Nem kell senkinek a Ferencváros és az Üllői úti futballstadion

Vágólapra másolva!
2007.09.17. 16:23
Eredménytelenül zárult a Ferencváros által használt Üllői úti–Könyves Kálmán körúti 6 plusz 2 hektáros ingatlan értékesítésére kiírt állami privatizációs pályázat – tudatta közleményében a Kincstári Vagyoni Igazgatóság. Magyarán arról van szó, hogy a kiírásra senki nem nyújtott be pályázatot, azaz ezekkel a feltételekkel senkinek nem kell az ingatlan. Rieb György FTC-elnököt meglepte, hogy bár szerinte hárman is megvásárolták a dokumentációt, végül egyikük sem nyújtotta be pályázatát.

Hiába hirdették minden fórumon a Ferencvárosi Torna Club korábbi és jelenlegi vezetői, hogy az Üllői úti stadion és a környező terület eladása majd megmenti a legnépszerűbb magyarországi sportegyesületet az összeomlástól, hétfőn kora délután kiderült, hogy a hónapokon át tartó egyezkedés az állammal nem eredményezett olyan ajánlatot, amely vonzó a befektetők számára.

A Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) hétfőn, a „borítékbontás” kihirdetett időpontja után a távirati irodán keresztül közölte:

„A Ferencvárosi Torna Club ingatlan-együttesének értékesítésére kiírt nyilvános pályázatra ajánlat nem érkezett.”

Röviden, velősen így cseng a zöld-fehér szurkolók számára megdöbbentő mondat, amely azt jelenti, hogy a pályázati kiírásban megszabott feltételekkel senkinek nem kell a Fradi és az általa használt terület.

A június 27-én kihirdetett tenderben az állam úgy rendelkezett, hogy a majdani vevőnek összesen minimum 8204 millió forintot kell ráfordítania az adásvételre, a futballcsapatot működtető zrt. felvásárlására, a stadion használati jogának megszerzésére és a létesítmények felújítására.

A pályázatok beadásának eredeti határidejét (augusztus 13.) egyszer meghosszabbították, de ez, úgy tűnik, hiábavaló volt. Számos cikk jelent meg arról, hogy a brit Scarborough cégcsoportot komolyan érdekli a Ferencváros és ingatlana, azonban az üzletből ezúttal sem lesz semmi.

A Ferencváros által használt ingatlan-együttesre harmadszor írtak ki pályázatot. Először csak a vagyonkezelői jogot akarták eladni, de ez sem 2005-ben, sem 2006 nyarán nem volt eredményes. Utóbb azért nem, mert a spanyol Hi Grupo tulajdonjogot akart vagyonkezelői jog helyett.

A legutóbbi tenderben ezért már dobra verték az ingatlant, mégsem kell senkinek. Kérdés, hogy a Ferencvárosnak ezek után milyen jövője van még.

Rieb György, a Ferencváros elnöke a klub hivatalos internetes oldalán közölt interjúban egyelőre csak találgatja, miért vallott kudarcot a privatizáció. Érdekes, hogy Rieb továbbra is állítja: Kevin McCabe-et, a Sheffield United taulajdonosát (Scarborough) érdekli az FTC, és kedden Budapestre érkezik tárgyalni.

Az interjúban elhangzottakról hamarosan bővebb írást is olvashatnak honlapunkon.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik