Szabó Bálint: Nagyon jó érzés ránézni a tabellára – NB I-es legek

Nemzeti SportNemzeti Sport
Vágólapra másolva!
2024.02.13. 10:53
Jár a szurkolók gratulációja Szabó Bálintnak (balról a második), a paksiak játékosa sokoldalú futballal járul hozzá csapata eredményességéhez – vasárnap a KTE ellen csereként beállva gólpasszt adott (Fotó: Paksi FC)
Ahogy a Mezőkövesd Zsóry elleni győzelemben, úgy a KTE elleni sikerben is főszerepet játszott Szabó Bálint, aki azt mondja, Pakson nem számolgatnak, ugyanakkor azt sem tagadja, jó érzés ránézni a tabellára.

A FORDULÓ GYŐZELME

Ahogy a Mezőkövesd elleni győzelemben, úgy a KTE elleni sikerben is főszerepet játszott Szabó Bálint, aki azt mondja, Pakson nem számolgatnak, ugyanakkor azt sem tagadja, jó érzés ránézni a tabellára.

A helyzet harmadszor is ugyanaz volt. A 2024-re másodikként forduló Ferencváros mindhárom tavaszi fordulóban előbb lépett pályára, mint a Paksi FC, és mert valamennyi bajnokiját megnyerte (a Kisvárdát 3–1-re, az MTK Budapestet 5–1-re, a DVSC-t 2–1-re verte meg), a Bognár György irányította együttes csak akkor vehette vissza az első helyet, ha egyik fellépésén sem botlik. Nos, nem botlott, előbb a Puskás Akadémia elleni rangadót nyerte meg 2–1-re, aztán 1–0-ra győzött a Mezőkövesd Zsóry vendégeként, vasárnap pedig nagy küzdelemben a KTE-t verte meg 1–0-ra. A találkozó egyik érdekessége az volt, hogy a paksiak összeállítása négy helyen is változott a hétközi fordulóhoz képest (a másik oldalon Szabó István öt helyen is cserélt), a kimaradók között volt a három nappal korábban Mezőkövesden gólpasszt adó Skribek Alen, valamint a győztes találatot jegyző Szabó Bálint is.

„Ment a küzdés, a brusztolás, rengeteg volt a párharc… – mondta a találkozót követően Szabó Bálint, aki az 56. percben csereként lépett pályára, és pazar gólpasszt adott Windecker Józsefnek. – A Kecskemét csakis pontrúgások után veszélyeztetett, szerencsére Szappanos Péter minden alkalommal nagyszerűen védett. Már az első félidőben is voltak nagy lehetőségeink, többek között tizenegyest is rúghattunk, aztán a fordulást követően végre betaláltunk, és mint később kiderült, az a gól győzelmet ért. Hogy mit kért tőlem Bognár György, mielőtt becserélt? Nem szokta szaporítani a szót, annyit mondott, próbáljam felpörgetni a játékot, legyek veszélyes a KTE kapujára. A vezetés megszerzése előtt gyorsan elvégeztünk egy szabadrúgást, Kinyik Ákos hozzám passzolta a labdát, Banó-Szabó Bence megtámadott, csináltam egy cselt, láttam, hogy Winde­cker József középen üresen maradt, és csak el kellett találnom a fejét a labdával. Talán mondanom sem kell, óriási boldogság volt látni, hogy a labda a kecskemétiek kapujában köt ki, nagy adrenalinfröccsöt kaptam! Az az igazság, hogy meglehetősen paprikás meccset játszottunk, nem volt folyamatos a játék, a lényeg azonban az, hogy megnyertük a párharcot.”

Szabó Bálint (zöld mezben) jól fedezi a labdát, ezt a kecskeméti Zsótér Donát is tapasztalhatta (Fotó: Koncz Márton)

Szabó Bálint Székesfehérváron nevelkedett, és júniusban már hat éve lesz, hogy az aranyérmes Videoton színeiben a DVTK ellen 2–1-re elvesztett mérkőzésen bemutatkozott az NB I-ben. Később a klub kölcsönadta a másodosztályban szereplő Budaörsnek, ott dolgozott először Bognár Györggyel, majd Kaposvár érintésével került 2021 januárjában Paksra. Volt, amikor alapembernek számított, látványos, technikás futballjával sokat tett hozzá a paksiak jó szerepléséhez, ám amióta tavaly nyáron visszatért Törökországból (a tavaszt kölcsönben az Antalyaspornál töltötte), keményen meg kell küzdenie minden játékpercért.

Csütörtökön győztes találattal jelezte, hogy jó úton jár, és bár a KTE ellen a kispadról kellett beszállnia, gólpasszt adva, jól futballozva igazolta edzője, Bognár György mérkőzés utáni mondandóját: a Paksi FC nem tizenegy emberből áll, aki csereként kapja meg a bizalmat, hasonló teljesítményre képes, mint akit a kezdőcsapatba jelöl.

„Eredményességben tagadhatatlanul jól sikerült a magunk mögött hagyott hét, ugyanakkor játékban a csapat és személy szerint én is többre vagyunk képesek – folytatta a paksiak 23 éves labdarúgója. – Nyilván szeretnék minél több időt a pályán tölteni, azon vagyok, hogy a teljesítményemmel a lehető legtöbb játékpercet harcoljam ki. Nagyon jó érzés ránézni a tabellára, extra motivációt ad, hogy az első helyen állunk, ugyanakkor tisztában vagyunk vele, a Ferencváros a bajnoki cím legnagyobb esélyese. A héten újra hazai pályán játszhatunk, újra nyerni akarunk, de nem számolgatunk, nem azt nézzük, hogy a mögöttünk lévő csapatok hány pontra vannak tőlünk. A futballban bármi megtörténhet, láttunk már csodát, most csak az a fontos, hogy pénteken a Zalaegerszeg elleni meccset nyerjük meg!”
(Z. A.)

A FORDULÓ FEJESE

Nicolás Stefanelli (balra) szerződtetése a jelek szerint nagy húzás – két meccs, két gól (Fotó: Földi Imre)

Nicolás Stefanelli, a második NB I-es mérkőzésén a második gólját szerző technikás argentin csatár feledtetheti Kenan Kodrót Székesfehérváron.

„Úgy tűnik, a székesfehérváriak jót húztak az argentin támadó szerződtetésével. A 29 éves labdarúgó különösen az első fél órában volt sokat játékban, a vezető találat előtt nagyszerű passzt adott Katona Mátyásnak, és bár világhírű honfitársához, Lionel Messihez hasonlóan ő sem szálfatermetű, egy szöglet utáni fejessel megduplázta csapata előnyét. Alacsonyan van a súlypontja, jól lát a pályán, erőssége lehet a csapatnak” − olvashattuk kollégánk, Zombori András értékelését az MTK–Fehérvár (0–2) mérkőzés tudósításában Nicolás Stefanelliről, akit a találkozó legjobbjának választott lapunk.

Az argentin játékosnak ez volt a második mérkőzése az NB I-ben, az ezt megelőző fordulóban Kisvárdán kapott 34 perc játéklehetőséget, akkor is, most is betalált, ezúttal már kezdőként.

Amikor a télen napvilágot látott a hír, hogy az NB I góllövőlistáját vezető Kenan Kodro távozik a Fehérvártól, a szurkolók közül bizonyára sokan aggódtak, hogyan lehet pótolni a bosnyák csatárt. Ehhez képest Stefanelli már kétgólos, és az MTK ellen megszerezte első találatát a harmadik élvonalbeli mérkőzésén pályára lépő 19 éves Tóth Tamás is.

Mint ismert, a korábban a ciprusi Anorthosziszban és a svéd AIK-ban is játszó argentin támadó legutóbb Lionel Messi csapattársa volt az Inter Miamiban, január végén szerződött Székesfehérvárra. Az rögtön szemet szúrt, hogy technikailag mennyire képzett, az viszont némi meglepetést kelthetett, hogy 166 centiméteres magassága ellenére a Hidegkuti Nándor Stadionban fejjel volt eredményes. Erről Horváth Dávid, az MTK vezetőedzője a meccs utáni sajtótájékoztatón ezt mondta:

„Bár ő volt a mezőny legalacsonyabb tagja, tudtuk, hogy sok gólt fejel. De a Fehérvár magas csapat, el kellett osztanunk az embereket a szögletnél, rá is magasabb játékos vigyázott, ő viszont lábbal megverte az emberét, tehát nem a magasság döntött, hanem hogy jól érkezett.”

Stefanelli a találkozó után nyilatkozott az NSO Tv-nek:

„Örülök, hogy a pályán lehettem, és hozzásegíthettem a csapatomat a győzelemhez. Nagyon örülök, hogy itt játszhatok, jó döntést hoztam a családommal, amikor ide igazoltam. Ismertem már korábbról Bartosz Grzelakot, aki bízik bennem, hamar betett a kezdőbe. Ismerem Budapestet, és most már kicsit Székesfehérvárt is, tudtam, hogy ez nem Miami, de korábban évekig játszottam Svédországban, úgyhogy az időjárás nem okozhat gondot. Több érv szólt a Fehérvárra szerződésem mellett, mindenekelőtt az, hogy éremért küzd a csapat, és hogy már dolgoztam Bartosz Grzelakkal, tudom, mire számíthatok tőle. Az MTK elleni meccset végig a kezünkben tartottuk még úgy is, hogy a második félidőben visszahúzódtunk a saját térfelünkre, az ellenfél nem tudott helyzetet kialakítani.”
(B. Z.)

A FORDULÓ MEGKÖNNYEBBÜLÉSE

Banai Dávid (szemben) magabiztosságot sugárzott az Újpest kapujából a DVTK elleni mérkőzésen (Fotó: Kovács Péter)

Banai Dávid ragyogó teljesítménnyel járult hozzá az Újpest október vége óta tartó bajnoki nyeretlenségének lezárásához.

Hónapokig tartó sikertelenséget szakított meg a nagy múltú Újpest vasárnap Diósgyőrben a DVTK 2−1-es legyőzésével. Előzőleg október 21-én nyertek a lila-fehérek (5−3-ra a Kecskeméti TE ellen), s az ott mutatott játék után mindenki azt hitte, a nyolc nappal későbbi rangadón esélye lehet a csapatnak a Ferencváros ellen. A nekibuzdulásnak aztán nagy pofon lett a vége, az FTC ugyanis 3–0-ra megnyerte a mecset. A kiütéssel felérő vereség után egyre mélyebbre süllyedt az Újpest a tabellán, a már-már kilátástalannak tűnő helyzetben vezetőedzőt váltott Roderick Duchatelet, az áprilisig még tulajdonosi jogokkal rendelkező belga üzletember. Nos, Mészöly Géza kinevezésével véget ért az újpesti böjt, csaknem négy hónap után újra nyertek, a hajrában Heinz Mörschel fejes gólja döntötte el a három pont sorsát. A nagy visszatérőnek számító szakember megalkuvás nélküli futballt ígért, s bár a játékosok betartották a vezetőedző utasításait, a sikerhez a kapus Banai Dávid bravúrjai is kellettek.

„Szó se róla, izgalmas meccset játszottunk – vágott a közepébe az újpestiek 29 éves labdarúgója. – Már a hatodik percben egy az egyben hozta rám a labdát a diósgyőri Gera Dániel, szerencsére jó ütemben zártam a szöget. Persze a védéshez szerencse is kellett, a győzelemhez meg az egész csapat alázata, remek teljesítménye.”

A rutinos kapus beszélt az újpesti tábor támogatásáról, s egyetért a vezetőedző kijelentésével, hogy a közönség a csapat tizenkettedik játékosa volt.

„Az első félidőben a kapum mögött szurkoltak a bennünket elkísérők, sokat jelentett a biztatásuk és az a bizalom, amelyet az edzőváltás után megkaptunk. Tamás Krisztián korai kiválása kissé megfogott bennünket, de a szakmai stáb gyors döntése után a csapat is jól reagált a változtatásra. A végére kissé fogyott az erő, de mindenki, a csereként pályára lépő labdarúgók is kivették a részüket a sikerből. Hosszú ideje vágytunk már a győzelemre, éppen ezért nagy volt a boldogság a meccs után az öltözőben, s még a hazafelé vezető úton is tartott az ünneplés, a száznyolcvan kilométer most egy kicsivel többnek tűnt. Az edzőváltás utáni siker lendületet adhat az együttesnek, szombaton a kecskemétiek otthonában lépünk pályára, akiket az ősszel öt-háromra megvertünk a Szusza Ferenc Stadionban.”
 (V. GY.)

A FORDULÓ MEGÁLLAPÍTÁSA

Fotó: Dömötör Csaba

Az eddigi három tavaszi bajnokin hét pontot szerzett a ZTE FC, Szendrei Norbertben mégis van némi hiányérzet.

Úgy ültek a lefújás után az öltözőben, mintha vereséget szenvedtek volna. A Zalaegerszeg vasárnap hazai pályán hiába szerezte meg a vezetést, 1–1-es döntetlennel zárt az ugyancsak a kiesés rémétől fenyegetett Mezőkövesddel. Jó az egy pont, meg nem is – a játékosok szerint inkább nem.

„Ha valaki a tavaszi rajt előtt azt mondja, az első három fordulóban hét pontot szerzünk, alighanem bármelyikünk azonnal elfogadja – mondta lapunknak Szendrei Norbert, a zalaiak középpályása. – De így, hogy kézzelfogható közelségben volt a három meccs utáni százszázalékos mérleg, ráadásul a kövesdiek ellen vezettünk is, nos, van némi hiány­érzet bennünk. Figyelmetlenséget követően kaptuk a gólt, másfelől ha a gólra »rárúgjuk« a másodikat, az ellenfél aligha visz el egy pontot tőlünk.”

A csapat élére kinevezett Márton Gábor felkavarta az állóvizet, Szendrei szerint jelentős előrelépés tapasztalható.

„A védekezésünk sokkal masszívabb, stabilabbak vagyunk, nem olyan könnyű ellenünk helyzetet kialakítani. A másik pedig, hogy a helyzetkihasználásunk egyértelműen javult az őszihez képest. Mindhárom eddigi meccsünkön a kapuba találtunk, a Puskás Akadémia és a Mezőkövesd ellen nem is volt sok helyzetünk, mégis rúgtunk gólt. Ez mindenképpen jó hír a jövőre nézve.”

A ZTE játékosai a hét első napján sem lazíthattak, hiszen pénteken Pakson játszanak, a listavezető otthonában aligha számíthatnak könnyű mérkőzésre.

„Mégsem mondanám, hogy esélytelenek vagyunk – így Szendrei Norbert. – Eddigi teljesítményünk alapján bizakodó vagyok. Jó csapat a Paks, kellemetlen stílusban játszik, de önmagunkat sem írnám le. Harcolunk, küzdünk a végsőkig.”
(B. B.)

A FORDULÓ GÓLJA

A szombati DVSC–FTC mérkőzés 74. percében Marquinhos beadását követően Kristoffer Zachariassen ragyogó mozdulattal fejelte a labdát a debreceniek kapujába, ezzel a góllal nyert a Fradi 2–1-re.

 

A 20. FORDULÓ ÁTLAGNÉZŐSZÁMA: 4761
AZ OTP BANK LIGA-IDÉNY ÁTLAGNÉZŐSZÁMA: 3948

LABDARÚGÓ NB I
20. FORDULÓ
Február 10., szombat
Kisvárda–Puskás Akadémia 0–2
MTK Budapest–Fehérvár FC 0–2 
Debreceni VSC–Ferencvárosi TC 1–2 
Február 11., vasárnap
Paksi FC–Kecskeméti TE 1–0 
Diósgyőri VTK–Újpest FC 1–2 
ZTE–Mezőkövesd 1–1

  1. Paksi FC20134336–22+14 43 
  2. Ferencvárosi TC20133452–22+30 42 
  3. Fehérvár FC20113641–28+13 36 
  4. Puskás Akadémia2087530–23  +7 31 
  5. Debreceni VSC2085730–27  +3 29 
  6. MTK Budapest2084825–35–10 28 
  7. Kecskeméti TE2083930–31  –1 27 
  8. Diósgyőri VTK2074930–34  –4 25 
  9. Újpest FC20731027–41–14 24 
10. Zalaegerszegi TE20641026–38–12 22 
11. Mezőkövesd20441218–31–13 16 
12. Kisvárda20421421–34–13 14 
AZ ÁLLÁS

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik