Kiélezett versenyfutás Keleten - a Szolnok vagy a Békéscsaba nevet a végén?

Füzesi BálintFüzesi Bálint
Vágólapra másolva!
2012.02.23. 16:33
null
A Békéscsaba mindössze három ponttal van lemaradva a Szolnok mögött (Fotó: Korponai Tamás)
Címkék
Február 25-én, szombaton rajtol a másodosztályú labdarúgó-bajnokság, az NB II tavaszi szezonja. Hagyományos idénynyitó beharangozónkban áttekintjük, mi történt a téli átigazolási időszakban, mely csapatok erősítettek a legjobban, és melyek esélyesek a bajnoki címre, azaz a feljutásra. A mai, első részben a Keleti csoport együtteseivel foglalkozunk.   

 

A BAJNOKI CÍMRE ESÉLYESEK

A GÓLLÖVŐLISTA ÉLMEZŐNYE
9 gólos:Urbin Péter (Balmazújváros)
8 gólos:Hamar Ádám (Mezőkövesd), Kállai Gábor (Balmazújváros), Dan-Alexandru Leucuta (Békéscsaba),Eugene Salami(Nyíregyháza Spartacus), Szepessy Róbert (Szolnoki MÁV FC)
6 gólos:Balog Marcell(Ceglédi VSE), Bernáth Péter (Szeged 2011), Mundi Roland (Szolnoki MÁV FC), Alekszandar Randelovics (Orosháza FC), Szabó Zsolt (REAC)
A dőlt betűvel szereplő játékosok a tavasszal már másik csapatban futballoznak.

A tavasszal a bajnoki címért harcba szálló, jelenleg éllovas Szolnoki MÁV FC-nek az őszi szezon elején még nem voltak ilyen vérmes reményei. Az első félév aztán kiugróan jól sikerült a Romanek János által irányított együttesnek, ezért a téli szünetben úgy erősített a csapat, hogy továbbra is versenyben legyen az első helyért. Eközben arra is figyeltek Szolnokon, hogy a megyéből származó fiatalokat igazoljanak. Így került a klubhoz a 19 éves, abonyi Kállai István (az MTK-tól), a 20 éves, szolnoki Tisza Kálmán (a Budapest Honvédtól) és a 26 esztendős, tiszaföldvári Törtei Tamás (Pécsről). Újpestről szerződtették az ősszel a lila-fehérek NB II-es tartalékcsapatában szereplő támadót, Kocsis Dávidot, míg a legutóbb Mezőkövesden futballozó Zováth János átigazolásával rutinos védekező középpályás érkezett. Távozott Kis Róbert és Ulviczki Mihály, de pótlásukat megoldották, sőt a szolnokiak tavasszal számíthatnak a sérülésből felépülő Zsolnai Róbertre is.

A százéves centenáriumát idén ünneplő Békéscsabai Előre 1912 SE sem tétlenkedett a télen, olyan játékosokkal erősítette meg keretét, akik már rutint szereztek az élvonalban. Sőt, Majoros Árpád magyar válogatott is volt, míg a román Claudiu Dragan pályára lépett UEFA-kupa- és Bajnokok Ligája-mérkőzéseken. A harmadik érkező, Farkas Krisztián szintén tapasztalt futballista, térdszalagszakadását követően az előző félévet Nagykőrösön töltötte, formába lendülése után erőssége lehet az Előrének. Mivel ők mindannyian támadók, Jimmy Jones Tchana és Dan Leucuta mellett bivalyerős lesz csatárposzton a Békéscsaba. Ez és a csapat stabilitása (a lila-fehérek eddig mindössze egyszer kaptak ki a bajnokságban) garantálja azt, hogy végig versenyben lesznek a bajnoki címért.

Kiélezett csata várható a két csapat között, sorsdöntő lehet a május 7-i Békéscsaba–Szolnok rangadó.

 

A DOBOGÓRA PÁLYÁZNAK

A dobogó alsó fokán, azaz a harmadik helyen jelenleg az egyik újonc, a Balmazújváros áll – ez nem sorolható a várt események kategóriájába. A fiatal, tehetséges szakember, Arany László által irányított együttes rendkívül érett játékot mutatott be ősszel, erénye még az összeszokottság és az, hogy hazai pályán rendkívül erős. A téli igazolásokkal – Lovas Márton, Arnóczki Tamás és a Ciprusról hazatérő Virág Aladár – nem elképzelhetetlen, hogy megtartja bronzérmes pozícióját, de újoncként már az is nagy sikernek számítana, ha az első hatban végezne.

Az őszi szezon másik meglepetéscsapata a Ceglédi VSE. Ványi Zsolt vezetőedző szerint a gárdán továbbra sincs eredménykényszer, a ceglédiek felszabadultan játszhatnak, és ez akár az egyik dobogós hely megszerzését eredményezheti. A Pest megyeiek kifejezetten jól erősítettek a télen, hiszen megszerezték a legutóbb Siófokon futballozó csatárt, Denisz Rebriket, a Fehéroroszországból hazatért Sándor Istvánt, a volt békéscsabai támadót, Laurinyecz Ákost, valamint a Pénzügyőrtől érkező Szkunc Vjacseszlavot. Kása Tibor, Odrobéna Péter, Balog Marcell, Busa Bálint és Kurucsai Milán végleg távozott a klubtól – Balog kölcsönből visszatért Kecskemétre, míg Kurucsai Nagykőrösre igazolt. Amint az várható volt, Szilasi Milán az NB III-as FC Hatvanhoz került fél évre kölcsönbe.

Rosszul kezdte az őszt az NB I-ben listavezető Loki tartalékcsapata, a DVSC-DEAC, de a szezon derekától nagy sorozatot bemutatva az ötödik helyre kapaszkodott fel a tabellán. Az őszi menetelésben fontos szerepet játszók közül két tehetséget átmenetileg elvesztettek a piros-fehérek: Vinicius Galvao és Csorba Szabolcs Nyíregyházára ment kölcsönbe. Visszatért ellenben Balmazújvárosból Oláh Gergő és az NB III-as fiókcsapatból, a Létavértesből is érkezhetnek játékosok. Az ötödik hely megtartása nagy siker lenne a fiatalok számára.

Szabó Ádám kölcsönbe érkezett
Szabó Ádám kölcsönbe érkezett

Az ősz csalódását a Mezőkövesd-Zsóry okozta, a borsodiaknál edzőváltás is volt a 7. forduló után; az eredetileg a bajnoki címre hajtó gárda már csak a dobogóért küzdhet. Igaz, az utolsó pillanatban két jó futballista érkezett a csapathoz: az újdonsült DVSC-játékos, Szabó Ádám fél évre kölcsönbe, míg Kákonyi Dániel az MTK-tól végleg. Kölcsönadása után visszatért Nyíregyházáról Haburcsák Bertalan, a kövesdiek végleg megszerezték a KTE-től Bagi Istvánt, Kerényi Gábor pedig Salgótarjánból érkezett. Palásthy Norbert Vácra, Török Sándor Vecsésre, Zováth János Szolnokra távozott, de a keret így is alkalmas arra, hogy elérje legalább a dobogó alsó fokát.

A 7. helyen álló REAC csupán két játékossal erősített, a kapus Vajda Gellért mellett a hátvéd Tóvizi Tamást igazolta át a rákospalotai klub. Két kapusát, Szentpéteri Viktort és Kunsági Rolandot elengedte (utóbbi a Ferencvároshoz szerződött), míg a kulcsjátékosok közül Kiss Tamást veszítette el, ő a Vasashoz került kölcsönbe. A kapuskérdést házon belül oldják meg a palotaiak, az elöljárók úgy döntöttek, hogy a visszatérő Vajda Gellért mellett az eddigi harmadik számú kapusnak, Tóth Péternek adják meg a lehetőséget a bizonyításra. A feljutás az idén már biztosan nem kerülhet szóba a kék-sárgáknál, Mátyus János vezetőedző a fiatalok beépítését tekinti jelenleg a legfontosabbnak, persze eközben a lehető legjobb pozícióban szeretne végezni csapatával.

Nem volt nagy mozgás télen a 8. helyen álló Egri FC-nél. Simon Antal csapatából az egyik kapus, Illyés Dániel az Egyesült Államokba szerződött, így Sztankó Gábor mellé mindenképpen kellett kapust szerződtetni. Végül Giák Tamásra esett a választás, de ennél nagyobb szenzáció, hogy a fogadási csalásokkal kapcsolatban meggyanúsított S. Balázst az egri vezetők kitették a keretből. A játékosállomány ettől függetlenül erős maradt, a csapattól előrelépést várnak a szakemberek.

Halgas a Barcikát erősíti majd
Halgas a Barcikát erősíti majd

Az egyik leggyengébb kerettel rendelkező Kazincbarcikai SC a téli felkészülési időszakban mindenképpen szeretett volna erősíteni, és olyan játékosokat igazolni, akik versenyhelyzetet teremtenek a különböző posztokon. A felkészülés kezdetén a vezetők Badalik Szabolcs szerződését nem hosszabbították meg, majd szerződést bontottak Borbély Bálinttal, és hamarosan Mbei Simon is kikerült a keretből. Kölcsönből visszarendelték Vasas Viktort, leigazolták – szintén kölcsönbe – a Veszprémtől a kolumbiai Daniel Gomest, és visszatért a tehetséges Molnár Gábor Edelényből. Az átigazolási időszak utolsó napján is voltak változások: a klub szerződést kötött három egyiptomi futballistával, az irányító középpályás Ramadan Mohamed Ragappal, a balhátvéd Hasszan Aminnal és a csatár Mohamed Jusszeffel, sőt a Sopronban is megforduló, de ősszel csapat nélküli Leonard Ossával is. Diósgyőrből kölcsönbe érkezett Illés Richárd, Szabó Péter és Halgas Tibor – előbbi védekező középpályás, illetve a jobb oldali védő posztján használható, míg utóbbi kettő a szélső középpályás pozíciójában bevethető. Távozók is voltak az utolsó pillanatban: a borsodiak kölcsönadták Tiszaújvárosba Dávid Zoltánt, és vele tartott az eredetileg DVTK-játékos, ám az őszt Barcikán töltő Kovács Bence is.

 

AKIK A KIESÉS ELLEN KÜZDENEK

Palásthy visszatért Mezőkövesdről
Palásthy visszatért Mezőkövesdről

Sokkal jobb szereplést vártak a Dunakanyar-Vác hívei a piros-kékektől, a 10. pozícióban állomásozó csapatnak tavasszal már csak a biztos bentmaradás, esetleg a stabil középmezőnybeli tagság kivívása lehet a célja. A téli holtszezon szenzációját egyébként a Duna-partiak szolgáltatták, miután szélső középpályásuk, Rábold Richárd abbahagyta a futballt, és modellkarrierbe kezdett – Milánó felé vette az irányt, ahol divatbemutatókon lépett fel. Rajta kívül elhagyta a csapatot Borszéki Csaba (Kecskeméti TE), Lovrencsics Balázs (Gödöllő) és Franyó Róbert (FC Hatvan – kölcsönbe), de erősíteni is sikerült: visszatért Mezőkövesdről Palásthy Norbert és a ZTE-től öccse, Palásthy Dávid. Kiss Róbert Tatabányáról igazolt Vácra, míg Aranyos Márk Újhartyánból csatlakozott a kerethez.

A mezőnyben kivételt jelent az Orosháza FC, amelynél a télen gyakorlatilag nem volt játékosmozgás (csak Buza Barnabás távozott takarékossági okokból az Orosházi Rákóczihoz), és a szakmai stáb az állandóságban bízva vág neki a tavaszi küzdelmeknek. Igaz, Major László csapatának téli felkészülése nem sikerült jól, és az edző már azt is szép eredménynek tartaná, ha a gárda a bajnokság végéig megtartaná jelenlegi 11. pozícióját. Jóslatunk szerint a bentmaradás – ha vérrel-verejtékkel is, de – sikerülni fog.

Már az is nagy szó, hogy a viszontagságos ősz után a Nyíregyháza-Spartacus folytatni tudja a bajnokságot. Az első félévet gyakorlatilag pénz nélkül játszották végig a piros-kékek, de a küszöbön álló tulajdonosváltás után végre megoldódhatnak a gondok. Ennek szellemében alakították ki a keretet tavaszra: Vágó Zoltán, Minczér Tibor és Szilágyi Krisztián Hajdúböszörményből érkezett, Ambrusz Árpád Kemecséről tért vissza, Germán Tamás Pápáról, Pákolicz Dávid Pécsről jött kölcsönbe, Vinicius Galvao és Csorba Szabolcs a DVSC-DEAC-tól szintén kölcsönbe érkezett, míg Úr Lászlót Mezőkövesdről igazolták át. Sarus Balázs Kecskemétre, Kovács Ádám és Stranigg Ferenc a Vasashoz, Ráti Gergő a Nyírbátori FC-hez, Miskolczi László Kemecsére távozott, míg Salami kölcsönadása után visszatért Debrecenbe. A távozó Gálhidi György helyére a kispadra Németh Károly ült le, és az ismét szerepet vállaló Brekk János szakmai igazgató lesz a klubnál.

Szinte teljes keretcserét hajtott végre a táblázat 13. helyén álló Szeged 2011, amely ráadásul új trénerrel, Futó Tamással vág neki a tavaszi idénynek. Összesen tizennégy labdarúgó távozott, miközben tizenegy érkezett; a klub elsősorban fiatalokkal erősített. Az átigazolási időszak utolsó napjaiban három akadémistát is szerződtettek, Guzsik Richárd, Rézműves Rajmund és Válent Krisztián a gyulai Grosics Gyula Katolikus Labdarúgó Akadémiáról érkezett. Korábban Borbély Bálint Kazincbarcikáról, az elefántcsontparti Bamba Fousseni az ASC Ouragahiótól, Geiger Norbert Csepelről, Kis Róbert és Ulvicki Mihály Szolnokról, a román Bogdan Toca a Liberty Oradeától jött, és a szintén román Ruben is csatlakozott a kerethez. Tehetséges játékosok távoztak, többek között Batik Bence a Fradihoz, Brinszky Adrián Tápéra, Czirbus Gábor, Gellér Gábor, Kazi László, Magyar György és Puskás Csaba egyaránt Makóra, Fabricio Reyes Colón Hajdúszoboszlóra, míg Varga István Hódmezővásárhelyre ment. Az újjáalakult csapattól már az is jelentős tett lenne, ha sikerülne kiharcolnia a bentmaradást.

Nehéz dolga lesz a legjobb csatárait, Szabó Bencét és Kocsis Dávidot (igaz, ő nem tudott kiteljesedni a liláknál) elveszítő Újpest FC B-nek, sőt a lila-fehérektől távozott az alapembernek számító Szalai Vilmos és Bozsó Antal is, előbbi Németországba, utóbbi Sopronba ment. A kapuba, Bozsó helyére Floszmann Tamást igazolták le Dunaújvárosból. Szlezák Zoltán csapatára kemény tavasz vár, ha az ősszel látott rapszodikus formát mutatják a negyedik kerületiek, a szezon végén alighanem elbúcsúznak a másodosztály küzdelmeitől.

Hasonló, ha nem rosszabb helyzetben van a Budapest Honvéd-MFA. Vincenzo Maezzo edző helyére az utolsó pillanatban az akadémiánál dolgozó Pári Sándort ültették a vezetők, aki szinte kizárólag csak magyar játékosokkal szeretne dolgozni, így a klub elköszönt többek között Radoszlav Szekulicstól és Marek Kostolánitól. Tisza Kálmán Szolnokra szerződött, Vólent Roland a Soproni VSE-hez került kölcsönbe. Bár a gárda ponthátránya nem jelentős, a kispesti fiatalok az elmúlt esztendőkben nem tudtak felnőni a másodosztály színvonalához, így nagyon valószínű, hogy a szezon végén elbúcsúznak az NB II-től.

Alaposan bevásárolt a pontlevonással is sújtott, három ponttal a tabella utolsó helyén álló Vecsési FC. A csapat elszántan készül arra, hogy csodát tegyen, és bentmaradjon a másodosztályban. Földvári Tibor klubelnök leginkább a támadószekciót erősítette meg – ez nem is csoda, hiszen a vecsésiek az ősszel összesen hat gólt értek el –, s megszerezte az eddig Mezőkövesden futballozó Török Sándort, a Fradiban és Tatabányán is megfordult Edouard Ndjodót, az U17-es nigériai válogatott Samuelt, valamint az utolsó pillanatban megegyezett a legutóbb Izraelben játszó guineai irányító középpályással, Alaiya Kamarával. Ráadásként érkezett még az NB I-es rutinnal rendelkező Farkas Viktor is. A keret így már erősnek mondható, nagy kérdés, hogy az ősz során felhalmozott óriási ponthátrányt le tudja-e dolgozni a Duró József vezette együttes. Dobó Róbert és Ponczók Tamás mellett egyébként Cseke Károly távozott a csapattól.

A 16. FORDULÓ PROGRAMJA
Február 25., szombat
Kazincbarcikai SC–Dunakanyar-Vác 14.00
Ceglédi VSE–Nyíregyháza Spartacus 14.00
Egri FC–Orosháza 14.00
Február 26., vasárnap
Szeged 2011–Szolnoki MÁV FC 13.00
Újpest FC B–REAC 14.00
Bp. Honvéd-MFA–Balmazújváros 14.00
Debreceni VSC-DEAC–Mezőkövesd 14.00
Március 28., szerda
Vecsés–Békéscsabai Előre 16.00
AZ ÁLLÁS
1. Szolnoki MÁV FC 15 10 3 2 35–10 +25 33
2. Békéscsaba 1912 15 8 6 1 25–11 +14 30
3. Balmazújváros 15 8 3 4 29–18 +11 27
4. Ceglédi VSE 15 8 3 4 22–15 +7 27
5. DVSC-DEAC 15 7 5 3 25–18 +7 26
6. Mezőkövesd-Zsóry 15 6 5 4 23–21 +2 23
7. REAC 15 6 4 5 26–21 +5 22
8. Egri FC 15 6 4 5 16–17 –1 22
9. Kazincbarcikai SC 15 6 3 6 16–19 –3 21
10. Dunakanyar-Vác 15 5 2 8 18–25 –7 17
11. Orosháza FC 15 3 8 4 22–21 +1 17
12. Nyíregyháza Spartacus 15 2 10 3 20–27 –7 16
13. Szeged 2011 15 4 2 9 18–26 –8 14
14. Újpest FC B 15 3 5 7 22–36 –14 14
15. Budapest Honvéd-MFA 15 2 5 8 12–23 –11 11
16. Vecsési FC 15 4 11 6–27 –21 3
• A Vecséstől egy pont levonva.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik