Kétszereplős versenyfutás Keleten - NB II-es értékelés, II. rész

Füzesi BálintFüzesi Bálint
Vágólapra másolva!
2011.12.08. 14:11
null
A Békéscsaba a Szolnok nyomában van (Fotó: Németh Ferenc)
Címkék
Bő egy héttel ezelőtt véget értek az NB II 2011–2012-es őszi szezonjának küzdelmei. A Nemzeti Sport Online értékeli a bajnoki félidényt: a mai, második részben a Keleti csoporttal foglalkozunk, ahol kisebb meglepetésre a Szolnok és a Békéscsaba küzd a bajnoki címért. Őket egy remeklő újonc, a Balmazújváros követi, míg hátul a Vecsés helyzete szinte reménytelennek látszik.

AZ ÉLMEZŐNY – KETTEN KÜZDENEK IGAZÁN A BAJNOKI CÍMÉRT

A Szolnoki MÁV a nyáron búcsúzott az NB I-től, és szinte senki sem gondolta, hogy az átalakított kerettel – az összes nem szolnoki illetőségű játékos távozott, helyükre ambiciózus fiatalok érkeztek – esélyes lehet a dobogós helyezések megszerzésére is. Ehhez képest a Tisza-partiak a legtöbb gólt szerezték, a legkevesebbet kapták a bajnokságban, a legtöbb győzelmet számlálják, és hazai pályán egy döntetlen kivételével az összes mérkőzésüket megnyerték – nem egyet nagy különbséggel. Igaz, idegenben korántsem nyújtottak olyan bátor támadófutballt, mint pályaválasztóként, például a kiesés ellen harcoló Vecsés és a Bp. Honvéd II otthonában sem tudtak nyerni. Romanek János vezetőedző szerint ebben kell javulniuk, ha ki akarják harcolni a feljutást.

A Békéscsabai Előre 1912 SE sem célozta meg a feljutást az idény kezdete előtt, a viharsarkiakat a szakértők a középmezőny elejére várták. A csabaiak ehhez képest egészen a 13. fordulóig veretlenek voltak, és Pásztor József remek szakmai munkája mellett a Tchana, Leucuta csatárpáros „repíti” őket: előbbi három, utóbbi nyolc gólt szerzett. Persze az elnyűhetetlen „írástudó”, Pozsár Gábor nélkül nem tudtak volna ilyen eredményesek lenni a támadók. Nagy siker a lila-fehérek számára az is, hogy néhány nappal ezelőtt a Magyar Kupából kiejtették a Ferencvárost, és a legjobb nyolc csapat között vannak.

Zsolnaiék vezetik a bajnokságot
Zsolnaiék vezetik a bajnokságot

Szinte biztosan a Szolnok és a Békéscsaba között dől el a bajnoki cím sorsa, igaz, pontszámban elméletileg az utánuk következő három csapat is befuthat.

Ami Nyugaton a Kozármisleny, az Keleten egyértelműen a Balmazújváros. Az újoncként rajthoz álló Hajdú-Bihar megyeiek elképesztő szezont produkáltak, hazai pályán mindig nyomást gyakoroltak ellenfelükre, és két kivétellel az összes otthoni mérkőzésüket megnyerték. Veretlenségüket a nyolcadik fordulóig őrizték, igaz, a 11. fordulótól kezdve beleszaladtak egy három meccses kudarcsorozatba. Ők adják a legeredményesebb csatárpárost, a Kállai Gábor (8), Urbin Péter (9) duót, ketten összesen 17 találatot szereztek (utóbbi ezzel a góllövőlista vezetője is). A sikerben nagy szerepe van a tavaly még a megyei I. osztályú Bárándon edzősködő trénernek, a korábbi válogatott labdarúgónak, Arany Lászlónak.

Elsősorban a fiatal szakember, Ványi Zsolt szakmai munkáját dicséri a negyedik helyen forduló Ceglédi VSE szereplése. A szezon előtti beharangozónkban a mezőny első felébe, de inkább a középmezőnybe vártuk a gárdát, a ceglédiek ezt jelentősen túlszárnyalják. Bár tavaly a csodával határos módon maradtak bent, a sárga-kék együttes azóta még inkább egybeforrt, egységessé vált, és ez látszik az eredményeken is – otthon és idegenben egyaránt stabil teljesítmény nyújt, és bárkire veszélyes.

A gyenge kezdés után sorozatos győzelmekkel zárkózott fel az élmezőnyhöz a DVSC-DEAC. Fórián Zsolt együttese egy tízmeccses veretlenségi sorozatot halmozott fel az 5. fordulót követően, a fiatalos lendület egészen az ősz végéig kitartott. Az eredményt felnagyítja az a tény is, hogy visszajátszók csak elvétve voltak a gárdában. A kis Lokit végig a technikás, gyors futball jellemezte, és ebből a keretből hamarosan a nagycsapat ajtaján kopogtathat Ferenczi János, Lucas Marcolini, Vinicius Galvao Leal és Mokánszki Norbert is.

A KÖZÉPMEZŐNY – TÖBBEN CSALÓDÁST KELTETTEK

A KELETI CSOPORT GÓLLÖVŐLISTÁJÁNAK ÉLMEZŐNYE
9 gólos: Urbin Péter (Balmazújváros)
8 gólos: Hamar Ádám (Mezőkövesd), Kállai Gábor (Balmazújváros), Dan-Alexandru Leucuta (Békéscsabai Előre), Eugene Salami (Nyíregyháza Spartacus), Szepessy Róbert (Szolnoki MÁV FC)
6 gólos: Balog Szabolcs Marcell (Ceglédi VSE), Bernáth Péter (Szeged 2011), Mundi Roland (Szolnoki MÁV FC), Alekszandar Randelovics (Orosháza FC), Szabó Zsolt (REAC)

A középmezőnyt az őszi szezon egyik csalódását keltő csapata, a Mezőkövesd-Zsóry vezeti, amely a tavalyi ezüstérem után az idén a bajnoki címért szállt harcba, ehhez képest jelenleg csak a hatodik helyen áll. A borsodiaknál az idény közben edzőváltás is volt, az évek óta a klubnál dolgozó Huszák Géza átadta helyét, amelyet a váci kispadot elhagyó Szabados György foglalt el. Egyelőre az új trénerrel sem sikerült jelentősen előrelépni, főképp idegenben nem ment a gárdának, az ősz során csupán egy győzelmet ért el házon kívül. A kövesdiekről nem lehet elmondani, hogy egységes csapatot alkotnának; bár a keret erős, néhány játékos folyamatosan úgy gondolta, hogy „bérelt” helye van a kezdő tizenegyben – az új mester ezt igyekezett megszüntetni, ami érdeksérelemmel járt.

A mezőny egyik legjobb hazai mérlegével a Mátyus János vezette REAC rendelkezik (8 mérkőzésen 18 pont), de mivel idegenben már korántsem megy ennyire jól a palotaiaknak, egyelőre nem tudtak ismét élcsapattá válni. Bár az amúgy is erősnek nevezhető keret az ősszel Böőr Zoltánnal bővült, a sérülések állandó változtatásokra kényszerítették Mátyus Jánost. Egy játékos számára viszont igazán jól sikerült a félév: a szinte minden poszton bevethető Sós Márkó régi önmagát idézte, gólpasszai mellett fontos gólokat szerzett, és nem elképzelhetetlen, hogy a fiatal játékos tavasszal már ismét első osztályú csapatban mutathatja meg magát.

A bajnokság kezdete előtt mindössze három hete volt a magyar labdarúgás térképére visszakerülő Egri FC-nek a felkészülésre. Bár ütőképes keretet hoztak össze a vezetők, a kezdet nehéz volt, az első győzelemre öt fordulót kellett várni. Az idény közepén hullámvölgy – sorozatban három vereség – is visszavetette a Heves megyeiek teljesítményét, de aztán az utolsó öt mérkőzésükből négyet megnyertek, amivel stabilizálták helyüket a középmezőnyben. Az erős állományból három kulcsjátékosra szinte az egész ősz folyamán nem számíthatott Simon Antal vezetőedző: Csedomir Pavicsevics, Szasa Dobrics és Koós Gábor hiányát végig érezték az egriek.

Az Egerrel szinte azonos teljesítményt mutatott fel, bár más utat járt be a Kazincbarcikai SC FC. A borsodiak jól kezdték a szezont, első kilenc találkozójukon 14 pontot szereztek, ám teljesítményük ezután romlani kezdett. A Komlósi Ádám által dirigált védelem jól muzsikált, elöl viszont akadtak gondok, a barcikaiak – holtversenyben az Egerrel – a harmadik legkevesebb gólt szerezték a mezőnyben. A keret erőssége alapján mégis jó eredményként értékelhető a kilencedik helyezés.

Szinte hihetetlen, de az előzmények ismeretében jónak tekinthető a Dunakanyar-Vác tizedik pozíciója is. A piros-kékek az előző két évadban versenyben voltak a bajnoki címért is, most azonban katasztrofálisan kezdték a bajnokságot, első hat meccsükön ötször kikaptak. Nem ebből kifolyólag, de egy fordulóval később edzőváltás történt a gárdánál: a Mezőkövesdhez távozó Szabados György helyét a tíz év után profi csapat kispadjára leülő Híres Gábor foglalta el, akivel elkezdte a pontgyűjtést a csapat, és végül az utolsó öt találkozójából négyet megnyert.

Az Orosháza FC is sokáig „böjtölt”, az első fordulóban aratott győzelmet követően tíz mérkőzésen keresztül nem tudott nyerni, ráadásul úgy, hogy több alkalommal is az utolsó percekben kapott gólokkal veszített értékes pontokat. Major László együttese aztán a hajrában valamit visszakapott a sorstól, ami addig kifelé pattant, az akkor már bement, de a keret erőssége összességében ennél a helyezésnél nem predesztinálja feljebb a csapatot.

A csodával határos, hogy a Nyíregyháza Spartacus nem tölti kieső helyen a telet. A tavaly még a bajnoki címért küzdő együttest az átigazolási időszak utolsó napján elhagyta Ambrusz Árpád és Minczér Tibor, és kikerült a csapatból a később visszatérő Cséke György is. Kilenc fordulót követően a káosz és a pénztelenség miatt Milan Davidov, Dejan Vukadinovics és Miskolczi László, azaz az összes rutinos játékos távozott, így a hátralévő mérkőzéseket 19–21 éves fiatalokkal kellett lejátszania Gálhidi György vezetőedzőnek. A tréner munkáját dicséri, hogy a gárda így is csak háromszor kapott ki (igaz, mindössze kétszer győzött), és a bizonytalanság hetei során is jól helytállt, persze ehhez kellett a DVSC-től kölcsönkapott Eugene Salami nyolc találata is. A folytatás egyelőre bizonytalan, a télen nagy változásoknak kell történnie a klubnál, hogy a csapat egyáltalán befejezze a bajnokságot.

A nyáron óriási tervekkel megalakult, a Makó FC jogán elinduló Szeged 2011 számára nehezen indult a szezon, a folyamatos pályagondok miatt még az edzéseket is állandóan változó helyszíneken tartották. Emellett a csapat kerete is nehezen állt össze – volt olyan játékos, amelynek a játékengedélye a 8. fordulóig nem érkezett meg –, ennek tudható be, hogy a szegediek alaposan beragadtak a rajtnál. Amikor aztán elkapták a fonalat, jött egy váratlan és érthetetlen edzőváltás – Kolozsvári János mellett két játékosnak, Batik Bencének és Gellér Gábornak is távoznia kellett –, ettől összeomlott a gárda: mentálisan szétestek a játékosok, a koncentráció megbomlott, ennek pedig az lett a következménye, hogy a sorozatban elszenvedett négy vereség után azonos pontszámmal állnak a kieső helyen lévő Újpest FC B-vel.

AKIK JELENLEG A VONAL ALATT VANNAK – KI MENEKÜL MEG A KIESÉSTŐL?

Többet várt a közvélemény az Újpest FC B-től. A tavaly újoncként remekül szereplő Megyeri úti fiatalok a vártnál jóval gyengébben muzsikálnak, pedig a szezon nem indult rosszul számukra. Két vereség után zsinórban három győzelmet arattak, aztán következett egy tízmeccses nyeretlenségi széria, amelynek során beleszaladtak egy 6–1-es vereségbe a DVSC-DEAC ellen, ráadásul hazai pályán. A gárda kétarcúságát mutatja, hogy Békéscsabán és Mezőkövesden döntetlent ért el, miközben az otthoni, kötelezőnek titulált győzelmeket nem tudta hozni.

A Bp. Honvéd-MFA a „szokásos” félidényen van túl: a csapat zsinórban a harmadik alkalommal tölti kieső helyen a telet, pedig a tavalyi idegenlégiós dömping után idén elsősorban magyar fiatalokkal szállt harcba a bajnokságban. Az akadémistáknak a Keleti csoport mezőnye is nagy falat, és az idegeivel nem bíró (két mérkőzés után is eltiltásban részesülő), egyébként is csak ideiglenesen a kispadon ülő Szalai László helyett egy olasz tréner, Vincenzo Mazzeo ült le a kispadra, de az eredményességen ez mit sem javított. A hajrában ismét a külföldiek jutottak szerephez, a Nyíregyháza elleni szezonzárón hat légiós is pályára lépett, de ez sem hozta meg a harmadik győzelmet.

Borzalmas őszön van túl a Vecsés FC, amely még Détári Lajossal kezdte el a szezont. Miután az egykori világválogatott labdarúgó a Ferencvároshoz szerződött, az addigi másodedző, Duró József foglalta el a helyét. A szakember nem tudott előrelépni a csapattal, a vecsésiek egyetlen meccset sem nyertek meg, hazai pályán összesen három, míg idegenben egy pontot szereztek. Ráadásul az MLSZ levont tőlük egy pontot, így abszolút reménytelen helyzetből várhatják a tavaszi folytatást. Ebből a garnitúrából sokkal többet nem is lehetett volna kihozni, így a télen nagy változások várhatók a játékoskeretben – a zuhanyhíradó szerint mindössze öt futballista maradhat.

A KELETI CSOPORT ÁLLÁSA
1. Szolnoki MÁV FC 15 10 3 2 35–10 +25 33
2. Békéscsaba 1912 15 8 6 1 25–11 +14 30
3. Balmazújváros 15 8 3 4 29–18 +11 27
4. Restart-Ceglédi VSE 15 8 3 4 22–15 +7 27
5. DVSC-DEAC 15 7 5 3 25–18 +7 26
6. Mezőkövesd-Zsóry 15 6 5 4 23–21 +2 23
7. REAC 15 6 4 5 26–21 +5 22
8. Egri FC 15 6 4 5 16–17 –1 22
9. Kazincbarcikai SC 15 6 3 6 16–19 –3 21
10. Dunakanyar-Vác 15 5 2 8 18–25 –7 17
11. Orosháza FC 15 3 8 4 22–21 +1 17
12. Nyíregyháza Spartacus 15 2 10 3 20–27 –7 16
13. Szeged 2011 15 4 2 9 18–26 –8 14
14. Újpest FC II 15 3 5 7 22–36 –14 14
15. Budapest Honvéd II 15 2 5 8 12–23 –11 11
16. Vecsési FC 15 4 11 6–27 –21 3

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik