nyert. A Debrecen legutóbb 2014 októberében verte meg a Honvédot (4–0), azóta hatszor játszottak egymással, három iksz és három kispesti siker a mérleg.

MTK BUDAPEST–DIÓSGYŐRI VTK, 18.00

♦ Nem vitás, ki-ki mérkőzést játszik egymással a kiesés ellen harcoló két együttes. Ha a DVTK győzne, biztosan bent maradna, hiszen 39 pontja lenne, az MTK-nak maradna 35, és a DVTK-val szembeni négypontos hátrányát már nem tudná ledolgozni. Vereségük esetén a kék-fehérek nemcsak a Diósgyőrt, hanem az Újpestet és a DVSC-t sem előzhetnék meg, csak abban bízhatnak, hogy közben Mezőkövesden a kövesdiek nem győzik le a Paksot. Ha az MTK kikap a DVTK-tól és a Mezőkövesd megveri a paksi csapatot, akkor a fővárosiak már most búcsúznak az élvonaltól.

Ha az MTK–Diósgyőr mérkőzés döntetlennel zárulna, a DVTK-nak 37, az MTK-nak 36 pontja lenne. Ekkor tovább folytatódna a kiesés elkerüléséért vívott csata, ám sok minden függne attól, hogy a riválisok (Mezőkövesd, Debrecen, Újpest) mit játszanak szombaton. Még az is előfordulhat, hogy a kövesdiek, a debreceniek és az újpestiek is olyan eredményt érnek el, hogy a 36 pontos MTK már nem előzhetné meg őket, és akkor az utolsó fordulóban dőlne el, hogy a kék-fehérek vagy a diósgyőriek esnek ki.

Ha az MTK és a DVTK szombati találkozóján az MTK győzne, akkor nagy lépést tenne a bennmaradás felé, és a saját kezébe venné a sorsát. Ebben az esetben az MTK-nak 38 pontja lenne, a Diósgyőrnek maradna 36. Ekkor is az utolsó fordulóban dőlne el, hogy melyik csapat marad bent, de az MTK várná kedvezőbb helyzetből a záró játéknapot (természetesen ebben az esetben is sok függ attól, hogy a kiesés ellen küzdő riválisok szombaton mit játszanak). Az utolsó körben a kék-fehérek Paksra látogatnak, a diósgyőriek Mezőkövesden a Debrecent látják vendégül. Még az is lehet, hogy ezen a DVTK–DVSC találkozón dől el a kiesés sorsa.

Az MTK nincs jó passzban, elvesztette előző két bajnokiját. Legutóbbi hat mérkőzéséből csak egyet nyert meg, az Újpestet győzte le 2–1-re a Megyeri úton.

A DVTK négy forduló óta veretlen, ám a két szép siker (megverte a Paksot és a Vasast) után az előző két meccsén csak döntetlen ért el, a két újonccal, a Gyirmóttal és a Mezőkövesddel ikszelt.

Ebben a kiírásban mind a két mérkőzésüket az MTK nyerte meg: az ősszel – még Dunaújvárosban – 1–0-ra, februárban, Mezőkövesden 3–2-re győztek a fővárosiak. A DVTK legutóbb a 2014–2015-ös idényben verte meg az MTK-t, akkor otthon (1–0) és idegenben (2–0) is.

MEZŐKÖVESD–PAKSI FC, 18.00

♦ A Mezőkövesd számára létfontosságú ez a mérkőzés. Az eddig 36 pontot gyűjtő borsodiak győzelmük esetén közel kerülnének céljaik eléréséhez, az élvonalbeli tagság meghosszabbításához. Ekkor 39 pontjuk lenne, és ha közben az MTK nem tudná legyűrni a DVTK-t (azaz ikszelne vele, vagy kikapna tőle), akkor a kövesdiek biztosan bent maradnának, mert az MTK (kevesebb pontja vagy kevesebb győzelme miatt) már nem tudná megelőzni őket. Mezőkövesdi és MTK-győzelem esetén az utolsó fordulóra maradna a döntés, a borsodiak a záró játéknapon a Vasashoz látogatnak. Ebben az esetben egyébként három ponttal ellépnének a DVTK-tól (hiszen az említett MTK-győzelem egyben diósgyőri vereséget is jelent), ám a miskolciak az utolsó fordulóban visszaelőzhetnék a kövesdieket – éppen a mezőkövesdi stadionban, ahol a Debrecent fogadják.

Ha a Mezőkövesd–Paks mérkőzés döntetlennel zárulna (ekkor 37 pontjuk lenne a kövesdieknek), vagy a paksiak nyernének (maradna 36 pontja a Mezőkövesdnek), akkor mindenképpen az utolsó fordulóban dőlne el a borsodiak sorsa, és a bennmaradáshoz valószínűleg pontot (vagy pontokat) kellene szerezniük a Vasas vendégeként.

♦ A Paksnak 44 pontja van, jelenleg az 5. helyen áll. Ha kétszer kikap, visszaeshet, akár még a 8. helyre is lezuhanhat, de ehhez az kellene, hogy az Újpest (39) és a Debrecen (38) is megnyerje a hátralévő két meccsét, és a Haladás (43) is szerezzen legalább egy pontot, hogy a paksiak elé kerülhessen. A tolnaiak azonban nemcsak visszaeshetnek a tabellán, hanem előzhetnek is, igaz, ennek is csekély a realitása. A hátralévő két meccsük (Mezőkövesd, MTK) megnyerésével 50 ponttal zárnának, szerencsés esetben a Ferencváros (49 pont) és a Vasas (48) elé is kerülhetnének, ha a Fradi mind a kétszer kikapna (vagy egy iksszel és egy vereséggel egy pontot ugyan szerezne, de lerontaná a gólkülönbségét), míg a Vasas maximum egy pontot gyűjtene.

A Mezőkövesd a bajnokságban öt forduló óta nyeretlen (két iksz, három vereség), ebben az időszakban ráadásul a Vasas elleni két Magyar Kupa-mérkőzését is elvesztette, tehát sorozatban hét tétmeccsen nem sikerült győznie.

♦ A Paksnak nemrég volt egy rossz sorozata – egymás után háromszor kikapott –, az előző két meccsét viszont megnyerte, még gólt sem kapott: a Vasast és a Gyirmótot is 3–0-ra győzte le.

Ebben a kiírásban mind a két mérkőzésüket a Paks nyerte meg, az ősszel Mezőkövesden 3–1-re, a tavasszal otthon 5–0-ra győzött.

GYIRMÓT FC GYŐR–VASAS FC, 18.00

♦ Már április végén biztossá vált, hogy a Gyirmót FC Győr búcsúzik az NB I-től, számára nincs különösebb tétje a hátralévő két bajnokinak. A Vasas – amellett, hogy a Magyar Kupában döntőt vív – a bajnokságban a bronzéremért harcol, jelenleg a negyedik helyen áll 48 ponttal, egy ponttal van lemaradva a harmadik Ferencvárostól. Gyirmóti vendégjátéka után az utolsó fordulóban a Mezőkövesdet fogadja. Ha e két mérkőzésen legalább egy ponttal többet gyűjtene, mint a hátralévő fordulókban a Ferencváros (amely a Videotonnal és az Újpesttel játszik), akkor megelőzné a Fradit. Ha a Vasas és az FTC ugyanannyi ponttal zárna, több győzelmük miatt az angyalföldiek végeznének előrébb.

♦ Május 31-én a Vasas és a Ferencváros játssza egymással a Magyar Kupa-döntőjét, amelyik csapat diadalmaskodik, a kupagyőztes jogán indul az Európa-ligában. Emellett a bajnoki bronzérmes is El-szereplő, és ha a kupát éppen a harmadik helyen végző együttes nyeri meg, akkor a bajnokság negyedikje indul az El-ben. Ezért szinte biztos, hogy a Vasas az ősszel kiléphet a nemzetközi porondra (kupagyőztesként, vagy bajnoki harmadik/negyedik helyezettként), meg is kapta az ehhez szükséges licencet. Csak egy esetben maradna le az Európa-liga-indulásról: ha a bajnokságban a vele szemben jelenleg ötpontos hátrányban lévő Haladás megelőzné őt (ez csakis akkor lehetséges, ha a Vasas a hátralévő mindkét meccsét elvesztené, vagy csupán egy pontot szerezne és nagyon lerontaná a gólkülönbségét, s közben a Haladás megnyerné a szezonbeli utolsó két találkozóját), és emellett a Vasas elbukna a kupadöntőben. A tabellán adott esetben a Paks is a Vasas elé kerülhetne, de a paksiaknak nincs nemzetközi kupaindulásra feljogosító licencük, így ők nem szerepelhetnének az El-ben. Ha az angyalföldiek szombaton legyőzik a Gyirmótot, minden más meccs eredményétől függetlenül El-indulók, ráadásul ha a Ferencváros pontot veszítene a Videotonnál, akkor az utolsó forduló előtt a Vasas lépéselőnybe kerülne a bronzéremért vívott csatában.

♦ A Gyirmót legutóbb április 1-jén nyert meccset az NB I-ben, azt MTK-t verte meg 1–0-ra. Azóta hét bajnokit játszott le, kétszer ikszelt, ötször kikapott, azaz hét forduló óta nyeretlen.

♦ A Vasas a héten a Mezőkövesd kiütésével (5–0) bejutott az MK-döntőbe, a bajnokságban viszont három forduló óta nyeretlen, előbb kikapott a Diósgyőrtől és a Pakstól, majd ikszelt a Haladással.

Öt pontot vett el" eddig a Gyirmót a Vasastól, hiszen az ősszel odahaza 1–0-ra legyőzte az angyalföldi együttest, míg februárban a Szusza Ferenc Stadionban 1–1-et játszott vele. A Vasas legutóbb 2014 augusztusában verte meg a Gyirmótot – NB II-es mérkőzésen Ferenczi István és Remili Mohamed góljával 2–0-ra nyert.

VIDEOTON FC–FERENCVÁROS, 20.30 (M4 SPORT)

♦ A Videoton a Honvéddal vív óriási csatát a bajnoki címért, míg a Ferencváros a Vasassal küzd a bronzéremért. A két csapat szombat este már úgy lép pályára, hogy tudja, mit játszottak a riválisok. A Videoton ebben a fordulóban még nem lehet bajnok, akkor sem, ha legyőzné a Ferencvárost, és a kispestiek kikapnának Debrecenben.

♦ A Videotonnak és a Honvédnak is jelenleg 59 pontja van, a kispestieknek több a győzelmük, ezért pontazonosság esetén Marco Rossi együttese végezne előrébb – vagyis a Videoton csak úgy lehet aranyérmes, ha a hátralévő két fordulóban több pontot gyűjt, mint a Honvéd.

A DVSC–Honvéd és a Videoton–Ferencváros mérkőzés kimenetele összesen kilencféleképpen alakulhat, ebből nyolc esetben a záró fordulóban rendezendő Bp. Honvéd–Videoton rangadó döntene az aranyéremről. Egy olyan „forgatókönyv" létezik, amelynél már az utolsó előtti körben eldőlne a bajnoki cím sorsa: ha a Honvéd győzne Debrecenben és a Videoton kikapna az FTC-től.

Ha a Ferencváros (49 pont) legyőzné a Videotont, akkor az utolsó forduló előtt legalább egypontos előnye lenne a Vasassal (48) szemben, sőt, ha az angyalföldiek kikapnának Gyirmóton, akkor mai sikere esetén a Fradi már biztosan bronzérmes lenne. Ha az FTC ikszelne a Pancho Arénában, vagy kikapna a Videotontól, akkor a Vasas – gyirmóti győzelemmel – lépéselőnybe kerülhetne a harmadik helyért vívott párharcban.

A Videoton hat forduló óta veretlen, előző három mérkőzését megnyerte. Pályaválasztóként 11-szer győzött, kétszer ikszelt, háromszor veszített, csak a Vasastól (kétszer) és a DVTK-tól kapott ki.

Az FTC veretlen maradt a legutóbbi négy bajnokiján: sorozatban háromszor nyert, majd legutóbb ikszelt a DVSC-vel.

♦ A két csapat az ősszel (1–1) és februárban (0–0) is döntetlent játszott egymással.

AZ ÁLLÁS
1. Budapest Honvéd 31 18 5 8 49–28 +21 59
2. Videoton FC 31 17 8 6 61–26 +35 59
3. Ferencvárosi TC 31 13 10 8 51–40 +11 49
4. Vasas FC 31 14 6 11 47–38 +9 48
5. Paksi FC 31 11 11 9 38–33 +5 44
6. Szombathelyi Haladás 31 12 7 12 40–42 –2 43
7. Újpest FC 31 9 12 10 45–48 –3 39
8. Debreceni VSC 31 10 8 13 37–40 –3 38
9. Diósgyőri VTK 31 10 6 15 38–55 –17 36
10. Mezőkövesd Zsóry FC 31 9 9 13 35–51 –16 36
11. MTK Budapest 31 8 11 12 25–35 –10 35
12. Gyirmót FC Győr 31 4 9 18 18–48 –30 21
NB I, 2016–2017, 32. FORDULÓ
MÁJUS 20., SZOMBAT
HELYSZÍN
JÁTÉKVEZETŐ
18.00 Újpest–HaladásBudapest, Szusza Ferenc Stadion
Erdős József
18.00 DVSC–Honvéd (Tv: M4 Sport)
Debrecen, Nagyerdei Stadion Farkas Ádám
18.00 MTK–DVTKBudapest, Új Hidegkuti Nándor Stadion Szabó Zsolt
18.00 Mezőkövesd–PaksMezőkövesd, Városi StadionAndó-Szabó Sándor
18.00 Gyirmót FC Győr–VasasGyirmót, Alcufer StadionSolymosi Péter
20.30 Videoton–Ferencváros (Tv: M4 Sport)
Felcsút, Pancho ArénaIványi Zoltán
TABELLA • MENETREND • GÓLLÖVŐLISTA

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik