Az igazi biciklicselek világa

Vágólapra másolva!
2015.05.22. 19:53
null
Magyarországon Bajon lelt otthonra a sportág
A játékosok tekernek, a kerekek forognak, a labda pattog. Majd' hetven-nyolcvan kilométeres sebességgel suhan a háló felé, a kapus pedig nemcsak a kezét, hanem kerékpárja hátsó kerekét is beveti, hogy megóvja kapuját a góltól.



A Komárom-Esztergom megyei Bajon 1994 óta kerékpárlabdáznak. A meghonosítást követően rövid ideig Bokodon, Tatabányán és Farádon is űzték, végül azonban évekig a Baji KSE volt az egyetlen klub az országban, amelynek szakosztályai között szerepelt a különleges sport.

A KERÉKPÁRLABDA LEGFŐBB SZABÁLYAI
A pálya 14 méter hosszú és 11 méter széles, amelyet egy 30 cm magas, 60 fokban döntött palánk határol. A pályát fa vagy lakkozott fa borítja, a kapu szélessége és magassága egyaránt két méter. A labda súlya 500 és 600 gramm között van, átmérője 17–18 centiméter. Egy csapat két játékosból áll, kapusból és védőjátékosból, de szükség esetén pozícióikat szabadon cserélhetik, előbbi a kétméteres büntetőterületen belül kézzel is beleérhet a labdába. A felnőtteknél a játékidő 2x7 perc, amelynek során a játékosok lába nem érintheti a földet.

„Nehéz népszerűsíteni a sportágat, ha az egész országban csak egyetlen helyen játsszák – mondta Krausz Dániel, a sportág hazai szakágfelelőse. – Hiába tetszett meg több gyereknek is a játék, a nagy távolság miatt nem járt le edzésre. Bajon kialakult az állandó harmincfős létszám, ami hat felnőtt-, kilenc junior- és tizenöt iskoláskorú sportolóból áll. Igyekszünk minél több versenyt szervezni a csapatoknak. A legjobb magyar párosok Ausztriába és a környező országokba rendszeresen átjárnak, a válogatott pedig minden évben részt vesz a világ- és Európa-bajnokságon.”

Szerencsére a közelmúltban Tatára is beköltözött a kerékpárlabda, s Krausz Dániel reménykedik, hamarosan még több helyre szállíthatja a sporthoz használt speciális bicikliket.

„Nem egyszerű, eleinte megmozdítani is nehéz, az első két-három hónap a bicikli kezelésének megtanulásával telik, de megéri a fáradságot. Ebben a sportban elsősorban a trükkös megoldásokon van a hangsúly, persze a nagypályás futballból ismert helyzetek itt is megvannak, csak más formában. Ha a játékos reklamálni akar, odabiciklizik a bíróhoz, ha pedig az ellenfél meg akarja akasztani a támadást, nem megrúgja a másikat, hanem fellöki bringával együtt. Sőt a dörzsöltebbek gond nélkül lebukfenceznek a bicikliről, közben senki sem ért hozzájuk.”

A sportot persze nem elsősorban ezért szeretik. Sokkal inkább a kerekekkel mértani pontossággal átpasszolt labdák, a biciklikkel bemutatott trükkök és az elképesztően látványos figurák miatt. Az egyedi képi világú sportra érdemes rákeresni a videomegosztókon, egy próbát mindenképp megér megnézni, ahogy a levegőben lévő bicikli kerekéről útjára indul a hálószaggató bomba.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik